Evo nadjoh u arhivi jedan tekst sa hr auto grupe, koji bi nekome mogao biti zanimljiv.
Koliko cete vjerovati u njega, nije do mene, ja ga samo preuzimam...
Pozdrav svima!
Javljam se prvi put jer se vode rasprave oko razlike u cijenama automobila za US i EU tržište. Kako radim za jednu američku firmu koja je prije godinu i pol otvorila svoj ured u ZG, kao domaći čovjek sam poslan voditi taj ured. Kao službeni auto dodijeljen mi je VW GOLF koji sam već prije vozio, ali u US. Auto je tada bio star 15 mjeseci i imao oko 20000 milja i radio bez greške.
Po dovoženju u HR, na autu je napravljen redovan servis te su promijenjene i disk pločice. I tu počinje priča. Auto je nakon te promjene počeo nešto bolje kočiti, ali i pristojno cviliti nakon cca. 7000 milja. Odvežen je u servis gdje je konstatirano da su diskovi poderani do bola i da ih treba zamijeniti. Nakon daljnih 4000 milja pojavilo se lupanje u vožnji, otišli prednji amortizeri, nakon još 2000 milja i stražnji.
Na servisu smo tražili da se pregleda kompletan auto.
Konstatirano je da su popucale neke plastike za usisavanje zraka i usmjeravanje kišne vode u motornom prostoru, auspuh je bio samo što ne padne, ležajevi svih kotača također. Hauba se počela klimati zbog oslabljenih panti, a bla je i hrpa drugih sitnica. Dakako, golf je ovdje vožen drugačije, nije gažen, već je vožen brže, naročito na autocestama. Kako sam morao pretpostavljenima u US objasniti što se dešava s autom koji nije stvarao probleme, morao sam puno toga saznati, a ono što sam saznao razbija famu o posebno kvalitetnim automobilima za US tržište.
Večina automobila koji se prodaju u US u pravilu udovoljava minimalnim zakonskim normama, a to je pouzdanost vozila pri maksimalno 75 mph (toliko se smije voziti na možda nekoliko desetaka milja highway-a u cijelim US). Amortizeri, kočnice, ležajevi, nosači motora...svo trošenje automobila je prilagođeno 75 mph kao maksimalnom opterećanju vozila. Automobili koji se prodaju u Europi, kao maksimalno opterećenje se uzima minimalno 120% operećenja pri maksimalnoj brzini. Iako dijelovi po gabaritima savršeno odgovaraju (na našeg golfa su najnormalnije ugrađen rezervni dijelovi za eurpske golfove), razlika u kvaliteti/trajnosti je enormna. Konkretno, diskovi su se potrošili jer su stavljenje disk pločice znatno tvrđe od onih s kojima je došao iz US. Originalni diskovi su pak od znatno mekšeg materijala nego europski.
S kolegom strojarskim tehnologom sam radio neku orijentacijsku kalkulaciju za razliku u cijeni ukupnog vozila, konkretno golfa. On je na temelju samo zamijenjenih dijelova na golfu i potrebne kvalitete za US/EU tržište došao do cca. 20%-22% razlike u proizvodnoj cijeni. Dakle, golf koji se prodaje u US je dosta jeftiniji od onog u Njemačkoj, ali je i kvaliteta proporcionalno niža.
evo sta kazete na ovo. mislim svi smo mi to znali ali neki ne zele da to prihvate i zive u denial-u.
ninec sada sigurno cvijeta jer o ovome on non stop pise i pokusava da uvjeri svakog zivog.