US - EU razlika

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

The_Flyer2002

#1 US - EU razlika

Post by The_Flyer2002 »

tekst je preuzet sa auto.blogger.ba
Evo nadjoh u arhivi jedan tekst sa hr auto grupe, koji bi nekome mogao biti zanimljiv.

Koliko cete vjerovati u njega, nije do mene, ja ga samo preuzimam...

Pozdrav svima!
Javljam se prvi put jer se vode rasprave oko razlike u cijenama automobila za US i EU tržište. Kako radim za jednu američku firmu koja je prije godinu i pol otvorila svoj ured u ZG, kao domaći čovjek sam poslan voditi taj ured. Kao službeni auto dodijeljen mi je VW GOLF koji sam već prije vozio, ali u US. Auto je tada bio star 15 mjeseci i imao oko 20000 milja i radio bez greške.

Po dovoženju u HR, na autu je napravljen redovan servis te su promijenjene i disk pločice. I tu počinje priča. Auto je nakon te promjene počeo nešto bolje kočiti, ali i pristojno cviliti nakon cca. 7000 milja. Odvežen je u servis gdje je konstatirano da su diskovi poderani do bola i da ih treba zamijeniti. Nakon daljnih 4000 milja pojavilo se lupanje u vožnji, otišli prednji amortizeri, nakon još 2000 milja i stražnji.

Na servisu smo tražili da se pregleda kompletan auto.

Konstatirano je da su popucale neke plastike za usisavanje zraka i usmjeravanje kišne vode u motornom prostoru, auspuh je bio samo što ne padne, ležajevi svih kotača također. Hauba se počela klimati zbog oslabljenih panti, a bla je i hrpa drugih sitnica. Dakako, golf je ovdje vožen drugačije, nije gažen, već je vožen brže, naročito na autocestama. Kako sam morao pretpostavljenima u US objasniti što se dešava s autom koji nije stvarao probleme, morao sam puno toga saznati, a ono što sam saznao razbija famu o posebno kvalitetnim automobilima za US tržište.

Večina automobila koji se prodaju u US u pravilu udovoljava minimalnim zakonskim normama, a to je pouzdanost vozila pri maksimalno 75 mph (toliko se smije voziti na možda nekoliko desetaka milja highway-a u cijelim US). Amortizeri, kočnice, ležajevi, nosači motora...svo trošenje automobila je prilagođeno 75 mph kao maksimalnom opterećanju vozila. Automobili koji se prodaju u Europi, kao maksimalno opterećenje se uzima minimalno 120% operećenja pri maksimalnoj brzini. Iako dijelovi po gabaritima savršeno odgovaraju (na našeg golfa su najnormalnije ugrađen rezervni dijelovi za eurpske golfove), razlika u kvaliteti/trajnosti je enormna. Konkretno, diskovi su se potrošili jer su stavljenje disk pločice znatno tvrđe od onih s kojima je došao iz US. Originalni diskovi su pak od znatno mekšeg materijala nego europski.

S kolegom strojarskim tehnologom sam radio neku orijentacijsku kalkulaciju za razliku u cijeni ukupnog vozila, konkretno golfa. On je na temelju samo zamijenjenih dijelova na golfu i potrebne kvalitete za US/EU tržište došao do cca. 20%-22% razlike u proizvodnoj cijeni. Dakle, golf koji se prodaje u US je dosta jeftiniji od onog u Njemačkoj, ali je i kvaliteta proporcionalno niža
.

evo sta kazete na ovo. mislim svi smo mi to znali ali neki ne zele da to prihvate i zive u denial-u.

ninec sada sigurno cvijeta jer o ovome on non stop pise i pokusava da uvjeri svakog zivog.
nineac

Post by nineac »

Znam ja to, čitao sam, isto je pisao čovjek za Hondu Accord. Uvezao je iz USA u HR kad kod nje idu 20mm manji diskovi i oko 20% manje pločice, amortizeri su dosta mekši, dok su opruge bile malo više te imale veći hod. I još nekakve razlike, tako da HR nije dala homologaciju na to auto.
Svako tržište ima svojih prednosti, npr. meni se sviđa što amerikanci nisu pretjerali sa cjenom vozila, dok kod nas u OPEL Corsi možete naći i TC i ESP a sve to diže cijenu. Realno šta će Corsi 1.3 CDTi ESP? A to košta 1.000€!
ato su njihova auta pristupačnija, ali su i nekvalitetnija.
To je drugačija filozofija. Kod njih ljudi nemaju pojma koliko ej auto jako, bitno je koliko ima cilindara. Ako je V8 to je american dream ako je V6 to je OK, ali će napomenuti da je to "samo" V6. Ako ej 4 cilindra onda ste student. To jeste glupo, ali zar amerikanci blistaju inače i u drugim sferama života? Nema veze što može kupiti 4-cil turbo koji bolje obavlja zadatak nego neki američki V8 iz početka 80-tih, on hoće V8. Vidjet ćemo kada 1 ltr goriva dosegne 1 km, nevjerujem da će nekome biti bitno jeli to HEMI ili Small Block!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

