Elektronske Zdravstvene knjižice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

O'zone
Globalni moderator

#1 Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by O'zone »

Ukoliko niste već upratili izašao je spisak osoba u KS kojima su gotove elektronske zdravstvene knjižice. Preuzimaju su u poslovnicama koje se naznačene u samom spisku.

Spiskovi su abecedni na sljedećem linku.

http://kzzosa.ba/index.php?type=1&a=news&id=54
Thorgerson

#2 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Thorgerson »

Moze li mi neko objasniti zasto nisu mogli ukomponovati jednu karticu za sve ove stvari.

Je li se moglo to uraditi npr. sa licnom kartom. Ugraditi dodatni cip ili sta vec.

Ovako svako svoje kartice izdaje, mislim nije frka nosit jos jednu karticu - ali jbt kolika bi se usteda napravila, haos. :-)
Haris.ba

#3 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto nisu mogli ukomponovati jednu karticu za sve ove stvari.

Je li se moglo to uraditi npr. sa licnom kartom. Ugraditi dodatni cip ili sta vec.

Ovako svako svoje kartice izdaje, mislim nije frka nosit jos jednu karticu - ali jbt kolika bi se usteda napravila, haos. :-)
Ne pretjeruj. Pa nismo svemirci. Dobro je i ovo. Pa znaš li da plaćamo najskuplju ličnu u regionu? Nisu još napravili barkod da očita sa ličnih, a kamoli još i čip.

Lične izdaje policija. Knjižice izdaju kantonalni zavodi. Ličnom dokazuješ identitet, a zdrastvenom ostvaruješ usluge. Oni imaju bazu u Banja Luci, ovi drugi u kantonu. Dijeliti bazu ličnih podataka koja je povezana i sa matičnim uredima sa zdrastvenim fondovima - mislim da nije pametno.

Samo je problem kad padne sistem po ovome sa elektronikom. Nedavno trudnica čekala pola dana na otpust jer je pao sistem. Ali, to se ne dešava često (nadam se).
drunken tiger

#4 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by drunken tiger »

Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto nisu mogli ukomponovati jednu karticu za sve ove stvari.

Već su počeli ugrađivati čipove pod kožu sa svim podacima, lične karte, pasoši, zdravstveni kartoni, bankovni računi i sl. Sve imaš na čipu. Samo pružiš ruku i oni te skeniraju ko robu. Eto prijavi se pa neka i tebi ugrade jedan.
Thorgerson

#5 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Thorgerson »

drunken tiger wrote:

Već su počeli ugrađivati čipove pod kožu sa svim podacima, lične karte, pasoši, zdravstveni kartoni, bankovni računi i sl. Sve imaš na čipu. Samo pružiš ruku i oni te skeniraju ko robu. Eto prijavi se pa neka i tebi ugrade jedan.
Ok, hvala za info. Odoh poslijepodne.
ado_sar

#6 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by ado_sar »

Ja sam je upravo podigao. Kartica kosta 2KM, odredjene kategorije su oslobodjene placanja
mali_balon

#7 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by mali_balon »

Ali i dalje se nece moci nista bez stare papirnate knjizice......bit ce ovo poput cips licne kad god hos u halu treba i ovjerena cips prijava ne starija od 6 mjeseci.....tako ce i ovo bit.....jer kako ce sestra vidjet jel potvrdjena knjizica ta ne jebe eletronski sistem ako nema pecat crno na bjelo
drunken tiger

#8 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by drunken tiger »

mali_balon wrote:Ali i dalje se nece moci nista bez stare papirnate knjizice......bit ce ovo poput cips licne kad god hos u halu treba i ovjerena cips prijava ne starija od 6 mjeseci.....tako ce i ovo bit.....jer kako ce sestra vidjet jel potvrdjena knjizica ta ne jebe eletronski sistem ako nema pecat crno na bjelo
Neće ni morati provjeravati jer će se uplatom osiguranja automatski osiguravati knjižica. E sad ne znam kako će oni kojima poslodavci ne budu plaćali osiguranje. Oni neka trpe kako su i navikli.
zforumas

#9 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by zforumas »

Mi sve hocemo preko reda...

hajmo prvo kupiti auta pa cemo onda praviti puteve, hajmo prvo nastancati radnika pa cemo onda praviti fabrike, hajmo prvo uvesti elektronske knjizice pa cemo onda brinuti o placanju zdravstvenog osiguranja... :-)

Mogli smo licne mijenjati....nismo dugo
Haris.ba

#10 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Haris.ba »

zforumas wrote:Mi sve hocemo preko reda...

hajmo prvo kupiti auta pa cemo onda praviti puteve, hajmo prvo nastancati radnika pa cemo onda praviti fabrike, hajmo prvo uvesti elektronske knjizice pa cemo onda brinuti o placanju zdravstvenog osiguranja... :-)

Mogli smo licne mijenjati....nismo dugo
Pa upravo se o tome i radi. MI hoćemo. Da MI hoćemo prvo puteve, da MI hoćemo prvo fabrike, da MI hoćemo prvo dobro zdrastveno osiguranje - tako bi i bilo.

Treba pozdraviti dobru stvar. Glupost je bila da ideš ovjeravati knjižicu svaki mjesec ili tri mjeseca. Pa imaš zaposlenika koji uđe u sistem, provjeri, pa udari pečat i upiše datum. Ponavljam, ovo je dobra stvar.

