Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dexx1

#1 Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by Dexx1 »

Vjerska učenja koje propagira Gulen i njegov pokret Hizmet. Koliko se razlikuje od mainstream islama, je li i, ukoliko jeste, koliko je ”sektaški”?

Kakvi su im stavovi po razovrsnim akidetskim i fikhskim pitanjima i savremenim temama?

Vjerujem da su ti stavovi većini, kao i meni, nepoznati.

Na Politici postoji već jedna tema koja govori o Gulenovoj ulozi u neuspjelom puču u Turskoj prije više od nedjelju dana.

Ovdje govorimo o ”hodžaefendiji” i njegovom pokretu samo kroz prizmu religije.
GAU8

#2 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by GAU8 »

Besmislen kao i svaki drugi "pokret"
Connaisseur Karlin

#3 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by Connaisseur Karlin »

Dexx1 wrote:Vjerska učenja koje propagira Gulen i njegov pokret Hizmet. Koliko se razlikuje od mainstream islama, je li i, ukoliko jeste, koliko je ”sektaški”?

Kakvi su im stavovi po razovrsnim akidetskim i fikhskim pitanjima i savremenim temama?

Vjerujem da su ti stavovi većini, kao i meni, nepoznati.

Na Politici postoji već jedna tema koja govori o Gulenovoj ulozi u neuspjelom puču u Turskoj prije više od nedjelju dana.

Gulen je kombinirao sunitski islam i sufizam; u skolama se uce Kur'an,radovi i knjige pisane od strane Gulena,i radovi/tafsiri napisani od strane Saida Nursi.
edindinn

#4 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by edindinn »

Dexx1 wrote:............

...... svaki pokret u Islamu je politika,

a gdje politika udje u Islam, i preko Islama se predstavlja bilo koja politika..... to je belaj, i to dobar.......

gdje su god muslimani..... belaj je donio politicki islam, a toga u Islamu nema,

jer Islam ne podlijeze nikakvoj politici i nikakvim pokretima......

trenutnoj politici bilo koje politike.......

su ciljevi trenutna odredjena drustvena desavanja za nekakve trenutne odredjene ciljeve trenutnih doticnih politicara........

dok je Islam za stalnost u Islamu sa svima....... :)
Connaisseur Karlin

#5 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

edindinn wrote: gdje su god muslimani..... belaj je donio politicki islam, a toga u Islamu nema,

jer Islam ne podlijeze nikakvoj politici i nikakvim pokretima......

Tacno,svi pokreti Turskoj, tj.niz pokreta nakon raspada Nasri pokreta, su formirali politicki islam.
edindinn

#6 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by edindinn »

Connaisseur Karlin wrote:
Tacno,svi pokreti Turskoj, tj.niz pokreta nakon raspada Nasri pokreta, su formirali politicki islam.

svaki pokret u Islamu je politika.......

Islam stim nema veze......
Connaisseur Karlin

#7 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

edindinn wrote:

svaki pokret u Islamu je politika.......

Religija nema direktne veze,ali se religija koristi kao sredstvo za postizanje cilja!
Dexx1

#8 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by Dexx1 »

edindinn wrote: svaki pokret u Islamu je politika.......

Religija nema direktne veze,ali se religija koristi kao sredstvo za postizanje cilja!
Na stranu sad odnos izmedju vjere i politike.. Ono što je meni, a vjerujem i većini drugih nepoznato su religijski pogledi Gulenovog pokreta.

Jesu li oni sektaši, zagovaraju li terorizam ili šta već?
Connaisseur Karlin

#9 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Dexx1 wrote:
edindinn wrote: svaki pokret u Islamu je politika.......

Na stranu sad odnos izmedju vjere i politike.. Ono što je meni, a vjerujem i većini drugih nepoznato su religijski pogledi Gulenovog pokreta.

Jesu li oni sektaši, zagovaraju li terorizam ili šta već?
Pa nsapisala sma ti odgovor,par postova iznad!

Jesu sekta,jer su instalirali svoja intenra pravila i ograniceno i usmjereno studiranje islamske literature.

Ne mozes odvojiti politiku od religije kod Gulenovog Pokreta.
Dexx1

#10 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by Dexx1 »

Jesu sekta,jer su instalirali svoja intenra pravila i ograniceno i usmjereno studiranje islamske literature.

A šta sa tvrdnjama o podržavanju terorizma, o nasilnom svrgavanju režima?
Na yt klipovima koje kače gulenisti se takvo nešto ne da vidjeti
Connaisseur Karlin

#11 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Dexx1 wrote:

A šta sa tvrdnjama o podržavanju terorizma, o nasilnom svrgavanju režima?
Na yt klipovima koje kače gulenisti se takvo nešto ne da vidjeti
to ces morati pitati Redzepa,ja odogor ne znam
Dexx1

#12 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by Dexx1 »

to ces morati pitati Redzepa,ja odogor ne znam
Kod njega je sve crno u vezi Fethullaha, bez imalo bijelog. Nije mi objektivan :-D
Bosanac sa dna kace

#13 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by Bosanac sa dna kace »

Pokret napakovan muslimanima.

