Sta cete imati za iftar?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

_BaykoNoor_

#1 Sta cete imati za iftar?

Post by _BaykoNoor_ »

pored soka i nezaobilazne tope of course :-D
anais_nin

Post by anais_nin »

sta je topaaaaaaa???? :? :shock: :D
kod mene juce bi nenormalno dobar japrak :D danas cu se opet necim iznenaditi...mozda pitom od kuhanog krompira i sira :D
rumenko

Post by rumenko »

cuj ne zna sta je topa??
lejlasa

Post by lejlasa »

Za prvi iftar (naravno, nakon supe), toliko sam se naumakala tope s vrucim somunom da nisam haman mogla ni probati musaku (koju moja mama tako dobro pravi). O kolacu da i ne pricam.
Topa i somun su neizostavan dio svakog iftara, bar kod nas.
Ostalo, sta god, ne bunim se :)
PR80.

Post by PR80. »

anais_nin wrote:sta je topaaaaaaa???? :? :shock: :D
kod mene juce bi nenormalno dobar japrak :D danas cu se opet necim iznenaditi...mozda pitom od kuhanog krompira i sira :D
anais: Evo jos jedne herke koja ne zna sta je topa? :? :?
P.S. Najbolja pita i jeste od kuhanog krompira i sira, al` evo ovi bosanci oko mene ne kontaju kakva je to pita. :D :D Njam, njam...

Neke prijatelje cu pozvati na iftar za par dana, cupam kosu i ne znam sta da pripremim. Hajmo, svi prijedlozi su dobrodosli (ozbiljni, of kors :D ... :D
anais_nin

Post by anais_nin »

rumenko wrote:cuj ne zna sta je topa??
ne znam svega mi....mozda se to kod nas u hercegovini drugacije zove....ozbiljno, sta je??? :D
anais_nin

Post by anais_nin »

PR80. wrote: anais: Evo jos jedne herke koja ne zna sta je topa? :? :?
P.S. Najbolja pita i jeste od kuhanog krompira i sira, al` evo ovi bosanci oko mene ne kontaju kakva je to pita. :D :D Njam, njam...

Neke prijatelje cu pozvati na iftar za par dana, cupam kosu i ne znam sta da pripremim. Hajmo, svi prijedlozi su dobrodosli (ozbiljni, of kors :D ... :D
njamaaaaaaaaaaaaaaaaaa i meni je to najdraza pita...kakav burek kakve li trice...

pa napravi tim prijateljima tu pitu :D barem je to jednostavno....supu...salatu...i eto rijesen problem... :D
PR80.

Post by PR80. »

anais_nin wrote:

njamaaaaaaaaaaaaaaaaaa i meni je to najdraza pita...kakav burek kakve li trice...

pa napravi tim prijateljima tu pitu :D barem je to jednostavno....supu...salatu...i eto rijesen problem... :D
Burek za mene nikad nije bio pita. :D
Ma sad za vikend cu i sebi napraviti i ima da mi stomak pukne. :D Bolje kad to mama sredi, ali puna trgovina jufki :D ... moje je samo da filujem, ispecem i jedem. :D
rumenko

Post by rumenko »

Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe kao prvo jelo za ramazanskih i drugih večera.

Priprema: ¼ kg planinskog slanog kajmaka rastopi se na tavi tako da počne vriti. Onda se na taj rastopljeni kajmak "ubije" 1-3 jaja i skine sa vatre. Servira se toplo.

Somun u ruku i udri !
rumenko

Post by rumenko »

Ne boj se nije 14 kg sira nego 1/4kg....doduse ako ima puno raje na iftaru...moze i 14kg biti malo...
anais_nin

Post by anais_nin »

rumenko wrote:Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe kao prvo jelo za ramazanskih i drugih večera.

Priprema: ¼ kg planinskog slanog kajmaka rastopi se na tavi tako da počne vriti. Onda se na taj rastopljeni kajmak "ubije" 1-3 jaja i skine sa vatre. Servira se toplo.

