Belgija - a failed state?
- gospodja profiterka
#1 Belgija - a failed state?
Mislim da ne moram objašnjavati zašto otvaram baš ovu temu, svjedoci smo kakvu ulogu je odigrala Belgija u posljednjim događanjima, a čini se i da je riječ o trendu. Obzirom na ustroj EU, obzirom na prirodu terorizma i ekstremizma uopće, kako objašnjavate činjenicu da je baš Belgija, više od drugih zemalja na ovom kontinentu, postala logistička i operativna baza terorista u Evropi? Šta je uzrok? Šta se može učiniti? Ko je krivac? O kakvim je propustima riječ? Kakva je budućnost EU ako se par stotina metara od njenih institucija planiraju i logistički odrađuju napadi na evropske gradove? Mislite li da neke druge članice EU mogu dospjeti u istu ili sličnu poziciju u skorijoj budućnosti (ja tipujem na Španiju)?
Kao uvod, nudim ovaj komentar sa Guardiana:
http://www.theguardian.com/commentisfre ... is-attacks
Naravno, to je samo jedan pogled na problem.
- madner
#2 Re: Belgija - a failed state?
Kao prvo treba shvatiti da vise ljudi u EU pogine dnevno od cigara nego u najgorem teroristickom napadu.
Dakle erorizam je potpuno nebitan na nekom globalnom planu, osim sto omogucuje idiotima da svoje idiotizme pretvore u djela. Tu ne mislim na male idiote koji sa prslukom ruse zapad, nego na velike koje su unutar struktura EU.
Belgija ima puno problem, erroristi su gotovo marginalni.
Dakle erorizam je potpuno nebitan na nekom globalnom planu, osim sto omogucuje idiotima da svoje idiotizme pretvore u djela. Tu ne mislim na male idiote koji sa prslukom ruse zapad, nego na velike koje su unutar struktura EU.
- gospodja profiterka
#3 Re: Belgija - a failed state?
Pa, u Belgiji nisu marginalni. Ne zato što su teroristi, već zato što država umalo nema nikakvu efektivnu kontrolu nad četvrtima i mjestima gdje djeluju i gdje se organiziraju. Ko je tamo proveo više vremena svjestan je toga.
To je poenta teme. Sve je marginalno dok ne dobije priliku da procvjeta. Disfunkcionalnost Belgije i letargičan odnos EU spram te činjenice (uglavnom zato što je Belgija sjedište evropskih i svjetskih institucija) odličan je agar za uzgoj svega i svačega. Obzirom da je EU daleko od laboratorije nivoa 5, već je protok ljudi i roba unutar nje neograničen...
To je poenta teme. Sve je marginalno dok ne dobije priliku da procvjeta. Disfunkcionalnost Belgije i letargičan odnos EU spram te činjenice (uglavnom zato što je Belgija sjedište evropskih i svjetskih institucija) odličan je agar za uzgoj svega i svačega. Obzirom da je EU daleko od laboratorije nivoa 5, već je protok ljudi i roba unutar nje neograničen...
- gospodja profiterka
#4 Re: Belgija - a failed state?
I da, ljudi ginu od cigara zato što im je tako ćejf. Usporedba ne stoji.
-
Uraaa
#5 Re: Belgija - a failed state?
Satnica 44 evra, a vanredne mjere u Briselu zbog islamskih ekstremista koji sada pravi haos i na to zaključak da je Belgija propala država! Zaključavaj ovu glupost od teme
- gospodja profiterka
#6 Re: Belgija - a failed state?
Ne kontam eksploziju emocija...Uraaa wrote:Satnica 44 evra, a vanredne mjere u Briselu zbog islamskih ekstremista koji sada pravi haos i na to zaključak da je Belgija propala država! Zaključavaj ovu glupost od teme
Islamski ekstremisti, kao i svi drugi ekstremisti, prave haos gdje god mogu. Ovdje se govori upravo o slabostima koje im omogućavaju da prave haos.
Uostalom, šta ti bi?
- General War
#7 Re: Belgija - a failed state?
Po tome zakljucku onda je Engleska, Spanija, pa i Italija...bile doskoro nivo failed drzavegospodja profiterka wrote:Ne kontam eksploziju emocija...Uraaa wrote:Satnica 44 evra, a vanredne mjere u Briselu zbog islamskih ekstremista koji sada pravi haos i na to zaključak da je Belgija propala država! Zaključavaj ovu glupost od teme
Islamski ekstremisti, kao i svi drugi ekstremisti, prave haos gdje god mogu. Ovdje se govori upravo o slabostima koje im omogućavaju da prave haos.