u evropi se u auta gleda krajnja brzina i to je nekima jedna od glavnih aduta. ubrzanje u EU nije toliko znacajno koliko je u US. zato us auta imaju bolja ubrzanja jer auto od 10 tak sekundi do 100kmh je SPORO docim u EU 10 sek je skoro sportsko auto.

to sto se tice velikih osmaka je bas stvar tih ubrzanja. ta auta koja imaju V8 imaju oko 2+ tone i imaju ubrzanja od nekih 8 sekunda.
whow

Post by whow »

Flyer- text koji si pruzeo je garbage a za to ima mnostvo dokaza.
Prvo koja to Americka firma salje uposlenika/ predstavnika u Europu te salje i njegovo sluzbeno vozilo sa njim, koje usput je europsko vozilo.
Znaci takva firma nezna prvu stvar o poslovanju a Amerikanci bas i nisu tako naivni -znaci ovo je ponovo klasicna laz. Zasto bih neko placao za prevoz auta te ostale troskove registracije , slicno iz US i EU i to jos Golfa , kada za iste ili manje pare mozes uzeti golfa na lease citavu godinu, te na kraju godine sve to dobijes nazad kroz taxu (tax return) te te taj isti Golf dode badava. Onda to da on mora sefovima polagati racune o kvarovima te mora studirati razlike -ovo je ponova garbage i laz jer ako je on vec predstavnik te firme onda je to njegova odgovornost da se brine za troskove, etc i nekoga u US zaboli k..c dali se golf kvari ili ne. Onda VW koncern ima svoje standarde koji moraju biti prisutni radilo se o US ili EU verziji . Nego umjesto da ovako lupetas fino se raspitaj pa ces vidjeti da je jedina razlika u Golfa Eu i US verzija je da je u US verziji podvozje mekse podeseno , sto je vrlo dobra stvar jer je Europski Golf previse tvrdo podesen , stoga i nadimak " klupica". I to sto Europski Golf ima vise benzinskih i dizelskih motora .U US za 2002 , 2003 2004 , 2005 imas ove motore: 1.8 T, 1.9 TDI, 2.0 TDI , 2.0 Gas, VR 6 (02), 2.5 l Dok u Europi imas mnogo veci izbormotora manjeg obujama 1.4, 1.6 itd. Svi vitalni djelovi ukljucujuci motor su made in Germany osim za 2005 modele: transmisije je made in Japan, te novi 2.5 l agregat je made in Mexico. Konacna brzina mora biti ona koje je u prospektima za Golfa te klase i prema tome se auto i tretira da podnosi takve brzine a ne nekom 75 mph pravilu koje je vjerovatno izmisljeno od strane autora . Mislim umjesto da covjek lupa gluposti mogao je fino da zovne Wolfsburg i pita ljude , sve bi mu ljepo objasnili , a ako ne zna njemacki mogao je i na engleskom
( radi u US firmy ) a ne da pita nekog tokara ( Mozda je to bio i JBT) koji mu je dao ove "provjerene" podatke. Onda ko to u Hrvatskoj ili BiH vozi 180 ili 200 km. Samo mali prcanat automobila iz bosne ikada vidi normalne puteve. Znaci citav text je pretenciozan i nema mnogo logike
nineac

Post by nineac »

Tekst je istinit, jer je bio u Auto Klubu koji je najčitanija novina u HR, te sumnjam da bi se neko tako igrao sa imidžom.
Drugo, taj Golf se pravi u Mexicu, te iz Germany dolazi samo mašina i mjenjač, dok ej elektronika prilagođena zbog lošijeg i slabijeg goriva.
Kočnice za te modele kao i sve ostale komponente se prave u Mexicu i USA, te su lošije kvalitete, što opravdava nižu cijenu.
Whow pogledaj ko proizvodi diskove i pločice za tvoju boru, za EU tržište je ATE, pa vidi jel i za USA/Kanada.
Inače, ja sam vozio golfa IV u americi i postoji razlika u performansama i držanju ceste, dok dolaze daleko lošije gume za manje brzine kao prva ugradnja.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

whow razocaravas me sa ovakim razmisljanjem. taman sam pomislio bio evo cojeka nesto vrijedna a ti ovako. e sta mu ja sad mogu. izgubio sam postovanje sad za tebe.

