Zacarani bosanski ringishpil vrti se i dalje....

Vodenjak

#1 Zacarani bosanski ringishpil vrti se i dalje....

Post by Vodenjak »

Zanimljivo je posmatrati sta se desava na forumu u ovih zadnjih nekoliko dana od kad su se pojavili oni uzasni snimci iz Srebrenice...
Nema normalnog covjeka kojega ono nije pogodilo, u kome nije izazvalo zgrazanje i pitanje koje se vrti vec toliko godina: Kako je uopste moguce da ljudi onako hladnokrvno, bez ikakvog osjecaja ubijaju druge ljude?
Isto tako, kod svakog normalnog covjeka, pojavi se na kraju svega toga prvo nada da ce se zlocinci kazniti, da ce pravda pobijediti i istina saznati, ali isto tako, pojavi se i ona normalna, logicna zelja da se zlo nikad ne ponovi...

Medjutim, ovdje na forumu desava se upravo ono sto nas je na kraju krajeva i dovelo do onakvih slika.
Mrznja, pozivi na linc, isticanje svojih, pljuvanje po drugima, jezik totalnog nerazumijevanja koji bi tako rado da ustupi mjesto sto hladnom sto vatrenom oruzju...
Idioti sa svih strana ponovo koriste zlo do koga su ili sami doveli ili su to radili oni koje ti isti idioti podrzavaju! Glas razuma se vrlo rijetko cuje a i kad se pojavi, zatomi ga kanonada iz usta zapjenjenih i pobjesnjelih nacionalista zeljnih jos vise krvi, jos vise stradanja, jos vise zla...
A koje im je oruzje? Pa, zna se, toliko puta oprobano: Ako nisi s nama, njihov si!

Ne zato sto sam naivan, ne zato sto sam neinformisan, ne zato sto sam neiskusan, ali ipak, IPAK sam se nadao da za nas ima nade, da su sile zla na izdisaju, da se ljudi ipak polako okrecu ka buducnosti.
Ovi zadnji dani pokazali su koliko sam bio u krivu!

Zato, bas sad, kad je najmanje onih koje sam tako rado citao, s kojima sam tako rado diskutovao i misljenja uvazavao i onda kad se u potpunosti nisam slagao s njima, ja se jednostavno povlacim s foruma.

Ne mogu si dozvoliti rasprave sa svakakvim idiotima, koje god boje bili jer ja jednostavno nemam odgovora na bljuvotine koje oni komentarima zovu!

Vama koji ostajete i koji ste vrijedni mog dubokog postovanja (znate vrlo dobro koji ste!) zelim sve najbolje u zivotu! Rat me je naucio da nikad ne treba reci NIKAD, pa se mozda i cujemo nekad, ali kako sad forum izgleda, ne vjerujem! :(

p.s. Da, mogao sam se povuci i bez da ovo napishem, ali zelio sam da na kraju kazem ZASTO se povlacim!
Jer, i to je jedan vid otpora!

Javno ignorisati iditizam i nacionalisticku zadojenost!
Prenj

Post by Prenj »

Vodenjak,
zar zbog sake idiota da se predas?
No pasaran!
Saian

Post by Saian »

hhaahah pa kad to na forumu nije bilo pacijenata, kad to u zivotu nije bilo pacijenata i sta treba da se i iz zivota iskljuchis, glupost! ovdje ima u svakom sluchaju vishe ljudi cijih se misli ja necu odreci zbog par zadrtih kojih je uvijek bilo i bit ce, chini mi se da neki shvataju pisanje na forumu kao neki prosvjetiteljski pohod na kojem se trebaju svi neistomisljenici preobratiti, wtf, chitaj selektivno, a onaj ko nema kritichki um taj nek se uhvati avaza i svi sretni
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Vodenjak, ne furaj se na ono "pametniji popusta" jer ces tako SVE prepustiti lamerima.... :(
Toozla

Post by Toozla »

Zato, bas sad, kad je najmanje onih koje sam tako rado citao, s kojima sam tako rado diskutovao i misljenja uvazavao i onda kad se u potpunosti nisam slagao s njima, ja se jednostavno povlacim s foruma.
...ja bih samo da te podsjetim na jedan Balasev stih....

"....krivi smo mi jer smo ih pustili....
....krivi smo mi jer smo cutali...."