Vidite. Kako je Sebija došla, sve napredak u zdrastvu. :D
stakasa

#11 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by stakasa »

Pozitivna vjest. Klasicna infrastruktura u BiH je losa i to daje sansu novim tehnologijama da brze zazive sto je u konacnici pozitivno
Henry Chinaski

#12 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Henry Chinaski »

Vijest nije loša samo me nešto muči.
Zašto su se knjižice ovjeravale, a kartice ne trebaju?
Zašto nismo mogli pokazati knjižicu umjesto kartice pa da oni znaju da si osiguran? :? :? :?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote:
Pa upravo se o tome i radi. MI hoćemo. Da MI hoćemo prvo puteve, da MI hoćemo prvo fabrike, da MI hoćemo prvo dobro zdrastveno osiguranje - tako bi i bilo.

Treba pozdraviti dobru stvar. Glupost je bila da ideš ovjeravati knjižicu svaki mjesec ili tri mjeseca. Pa imaš zaposlenika koji uđe u sistem, provjeri, pa udari pečat i upiše datum. Ponavljam, ovo je dobra stvar.

a ne, ne. za ovo je odgovoran zzo. kao što je odgovoran i za nedostatak citostatika :D
stakasa

#14 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by stakasa »

Henry Chinaski wrote:Vijest nije loša samo me nešto muči.
Zašto nismo mogli pokazati knjižicu umjesto kartice pa da oni znaju da si osiguran? :? :? :?
Polako, korak po korak, svida mi se zelja da se modernizuje. Samo da sada ne navale ovi sto su pozavrsavali youtube fakultete, prica o velikom bratu itd
Haris.ba

#15 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote:
Haris.ba wrote:

a ne, ne. za ovo je odgovoran zzo. kao što je odgovoran i za nedostatak citostatika :D
Za dobre stvari je odgovorna Sebija. Za loše je kriv ZZO i SBB. :run:
Logovan

#16 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Logovan »

Jebo te, jesmo moderni, gdje će ko sa nama.
shalla

#17 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by shalla »

mali_balon wrote:Ali i dalje se nece moci nista bez stare papirnate knjizice......bit ce ovo poput cips licne kad god hos u halu treba i ovjerena cips prijava ne starija od 6 mjeseci.....tako ce i ovo bit.....jer kako ce sestra vidjet jel potvrdjena knjizica ta ne jebe eletronski sistem ako nema pecat crno na bjelo
Meni rekoše da, da bih preuzeo tu elektronsku, moram ponijeti LK, staru zdravstvenu i 2 KM. Jel stara zdravstvena ide samo na pokaz ili je oni uzimaju sebi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by _BataZiv_0809 »

Na koji nacin ovo funkcionise?

Uvezani su sa poreznom upravom i ako su doprinosi za tebe legli zasvijetli zelena dioda kad se kartica skenira. U suprotnom crvena?
travar

#19 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by travar »

Henry Chinaski wrote:Vijest nije loša samo me nešto muči.
Zato što je cijeli sistem oko onog barkoda u knjižici urađen poluguzno, pa ti je dokaz ovjere onaj pečat, a ne šta je u sistemu.
Chmoljo

#20 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote:Na koji nacin ovo funkcionise?

Uvezani su sa poreznom upravom i ako su doprinosi za tebe legli zasvijetli zelena dioda kad se kartica skenira. U suprotnom crvena?
a zašto poreskom? pa valjda se zdravstveno uplaćuje zavodu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote:
Jedinstveni sistem kontrole i naplate poreza i doprinosa :oops:
Haris.ba

#22 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote:

Sad su to uvezali, i porezna ima te podatke. Porezna, zdrastvo, penzija. Sve uvezano.

Pretpostavljam. Vidjećemo kako će u praksi funkcionisati. Vjerovatno neće biti onoga perioda kad ovjeriš knjižicu pa imaš mjesec dana i bez uplate doprinosa.
Chmoljo

#23 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Chmoljo »

inače, mene interesuje kako ovo sad u praksi radi? u suštini knjižicom se dokazuje zdravstvenoj ustanovi u kojoj se liječiš da su troškovi pokriveni. nekom logikom, bilo je dovoljno da postoji uvezan sistem u kliničkim centrima i domovima zdravlja sa zzo, gdje bi se očitanjem bar koda vidjelo da li je uplaćen doprinos, odnosno zdravstveno.

ako je samo radi toga kartica, onda ne vidim što se morala uvoditi.

vjerujem da bi kartica mogla pružiti još neke olakšice pa da bi bilo zgodno njeno uvođenje... tipa da i kartoni budu u elektronskoj formi, pa kada se provuče u kojoj god med ustanovi da se dobije pacijentov karton. šta ja znam... o ovome se pričalo prije desetak godina, tek sad ide u realizaciju :roll:

ali hajde, ruku na srce, dvije marke nije pljačka, a u praksi ćemo vidjeti. kod nas se to nikad ne može predvidjeti.
hizo ramidovic

#24 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by hizo ramidovic »

eno i mene na spisku. :D
je li neko preuzeo ili zvao?
sta treba ponijeti sa sobom?
Tomahawk11
Globalni moderator

#25 Re: Elektronske Zdravstvene knjižice

Post by Tomahawk11 »

hizo ramidovic wrote:eno i mene na spisku. :D
je li neko preuzeo ili zvao?