Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Cohers

#1 Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by Cohers »

Image
Budući premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) dao je jučer, dan prije sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj se očekuje imenovanje Vlade, intervju u kojem s velikom dozom ozbiljnosti, ali i zabrinutosti, govori o stanju koje zatječe u većem bh. entitetu. Stvari ne želi bojiti u ružičasto. Našu konstataciju o tome da mu Vlada Nermina Nikšića u amanet ostavlja ukupan dug od 859 miliona KM korigira te kaže da je dug FBiH oko milijardu KM.

- Zaboravljate da ima više od 107 miliona KM kamata. Nasljeđujemo i deficit od 646 miliona KM. On se planira pokriti sa 200 miliona KM upravo iz standby aranžmana sa MMF-om, a ostalo će biti pokriveno trezorskim zapisima i obveznicama...

Stanite! Govorite o nastavku aranžmana sa MMF-om, koji je zakočen, zato što vlasti nisu uradile tražene reforme. Računate li na nastavak?

- Mi smo već u jednom pripremnom periodu razgovarali sa MMF-om. To nam je prebitno da uspostavimo stabilnost budžeta, i to zbog socijalnog sektora. Dogovorili smo da aktuelni standby aranžman, koji je u osnovi kratkoročan, pretvorimo u jedan dugoročniji.

Zašto?

- Pa, budžet nam je preopterećen. I bit će još najmanje dvije godine. Jednostavno, ubija nas ta milijarda KM koju vraćamo! Mi vraćamo dug MMF-u tako što ćemo se dodatno zadužiti kod MMF-a. Ali, dugoročniji aranžman dat će nam više daha.

Početak aprila

Dobro, ali teško je povjerovati da će MMF tek tako prijeći preko uvjeta poput novog zakona o radu, na kojem je, uzgred, u prošlosti sve puklo.

- Zakon o radu bit će i dalje uvjet, ne samo zato što to oni hoće. Možda će taj zakon opet biti nešto poput prethodne saglasnosti, jer je to bilo tako i u Srbiji.

Kada bi se onda mogao očekivati nastavak standby aranžmana?

- Prvi kontakt bit će odmah na početku aprila, pa ćemo vidjeti kako dalje.

Kakvo je stanje u fondovima? Penzije konstantno kasne. Kako zaustaviti ovaj trend? Hoće li vlast zbog biti primorana na smanjenje penzija?

- Mi smo odlučni da ne smanjujemo penzije. Mi smo u socijalnom smislu mnogo napetije društvo od, naprimjer, Srbije. Svako ko bi spomenuo smanjenje penzija sebi bi otvorio vrata pakla. Trebamo priznati da je penzijski fond već sada u minusu. Posljednja tri povećanja penzija od po pet posto data su bez pokrića. Fond je izveden iz ravnoteže. Pogotovo se to odnosi na posljednjih populističkih pet posto povećanja. Mlijeko je proliveno, ne možemo sada zbog toga plakati. Naravno, ne možemo govorit ni o rastu penzija.

Šta ćete onda činiti? Povećati poreze?

- Direktni porezi na neto platu definitivno će ići dolje, i to po svaku cijenu! Bit će rigidno smanjenje poreza.

Slobodni strijelci

Nikšićeva vlada konstantno se zaduživala emisijom obveznica. Privreda od toga ima malo koristi. Kakav je Vaš stav?

- Privreda od toga nema uopće koristi! Taj vid zaduženja zapravo temporalno krpi budžet. Ali, dokle god mi ne smanjimo javnu potrošnju ili ne smanjimo opterećenje vraćanja dugova, mi ne možemo govoriti o napuštanju tog načina zaduživanja. Takva je realna situacija.

U kojem sektoru trenutno gori? Imamo jedan nezapamćeni haos u sektoru poljoprivrede. Šta je s ostalima?