gledaj kao prvo tekst sam preuzo sa bloga i to sam naveo, a blogger ga je uzeo sa auto kluba. nisu moje rijeci napisane.

ok da predjemo na stvar:
1) kompanija da bi smanjila troskove bi poslala GOLFA u evropu. poslali bi bas golfa jer je evropsko auto i ima ovlastene servise. ako znas ista o biznisu onda znas onu "PENNY SAVED IS PENNY EARNED"

2) zasto ne bi poslali domaceg covjeka da upravlja dijelom firme u ZG?? bi li ti poslo nekog glupog amerikanca koji pojma nema o jeziku i desavanjima? nisam ni mislio.

3) da znas o biznisu ista onda bi znao da troskove za gorivo, depriciation vozila, servisi i sve to spada u business troskove i da se oni dobivaju nazad na taxi.

4) jos jedan dokaz da pojma nemas. pa bola da ti posaljes nekog tipa u stranu zemlju.; bili ti njega cekiro??? ne niposto ti bi njemu dao kesa koliko god on/ona hoce jel de? nisam ni mislio.
zato je on moro sve troskove da pokaze svojim sefovima. on je odgovoran za sve zivo. cak i troskove popravka auta.

5) koliki je speed limit u americi?? na interstate-u? jelde da je 70 mph? u nekim drzavama 75? jelde da ima policije na svakom koraku? a ja sta ti znas za ameriku ti si u kanadi. nije isto. jel de?

6) americki GOLF se pravi u mexicu. ustvari ON SE SASTAVLJA U MEXICU. jesi i vidio meksikance kako rade? ja jesam. POSLJE NJIH TRAVA NE RASTE. jetta/bora takodje. buraz ti vozas meksicko auto. haha

7) kazes mora biti u prospektima? ma daj? kad si kupovo ti svoje auto jel ti prodavac reko ovo auto moze ici 240kmh? nisam ni mislio.

8.) wolfsburg?? ma daj nemoj majke ti! kad su to velike kompanije priznale nesto??? a? znas kada? kad ih vlada natjera ili kad ih tuzi bruku ljudi. sta mislis kako se ovi opozivi desavaju? njima se cefne jedan dan da imaju viska nekoliko biliona i da trebaju opozvat svoja auta??? hahaha
ta ce biti za knjige.

9.) jel tip spomeno bosnu??? nisam ni mislio. tip je u hrvatskoj. sta hrvatska ima?? ha? auto puteve. nove novcate. ogranicenje 120 kmh. jel ko postuje to ogranicenje??

10) prebacivanje auta u evropu tacnije iz ny u ploce kosta nekih 500 dolara. da PET STOTINA DOLARA- najjeftinije. mozes da ti auto dodje i ranije, za 3 sedmice za nekih 1000 i tu placas za kontenjer u koji mozes ubaciti ii tri auta.

DE LJUDI RECITE MU KOLIKO STE NAJVISE VOZILI PO HRVATSKIM PUTEVIMA/MAGISTRALAMA

meni se cini da je teks pun logike i cinjica, a da ti u ovom slucaju pojma nemas tj logike.
whow

Post by whow »

1.)Prvo VW-i pogoni u Mexicu su najsavremeniji VW pogoni -tachka.
Ovo obuhvata i pogone u Wolfsburgu. Pogoni u Mexicu su State of Art te Golf ili Bora proizvedeni u Meksiku u najmanju ruku su isti ili bolji kvalitetom . Drugo svaka Bora proizvedena poslije Aprila 2005 je ili ce biti made in Mexico. Drugo pogledaj malo djelove i komponente kod svih europskih auta pa ces vidjeti da je mnostvo djelova made in Poland, made in Romania , Czeck republic i ostalim tehnoloskim "supersilama" , mada je poanta da dio mora zadovoljit kriterij bez razlike gde se proizvodio.