Somun u ruku i udri !
aaaaaaaaaa cuj to...pa ja bih 20kg za Ramazan nakrcala da to jedem svaki dan za iftar :D nema toga ovamo kod nas juzno, barem koliko ja znam.....al' haj probacu napravit to cisto da malo eksperimentisem, jer zvuci njama...

hvala jednoj forumasici na objasnjenju, divna si :D

PR80, ja nisam mesonja tako da mi burek nije ono nesto....ali zato buredjici :D mljaaaaaaaaaaaaaaaac....i to sa puno bijelog luka....
PR80.

Post by PR80. »

rumenko wrote:Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe kao prvo jelo za ramazanskih i drugih večera.

Somun u ruku i udri !
&frac14 :? :?

Interesuje me pa da sredim i to jednom da me zilja mine. :D
Zezam se, fakat nikad cula za topu nisam. :)
rumenko

Post by rumenko »

evo vam onda nagradno pitanje...Sta je "cicvara"?...a ne znate glumci...ko odgovori dobija putovanje u "Semizovac na moru" za dvije osobe....
PR80.

Post by PR80. »

Raja forumashi, ovo GORE pitanje se odnosi na sve osim mene i anais. :D
Mi smo iskoristili svoj kvisko za ovu sedmicu. :D
anais_nin

Post by anais_nin »

PR80. wrote:Raja forumashi, ovo GORE pitanje se odnosi na sve osim mene i anais. :D
Mi smo iskoristili svoj kvisko za ovu sedmicu. :D
potpisujem...
Lace

Post by Lace »

slijedece pitanje ce biti sta je popara :D
anais_nin

Post by anais_nin »

pa onda guzvara :D
Lace

Post by Lace »

pa poprskusa :D
sicky

Post by sicky »

hm...pojma nemam...men' se čini...sitni cevab(p) i pire :D
Drumer

Post by Drumer »

PR80. wrote:
anais_nin wrote:

Burek za mene nikad nije bio pita. :D
Ma sad za vikend cu i sebi napraviti i ima da mi stomak pukne. :D Bolje kad to mama sredi, ali puna trgovina jufki :D ... moje je samo da filujem, ispecem i jedem. :D
Burek nikad nije ni bio pita nego pitac.. :)
List

Post by List »

Lace wrote:slijedece pitanje ce biti sta je popara :D
Ženka od Popa? :D
rumenko

Post by rumenko »

evo je lace

POPARA

Potrebno: 1 bajata štruca hljeba, mlijeko, mladi sir, maslo so.

Priprema: Štrucu hljeba isijeći na kriščice, preliti ih vrućim mlijekom u koje je rastopljeno maslo, a po vrhu narezati mladog sira.
kanzleramt

Post by kanzleramt »

........ej ja moram u McDonaldsu iftariti :sad: :sad:
anais_nin

Post by anais_nin »

kanzleramt wrote:........ej ja moram u McDonaldsu iftariti :sad: :sad:
uh to je groznoooooooooo :sad:
anais_nin

Post by anais_nin »

Guzvara sa sirom:

Postupak pripreme
6 jaja,

1/2 kg sira,

jedan cesanj bijelog luka,

1/2 glavice celera,

400 g kajmaka,

2 dl mlijeka,

2 dl ulja i

800 g domacih kora.

1. Umutiti jaja i u njih staviti isitnjen sir i kajmak.

2. Sipati ulje i mlijeko, dobro izmjesati.

3. Podmazite tepsiju ili serpu u kojoj cete peci guzvaru. Svaku koru umocite u pripremljeni nadjev, zguzvajte u ruci i stavite u serpu.Ostavite jednu suhu koru i njome pokrijte cijelu gibanicu.

4. Stavite u rernu i pechi 40 minuta.
Post Reply