- Donekle smo insistirali da taj sektor bude čvrsto u rukama SDA ili HDZ-a, da, jednostavno, ne dolazi u ruke slobodnih strijelaca, koji su i razorili taj sistem. U poljoprivredi trenutno vlada jedna velika netransparentnost. Tu gori, imate pravo! Mislimo uvesti jedan agrofond da bi se transparentnije po bankarskim metodama radilo da poticaji dođu na prava mjesta.

Treba prodati dio "BH Telecoma"

Šta je s planom o privatizaciji 14 preduzeća. Hoće li to i ovog puta biti mrtvo slovo na papiru?

- Svjedoci smo da je država, jednostavno, nemoćna i nestručna da upravlja realnim sektorom. Izostavimo li tu energetski sektor, jer nam treba nezavisnost, te, naravno, komunalni sektor, ja se ne bih libio privatizirati sve ostalo. Mi možemo govoriti i o djelimičnoj privatizaciji dijela „BH Telecoma“, kao pritisak na korporativno upravljanje. Privatizaciju je trebalo davno provesti.

Autor: Amil DUČIĆ - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/169392/novali ... BoLYN.dpuf
Usto što je razuman i korektan, gospodin Fadil Novalić je hrabar čovjek, dok je prihvatio da bude premijer nakon Nermina Nikšića, Lagumdžijinog poganca nad pogancima. Vlast predvođena ZL-om ostavila je totalnu pustoš u ustavno-pravnoj, administrativnoj i materijalnoj zbilji FBiH i BiH.

Možda je potencirana milijarda maraka duga zlo koje nam ponajmanje prijeti, daleko veća opasnost je sveopći košmar, koji je Lagumdžija posijao u svim sferama, a posebno u ustavno-pravnoj zaštiti građana. Potom, čini mi se da je prioritet svih prioriteta, odsudna borba sa administrativnom kugom, koja nemilosrdno pustoši i onako opustošene standarde ponašanja i ljudskosti.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by KatarinaKosaca »

Svjedoci smo da je država, jednostavno, nemoćna i nestručna da upravlja realnim sektorom. Izostavimo li tu energetski sektor, jer nam treba nezavisnost, te, naravno, komunalni sektor, ja se ne bih libio privatizirati sve ostalo. Mi možemo govoriti i o djelimičnoj privatizaciji dijela „BH Telecoma“, kao pritisak na korporativno upravljanje. Privatizaciju je trebalo davno provesti.
Ovo je suština.. samo što budući premijer nije rekao da je to radi štele, nepotizma, političke podobnosti, nemogućnosti otkaza. Tek kad se izjednače kriterijumi pri zapošljavanju u privatnom i javnom sektoru, moći će biti drugačije..
Cohers

#3 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by Cohers »

Svakako. Ali prvo se mora masa džabahljebaroša rasposliti i, potom, potpuno razvlastiti. Naravno, uz obavezu da odgovaraju za opljačkano. U javnom i u privatnom sektoru.
KatarinaKosaca

#4 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by KatarinaKosaca »

Cohers wrote:Svakako. Ali prvo se mora masa džabahljebaroša rasposliti i, potom, potpuno razvlastiti.
Da, ali ko to uradi, gubi izbore. Na stranu što su ti džabalebaroši njihovi ljudi i njihovi glasači. I nagrađeni za poslušnost pudlice..
kamen spoticanja

#5 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by kamen spoticanja »

KatarinaKosaca wrote:
Svjedoci smo da je država, jednostavno, nemoćna i nestručna da upravlja realnim sektorom. Izostavimo li tu energetski sektor, jer nam treba nezavisnost, te, naravno, komunalni sektor, ja se ne bih libio privatizirati sve ostalo. Mi možemo govoriti i o djelimičnoj privatizaciji dijela „BH Telecoma“, kao pritisak na korporativno upravljanje. Privatizaciju je trebalo davno provesti.
Ovo je suština.. samo što budući premijer nije rekao da je to radi štele, nepotizma, političke podobnosti, nemogućnosti otkaza. Tek kad se izjednače kriterijumi pri zapošljavanju u privatnom i javnom sektoru, moći će biti drugačije..
upravo je to rekao...strani boss ce nas nauciti kriterijima
sve prodaj fadile :thumbup:
KatarinaKosaca