Tvrde da mogu vidjeti Poslanika a.s. na javi, do sada su jedini koji to tvrde...
Evo pricica za lahku noc, ja ovakve bisere skupljam i mislim da ih objavim kao knjigu, ja imam jedno 3-4 ovakve:
Znate šta pričaju jedno jutro: Došao abi jedan što je glavni za dio Izmira i ispričao kako je bio jedan momak upisao arhitekturu i radio je za Hizmet da nikada nije mogao otići na fakultet. Sedam godina nikada nije otišao na fakultet, samo radio za Hizmet, borio se, i onda je on sedme godine otišao da uzme papire da se prepiše na neki lakši fakultet. U studentskoj službi mu priča, on, vele pa zašto ovo radiš evo ti imaš sve desetke, samo ti je ostalo diplomski da položiš. To je Allah njemu dao zato što je on toliko vjerno služio Hizmetu. A, onda kada je otišao taj abi, onda su domaći abiji iz tog stana, rekli ostalima – vidite li ovog abija – on je imao dva auta i jedan je trebao dati za Hizmet. Nije htio da da. I onda je došao njemu melek Džibril u ljudskom liku izvadio mu je srce, opro ga je u vodi specijalnoj, vratio mu srce i on je poslije toga dao oba auta za Hizmet. Onda ga je krenuo berićet u životu i u biznisu i sada je jedan od najbogatijih ljudi u Izmiru”, prepričava Kaplan.
Izvor: Salmir Kaplan za AA (fokus .ba
harač

#14 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by harač »

Bosanac sa dna kace wrote:Pokret napakovan muslimanima.

Tvrde da mogu vidjeti Poslanika a.s. na javi, do sada su jedini koji to tvrde...
Evo pricica za lahku noc, ja ovakve bisere skupljam i mislim da ih objavim kao knjigu, ja imam jedno 3-4 ovakve:
Znate šta pričaju jedno jutro: Došao abi jedan što je glavni za dio Izmira i ispričao kako je bio jedan momak upisao arhitekturu i radio je za Hizmet da nikada nije mogao otići na fakultet. Sedam godina nikada nije otišao na fakultet, samo radio za Hizmet, borio se, i onda je on sedme godine otišao da uzme papire da se prepiše na neki lakši fakultet. U studentskoj službi mu priča, on, vele pa zašto ovo radiš evo ti imaš sve desetke, samo ti je ostalo diplomski da položiš. To je Allah njemu dao zato što je on toliko vjerno služio Hizmetu. A, onda kada je otišao taj abi, onda su domaći abiji iz tog stana, rekli ostalima – vidite li ovog abija – on je imao dva auta i jedan je trebao dati za Hizmet. Nije htio da da. I onda je došao njemu melek Džibril u ljudskom liku izvadio mu je srce, opro ga je u vodi specijalnoj, vratio mu srce i on je poslije toga dao oba auta za Hizmet. Onda ga je krenuo berićet u životu i u biznisu i sada je jedan od najbogatijih ljudi u Izmiru”, prepričava Kaplan.
ovi su zajebali mormone :D
Dope_Man

#15 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by Dope_Man »

Bosanac sa dna kace wrote:Pokret napakovan muslimanima.

I onda Escobara i sliche hapse i ubijaju.. neka traze preko Kaplana njegovog dilera ako vjeruje u te price, a onda i dilere od tih koji su njemu prenijeli i tako unazad do izvora, jer nego gadnu stvar valja.
Bosanac sa dna kace

#16 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Dope_Man wrote: I onda Escobara i sliche hapse i ubijaju.. neka traze preko Kaplana njegovog dilera ako vjeruje u te price, a onda i dilere od tih koji su njemu prenijeli i tako unazad do izvora, jer nego gadnu stvar valja.
Pa Salmir ne vjeruje u te priče Salmir sav se počne pjenit' kad ovo prepričava.
Problem je što se u Hizmetu očekuje da sljedbenici bez pogovora vjeruju u ovakve budaleštine.
insomnia78

#17 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

Post by insomnia78 »

Istini za volju, ni price ostalih sekti i religija ne djeluju vjerodostojnije

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Bosanac sa dna kace

#18 Re: Fethullah Gulen i njegov pokret Hizmet

insomnia78 wrote:Nista jace dugo nisam cuo

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Strpi se veceras-sutra napisacu par jakih bisera :-D Made in Hizmet
arzuhal

#19 mod-comment

Post by arzuhal »

Tema je vrlo jasna, stoji u uvodnom postu: vjersko učenje, mezheb, pravac, škola, temelji, principi (...) koje zastupa F. Gulen.

Politika, terorizam, vicevi i sl. je iznad gore.
Post Reply