Uostalom, šta ti bi?
Nije uspjeh terorizma aktiviranje bombe...vec padanje drustva pod psihozu bespomocnosti.
- sinuhe
#8 Re: Belgija - a failed state?
Sigurno da ima propusta od drzave do drzave. Ovih vecih napada nije bilo samo u Njemackoj ali i oni su nasjeli na pricu onog pijanog Iracanina o hemijskom oruzju.
- madner
#9 Re: Belgija - a failed state?
Nije bitno da je li je to iz cejfa ili ne, sa aspekta drzavnog vrha cigare su znatno veci problem. Mada nema masovne histerije, ukidanja ustava i slicnog.
Dakle, poenta je da covjek zadrzi perspektivu i shodno tome i gleda svijet. Belgijske cetvrti su najveci problem za stanovnike istih.
Dakle, poenta je da covjek zadrzi perspektivu i shodno tome i gleda svijet. Belgijske cetvrti su najveci problem za stanovnike istih.
- gospodja profiterka
#10 Re: Belgija - a failed state?
Država je neuspjela ukoliko nema predodžbu o stanju na cijeloj svojoj teritoriji i ukoliko nema efektivnu kontrolu nad cijelom teritorijom. Što ne znači da je treba razbucati već da je neophodno jačati njene institucije, pogotovo ako slabost njenih institucija stvara probleme drugima.
- gospodja profiterka
#11 Re: Belgija - a failed state?
Bitno je da li je iz ćejfa. Da nije bitno, ne bi se raspravljalo o legalizaciji potpomognutog samoubistva. Ako insan sam odluči da si skrati život, na volju mu. U mjeri u kojoj to predstavlja teret društvu, država intervenira. I to je to.madner wrote:Nije bitno da je li je to iz cejfa ili ne, sa aspekta drzavnog vrha cigare su znatno veci problem. Mada nema masovne histerije, ukidanja ustava i slicnog.
Belgijske četvrti uopće nisu problem. Problem je odnos belgijskih vlasti spram tih četvrti.
- Drvosjeca iz Dejcica
#12 Re: Belgija - a failed state?
Sve za 5, preslikaj to sada na BiH koja je isto tako "failed state" pa reci Dodiku da treba jačati njene državne institucije. Drugo, ja ne znam gdje ti živiš, da li si u Belgiji ili gdje? Ni Amerika se ne može tek tako oduprijeti ovakvoj vrsti terorizma, rekao bih niti jedna država ma koliko njene institucije bile jake. Ova vrsta terorizma se jednostavno ne može preduprijediti.gospodja profiterka wrote:Država je neuspjela ukoliko nema predodžbu o stanju na cijeloj svojoj teritoriji i ukoliko nema efektivnu kontrolu nad cijelom teritorijom. Što ne znači da je treba razbucati već da je neophodno jačati njene institucije, pogotovo ako slabost njenih institucija stvara probleme drugima.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 21/11/2015 16:48, edited 1 time in total.
- gospodja profiterka
#13 Re: Belgija - a failed state?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sve za 5, preslikaj to sada na BiH koja je isto tako "failed state" pa reci Dodiku da treba jačati njene državne institucije.gospodja profiterka wrote:Država je neuspjela ukoliko nema predodžbu o stanju na cijeloj svojoj teritoriji i ukoliko nema efektivnu kontrolu nad cijelom teritorijom. Što ne znači da je treba razbucati već da je neophodno jačati njene institucije, pogotovo ako slabost njenih institucija stvara probleme drugima.
- madner
#14 Re: Belgija - a failed state?
Opet, ja govorim sa aspekta drustvenih i drzavnih prioriteta. Da Belgija ima milijardu viska, da li da ih ulozio da smanji smrtnost od errorisma ili od cigara za 50% godisnje?
Da li da uspostavi jacu kontrolu nad tim cetvrtima ili da ulozi u infrastrukturu drugih itd...
Belgija je daleko od failed state, ima propuste koje moze sa lakocom odkloniti. Ako odredi da je to prioritet. Nije kao Pakistan, koji i da hoce ne moze uspostaviti kontrolu nad plemenskim teritorijama.