#6 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by KatarinaKosaca »

kamen spoticanja wrote:upravo je to rekao...strani boss ce nas nauciti kriterijima
Sve za 5, samo što je njega postavio SDA i sumnjam da će SDA pokrenuti tu praksu... :roll:
kamen spoticanja

#7 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

KatarinaKosaca wrote:
kamen spoticanja wrote:upravo je to rekao...strani boss ce nas nauciti kriterijima
Sve za 5, samo što je njega postavio SDA i sumnjam da će SDA pokrenuti tu praksu... :roll:
pa i zelenim se isplati u ovakav budzetski jad i cemer ubaciti koju milijardu od telekoma i manje buranije kompanija
zato i jeste prvi intervju u tom smislu...dakle zeleni su za
KatarinaKosaca

#8 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by KatarinaKosaca »

kamen spoticanja wrote:pa i zelenim se isplati u ovakav budzetski jad i cemer ubaciti koju milijardu od telekoma i manje buranije kompanija
Ako su zeleni ZA, ti si za muštuluka. Bumo vidjeli.... sumnjam, previše je pipaka u njihovim rukama, tj. kadrovima.
almir90

#9 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by almir90 »

KatarinaKosaca wrote:
Možda su odlučili promijeniti igru, sa jedne strane izgubiš 1000 glasača (budžetlija), te novce uložiš u privredu u najmanje 2000 glasača, plus ostali koji dolaze uz te glasače. Ovo je moja teorija zavjere. :D A, uostalom čovjek je iz privrede, ima karijeru, a ne kao ove naše budžetlije koje su "diplomirali" u Travniku, i kažu imaju "karijeru" u javnim firmama.

KatarinaKosaca

#10 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by KatarinaKosaca »

Ma, Novaliću ni šta dodati ni oduzeti. Privrednik, pragmatičan sa uspjehom u privredi. Ne brine me on, nego njegov(i) šef(ovi).
almir90

#11 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by almir90 »

KatarinaKosaca wrote:Ma, Novaliću ni šta dodati ni oduzeti. Privrednik, pragmatičan sa uspjehom u privredi. Ne brine me on, nego njegov(i) šef(ovi).
Priča mu je dobra. Kao što kažeš, da li će to čelnici stranke dopustiti. Mada, sve je na iglama, dok ne vidimo ko će na čelo SDA.
Cohers

#12 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by Cohers »

http://forum.klix.ba/2011-godina-obracu ... l#p5051089
Image
Kvalitetni izvori energije su esencijalni materijalni temelj i generator razvoja BiH. Samo u koliko aktivna i kreativna interakcija “edukacija – energija – ekologija” postanu bh-imidž, BiH ima vlastitu, pa i evropsku perspektivu.
http://forum.klix.ba/2011-godina-obracu ... l#p5051089
kamen spoticanja

#13 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

KatarinaKosaca wrote:
kamen spoticanja wrote:pa i zelenim se isplati u ovakav budzetski jad i cemer ubaciti koju milijardu od telekoma i manje buranije kompanija
Ako su zeleni ZA, ti si za muštuluka. Bumo vidjeli.... sumnjam, previše je pipaka u njihovim rukama, tj. kadrovima.
zeleni su pragmaticniji...nisu sve budzetlije njihove svakako...cak veci dio svakako glasa za neke druge...imaju vojsku kao biracko tijelo koja glasa pomalo zombijevski...bakir ce da pomete kongres...love svakako fali...fadil ovo moze pogurati do kraja populisticki...i eto ga
samo je pitanje u sta ce da skrse kesh
The Realist

#15 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by The Realist »

Hebote, ovaj zna o čemu priča, šta će to biti :shock: !?

