Jednostavne istine
- sojka
#1 Jednostavne istine
"Ukoliko se vratimo na jednostavne istine, koje leze u nama, tada se mozemo odvojiti od masovne histerije i realisticno se ophoditi sa ljudima oko nas. Tragedije se desavaju u zivotu svakog covjeka- to moze biti unistenje nekog grada, smrt djeteta, lazna optuzna ili neocekivana i nenajavljena bolest sa trajnom stetom. Ponekad naslijedimo te tragedije od nasih praoceva, na juznoj i sjevernoj ulici.
Sa druge strane ljubav, smrt, moc i vrijeme pomazu nam da zadrzimo nasu veselost... I ukoliko stvarno stojimo pred ozbiljnim problemom, novine nas ne bi trebale sprijecavati od misli.
Ukoliko je opet jedna situacija, u kojoj neko guli krompir, spasioci nase ocevine i civilizacije ne bi trebali potrcati i ciniti u nase ime zlocine. Uvijek je jako vazno da se sjetimo kako smo ucili voziti biciklo. Ovo nije nastalo kroz izracunavanje uglova, kriticne mase, gravitacije ili idealne brzine. Ovo se nije naucilo u tom sto je nas ucitelj strpljivo sjeo i objasnio sam kako se biciklo krece....
Nakon sto smo nekoliko puta pokusali, dok jednog dana- skoro ljekovito- nismo pronasli balans. I ne govorimo vise o oducavanju, iako vec 10 ili 20 godina nismo sjeli na biciklo. Moze li se ovo objasniti? Ne, ne moze. Ali mi znamo, kako se vozi biciklo i najvaznije, zato sto mozemo posjetiti i drugo selo, izgraditi ulicu, smiriti nas strah i mozemo otkriti koliko znanja posjedujemo."
Paulo Coelho
Sa druge strane ljubav, smrt, moc i vrijeme pomazu nam da zadrzimo nasu veselost... I ukoliko stvarno stojimo pred ozbiljnim problemom, novine nas ne bi trebale sprijecavati od misli.
Ukoliko je opet jedna situacija, u kojoj neko guli krompir, spasioci nase ocevine i civilizacije ne bi trebali potrcati i ciniti u nase ime zlocine. Uvijek je jako vazno da se sjetimo kako smo ucili voziti biciklo. Ovo nije nastalo kroz izracunavanje uglova, kriticne mase, gravitacije ili idealne brzine. Ovo se nije naucilo u tom sto je nas ucitelj strpljivo sjeo i objasnio sam kako se biciklo krece....
Nakon sto smo nekoliko puta pokusali, dok jednog dana- skoro ljekovito- nismo pronasli balans. I ne govorimo vise o oducavanju, iako vec 10 ili 20 godina nismo sjeli na biciklo. Moze li se ovo objasniti? Ne, ne moze. Ali mi znamo, kako se vozi biciklo i najvaznije, zato sto mozemo posjetiti i drugo selo, izgraditi ulicu, smiriti nas strah i mozemo otkriti koliko znanja posjedujemo."
Paulo Coelho
-
tataratira
a mišljenje završava tamo gdje počinje religijamr_orange wrote:Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
-
dr.pi
logika zavrsava tamo gdje pocinje religijatataratira wrote:a mišljenje završava tamo gdje počinje religijamr_orange wrote:Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
-
kub lajkan
Pretpostavljam da si, kao savremeni intelektualac avazovsko-ljiljanovske provenijencije, od Koelja procitao samo ono sto je Karahasan napisao (ili rekao) o njemumr_orange wrote:Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
Naravno, to nije prepreka da o njemu drzis naucne tribine...
- sojka
dr.pi wrote:logika zavrsava tamo gdje pocinje religijatataratira wrote:a mišljenje završava tamo gdje počinje religijamr_orange wrote:Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
Religija moze biti opijum za mase. A postoje stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku, niti se sa istom mogu dojmiti i shvatiti, prouciti, objasniti i naci joj pristup.
Nije sve ni u njoj.
-
dr.pi
Ako sam te dobro razumio, to sam upravo i rekao. Logika se zasniva na dokazu tj. opipljivosti. Stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku su vec abstraktne i objasnjavaju se teorijama ... npr. religijom.sojka wrote:dr.pi wrote:logika zavrsava tamo gdje pocinje religijatataratira wrote: a mišljenje završava tamo gdje počinje religija
Religija moze biti opijum za mase. A postoje stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku, niti se sa istom mogu dojmiti i shvatiti, prouciti, objasniti i naci joj pristup.
Nije sve ni u njoj.
- Bosanac sa dna kace
Ni magnetno polje ti nije opipljivo pa opet njegovo postjanje objasnjavas teorijom! Zar nedr.pi wrote:sojka wrote:dr.pi wrote: logika zavrsava tamo gdje pocinje religija
Nije sve ni u njoj.
Ako sam te dobro razumio, to sam upravo i rekao. Logika se zasniva na dokazu tj. opipljivosti. Stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku su vec abstraktne i objasnjavaju se teorijama ... npr. religijom.