...uzmi slobodan dan i u ponedeljak na jutarnju smotru....inace pisem ne opravdan... :D :D :D
pitt

Post by pitt »

Upravo tako..........pasivnost je predaja. Pusti ih ovdje, pusti ih na vlast.....pa dokle vise? :?
mr_orange

Post by mr_orange »

Samo me zanima pod kojim će nickom 'uskrnuti'. :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

mr_orange wrote:Samo me zanima pod kojim će nickom 'uskrnuti'. :D
Vodenjak nema razloga za bilo kakvim uskrsnucem ili reinkarnacijom. Jedan je od likova koji ovom forumu daju injekcije da ga rak rane, ... nacionalizam, sovinizam i sveprisutni, samo nama svojstveni, balkanski idiotizam i nasa nadarenost gluposcu, ne uniste.
Ako ode, .... bit cemo siromasniji za mnogo razuma.
Ako nam razum nesto znaci. :-?
Last edited by pape on 12/06/2005 21:28, edited 2 times in total.
Harrys

Post by Harrys »

:) Vodenjak,nedaj se, :D vrijeme je godisnjih odmora,imas slobodno do 15 augusta. :D :D
Qler

Post by Qler »

nedaj se ba vodeni, i pusti kretene, nek se svadaju, samo be happy :D
digger

Post by digger »

@Vodenjak:

Kada sam posjetio srpski sarajevo.com forum pun zelje da se upustim u polemiku, odustao sam nakon par dana jer sa kompletnom linijom morona nije uzitak diskutovati.

Ovdje na forumu nije nekada samo ratovanje, nego je i pokusaj da se pojedincima ponekada otvore oci i objasni da svaka ulica nije jednosmjerna niti su misljenja usaglasena.

Postoji par tinejdzera koji misle da su u "diskusiji" sa odraslim i mogu da se nose. Postoje clanovi koji su vjerski i nacionalisticki zatucani i koji bi krojili BH po svojim arsinima. Ali dosta raje ovdje je bas to.. raja... koji su to cak i kada nose neku ljutnju ili cvrst stav iz vlastitog ugla. Svi mi imamo svojih jebenih dana.

Za nas ne postoji drugi nacin da se izmjene misljenja. Moron ostaje moron, zatucan postaje zatucaniji, a separatisti svake vrste pokusavaju sve da se sto vise nametnu i cesto uz pomoc moderatora. Ali tako mu valjda to ide.

Ja mislim da ne treba odustati za vrijeme utakmice. Trebas nam da se ne bi svi mi povukli u odbranu. Treba nam napadaca i to ozbiljnih. Ako si prezauzet, OK: mozda dodji na "Umjetnost Zivljenja" (trenutno pravimo kolace!!!), pa da si nam bar "u rezervi."

Ne bih volio da nestanes zauvijek sa foruma.
JBT

Post by JBT »

Dezerter. :x
mr_orange

Post by mr_orange »

pape wrote:
mr_orange wrote:Samo me zanima pod kojim će nickom 'uskrnuti'. :D
Vodenjak nema razloga za bilo kakvim uskrsnucem ili reinkarnacijom. Jedan je od likova koji ovom forumu daju injekcije da ga rak rane, ... nacionalizam, sovinizam i sveprisutni, samo nama svojstveni, balkanski idiotizam i nasa nadarenost gluposcu, ne uniste.
Ako ode, .... bit cemo siromasniji za mnogo razuma.
Ako nam razum nesto znaci. :-?
Ma ovo je bila samo šala, ali mislim da Vodenjak baš ne bi trebao generalizovati i tvrditi da većina na ovom forumu 'valja' gluposti, a isto tako ne bi trebao dopustiti da mu pojedinci izvade živce.
Televizione

Post by Televizione »

Toozla citat
"....krivi smo mi jer smo ih pustili....
....krivi smo mi jer smo cutali...."

...uzmi slobodan dan i u ponedeljak na jutarnju smotru....inace pisem ne opravdan...
Vodenjak ne bi trebao da ode, ali ima potpuno pravo u svom postu.
Reakcije postasa mozda jesu i razumljive, ljudi po cijelom svijetu su se uzbudili. Nije jasno ko je to sve dozvolio. Dobro, pocinioci se znaju, ali kako su strane vojske mogle to gledati.

Pa da ne bi Amerikanaca rat bi se mozda jos uvijek vodio. Zaustavili su zrtve na svim stranama.

