Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Haris.ba

#1 Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Haris.ba »

https://www.vecernji.hr/auti/dizel-dize ... li-1229092
Njemački sud dopustio zabranu dizelaša!
Gradovi će prema kakvoći zraka moći zabraniti prometovanje dizelskim automobilima proizvedenima prije 2015. kakvih je u Njemačkoj oko 12 milijuna
http://autostart.24sata.hr/vijesti/pres ... izele-4601
Prestanak proizvodnje: Fiat i Alfa Romeo uskoro neće imati dizelaše
Mislim da uskoro možemo očekivati napad polovnih dizelaša iz Njemačke ili EU na naše tržište. Nije da će nam biti mrsko. :D

U takvoj situaciji kakva je pamet kupiti novoga dizela u BiH? Hem će cijena pasti, hem će biti poplava ponude polovnih dizela relativno mladih godina?

Je li bolje sada prodati dizela u posjedu, dok cijena nije još pala drastičnije?

Šta će biti budućnost? Trocilindarske turbokosilice u većini nama dostupne motorizacije? Do konačnoga prelaska na električna vozila, sa međustepenicom sa hibridima?

P.S.
Imam i lični interes. Imam jednoga dizela u kući staroga 5 godina. Razmišljam šta je najbolje. Neću ga moći prodati ako krene navala polovnih dizela. Ili će biti budzašto. Možda da ga dam staro za novo (to su mi nudili u autokući), i uzmem samo noviji model, ali mali turbobenzinsku kosilicu? A prelazi se puno kilometara, tako da trenutno dizel najbolje odgovara.
Last edited by Haris.ba on 28/02/2018 12:00, edited 2 times in total.
insomnia78

#2 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by insomnia78 »

Bosnjo namiris’o sadaku. Nema od toga ništa ne ložite se dzaba
UmaX

#3 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by UmaX »

Slabo da ce kod nas pasti cijene, jer bez obzira po kojim cijenama idu gore, kod nas ce samo sverceri imat vece profite, nista drugo.

Drugo, kod nas ce cijene ic dole tek kad se desi ovo sto se desava u Njemackoj, da dizeli budu banovani. Gdje cemo ih izvozit onda, u Afriku?
insomnia78

#4 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by insomnia78 »

U Afriku se itekako izvozi. Iz Francuske idu brodovi i brodovi auta
Optimist

#5 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Optimist »

Tako su predvidjali pad cijene dizel automobila kad je bio skandal sa VW-om i njihovim varanjem na eko testu. Na sva zvona su pricali kako ce takvi dizeli biti bud zasto i da ce se prodavati na balkanu i istocnoj Evropi. Pa nista od toga ne bi. Pretpostavljam da ce isto biti i sada.
Haris.ba

#6 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Haris.ba »

Optimist wrote:Tako su predvidjali pad cijene dizel automobila kad je bio skandal sa VW-om i njihovim varanjem na eko testu. Na sva zvona su pricali kako ce takvi dizeli biti bud zasto i da ce se prodavati na balkanu i istocnoj Evropi. Pa nista od toga ne bi. Pretpostavljam da ce isto biti i sada.
Pa meni su nudili neka vozila iz jedne EU zemlje jer tamo su bila klasificirana valjda kao euro2. A nova vozila - 2016. godište.

Razlika u cijeni oko 10 milja u odnosu na isto vozilo u salonu. I na kraju otišla između radnika salona. Nisam počastio gdje treba. :D

Ta vozila odu u dolasku, i ne dođu do "šire" publike.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#7 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Slo Burner »

Ma cinjenica da ce cijene dizela pravo pasti, mozda ne drasticno kako ocekujemo, ali je pravo vrijeme da se svog starog rjesavano :D
adis204

#8 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by adis204 »

Nema od tog ništa tako brzo. Sud je tek donio presudu kojom lokalne sredine imaju pravo zabraniti. Sad slijedi sudar lobija. Ekološkog i industrijskog. Mnogo života, sudbina, i privrednih grana ovisi od toga. Bit će pomaka, ali navale i zabrana "od ponedjeljka ovako" neće biti.
Vrata jesu otvorena, ali tek 3-5 godina možda će doći do zaokreta. A do tada Volvo u svakom segmentu po jednog strujaša već izbacio :-D
A ako se preko noći desi i Njemačka preživi, onda mi možemo još 5 akciza očekivati.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by mali_milojica »

Ovo je već sprega ekološkog i industrijskog. Mogu zabranit Euro4 i Euro5 dizelase,ako situacija to zahtjeva. Euro6 mogu slobodno. To govori da se narod prisiljava da kupuje nove dizele a rješava se starih. A sve to da se potroši još više para,da proizvođači što prije otplate ulaganja u posljednje motore i da imaju keš za razvoj hybrida i el. vozila.
Pa neki već imaju spremne dizele za normu koja će biti obavezna od 1.1.2021.
Ako sam dobro upratio norme se smjenjuju svakih 5-6 godina,tako da od nekog totalnog ukidanja dizela vjerovatno nema ništa prije 2030 :D
Bakir1

#10 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Bakir1 »

ima jos rupa koje treba zakrpiti prije nas i naseg jadnog trzista. auti ce malo pojeftiniti ali ce trgovci malo vise brk omastiti.
kidney

#11 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by kidney »

Ne ide dizel nigdje. Barem ne kod većih automobila. Eno u ePER-u već ima Alfa 2.2 dizel sa SCR sistemom i većom snagom nego sada.

