Elektronske Zdravstvene knjižice
- O'zone
- Globalni moderator
#1 Elektronske Zdravstvene knjižice
Ukoliko niste već upratili izašao je spisak osoba u KS kojima su gotove elektronske zdravstvene knjižice. Preuzimaju su u poslovnicama koje se naznačene u samom spisku.
Spiskovi su abecedni na sljedećem linku.
http://kzzosa.ba/index.php?type=1&a=news&id=54
Spiskovi su abecedni na sljedećem linku.
http://kzzosa.ba/index.php?type=1&a=news&id=54
- Thorgerson
#2 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Moze li mi neko objasniti zasto nisu mogli ukomponovati jednu karticu za sve ove stvari.
Je li se moglo to uraditi npr. sa licnom kartom. Ugraditi dodatni cip ili sta vec.
Ovako svako svoje kartice izdaje, mislim nije frka nosit jos jednu karticu - ali jbt kolika bi se usteda napravila, haos.
Je li se moglo to uraditi npr. sa licnom kartom. Ugraditi dodatni cip ili sta vec.
Ovako svako svoje kartice izdaje, mislim nije frka nosit jos jednu karticu - ali jbt kolika bi se usteda napravila, haos.
- Haris.ba
#3 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Ne pretjeruj. Pa nismo svemirci. Dobro je i ovo. Pa znaš li da plaćamo najskuplju ličnu u regionu? Nisu još napravili barkod da očita sa ličnih, a kamoli još i čip.Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto nisu mogli ukomponovati jednu karticu za sve ove stvari.
Lične izdaje policija. Knjižice izdaju kantonalni zavodi. Ličnom dokazuješ identitet, a zdrastvenom ostvaruješ usluge. Oni imaju bazu u Banja Luci, ovi drugi u kantonu. Dijeliti bazu ličnih podataka koja je povezana i sa matičnim uredima sa zdrastvenim fondovima - mislim da nije pametno.
Samo je problem kad padne sistem po ovome sa elektronikom. Nedavno trudnica čekala pola dana na otpust jer je pao sistem. Ali, to se ne dešava često (nadam se).
- drunken tiger
#4 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Već su počeli ugrađivati čipove pod kožu sa svim podacima, lične karte, pasoši, zdravstveni kartoni, bankovni računi i sl. Sve imaš na čipu. Samo pružiš ruku i oni te skeniraju ko robu. Eto prijavi se pa neka i tebi ugrade jedan.Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto nisu mogli ukomponovati jednu karticu za sve ove stvari.
- Thorgerson
#5 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Ok, hvala za info. Odoh poslijepodne.drunken tiger wrote:Već su počeli ugrađivati čipove pod kožu sa svim podacima, lične karte, pasoši, zdravstveni kartoni, bankovni računi i sl. Sve imaš na čipu. Samo pružiš ruku i oni te skeniraju ko robu. Eto prijavi se pa neka i tebi ugrade jedan.Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto nisu mogli ukomponovati jednu karticu za sve ove stvari.
-
ado_sar
#6 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Ja sam je upravo podigao. Kartica kosta 2KM, odredjene kategorije su oslobodjene placanja
-
mali_balon
#7 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Ali i dalje se nece moci nista bez stare papirnate knjizice......bit ce ovo poput cips licne kad god hos u halu treba i ovjerena cips prijava ne starija od 6 mjeseci.....tako ce i ovo bit.....jer kako ce sestra vidjet jel potvrdjena knjizica ta ne jebe eletronski sistem ako nema pecat crno na bjelo
- drunken tiger
#8 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Neće ni morati provjeravati jer će se uplatom osiguranja automatski osiguravati knjižica. E sad ne znam kako će oni kojima poslodavci ne budu plaćali osiguranje. Oni neka trpe kako su i navikli.mali_balon wrote:Ali i dalje se nece moci nista bez stare papirnate knjizice......bit ce ovo poput cips licne kad god hos u halu treba i ovjerena cips prijava ne starija od 6 mjeseci.....tako ce i ovo bit.....jer kako ce sestra vidjet jel potvrdjena knjizica ta ne jebe eletronski sistem ako nema pecat crno na bjelo
- zforumas
#9 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Mi sve hocemo preko reda...
hajmo prvo kupiti auta pa cemo onda praviti puteve, hajmo prvo nastancati radnika pa cemo onda praviti fabrike, hajmo prvo uvesti elektronske knjizice pa cemo onda brinuti o placanju zdravstvenog osiguranja...