Onda to za mexicance -bas neznam da su ista bolji ili losiji od Turaka , Rumuna , Poljaka , Srba , Hrvata i Bosanaca , ponekog Njemca i ostalih koji rade u Wolfsburgovim pogonima u Njemackoj

2.) Ja ti upravo pokusavam objasniti da je text besmislen : da li ti upce znas koliko kosta da se auto doveze iz US i registruje. Ko' bi normalan to radio .

3.) Zatvoju informaciju na potrebe poslovanja mozes da otpises cak i takve sitnice kao sto su i pranje auta , odrzavanje , amortizacija i slicno i ja sam posve uvjeren da je firma koju je ovaj Genij vodio morala brzo propasti .

4.) To saved penny is earned penny does not apply to this story. Covjek je ocigledno potrosio mnogo novaca na ovog Golfa tako da nevidim gdje je tu racunica . Dovesti kantu iz US platiti dadzbine i na kraju popravljati isu kramu i jos raditi research o tome koji je Golf bolji. Po meni je to waste of time, a posto se ti ocigledno razumijes business , ti onda znas da time is money -efficiency

5.) E sad to sto nines napisa za Hondy Accord kako je drugacija za EU a potpuno drugo auto u US opet nije tocno . Jer se potpuno isto auto ( europski accord) prodaje u US pod zvanicnim imenom Acura . Dakle pogledaj info pod acura TL , RL i ostale pa ces naci svog accorda .

6.) Mislim ljudi zasto sto toliko nafurali da sve sto dolazi iz europe mora biti najbolje a iz amerike sranje. Pa u europi se prave i vozila poput Yuge , Lade, Zaporosca. A mnoge druge Europske kompanije bi propale da nije bilo Americanaca da ih spasavaju . Volvo , Saab , Opel je Americki , Ford je Americki , Fiat umalo . Bosna jos uvijek nema auto puta a ninec kaze kako u Americi autoputevi nevaljaju . Pa buraz samo Kanadi ima preko 20 000 kilometara autoputa , znas li ti koliko je to . A od Sarajeva do Mostara ima 130 km i opet nemas dobrog puta.

7.) Nije mi namjera da ovdje ikoga ubjedujem ali mi stvarno nema nikakve logike ova prica . Mislim ja sam vozio Golfove u Europi i u Americi i mogu samo reci jedno : Golf je Golf.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

whow wrote: 2.) Ja ti upravo pokusavam objasniti da je text besmislen : da li ti upce znas koliko kosta da se auto doveze iz US i registruje. Ko' bi normalan to radio .
buraz ovo postaje licno. sada mi vrijedjas rodjake koji su uvezli auta u bih iz amerike. jedan je platio prevoz do ploca 500$ (americkih)
drugi je uvezo 3 auta+ bruku stvari i sve ga je kostalo 2000$.

o temi:

gledaj u kanadi nema toliko mexicanaca. ja sam radio sa njima i vidim ih svaki dan. (Florida). ljenijih ljudi nisam vidio. cast izuzecima ali ....

kazes da je firma morala propasti. hm pojma nemam. a zasto je propala? o kojoj se firmi radi?

covjek je moro dati razlog zasto se golf kvari. troskovi popravke su sigurno bili veliki i on je moro ih opravdat. a od kuda znas da nije zvao prestavnke vw hrvatske ili vec koga.

gledaj dosadilo mi ovo. razlike izmedju evropskih i americkih modela ima. evo recimo.

zasto vw posebno najavljuje evropsku jettu i govore evropska jetta i us jetta? zasto govore evropski golf i us golf? razlike ocito ima. mozda nece sluzbeno da reknu o tome ali samim zvanjem modela us ili eu priznaju tu razliku.
ova razlika stoji u tajnosti (moje misljenje) zato da nebi evropljani rekli vidis oni dobijaju bolja auta i obrnuto.

o ostalom necu kometirati.
Uh

Post by Uh »