Isto tako timing o kojem se piše je 2022. To nema smisla. Zašto? Euro 6d TEMP je za sva vozila obavezan od 9/2019, a Euro 6d od 1/2021. Za nova vozila ili novi tip 9/2018 odnosno 1/2020.

Sestrinska kompanija FCA,a to je CNH Industrial, već ima Euro 6d dizel sa najnovijom verzijom 2.3 dizela. I kao takvi su prvi kod LCV.
IVECO on LinkedIn: “Daily Blue Power Euro 6… (at https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6369478558129143808/ )
Image

Kod manjih motora će biti raznih hibrida kao ovi dole:
Front End Accessory Drive CeO Leader for EMEA Region
Nome azienda FCA Fiat Chrysler Automobiles
Date 2016 – presente Durata lavoro 2 anni
Località Pomigliano D'Arco-Naples Italy
Currently, the most common hybrid and mild hybrid topology is the P0/ P1 front architecture, in which the electric machine is integrated in the Front End Accessory Drive (FEAD). In this case, the electric machine is replacing the alternator in terms of role and packaging. I work to get he belt-driven design is very compact and facilitates integration in the available space between the internal combustion engine and vehicle. Also together with the suppliers of the electric machine we define the work mode to achieve emission and consumption reduction targets.
Mine achievements :
GSE T4 Hybrid 350v > white paper to start of production 2018
GSE N3 Mild Hybrid 12v > white paper to start of production 2019

..."
pino di maria | Professional Profile (at https://www.linkedin.com/in/pino-di-maria-11a459125/ )
condy

#12 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by condy »

Ne znam kako bi zamislio BiH bez dizelasa. Bez dimnjacara i krntija na cesti. Benzinci ce jos cekati nemaju kod nas jos prolaza. Kakva je punuda benzinaca kod novih vozila pa ne bi ni pogledao dizelasa.
citroen xm

#13 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by citroen xm »

Bosna 2025-e.

U ranim jutarnjim časoviama prvog dana vikenda, dvojica komšija posle prve jutarnje kafe kreću sa operacijom vađenja 1.6 dizela iz G2 i ubacivanja 1.6 benzinca kupljenog na obližnjem otpadu. Kompletna radnja se dešava u dvorištu zgrade kao i obično. :thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#14 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by mali_milojica »

Kako sam razumio u DE se uvodi plava plaketa i oni neće imati restrikcije,zelena plaketa možda ostaje ali neće važiti za uža gradska područja.
Plavu plaketu će dobiti
Benzin-PKW ohne Direkteinspritzung ab Euro 3
Benzin-PKW mit Direkteinspritzung ab Euro 6b
Elektro-Fahrzeuge ohne Verbrennungsmotor
CNG/LPG-Fahrzeuge als PKW, LKW und Busse ab Euro 3
Diesel-PKW und leichte Diesel-Nutzfahrzeuge mit nachgerüsteter DeNO2-Technik, sofern diese die NOx-Werte der Euro 6 einhalten.
Diesel-LKW und Busse > 2,61 t mit nachgerüsteter DeNO2-Technik, sofern diese die NOx-Werte der Euro 6 einhalten
Mogla bi cijena starih benzinaca u DE porasti :lol:
amar1994

#15 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:Bosna 2025-e.

U ranim jutarnjim časoviama prvog dana vikenda, dvojica komšija posle prve jutarnje kafe kreću sa operacijom vađenja 1.6 dizela iz G2 i ubacivanja 1.6 benzinca kupljenog na obližnjem otpadu. Kompletna radnja se dešava u dvorištu zgrade kao i obično. :thumbup:
mozda i 1.8 KR ubace :o
citroen xm

#16 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by citroen xm »

Paša, puno troši. :wink:

:D
amar1994

#17 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:Paša, puno troši. :wink:

:D
:lol:

Turit cemo plin :D
citroen xm

#18 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by citroen xm »

:thumbup:

G2 EURO7 :D
amar1994

#19 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by amar1994 »

hybrid :D
Maraschino

#20 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by Maraschino »

Ovo ako zazivi za nasih zivota bi ce dobro za buducnost.
Onaj proizveo dizel auto, ovaj mi prodao a treci mi zabranjuje da udjem u grad. Malo morgen. Prije ce ti dizelasi istruhnuti nego sto ce uvesti rampu.

I sada postoje eko zone sa kaznama ali ja nikada ne vidjeh da je neko kaznu platio. Treba ici na smanjenje zagadjivanja ali kroz proizvodnju a ne kroz krajnjeg potrosaca.