Vodenjak ima pravo, ne treba mrznu siriti. Osuda zlocina je razumljiva, ali je bilo i izazova. A svi i svi smo krivi sto se pocinioci nisu ranije izveli pred sud.
Televizione

Post by Televizione »

13. godišnjica stradanja Bošnjaka u Višegradu
Piše: Elvira AGANOVIĆ (Tekst i foto)
12/06/05

Tri hiljade ruža za tri hiljade žrtava

VIŠEGRAD - Tri hiljade crvenih ruža za tri hiljade Višegrađana koji su u junu 1992. godine zaklani, stradali ili bačeni sa Višegradske ćuprije u Drinu, u pomen na žrtve bacili su njihovi najbliži, rodbina, komšije i prijatelji. Više od hiljadu ljudi iz cijele BiH prisustvovalo je komemoraciji u povodu 13-godišnjice stradanja Bošnjaka iz Višegrada, u organizaciji Udruženja članova porodica nestalih Višegrad 92. Među njima i žrtve-svjedoci stradanja na Ćupriji i u višegradskom kraju. Komemoraciji, koja je upriličena na Mostu Mehmed-paše Sokolovića, prisustvovao je i član Predsjedništva BIH Sulejman Tihić sa saradnicima.

Naša je dužnost i ovdje i na svakom drugom mjestu da se sjećamo svih nevinih žrtava da im odajemo počast, da im odajemo pomen, da im klanjamo dženazu i sve ono što možemo. Isto tako naša je dužnost, naša obaveza da na ovakvim mjestima kažemo da ćemo učiniti sve da nestali budu pronađeni a ubijeni dostojanstveno sahranjeni. Učinit ćemo sve da odgovorni za zločine u BiH, odgovorni za zločine u Viešgradu, budu izvedeni pred sud pravde”, kazao je Tihić.

On je dodao da osim u prošlost treba gledati i u budućnost, te da povratkom u Višegradu pobjeđuje dobro nad zlim.

Televizione

Post by Televizione »

13. godišnjica stradanja Bošnjaka u Višegradu
Piše: Elvira AGANOVIĆ (Tekst i foto)
12/06/05

Tri hiljade ruža za tri hiljade žrtava

“Mi moramo da živimo sa našim komšijama, Srbima i Hrvatima, ali za suživot, uspostavu povjerenja, pomirenja bitno je utvrđivanje istine. Zato je važno formirati jedinstvenu komisiju za utvrđivanje istine o stradanju svih građana BiH, na nivou BiH. Samo tako možemo graditi novu i sretniju budućnost”, kazao je Tihić, pozivajući prisutne da učenjem Fatihe ili na drugi način odaju počast žrtvama u Višegradu.

Komemoraciji na Višegradskoj ćupriji prethodio je obilazak Careve džamije u centru grada čija je obnova u toku a član Predsjedništva BIH, u pratnji delegacije, prošetao je kroz Višegrad od džamije do hotela kod Mosta Mehmed-paše Sokolovića. Tu se susreo sa predstavnicima Udruženja Višegrađana i povratnicima. Tihića u Višegradu nije dočekao niko od lokalnih vlasti iz reda srpskog naroda.

Zločinci u policiji

- Teško mi je. Sjećam se 92. godine kada je na prvi dan Kurban-bajrama na ovoj ćupriji red bio za klanje Bošnjaka. Drina je najveća grobnica stradanja Bošjaka Višegrada. Uvijek će me podsjećati na sve ono sto smo preživjeli a posebno silovanje i zlostavljanje žena koje su prošle mnoge logore u Višegradu, priča nam Bakira Hasečić, predsjednica zlostavljanih i silovanih žena, njih oko 234 koliko ih je okupljeno u ovo Udruženje.

Ona tvrdi daje u ovom kraju oko 1000 žena silovano i prošlo razne torture te da se mnogi od zločinaca još nalaze u Višegradu. Pojedini od njih, dodaje, rade u policiji. Čak su dobili certifikate od IPTF-a a dvojicu je, tvrdi Hasečićeva, srela u gradu dok je išla prema ćupriji.
Televizione

Post by Televizione »

Da li ce Balkan ikada dozivjeti da se konflikti i sukobi rjesavaju dijalogom i razgovorom?????
Ako treba i "svadjom" ali "svadjom" u razgovoru i dijalogu. Vec prva direktna prijetnja je pobuda sukoba.
Televizione

Post by Televizione »