Da li da uspostavi jacu kontrolu nad tim cetvrtima ili da ulozi u infrastrukturu drugih itd...
Belgija je daleko od failed state, ima propuste koje moze sa lakocom odkloniti. Ako odredi da je to prioritet. Nije kao Pakistan, koji i da hoce ne moze uspostaviti kontrolu nad plemenskim teritorijama.
- Drvosjeca iz Dejcica
#15 Re: Belgija - a failed state?
Čitam te k'o bukvar.gospodja profiterka wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sve za 5, preslikaj to sada na BiH koja je isto tako "failed state" pa reci Dodiku da treba jačati njene državne institucije.gospodja profiterka wrote:Država je neuspjela ukoliko nema predodžbu o stanju na cijeloj svojoj teritoriji i ukoliko nema efektivnu kontrolu nad cijelom teritorijom. Što ne znači da je treba razbucati već da je neophodno jačati njene institucije, pogotovo ako slabost njenih institucija stvara probleme drugima.Skratio ti meni temu...
-
channel10
#16 Re: Belgija - a failed state?
Nista on tebi nije skratio. Fail je u glavi Dodika jer on smatra da je entitet drzava i shodno tome zeli da jaca entitet.
Znaci dzabe ste krecili.
Znaci dzabe ste krecili.
- gospodja profiterka
#17 Re: Belgija - a failed state?
Znači, nisi shvatio...channel10 wrote:Nista on tebi nije skratio. Fail je u glavi Dodika jer on smatra da je entitet drzava i shodno tome zeli da jaca entitet.
Znaci dzabe ste krecili.
- gospodja profiterka
#18 Re: Belgija - a failed state?
U smrtnost od cigara, definitivno. I dvije milijarde viška ako treba.madner wrote:Opet, ja govorim sa aspekta drustvenih i drzavnih prioriteta. Da Belgija ima milijardu viska, da li da ih ulozio da smanji smrtnost od errorisma ili od cigara za 50% godisnje?
- Kikibombona
#19 Re: Belgija - a failed state?
madner wrote:Kao prvo treba shvatiti da vise ljudi u EU pogine dnevno od cigara nego u najgorem teroristickom napadu.
Terorizam je precijenjen!Nije bitno da je li je to iz cejfa ili ne, sa aspekta drzavnog vrha cigare su znatno veci problem. Mada nema masovne histerije, ukidanja ustava i slicnog.
Terorizam ne moze nanijeti stetu mocnim drzavama. Stavise, terorizam im koristi, terorizmom manipulisu i zahvaljujuci njemu ostvaruju uspjehe na mnogim poljima.
Ne postoji primjer u historiji covjecanstva koji nam dokazuje da terorizam moze uzdrmati jednu snaznu drzavu.
Belgija ima ozbiljnije probleme od terorizma, kao i Francuska. Mozda im terorizam pomogne da rijese neke probleme. Odmoci nece sigurno.
Zrtve terorizma su samo obicni ljudi i niko vise. Problem sa teroristima i ekstremistima imaju normalni i obicni stanovnici Brisela a ne belgijska politicka vrhuska.
- gospodja profiterka
#20 Re: Belgija - a failed state?
Pa Kiki, mene i zanimaju obični ljudi, a ne vrhuška. Ja upravo problematiziram sposobnost vrhuške da zaštiti običnog čovjeka.
Međutim, što se tiče kapaciteta terorizma da uzdrma državu, ta ti je ocjena dosta paušalna. Terorizam stiče potencijal da uzdrma državu onda kad preraste u gerilu.
Međutim, što se tiče kapaciteta terorizma da uzdrma državu, ta ti je ocjena dosta paušalna. Terorizam stiče potencijal da uzdrma državu onda kad preraste u gerilu.
- Matzan
#21 Re: Belgija - a failed state?
Kakva crna gerila?
Terorizam nikad ništa dobro nije donio, a pogotovo običnim ljudima u čije se ime ti teroristi navodno bore.
Terorizam nikad nije ispunio te neke proklamovane ciljeve za koje se navodno bore.
Šupljoglavi idioti misle da se bore za neke uzvišene ciljeve i protiv mrskog neprijatelja, a često ga taj ist mrski neprijatelj stvorio, finansira i usmjerava.