whow wrote:Flyer- text koji si pruzeo je garbage a za to ima mnostvo dokaza.
Prvo koja to Americka firma salje uposlenika/ predstavnika u Europu te salje i njegovo sluzbeno vozilo sa njim, koje usput je europsko vozilo.
Znaci takva firma nezna prvu stvar o poslovanju a Amerikanci bas i nisu tako naivni -znaci ovo je ponovo klasicna laz. Zasto bih neko placao za prevoz auta te ostale troskove registracije , slicno iz US i EU i to jos Golfa , kada za iste ili manje pare mozes uzeti golfa na lease citavu godinu, te na kraju godine sve to dobijes nazad kroz taxu (tax return) te te taj isti Golf dode badava. Onda to da on mora sefovima polagati racune o kvarovima te mora studirati razlike -ovo je ponova garbage i laz jer ako je on vec predstavnik te firme onda je to njegova odgovornost da se brine za troskove, etc i nekoga u US zaboli k..c dali se golf kvari ili ne. Onda VW koncern ima svoje standarde koji moraju biti prisutni radilo se o US ili EU verziji . Nego umjesto da ovako lupetas fino se raspitaj pa ces vidjeti da je jedina razlika u Golfa Eu i US verzija je da je u US verziji podvozje mekse podeseno , sto je vrlo dobra stvar jer je Europski Golf previse tvrdo podesen , stoga i nadimak " klupica". I to sto Europski Golf ima vise benzinskih i dizelskih motora .U US za 2002 , 2003 2004 , 2005 imas ove motore: 1.8 T, 1.9 TDI, 2.0 TDI , 2.0 Gas, VR 6 (02), 2.5 l Dok u Europi imas mnogo veci izbormotora manjeg obujama 1.4, 1.6 itd. Svi vitalni djelovi ukljucujuci motor su made in Germany osim za 2005 modele: transmisije je made in Japan, te novi 2.5 l agregat je made in Mexico. Konacna brzina mora biti ona koje je u prospektima za Golfa te klase i prema tome se auto i tretira da podnosi takve brzine a ne nekom 75 mph pravilu koje je vjerovatno izmisljeno od strane autora . Mislim umjesto da covjek lupa gluposti mogao je fino da zovne Wolfsburg i pita ljude , sve bi mu ljepo objasnili , a ako ne zna njemacki mogao je i na engleskom
( radi u US firmy ) a ne da pita nekog tokara ( Mozda je to bio i JBT) koji mu je dao ove "provjerene" podatke. Onda ko to u Hrvatskoj ili BiH vozi 180 ili 200 km. Samo mali prcanat automobila iz bosne ikada vidi normalne puteve. Znaci citav text je pretenciozan i nema mnogo logike

Ti decko pojma nemas. Ti si nesto nacuo i sada sam sebi to objasnio u svojoj glavi onako kako ti mislis da je.
Prvo kada Iznajmis auto placas i to dibijes nazad tako da te auto dodje badava...........MA jel matere ti?
Znaci da niko onda nebi kupovao auta, vec bi svi iznajmljivali na godinu, jer te dodje badava.
Sto ti spominjes Tax return,,,,,,,,na te pare koje si platio za leas ili iznamljivanje NE PLATIS TAX-u (porez) a ne da ih dobijes nazad.
whow

Post by whow »

Ja ti opet kazem , nova Jetta ce se proizvoditi jedino u Mexicu i kao takva ce biti imported to Europe. Naravno u ponudi ce biti i masine manjeg obujma namjenjene Europskom trzistu , te tvrde podvozje.

O temi :
Ja podrazumjevam da je uvezeni Golf bio stara krama, jer ocigledno nije imao nikakvu garanciju , ili bar garanciju koja bi bila priznata u Europi. Opet ne bas mudar poslovni potez.

Kvaliteta Golfa u Americi je podrzana i garancijom.
Ja sam recimo recimo dobio extended warranty na svoju Jetty do 120 000 ili 6 godina which ever comes first. Ovo valjda govori koliko VW America vjeruje u svoj proizvod . A sto se tice ogranicenja brzine slicno kao i u Hr ovdje je ogranicenje 110km ali vecina ljudi vozi 130 i vise.

Neznam to za Mexicance al znam da kada su ljudi motivirani ( Ljudi bilo koje rase i nacije ) onda ni produktivnost a bogami ni kvalitet ne izostaje . Evo zasto to govorim . Jedan radnik VW u Wolfsburgu dobiva vise manje Njemacki prosjek plate . Jedan radnik VW-a u Mexicu dobiva 4-5 puta vise pezosa nego neki njegov sunrodnjak koji radi za neku drugu kompaniju . E vidis ovaj Pedro ce raditi 100 puta marljivije to make sure that he's doing the best fucking job he possibly can so that he can still have his woderful job as opposed to his collegaue in Germany who doen't give a shit because he thinks this is just a fucking job.
Valjda iz istog ili slicnih razloga vecina Bosanaca kada odu " vani" postaju super radnici ,etc.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

u slucaju za biznis nekad je jeftinije kupiti novo auto jer ces dobiti vise na taxi.

ma najbolje je hummera H1 kupiti. zahvaljujuci busevom zakonu dobijes ga dzabe dokle god se koristi u svrke biznisa.

