Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da mi je neko prosle godine rekao da cu otvoriti temu o turskim serijama kako bih se slatko nasmijala
Do ove godine nisam gledala nijednu tursku seriju i bilo mi je smijesno i cudno da to iko moze gledati. Ali, pocetkom godine otprilike odlucim se malo zabaviti ucenjem turskog jezika na Duolingo. Zasto bas turskog, ne znam ni ja...Osim turcizama koje koristimo, nisam znala nista o turskom jeziku. Da jesam, vjerovatno ga ne bih ni ucila. Elem, poslije nekoliko mjeseci skontam da bih trebala poceti gledati turske serije kako bi mi jezik malo usao u uho. Pravo mucenje je bilo gledati tu prvu seriju, ali malo pomalo i evo me sad ovisnik o serijama
Imate li kakve preporuke, trenutno gledam 2 koje se tek emituju u Turskoj.
Ja više znam za turske filmove nego serije, i režisere - Nuri Bilge Ceylan i Fatih Akin, ovaj drugi može i za učenje njemačkog. Na temi "Muzička scena bivše Jugoslavije" su se pominjali i turski bendovi a na temi "Filmsko-serijska svaštara" ima i filmskih preporuka. O serijama moram i ja još istražiti.
plain vanilla wrote: ↑14/10/2022 19:39
Da mi je neko prosle godine rekao da cu otvoriti temu o turskim serijama kako bih se slatko nasmijala
Do ove godine nisam gledala nijednu tursku seriju i bilo mi je smijesno i cudno da to iko moze gledati. Ali, pocetkom godine otprilike odlucim se malo zabaviti ucenjem turskog jezika na Duolingo. Zasto bas turskog, ne znam ni ja...Osim turcizama koje koristimo, nisam znala nista o turskom jeziku. Da jesam, vjerovatno ga ne bih ni ucila. Elem, poslije nekoliko mjeseci skontam da bih trebala poceti gledati turske serije kako bi mi jezik malo usao u uho. Pravo mucenje je bilo gledati tu prvu seriju, ali malo pomalo i evo me sad ovisnik o serijama
@pici
Sanjalicu sam odgledala medju prvima, Can slicna je i ona s Hande i Keremom, Pokucaj na.moja vrata
Gledala sam s Demet i Moj dom je moja sudbina s Ibrom.
Btw, ima nova serija s Demet, Izmedju svijeta i mene. Ni nalik na turske serije, psuju, puse, seksa ko u americkoj seriji. Pa eto ko voli
GOLD je izbacio jos jednu novu romanticnu komediju Ljepsa sam od tebe, upravo gledam i nije loša
Gledala sam Pogresnog, ovu drugu nisam, potanka je bas.
A ta sto gledas je prekinuta zbog lose gledanosti. Turci nisu normalni, imaju svaki dan 4-5 serija.koje se bore za gledanost i cim krene nizbrdo ili upropaste scenarij ili ukinu skroz seriju
plain vanilla wrote: ↑14/10/2022 19:39
Od početne, potentne teme o učenju jezika kroz TV serije, o turskim serijama i njihovim "teškim" temama, itd, stigli ste do nabrajanja turskih serija, ko je koju gledao i koja je bolja od bolje
HelaS wrote: ↑15/10/2022 10:02
Od početne, potentne teme o učenju jezika kroz TV serije, o turskim serijama i njihovim "teškim" temama, itd, stigli ste do nabrajanja turskih serija, ko je koju gledao i koja je bolja od bolje
Pa tema jesu turske serije, ja sam trazila preporuke. Zato na ovom pdfu tema.
Za ucenje turskog imam Duolingo, serije i idem na kurs.
HelaS wrote: ↑15/10/2022 10:02
Pa tema jesu turske serije, ja sam trazila preporuke. Zato na ovom pdfu tema.
Za ucenje turskog imam Duolingo, serije i idem na kurs.
pored toga svega zapisujte rijeci u svesku pa ih ucite, prolazite kroz njih i prepisujte ih u novu i opet sve tako, tako se rijeci najlakse nauce, davno nas uciteljica u OS tako ucila Engleski
Ali prije koji mjesec sam odgledao Netflixovu apokaliptičnu seriju Yakamoz, koja je spin-off belgijske serije "Into the night".
Originalna belgijska serija prati grupu ljudi koji avionom kruže oko Zemlje bježeći od sunčevog zračenja koje je naglo postalo smrtonosno. Ta serija je bila popularna u Turskoj, jer je jedan od glavnih likova bio Turčin, pa su Turci u saradnji sa originalnim autorima napravili svoj spinoff, koji se dešava u turskoj vojnoj podmornici koja preživi katastrofu, i radnja je paralelna prvoj i drugoj sezoni belgijske serije.
Ispostavilo se da nije ništa posebno, sve isto kao original, ali u podmornici, i sa Turcima. Nije ni totalni odron, malo produbljava čitavu "NATO je znao da dolazi katastrofa" priču iz originalne serije, završava identično kao belgijska.
Ono što me je trznulo je kada u jednoj epizodi čujemo dijagetično, dakle jedan od likova je pustio na kasetofonu, pjesmu "Ederlezi" (verzija Bregovićevog orkestra), sve uz scene koje pomalo podsjećaju na neke scene iz "Doma za vješanje" - jedan lik ulazi u vodu, u susret nadolazećem izlasku Sunca.
Ispostaviće se da je lik koji je pustio pjesmu, inače glavni negativac, iz Bosne, i da je preživio žestoke ratne traume, i na kraju usvojen u tursku porodicu.
Dakle dočekali smo Bosanca u turskoj apokaliptičnoj seriji.
Eto rečenice za koju sam mislio da je nikada neću izgovoriti.
Sad je pomama za nekom novom serijom Zenskaros iz vile/Vodomar tek je pet epizoda izaslo, a vec kao obara rekorde. Meni nista posebno
Serija s Demet koja ima samo 8 epizoda je odlicna i skroz netipicna za turske serije. Valjda snime jos sezona. Izmedju svijeta i mene se zove