Sta ja sada treba da radim sa svojim dizelasom? Prodati ga macku na otpad na kilo.
Iskesiraj mi adekvatnu cijenu i ja cu ga sam unistiti.
problemnatravunu

#21 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by problemnatravunu »

Balkanski , uglavnom senzacionalistički portali su to baš dramatično objavili, naravno prilično površno, paušalno, i puno "žutila", evo ga original njemački citat
Nach dem Urteil der Bundesverwaltungsgerichts (BVerwG), das Diesel-Fahrverbote grundsätzlich für zulässig erklärt, will Hamburg als erste deutsche Stadt die im Luftreinhalteplan vorgesehenen Fahrverbote verhängen. Bereits ab Ende April 2018 sollen einige Streckenabschnitte auf zwei Hauptverkehrsstraßen für Lkw bzw. Lkw und Pkw unterhalb der Euronorm 6 ganzjährig gesperrt werden. Die Polizei prüfe die Einhaltung in Ermangelung einer Kennzeichnungsmöglichkeit wie der blauen Plakette mit Schwerpunkt- und Stichpunktkontrollen, so die Umweltbehörde der Hansestadt gegenüber AUTO BILD.
Ukratko, Hamburg planira zabraniti tokom cijele godine promet na nekim dijelovima dvije glavne prometnice, za aute i kamione ispod Euro6 norme.
Naravno, iz toga su izuzeti autobusi, policija, vatrogasci, dostavna vozila!
A ni ostalima niko neće braniti da voze, ali ce policija raditi slučajne kontrole! 8-)
Meni to vise djeluje kao kozmetičke metode, i pranje savjesti :lol:
Dakle daleko od onih dramatičnih napisa po beha i susjednim portalima
basicm

#22 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by basicm »

Hamburg je najliberalniji po tom pitanju, odgovor je otprilike: jedan brod zagadi vise nego sva auta Hamburga
drndalo

#23 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by drndalo »

basicm wrote:Hamburg je najliberalniji po tom pitanju, odgovor je otprilike: jedan brod zagadi vise nego sva auta Hamburga
I to je prica za male pionire... Mozda u mikro kosmosu luke jeste vece zagadjenje, opet, da toga nema, koliko hiljada familija oko Hamburga bi moralo raditi nesto losije ili biti nezaposleno? Koliki % ekonomije tog regiona zavisi direktno od te luke? Koja bi alternativa bila za transport 80.000 t robe brodom? 4.000 slepera po 20 t robe? 4.000 slepera manje zagadjuje od 1 broda? Aha, jastaradi...
mayab

#24 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by mayab »

Jedna Njemačka kao svjetska velesila u proizvodnji i razvoju automobiske tehnologije je uvijek vukla naprijed, pogotovo i zato sto je njihovo zakonodavstvo često zahtjevalo neke nove norme i standarde da se u aute uvedu kao obavezne....
Tako treba i ovo promatrati, dakle čist dizel je itekako izvodiv za napraviti, ovim ce opet natjerati industriju da ne spava na lovorikama (softverskih dostignuća :lol: :lol: ) , nego da dalje radi na istinskom razvoju!
Pa ako skontaju da je to skupo, da ljudi dizele nece da kupuju zbog visoke cijene i onda jos zabrana, ici ce industrija u drugim pravcima, benzin, hibrid, elektro , na kraju krajeva sto i ne masovnija produkcija vozila sa pogonom na plin , uz , naravno sirenje infrastrukture punionica!
Dobro vidimo kad nas sta se desava kad drzava nista ne čini, kad dere porez vlasnicima novijih auta, a one stare favorizuje, pa se npr G2 tjera do iznemoglosti...
Samo nemojte sada potezati priču o platama u jednoj Njemačkoj i u BiH, to je druga strana medalje
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25 Re: Budućnost dizelskih motora sa osvrtom na BiH

Post by mk ultra »

mali_milojica wrote:Kako sam razumio u DE se uvodi plava plaketa i oni neće imati restrikcije,zelena plaketa možda ostaje ali neće važiti za uža gradska područja.
Plavu plaketu će dobiti
Benzin-PKW ohne Direkteinspritzung ab Euro 3
Benzin-PKW mit Direkteinspritzung ab Euro 6b
Elektro-Fahrzeuge ohne Verbrennungsmotor
CNG/LPG-Fahrzeuge als PKW, LKW und Busse ab Euro 3
Diesel-PKW und leichte Diesel-Nutzfahrzeuge mit nachgerüsteter DeNO2-Technik, sofern diese die NOx-Werte der Euro 6 einhalten.
Diesel-LKW und Busse > 2,61 t mit nachgerüsteter DeNO2-Technik, sofern diese die NOx-Werte der Euro 6 einhalten
Mogla bi cijena starih benzinaca u DE porasti :lol:
znači treba kupiti golfa 4 gti i izvesti u DE :mrgreen: :mrgreen:

a dovučeš za iste pare golfa 6/7 gti :lol:
Post Reply