kako je ko falan htio da pomogne farmerima napravio je tax exempion koji dozvoljava tax write off za vozila teza od 3 tone koji se koriste u svrhe biznisa. (veliki tegljaci ne spadaju u ovo).

nakon ovoga zakona bogatiji i pametniji amerikanci su pokupovali H2 i stavili ga kao biznis expense i dobili skoro sve svoje pare nazad.

eto sta je bus uradio za dobrobit covjecanstva. hibridi hobiju samo 2000 dolara tax exemption
whow

Post by whow »

Uh wrote:
whow wrote:Flyer- text koji si pruzeo je garbage a za to ima mnostvo dokaza.

Ti decko pojma nemas. Ti si nesto nacuo i sada sam sebi to objasnio u svojoj glavi onako kako ti mislis da je.
Prvo kada Iznajmis auto placas i to dibijes nazad tako da te auto dodje badava...........MA jel matere ti?
Znaci da niko onda nebi kupovao auta, vec bi svi iznajmljivali na godinu, jer te dodje badava.
Sto ti spominjes Tax return,,,,,,,,na te pare koje si platio za leas ili iznamljivanje NE PLATIS TAX-u (porez) a ne da ih dobijes nazad.
Buraz pravo si glup.
Ovo ti ne govorim sto ja mislim da je to tako nego sto znam .
Ja sam kupio kamion ( 1/2 T pick up truck) za potrebe firme , na kraju godine sam dobio tax return samo na ovoj stavki velicine 70 posto ukupnih rata koje sam platio za taj kamion u toku godine.Znaci ja sam platio 30% vrijednosti , ostalo je platila drzava . Auta naravno nemaju ovoliku stopu povrata na taksi i to je i jedan od razloga zbog kojih je F-150 bio i najprodavanije auto u USA prosle godine ( oko 1 milona komada ). Uslov je naravno da pravis pare jer ako nisi nista zaradio onda neces nemozes nista ni dobiti nazad , osim GST :D
Mozda tebi treba novi racunovoda :D
Carl_Cox

Post by Carl_Cox »

The_Flyer2002 wrote:u slucaju za biznis nekad je jeftinije kupiti novo auto jer ces dobiti vise na taxi.

ma najbolje je hummera H1 kupiti. zahvaljujuci busevom zakonu dobijes ga dzabe dokle god se koristi u svrke biznisa.

kako je ko falan htio da pomogne farmerima napravio je tax exempion koji dozvoljava tax write off za vozila teza od 3 tone koji se koriste u svrhe biznisa. (veliki tegljaci ne spadaju u ovo).

nakon ovoga zakona bogatiji i pametniji amerikanci su pokupovali H2 i stavili ga kao biznis expense i dobili skoro sve svoje pare nazad.

eto sta je bus uradio za dobrobit covjecanstva. hibridi hobiju samo 2000 dolara tax exemption
haveru moj nista oni nisu dobili zapitas li se koliko taj H2 trosi bushevog goriva??
svako auto ja za nijansu drugacije u usa i u eu jer su drugi standardi nemozes svasta uvesti u usa ne svasta u losem smislu nego sto ti oni nalazu malte ne, npr njemci su za usa trzite po prvi put primorani da pravi "cup holdere" jer jebiga u usa ljudi su vise u pokretu vise u autu s time vise zderu po autima zbog toga imaju i drive thru hehe
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Kao službeni auto dodijeljen mi je VW GOLF koji sam već prije vozio, ali u US. Auto je tada bio star 15 mjeseci i imao oko 20000 milja i radio bez greške.
vw daje 36 mjeseci i 36000 milja garanciju na golfa u usa. ovo znaci da je imo garanciju. nekada neke kompanije pokrivaju svoja auta pod garancijo na bilo kojem kontinentu. npr volvo je imo akciju da kupis auto u evropi i oni ti ga dzabe prebace u us.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

gorivo je tax write off. ako su bili u stanju da dobiju dzabe H2 mogu dobiti dzabe i gorivo za toga H2.
whow

Post by whow »