Mogli smo licne mijenjati....nismo dugo
hajmo prvo kupiti auta pa cemo onda praviti puteve, hajmo prvo nastancati radnika pa cemo onda praviti fabrike, hajmo prvo uvesti elektronske knjizice pa cemo onda brinuti o placanju zdravstvenog osiguranja...
- Haris.ba
#10 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Pa upravo se o tome i radi. MI hoćemo. Da MI hoćemo prvo puteve, da MI hoćemo prvo fabrike, da MI hoćemo prvo dobro zdrastveno osiguranje - tako bi i bilo.zforumas wrote:Mi sve hocemo preko reda...
hajmo prvo kupiti auta pa cemo onda praviti puteve, hajmo prvo nastancati radnika pa cemo onda praviti fabrike, hajmo prvo uvesti elektronske knjizice pa cemo onda brinuti o placanju zdravstvenog osiguranja...![]()
Treba pozdraviti dobru stvar. Glupost je bila da ideš ovjeravati knjižicu svaki mjesec ili tri mjeseca. Pa imaš zaposlenika koji uđe u sistem, provjeri, pa udari pečat i upiše datum. Ponavljam, ovo je dobra stvar.
Vidite. Kako je Sebija došla, sve napredak u zdrastvu.
- stakasa
#11 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Pozitivna vjest. Klasicna infrastruktura u BiH je losa i to daje sansu novim tehnologijama da brze zazive sto je u konacnici pozitivno
- Henry Chinaski
#12 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Vijest nije loša samo me nešto muči.
Zašto su se knjižice ovjeravale, a kartice ne trebaju?
Zašto nismo mogli pokazati knjižicu umjesto kartice pa da oni znaju da si osiguran?

Zašto nismo mogli pokazati knjižicu umjesto kartice pa da oni znaju da si osiguran?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#13 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
a ne, ne. za ovo je odgovoran zzo. kao što je odgovoran i za nedostatak citostatikaHaris.ba wrote:
Pa upravo se o tome i radi. MI hoćemo. Da MI hoćemo prvo puteve, da MI hoćemo prvo fabrike, da MI hoćemo prvo dobro zdrastveno osiguranje - tako bi i bilo.
Treba pozdraviti dobru stvar. Glupost je bila da ideš ovjeravati knjižicu svaki mjesec ili tri mjeseca. Pa imaš zaposlenika koji uđe u sistem, provjeri, pa udari pečat i upiše datum. Ponavljam, ovo je dobra stvar.
- stakasa
#14 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Polako, korak po korak, svida mi se zelja da se modernizuje. Samo da sada ne navale ovi sto su pozavrsavali youtube fakultete, prica o velikom bratu itdHenry Chinaski wrote:Vijest nije loša samo me nešto muči.
Zašto nismo mogli pokazati knjižicu umjesto kartice pa da oni znaju da si osiguran?![]()
![]()
- Haris.ba
#15 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Za dobre stvari je odgovorna Sebija. Za loše je kriv ZZO i SBB.Chmoljo wrote:a ne, ne. za ovo je odgovoran zzo. kao što je odgovoran i za nedostatak citostatikaHaris.ba wrote:
Pa upravo se o tome i radi. MI hoćemo. Da MI hoćemo prvo puteve, da MI hoćemo prvo fabrike, da MI hoćemo prvo dobro zdrastveno osiguranje - tako bi i bilo.
- Logovan
#16 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Jebo te, jesmo moderni, gdje će ko sa nama.
