Jednostavne istine

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
sojka

#1 Jednostavne istine

Post by sojka »

"Ukoliko se vratimo na jednostavne istine, koje leze u nama, tada se mozemo odvojiti od masovne histerije i realisticno se ophoditi sa ljudima oko nas. Tragedije se desavaju u zivotu svakog covjeka- to moze biti unistenje nekog grada, smrt djeteta, lazna optuzna ili neocekivana i nenajavljena bolest sa trajnom stetom. Ponekad naslijedimo te tragedije od nasih praoceva, na juznoj i sjevernoj ulici.
Sa druge strane ljubav, smrt, moc i vrijeme pomazu nam da zadrzimo nasu veselost... I ukoliko stvarno stojimo pred ozbiljnim problemom, novine nas ne bi trebale sprijecavati od misli.
Ukoliko je opet jedna situacija, u kojoj neko guli krompir, spasioci nase ocevine i civilizacije ne bi trebali potrcati i ciniti u nase ime zlocine. Uvijek je jako vazno da se sjetimo kako smo ucili voziti biciklo. Ovo nije nastalo kroz izracunavanje uglova, kriticne mase, gravitacije ili idealne brzine. Ovo se nije naucilo u tom sto je nas ucitelj strpljivo sjeo i objasnio sam kako se biciklo krece....
Nakon sto smo nekoliko puta pokusali, dok jednog dana- skoro ljekovito- nismo pronasli balans. I ne govorimo vise o oducavanju, iako vec 10 ili 20 godina nismo sjeli na biciklo. Moze li se ovo objasniti? Ne, ne moze. Ali mi znamo, kako se vozi biciklo i najvaznije, zato sto mozemo posjetiti i drugo selo, izgraditi ulicu, smiriti nas strah i mozemo otkriti koliko znanja posjedujemo."

Paulo Coelho
mr_orange

Post by mr_orange »

Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
sojka

Post by sojka »

Argumentuj svojim rijecima sta je to nebuloza u tekstu.

Cisto da vidimo koliko je na mjestu ta tvoja konstatacija tj. predrasuda.
:~)

Post by :~) »

Volim Paola Koelja :) ima smisla u onome sta covjek govori :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

mr_orange wrote:Karahasan
Koga?
tataratira

Post by tataratira »

mr_orange wrote:Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
a mišljenje završava tamo gdje počinje religija
dr.pi

Post by dr.pi »

tataratira wrote:
mr_orange wrote:Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
logika zavrsava tamo gdje pocinje religija
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Pretpostavljam da si, kao savremeni intelektualac avazovsko-ljiljanovske provenijencije, od Koelja procitao samo ono sto je Karahasan napisao (ili rekao) o njemu :?

Naravno, to nije prepreka da o njemu drzis naucne tribine...
sojka

Post by sojka »

dr.pi wrote:
tataratira wrote:

Religija moze biti opijum za mase. A postoje stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku, niti se sa istom mogu dojmiti i shvatiti, prouciti, objasniti i naci joj pristup.
Nije sve ni u njoj.
dr.pi

Post by dr.pi »

sojka wrote:
dr.pi wrote:
tataratira wrote: a mišljenje završava tamo gdje počinje religija

Religija moze biti opijum za mase. A postoje stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku, niti se sa istom mogu dojmiti i shvatiti, prouciti, objasniti i naci joj pristup.
Nije sve ni u njoj.
Ako sam te dobro razumio, to sam upravo i rekao. Logika se zasniva na dokazu tj. opipljivosti. Stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku su vec abstraktne i objasnjavaju se teorijama ... npr. religijom.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

dr.pi wrote:
sojka wrote:
dr.pi wrote: logika zavrsava tamo gdje pocinje religija

Nije sve ni u njoj.