The_Flyer2002 wrote:
Kao službeni auto dodijeljen mi je VW GOLF koji sam već prije vozio, ali u US. Auto je tada bio star 15 mjeseci i imao oko 20000 milja i radio bez greške.
vw daje 36 mjeseci i 36000 milja garanciju na golfa u usa. ovo znaci da je imo garanciju. nekada neke kompanije pokrivaju svoja auta pod garancijo na bilo kojem kontinentu. npr volvo je imo akciju da kupis auto u evropi i oni ti ga dzabe prebace u us.
Mislim hajde recimo da je sve ovo vec istina onda je doticni Golf stvarno bio "lemon" jer sa 20 000 milja on bi morao da radi ko' vekerica.
Sa 20 000 milja taman da ge przis ko Lauda on ne bih smio da pokazuje znake umora. Covjece pa Yugo 45 , star 15 mjeseci i sa 20 000 ce voziti ok a ne Golf . Ono uvijek naleti neko peh auto.
Moj prijatelj u Minnesoti kupio novu Hondu Civic . Treci dan crche transmisija . Poslije nije proslo par mjeseci neki kreten bez osiguranja ga razvali na raskrsnici. Osiguranje se kolebalo dali je auto write off nakraju odluce da poprave Auto , umjesto da je rashoduju i da mu daju $$$. E sad zamisli kakvo je to sada auto nakon ove havarije. Jednostavno kad krene peh , valjda je i doticni Golf bio of that kind. Nije mu odgovarala Europska Klima .
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

e to moze biti da je auto bilo limun.
ali svijedno ima razlike izmedju evropskih i americkih modela od istog proizvodjaca.

eto opet se u necmu slazemo.

hehehehe
whow

Post by whow »

The_Flyer2002 wrote:e to moze biti da je auto bilo limun.
ali svijedno ima razlike izmedju evropskih i americkih modela od istog proizvodjaca.

eto opet se u necmu slazemo.

hehehehe
We agree to disagree. :D
Ma slazem se ima razlike ali to nije to bas tako drasticno, Jednostavno drugacije se vozi drugacije su ceste. Al evo sve neka su ceste i ravne ko' sto nisu pravi test auta dode zimi kada recimo u Alberti temperatura padne ispod -40 C po nekoliko sedmica , e vidis tada se vidi od cega je koje auto napravljeno kada se sve zaledi , amortizeri za smrznu, mjenjac ko' shtanga gume ko' od kamena . I neznam kako su sada ljudi skontali da su europski putevi zahtjevniji zbog vecih brzina. Plus americko auto prede mnogo vise kilometara u istom vremenskom periodu nego Europsko stoge je i focus na komforu . Mislim svako pravi ono sto mu treba. Ono sto mene zacudilo kadasam bio u Europi cinjenica da se u zapadnoj europi voze relativno mali automobili : Polo ,Corsa i sl. A u Bosni gdje bi ovakvi manji auti imali vishe smisla jos uvijek vjeruju samo u compact clasu : Golf , Astra , Megane i sl.
nineac

Post by nineac »

Whow otišao si u drugom smjeru, a i sam si priznao da postoji razlika, i to upravo kod Honde si naveo pčit primjer. Vidiš, u Evropi se prodaje pod Honda Accord, dok u americi pod Acura, (za one koji neznaju to je isto što i Lexus za Toyotu) što znači d aje auto dosta skuplje od Honde accord. A to niej džaba, jer je Acura dosta sposobnije auto. Eto, sam si rekao istinu.
Ja sam vozao američkog golfa IV, a u BiH imaš dosta Golfova III koji su uvezeni neznam ni sam kako u BiH. Moja prijateljica ima Golfa III 1997 koji je prešao 39.000 km, i na prodaju je ako nekog zanima, ali ja to nebi nikad kupio. Pliva na cesti, kočnice su katastrofa, isto kao da spužvu pritišćeš a ne papučicu, volan je ruglo, a plastika posebna priča. Sve nešto šušti, a buka kotrljanja točkova (i pored novih novcatih guma) je posebna priča.
U americi sam imao priliku vozati Golfa IV 2.0 i pravo me razočarao isto lošim ležanjem i kočnicama, iako to niko nije primjećivao, ali meni poslije evropskog je izgledalo kao nebo i zemlja. Ja ti whow savjetujem da kada opet dođeš vamo iznajmiš umjesto astre boru TDI pa vidi razliku.
To što se u evropi vozaju manje auta je normalno, pa pogledaj samo cjene goriva. Ali zato kakvo je socijalno i zdravstveno osiguranje u Evropi a kakvo u USA?
To za -40 ti nestoji jer kanada nije najhladnija država na svijetu, niti je išta hladnija od Finske,Švedske,Norveške, Islanda, tako da je to glupost!
nineac

Post by nineac »