- shalla
#17 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Meni rekoše da, da bih preuzeo tu elektronsku, moram ponijeti LK, staru zdravstvenu i 2 KM. Jel stara zdravstvena ide samo na pokaz ili je oni uzimaju sebi?mali_balon wrote:Ali i dalje se nece moci nista bez stare papirnate knjizice......bit ce ovo poput cips licne kad god hos u halu treba i ovjerena cips prijava ne starija od 6 mjeseci.....tako ce i ovo bit.....jer kako ce sestra vidjet jel potvrdjena knjizica ta ne jebe eletronski sistem ako nema pecat crno na bjelo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Na koji nacin ovo funkcionise?
Uvezani su sa poreznom upravom i ako su doprinosi za tebe legli zasvijetli zelena dioda kad se kartica skenira. U suprotnom crvena?
Uvezani su sa poreznom upravom i ako su doprinosi za tebe legli zasvijetli zelena dioda kad se kartica skenira. U suprotnom crvena?
- travar
#19 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Zato što je cijeli sistem oko onog barkoda u knjižici urađen poluguzno, pa ti je dokaz ovjere onaj pečat, a ne šta je u sistemu.Henry Chinaski wrote:Vijest nije loša samo me nešto muči.
Zašto nismo mogli pokazati knjižicu umjesto kartice pa da oni znaju da si osiguran?![]()
![]()
- Chmoljo
#20 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
a zašto poreskom? pa valjda se zdravstveno uplaćuje zavodu._BataZiv_0809 wrote:Na koji nacin ovo funkcionise?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Jedinstveni sistem kontrole i naplate poreza i doprinosaChmoljo wrote:
a zašto poreskom? pa valjda se zdravstveno uplaćuje zavodu.
- Haris.ba
#22 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Sad su to uvezali, i porezna ima te podatke. Porezna, zdrastvo, penzija. Sve uvezano.Chmoljo wrote:a zašto poreskom? pa valjda se zdravstveno uplaćuje zavodu._BataZiv_0809 wrote:Na koji nacin ovo funkcionise?
Pretpostavljam. Vidjećemo kako će u praksi funkcionisati. Vjerovatno neće biti onoga perioda kad ovjeriš knjižicu pa imaš mjesec dana i bez uplate doprinosa._BataZiv_0809 wrote:Na koji nacin ovo funkcionise?
- Chmoljo
#23 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
inače, mene interesuje kako ovo sad u praksi radi? u suštini knjižicom se dokazuje zdravstvenoj ustanovi u kojoj se liječiš da su troškovi pokriveni. nekom logikom, bilo je dovoljno da postoji uvezan sistem u kliničkim centrima i domovima zdravlja sa zzo, gdje bi se očitanjem bar koda vidjelo da li je uplaćen doprinos, odnosno zdravstveno.
ako je samo radi toga kartica, onda ne vidim što se morala uvoditi.
vjerujem da bi kartica mogla pružiti još neke olakšice pa da bi bilo zgodno njeno uvođenje... tipa da i kartoni budu u elektronskoj formi, pa kada se provuče u kojoj god med ustanovi da se dobije pacijentov karton. šta ja znam... o ovome se pričalo prije desetak godina, tek sad ide u realizaciju
ali hajde, ruku na srce, dvije marke nije pljačka, a u praksi ćemo vidjeti. kod nas se to nikad ne može predvidjeti.
ako je samo radi toga kartica, onda ne vidim što se morala uvoditi.
vjerujem da bi kartica mogla pružiti još neke olakšice pa da bi bilo zgodno njeno uvođenje... tipa da i kartoni budu u elektronskoj formi, pa kada se provuče u kojoj god med ustanovi da se dobije pacijentov karton. šta ja znam... o ovome se pričalo prije desetak godina, tek sad ide u realizaciju
ali hajde, ruku na srce, dvije marke nije pljačka, a u praksi ćemo vidjeti. kod nas se to nikad ne može predvidjeti.
-
hizo ramidovic
#24 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
eno i mene na spisku.
je li neko preuzeo ili zvao?
sta treba ponijeti sa sobom?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#25 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice
Uvjerenje o nekaznjavanju.hizo ramidovic wrote:eno i mene na spisku.![]()