Ako sam te dobro razumio, to sam upravo i rekao. Logika se zasniva na dokazu tj. opipljivosti. Stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku su vec abstraktne i objasnjavaju se teorijama ... npr. religijom.
Ni magnetno polje ti nije opipljivo pa opet njegovo postjanje objasnjavas teorijom! Zar ne
Toozla

Post by Toozla »

Bosanac sa dna kace wrote: Ni magnetno polje ti nije opipljivo pa opet njegovo postjanje objasnjavas teorijom! Zar ne
....mozda na dnu kace.......u ostatku svijeta, logika magnetnog polja je definisana zakonima fizike.............postoji ogromna razlika izmedju zakona i teorije....
Panasonic

Post by Panasonic »

dr.pi wrote:
sojka wrote:
dr.pi wrote: logika zavrsava tamo gdje pocinje religija

Nije sve ni u njoj.
Logiku je covjek izmislio i ona vrijedi samo u onom svijetu gdje covjek zivi. Logika je relativna, tako je npr. logicno da sve sto bacis pada na zemlju, sto nije slucaj u svemiru. Logika se bavi samo onim sto covjekov um moze obraditi. Ono sto ne moze obraditi, po njemu nije logicno i (pazi sada) nemoguce.
Bosanac sa dna kace

Toozla wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Ni magnetno polje ti nije opipljivo pa opet njegovo postjanje objasnjavas teorijom! Zar ne
....mozda na dnu kace.......u ostatku svijeta, logika magnetnog polja je definisana zakonima fizike.............postoji ogromna razlika izmedju zakona i teorije....
I taj zakon je teorija, zar nije?
sojka

Post by sojka »

zakona i teorije....

Zakoni i teorije su nesprovodivi za ljude.
Ono sto kod nekog funkcionise, kod drugog
ne funkcionise.

I tako.
Toozla

Post by Toozla »

Bosanac sa dna kace wrote:
Toozla wrote:
I taj zakon je teorija, zar nije?
....zao mi je, ali nemam vremena da objasnjavam gradivo sedmog osnovne....hebi ga.....
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Mnogo više vjerujem Karahasanu nego Koelju. "Karahasan je mnogo veći hrvat od Lovrenovića, a Lovrenović mnogo veći musliman od Karahasana" - Enver Kazaz. Prema tome čim neko spomene Avaz sa podkontekstom da je ovaj muslimanski natrojen, a referirajući na Karahasanovo mišljenje, bude mi to nekako glupo.
Koeljo piše na nekakav sladunjav način, primjeren ženskom dijelu čitalaštva sa potrebom sentimentalnosti. Toliko o Koelju.
Bosanac sa dna kace

Hm, definicja logike iz srednje skole koju smo mi ucili glasi ovako;
Logika potice od grcke rijeci logos, sto znaci duh, dusa,nauka, nesto sto je apstraktno i nije opipljivo, pa prema tome logika je nauka o duhu, o dusi, o necemu sto je aptsraktno, tj. o necemu sto nije opipljivo!
sojka

Post by sojka »

Bosanac sa dna kace wrote:Hm, definicja logike iz srednje skole koju smo mi ucili glasi ovako;
Logika potice od grcke rijeci logos, sto znaci duh, dusa,nauka, nesto sto je apstraktno i nije opipljivo, pa prema tome logika je nauka o duhu, o dusi, o necemu sto je aptsraktno, tj. o necemu sto nije opipljivo!
Nelogicno. :D
mostarac

Post by mostarac »

A sto meni Paulo Coelho ide na zivac to je neopisivo. Izmislja covjek toplu vodu. Procitao sam i tog "slavnog" Alhemicara. iskreno meni nidje veze. covjek nije nista novo rekao, a "Peta gora" npr. je bajka za djecu.
Meni je covjek totalno nidje veze i ono neko provalio da je on super i sad se svi furaju na njega. Ma dajte.
mostarac

Post by mostarac »

Bosanac sa dna kace wrote:Hm, definicja logike iz srednje skole koju smo mi ucili glasi ovako;
Mozda sam nisam upravu ali ja mislim da logos znaci nauka
sojka

Post by sojka »

Upravo u toj jednostavnosti krije se i uspjeh Paula Koelja.
Istine, uspjeh i leze u toj jednostavnosti.

Logos, znaci um, rijec, istina, Zakon, nauka.

Logika je filoz. disciplina o Zakonima i formama misljenja i uslovima saznavanja istine, razumnost, pravilnost.
Bosanac sa dna kace

Logos takodje znaci duh, dusa...
Pa zar se Sveti Duh u krscanskoj teologiji drugacije ne zove logos? :roll:
Post Reply