I kako god te organizacije nastaju tiho i daleko od očiju javnosti, tako će i nestati jednog dana kad više ne budu trebale velikim igračima.
Terorizam nikad ništa dobro nije donio, a pogotovo običnim ljudima u čije se ime ti teroristi navodno bore.
Terorizam nikad nije ispunio te neke proklamovane ciljeve za koje se navodno bore.
Šupljoglavi idioti misle da se bore za neke uzvišene ciljeve i protiv mrskog neprijatelja, a često ga taj ist mrski neprijatelj stvorio, finansira i usmjerava.
I kako god te organizacije nastaju tiho i daleko od očiju javnosti, tako će i nestati jednog dana kad više ne budu trebale velikim igračima.
-
Captain Ahab
#22 Re: Belgija - a failed state?
Znaci, cinjenica da je u nekoj drzavu planiran ili izveden kriminalni akt (sto teroristicki napad jeste) je argument da je drzava propala? Po toj logici bi pola evropskih drzava bile propale.
Pozdrav iz Spanije, par kilometara od mjesta gdje su prije desetak godina slicni teroristi pobili i vise ljudi nego ovi sad u Parizu. Ne vidim da je drzava propala...
Pozdrav iz Spanije, par kilometara od mjesta gdje su prije desetak godina slicni teroristi pobili i vise ljudi nego ovi sad u Parizu. Ne vidim da je drzava propala...
-
Captain Ahab
#23 Re: Belgija - a failed state?
A kad smo vec Belgije, u Briselu vanredno stanje, obustavljen javni saobracaj, okupljanja itd. zbog prijetnji od novi teroristickih napada:
https://www.washingtonpost.com/world/w- ... story.html
https://www.washingtonpost.com/world/w- ... story.html
-
baxul
#24 Re: Belgija - a failed state?
u Politico je izašao članak "Belgium is a failed state"gospodja profiterka wrote:Mislim da ne moram objašnjavati zašto otvaram baš ovu temu, svjedoci smo kakvu ulogu je odigrala Belgija u posljednjim događanjima, a čini se i da je riječ o trendu. Obzirom na ustroj EU, obzirom na prirodu terorizma i ekstremizma uopće, kako objašnjavate činjenicu da je baš Belgija, više od drugih zemalja na ovom kontinentu, postala logistička i operativna baza terorista u Evropi? Šta je uzrok? Šta se može učiniti? Ko je krivac? O kakvim je propustima riječ? Kakva je budućnost EU ako se par stotina metara od njenih institucija planiraju i logistički odrađuju napadi na evropske gradove? Mislite li da neke druge članice EU mogu dospjeti u istu ili sličnu poziciju u skorijoj budućnosti (ja tipujem na Španiju)?
http://www.politico.eu/article/belgium- ... terrorism/
interesantan komentar članaka bivšeg ambasadora SAD-a u BiH Richard Kauzlarich-a (Kauzralich je sada ambasador u Azerbejdžanu):

- gospodja profiterka
#25 Re: Belgija - a failed state?
Joj, fakat to nisam vidjela... Naslov teme je čista improvizacija.baxul wrote:u Politico je izašao članak "Belgium is a failed state"gospodja profiterka wrote:Mislim da ne moram objašnjavati zašto otvaram baš ovu temu, svjedoci smo kakvu ulogu je odigrala Belgija u posljednjim događanjima, a čini se i da je riječ o trendu. Obzirom na ustroj EU, obzirom na prirodu terorizma i ekstremizma uopće, kako objašnjavate činjenicu da je baš Belgija, više od drugih zemalja na ovom kontinentu, postala logistička i operativna baza terorista u Evropi? Šta je uzrok? Šta se može učiniti? Ko je krivac? O kakvim je propustima riječ? Kakva je budućnost EU ako se par stotina metara od njenih institucija planiraju i logistički odrađuju napadi na evropske gradove? Mislite li da neke druge članice EU mogu dospjeti u istu ili sličnu poziciju u skorijoj budućnosti (ja tipujem na Španiju)?
Naravno, to je samo jedan pogled na problem.![]()
http://www.politico.eu/article/belgium- ... terrorism/
interesantan komentar članaka bivšeg ambasadora SAD-a u BiH Richard Kauzlarich-a (Kauzralich je sada ambasador u Azerbejdžanu):