Konferencija "Srebrenica - van osnovane sumnje" u Beogradu
Piše: B. BOŠKOV
12/06/05

Srbija nespremna da se suoči sa ratnim zločinom

(Od našeg stalnog dopisnika)

BEOGRAD - Srbija mora jasno da se suoči sa zločinom u Srebrenici i nedvosmisleno ga osudi, zaključili su učesnici međunarodne konferencije “Srebrenica - van osnovane sumnje” koja je, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo, u subotu održana u beogradskom Centru Sava. Dok to ne učini, naime, neće moći ni da savlada mnoštvo problema koje izviru iz bliske ratne prošslosti, takođe je poruka ovog skupa na kome su učestvovali predstavnici Haškg tribunala, Evropske unije, država iz najbližeg susjedstva, eksperti za oblast zaštite ljudskih sloboda i prava, posebno za ratne zločine, kao i jedan broj majki i djece srebreničnikih žrtava. Učesnici konferencije su se saglasili sa ocjenom izvršne direktorice Fonda za humanitarno pravo, Nataše Kandić da nije prihvatljiv nacrt deklaracije o ratnim zločinima, koji je sačinjen u Skupštini Srbije, a koji bi mogao biti stavljen na dnevni red sjednice iduće nedjelje.

Obraćajući se novinarima, u pauzi konferecnije, gospoa Kandić je rekla da ponašanje republičkih državnih institucija navodi na zaključak da zvanična Srbija još nije u stanju da se suoči sa istinom o Sreberenici.

Otud, smatra da će Parlament, ako usvoji tekst deklaracije o osudi svih zločina, koju su napisali sami posalnici, “pokazati da zapravo nije u stanju nisšta da uradi’’, rekla je Nataša Kandić. Podsjećamo, osam nevladinih organizacija, a jedna od njih je Fond za humanitarno pravo, predložili su Skupštini Srbije deklaraciju, kojom bi bio osuđen zločin u Srebernici, ali predsjednik Parlementa Predrag Marković nije prihvatio inicijativu poslanika Nataše Mićić i Žarka Koraća, da taj dokument prelodži u dnevni red, već je inicirao da poslanici sami sačine dokument, čiji nacrt, očito, ne zadovoljava autore inicijalne dekleracije. Sa tom ocjenom složila se i ministarka za poljoprivredu Srbije Ivana Dulić-Marković, inače članica G 17 plus, kao i predsjednik Parlementa Predrag Marković. Ivana Dulić-Marković je sa govornice u Centru Sava pozvala sve poslanike, a posebno svoje stranačke kolege, da ne prihvate ponuđenu osudu svih zločina, već dokument u kome je izričito i jasno osuđen zločin u Srebrenici, najteži u Evropi od II svetskog rata.

Na konferecniji je konstatovano da se u Srbiji “nešto pomjerilo” u pogledu suočavanja sa istinom o ratu tokom raspada bivše Jugoslavije, na šta ukazuju javne osude, najprije, nedavne tribine na beogradskom Pravnom fakultetu “Istina o Srebernici’’ na kojoj je rečeno da je prije deset godina Srebrenica “oslobođena,’’ a pod upitnik stavljen strašni zločin koji se tada dogodio. Potom poslije prikazivanje videosnimaka likvidacije šest srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, poslije čega je vlast efikasno i brzo reagovala hapšenjem četvorice učesnika zločina, pripadnika jedinice Škoripion , “ali da je taj utisak pokvaren u Skupštini Srbije u peripetijama oko dekleracije o osudi zločina u Srebrenici.

Jako policijsko obezbjeđenje

Oko Centra Sava razmješten je veći broj pripadnika MUP-a Srbije, opremljenih za razbijanje demonstracija. Uoči konferecnije, na sajtovima desničarskih organizacija u Srbiji pojavili su se pozivi istomišljenicima da se okupe ispred Centra Sava u subotu, 11. juna, u vrijeme održavanja konferecije o Srebrenici, a da sa sobom ponesu peroreze, koji ne podliježu zakonskom sankcionisanju, radi obračuna sa učesnicima konferenije. Poslije tih prijetnji Nataša Kandić je izjavila da ne vjeruje da bi se neko usudio da napravi incident, što se pokazalo tačnom procjenom. No, policija nije željela ništa da riskira.
Da se niko ne uvrijedi, smatram da je naslov potpuno pogresan: tekst vidim tako da je

Srbija spremna da osudi ratni zločinom

Da se od kolega niko ne uvrijedi, dali u sarajevu ili Bosni igdje postoji radni krug

za humanitarno pravo.