-
Toozla
....mozda na dnu kace.......u ostatku svijeta, logika magnetnog polja je definisana zakonima fizike.............postoji ogromna razlika izmedju zakona i teorije....Bosanac sa dna kace wrote: Ni magnetno polje ti nije opipljivo pa opet njegovo postjanje objasnjavas teorijom! Zar ne
-
Panasonic
Logiku je covjek izmislio i ona vrijedi samo u onom svijetu gdje covjek zivi. Logika je relativna, tako je npr. logicno da sve sto bacis pada na zemlju, sto nije slucaj u svemiru. Logika se bavi samo onim sto covjekov um moze obraditi. Ono sto ne moze obraditi, po njemu nije logicno i (pazi sada) nemoguce.dr.pi wrote:Ako sam te dobro razumio, to sam upravo i rekao. Logika se zasniva na dokazu tj. opipljivosti. Stvari koje su neobjasnjive i nemaju logiku su vec abstraktne i objasnjavaju se teorijama ... npr. religijom.sojka wrote:dr.pi wrote: logika zavrsava tamo gdje pocinje religija
Nije sve ni u njoj.
- Bosanac sa dna kace
I taj zakon je teorija, zar nije?Toozla wrote:....mozda na dnu kace.......u ostatku svijeta, logika magnetnog polja je definisana zakonima fizike.............postoji ogromna razlika izmedju zakona i teorije....Bosanac sa dna kace wrote: Ni magnetno polje ti nije opipljivo pa opet njegovo postjanje objasnjavas teorijom! Zar ne
-
Toozla
....zao mi je, ali nemam vremena da objasnjavam gradivo sedmog osnovne....hebi ga.....Bosanac sa dna kace wrote:I taj zakon je teorija, zar nije?Toozla wrote:....mozda na dnu kace.......u ostatku svijeta, logika magnetnog polja je definisana zakonima fizike.............postoji ogromna razlika izmedju zakona i teorije....Bosanac sa dna kace wrote: Ni magnetno polje ti nije opipljivo pa opet njegovo postjanje objasnjavas teorijom! Zar ne
-
IlijaLadin
Mnogo više vjerujem Karahasanu nego Koelju. "Karahasan je mnogo veći hrvat od Lovrenovića, a Lovrenović mnogo veći musliman od Karahasana" - Enver Kazaz. Prema tome čim neko spomene Avaz sa podkontekstom da je ovaj muslimanski natrojen, a referirajući na Karahasanovo mišljenje, bude mi to nekako glupo.mr_orange wrote:Nebuloze. Ma kakav Paolo Koeljo, najbolje je rekao profesor Karahasan za njega, ''o njemu ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju ondje gdje počinje mišljenje''.
Koeljo piše na nekakav sladunjav način, primjeren ženskom dijelu čitalaštva sa potrebom sentimentalnosti. Toliko o Koelju.
- Bosanac sa dna kace
Hm, definicja logike iz srednje skole koju smo mi ucili glasi ovako;
Logika potice od grcke rijeci logos, sto znaci duh, dusa,nauka, nesto sto je apstraktno i nije opipljivo, pa prema tome logika je nauka o duhu, o dusi, o necemu sto je aptsraktno, tj. o necemu sto nije opipljivo!
Logika potice od grcke rijeci logos, sto znaci duh, dusa,nauka, nesto sto je apstraktno i nije opipljivo, pa prema tome logika je nauka o duhu, o dusi, o necemu sto je aptsraktno, tj. o necemu sto nije opipljivo!
- sojka
Nelogicno.Bosanac sa dna kace wrote:Hm, definicja logike iz srednje skole koju smo mi ucili glasi ovako;
-
mostarac
A sto meni Paulo Coelho ide na zivac to je neopisivo. Izmislja covjek toplu vodu. Procitao sam i tog "slavnog" Alhemicara. iskreno meni nidje veze. covjek nije nista novo rekao, a "Peta gora" npr. je bajka za djecu.
Meni je covjek totalno nidje veze i ono neko provalio da je on super i sad se svi furaju na njega. Ma dajte.
Meni je covjek totalno nidje veze i ono neko provalio da je on super i sad se svi furaju na njega. Ma dajte.
-
mostarac
Mozda sam nisam upravu ali ja mislim da logos znaci naukaBosanac sa dna kace wrote:Hm, definicja logike iz srednje skole koju smo mi ucili glasi ovako;
- sojka
Upravo u toj jednostavnosti krije se i uspjeh Paula Koelja.
Istine, uspjeh i leze u toj jednostavnosti.
Logos, znaci um, rijec, istina, Zakon, nauka.
Logika je filoz. disciplina o Zakonima i formama misljenja i uslovima saznavanja istine, razumnost, pravilnost.
Istine, uspjeh i leze u toj jednostavnosti.
Logos, znaci um, rijec, istina, Zakon, nauka.
Logika je filoz. disciplina o Zakonima i formama misljenja i uslovima saznavanja istine, razumnost, pravilnost.
- Bosanac sa dna kace
Logos takodje znaci duh, dusa...
Pa zar se Sveti Duh u krscanskoj teologiji drugacije ne zove logos?
Pa zar se Sveti Duh u krscanskoj teologiji drugacije ne zove logos?