Ono što sam zaboravio reći da je taj Golf III za američko tržište!
avram

#21 Nema razlike

Post by avram »

Nema razlike izmedju SAD I EU to je samo privid o sukobu inače riječ je o dobro organizovanom savezu da bi se cijeli svijet eksplatisao.EU se organizuje po modelu Rimske imperije a SAD su nešto što je ipak nastalo od Evrope.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

nneac da nisi stavio onaj drugi post gdje kazes da je iz amerike imo bi smrtne neprijatelje. hehehe

u americi auta prelaze DOSTA MILJA (za one koji neznaju milja je oko 1.6 km). za ta auta brzina nije toliko znacajna koliko je izdrzljivost. evropski golf je prilagodjen evropskim uslovima dok americki americkim. posto auta u us ne razvijaju ogromne brzine (preko 150kmh) proizvodjaci ne vide razloga zasto da ih prave za te vece brzine. dokle god auta zadovoljavaju testove NHSA on su dobri i sigurni.

hondina i toyotina auta u US su DEtnirana radi prilagodjavanja uslovima trzista. npr uzmi motore koji se nalaze u autima. oni su detunirani radi goriva.

posto je u us dosta puteva sam pravac onda je suspenzija nesto meksa radi udobnosti tokom voznje itd itd.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

nineac wrote:Znam ja to, čitao sam, isto je pisao čovjek za Hondu Accord. Uvezao je iz USA u HR kad kod nje idu 20mm manji diskovi i oko 20% manje pločice, amortizeri su dosta mekši, dok su opruge bile malo više te imale veći hod. I još nekakve razlike, tako da HR nije dala homologaciju na to auto.
nineac citam ovo i nesto mi nelogicno. zasto nebi dali da se uveze auto koje ima manje kocnice vec "domace". mislim ljudi tuniraju auta svaki dan pa drzava skoro nista ne poduzima. sta ako neko hoce da uveze tunirani auto koji iskace od obicnih auta??

mora da su bile neke vece razlike na tome autu. kocnice se lako mogu promjeniti i kostale bi nekih mozda 500-600 eura. cudno. da ovo mozda nije sta zovu Urban Legend.
nineac

Post by nineac »

Nije čudno, ta Honda ima dosta tehničkih izmjena koji neodgovaraju propisima HR, kao što su žmigavci itd. Inače, to ej zato što ona nije komaktibilna sa hondinim modelom koji se prodaje zvanično u HR.
Inače, bez problema je možeš registrovati u BiH.
Conjuror

#25 Re: US - EU razlika

Post by Conjuror »

Joj sto volim ovakve postove kao sto je Flyerov na samom pocetku teme, neznam odakle bih prije poceo.

Pa hajmo redom:
Autor tog neprikosnovenog literalnog rada tvrdi da se auta u Evropi voze brze nego u Americi.

Prvo
Koja ce mi od vasih "pametnih" glava prvo objasniti ovo:
Kako to da na tom golfu koji se navodno vozi brze nego u USA prvo odu kocnice? Kako onda tal "strucnjak" moze voziti brzo ako non stop koci da je diskove poderao do kraja?! :? :?
Drugo,
sam autor kaze da je u USA ogranicenje 75 milja na sat znaci 120,7 km/h. Koliko ja znam, u Hrvatskoj je ogranicenje 120 km/h znaci cak i nesto manje nego u USA. Kako to da su onda ceste u Hrvatskoj brze od ovih u USA? Je li tu jebe lud zbunjenog ili sta je, nemam pojma? Osim toga, ogranicenja brzine nema jedino na autoputevima u Njemackoj a u svim drugim drzavama postoji ogranicenje slicno onome u USA. Sto bi se onda Evropska auta vozila brze od Americkih?! Cista glupost.

Iako ja neuzimam taj clanak sa blogera zaozbiljno jer ga je pisao neko ciji je nivo znanja o autima jednak onome sto ga imaju The_Flyer2002 i nineac. Prema tome, clanak spada u kategoriju viceva i nije vrijedan ozbiljnije rasprave.
Cak i ako je clanak istinit, onda se iz njega moze izvuci samo zakljuciti slijedece:

1. Clanak samo potvrdjuje da je Golf kanta od auta i da nemoze preci vise od 100000 milja bez velikih problema.
2. Ceste u Hrvatskoj ne samo da su spore nego su i pune rupetina i dzombi sto je doprinijelo ubrzanom crkavanju tog golfa koji bi ionako otkazao ubrzo.
Locked