Ako da, koliko ima stucnjaka ili suduca za primjenu humanitarnog prava u praksi i sudstvu?
BECHO

Post by BECHO »

Vodenjak, ne daj se ljudino! Ja isto nekad malo vise pretjeram u svojim emotivnim izlivima mrznje ali u sustini nemislim stvarno nikad nikom lose! Sta mogu, prozivio sam svasta, svasta vidio i nije mi priznajem ponekad jednostavno smiriti strasti i emocije! Znam, to nije nikakvo opravdanje ali nekad stvari zaista (mozda znas i sam po sebi) idu onim tokom kakvim se i sam ne nadas! Ti si jedan od pozitivnijih likova ovdje, uz Fair-Life-a i mnogih drugih koji cine ovaj forum onakav kakav jeste, liberalan i jedinstven na ovim nasim cyber-prostorima! Pusti sta drugi misle i nedaj se zivcirati bezveze, to je samo korak naprijed onima koji zele da ugroze velicinu i univerzalnost ovog naseg virtualnog kutka! Uzdravlje i nadam se da ces se predomisliti u svojoj odluci. ;)
JBT

Post by JBT »

Vodenjakov text je ispravan.
Puno ljudi se isto ponasha kao i oni koji su objekt kritike. Samo su obuceni u dres druge boje.
Gadi mi se kada citam zloupotrebnu mrtvih nesretnika u svrhu pecacenja cijele jedne nacije kao genocidne (naprimjer).
Dzaba to sto ljudi na (opet naprimjer) B92 osudjuju dogadjaje u BiH u toku rata na nacin koji je mozda i zreliji nego na ovom forumu. Zreliji upravo zbog manje kolicine sirovog reagovanja u afektu.
Zaboravljaju se i Gojko Beric i Divjak i Bogicevic i Vesovic i masa drugih ljudi koji su vise za BiH nego ovi nasi "forumaski patrioti".
Kako neko moze reci:
"Srbi su genocidan narod?"
Ne cude me onda reakcije ljudi koji nemaju veze sa nacionalizmom, ali im se pojavi neki inat upravo zbog tih "patriota".
Takav nacin razmisljanja je samo na stetu BiH. Smanjuje je na na njenih 25% od stvarne velicine.
To ja zovem sjecom grane na kojoj sjedis.
kekec

Post by kekec »

Vodenjak.
Kao prvo: Ne idi ! :sad:
Promjeni taktiku. Primjeni "partizansku" taktiku.
Komentari neka ti budu kratki, ali "ubojiti". :)
Drugo, ako si stvarno odlucio da se povuces, to je tvoja odluka i istu postujem.
Zao mi je sto si tako odlucio. Tvoje primjedbe, razmisljanje, shvatanja i
vjerovanja su mi prilicno bliska i u mnogim stvarima smo istomisljenici.
Nadao sam se da cemo nekad i kafenisati, ali ... :?
Ili, nikad ne reci NIKAD. :-D
Svako dobro, bez obzira kako se ovo dalje odvijalo.

p.s.
Forum je kao i rijeka. Nekad nabujala, rusi, nosi sve pred sobom, nije lijepa
ni za pogledati. Ustvari, lijepa na jedan poseban nacin, ali odbojna jer iz
nje prijeti nekakva opasnost. Ali ta ista rijeka je cesto mirna, bistra, cista
i prepuna lijepog, onog u cemu se samo moze uzivati. A i tebi je poznata ta
ljepota.
Pronadji i zadrzi se pored ovoga lijepog, cistog i dobrog.
gavrilo

Post by gavrilo »

ma vratice se on... forum je nesto sto ti ostane u krvi, postane ti druga droga.

vodenjak, ako si pusac, mozes zamislit' jutarnju kafu, onu prvu dok si jos umoran, bez cigare? :?
gavrilo

Post by gavrilo »

ps. vodenjak, ako ti to sta znaci, ljudi kao ti mi daju motivaciju da idem na bosnjacke forume...
JBT

Post by JBT »

Ovo nije bosnjacki forum. :x
gavrilo

Post by gavrilo »

JBT wrote:Ovo nije bosnjacki forum. :x
... dobro bosanski, sa vecinom bosnjackih clanova :D je l' bolje? 8-)
Post Reply