Samo, što treba vidjeti ko ima hrabrosti napraviti velike poteze i znati da će izgubiti sljedeće izbore, jer sumnjam da će većina shvatiti i pozitivne poteze kao nešto dobro.
vivaldi

#16 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by vivaldi »

The Realist wrote:Hebote, ovaj zna o čemu priča, šta će to biti !?
znali su to i prethodnici. u fadilovoj prici nema nista novo, vec za razliku od prethodnika prica narodnim jezikom.

jedini konkretan potez koji najvaljuje jeste smanjenje poreza, sto privrednici poput njega traze vec godinama i ne samo u bih vec svugdje na svijetu.

fol je u tome sto je mijenjanje porezne politike uvijek riskantan potez jer niko ne moze garantovat rezultat. jedino sto je sigurno je da smanjenje poreza dovodi do smanjenja prihoda, a da li ce to kompenzovat potencijalni rast zbog nizih poreza i nova zaposljavanja niko ne moze znati. za privrednike je to dobra vijest, ali niko ne zna da li ce biti dobra vijest i za drzavu
Bodkin

#17 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by Bodkin »

Ko je ovaj lik? I da, kako vivaldi rece, smanjenje poreza sigurno smanjuje prihode i to u najkrqcem roku. E sad, znajuci nas mentalitet, to bez hiljada zaposlenih u inspekcijama apsolutno ne znaci nova zaposlenja i prijavljivanje ljudi na pune iznose
Drinski

#18 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by Drinski »

Dok god ljudi kupuju avione, heliće, mercedese i sl., a prijavljena im je plata od 800,00 KM i jos k tome ne spominje kladionice i pumpadzije ili recimo aktivaciju zeljeznica a niti razmislja o reformi sistema obrazovanja - svaki premijer priča gluposti. I da, smanjenje poreza ce uvijek pogodavati bogatima.

Mislim da je onaj IFIMES u pravu.
Last edited by Drinski on 20/03/2015 08:28, edited 1 time in total.
Drinski

#19 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by Drinski »

KatarinaKosaca wrote:
pa kada je tako Novaliću, sto se otimaju za direktorske pozicije?

A jel mislis na vecu zastiti radnika iz privatnog sektora ili lošiju zastitu onoga iz javnog sektora? Ja recimo mislim na ovo prvo, a ako misliš na ovo drugo...samo da znas...nama doktori odoše.....daleko, daleko...
The Realist

#20 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by The Realist »

vivaldi wrote:
The Realist wrote:Hebote, ovaj zna o čemu priča, šta će to biti !?
znali su to i prethodnici. u fadilovoj prici nema nista novo, vec za razliku od prethodnika prica narodnim jezikom.

jedini konkretan potez koji najvaljuje jeste smanjenje poreza, sto privrednici poput njega traze vec godinama i ne samo u bih vec svugdje na svijetu.

fol je u tome sto je mijenjanje porezne politike uvijek riskantan potez jer niko ne moze garantovat rezultat. jedino sto je sigurno je da smanjenje poreza dovodi do smanjenja prihoda, a da li ce to kompenzovat potencijalni rast zbog nizih poreza i nova zaposljavanja niko ne moze znati. za privrednike je to dobra vijest, ali niko ne zna da li ce biti dobra vijest i za drzavu
Slažem se za poreze, s tim što mogu se oni smanjiti da budu kao u nekim drugim zemljama stepenovani, što bi definitivno olakšalo stvari, a opet ne bi smjelo prevelik problem praviti državi, naravno ako bi se uz to problem sa minimalnom platom riješio (visina iste i prevelik broj prijavljenih na minimalac - mada bi to novi zakon o platnom prometu mogao uveliko smanjiti). Na to naravno napraviti efikasne inspekcije, a ne one koje možeš bez ikakvih problema podmititi.

Ono što je bitnije po mom mišljenju u tom segmentu je olakšavanje otvaranje novih firmi, bez da imaš pun klinac kapitala u startu (preskupo je otvaranje i skoro je onemogućeno otvaranje manjih firmi - osim ako se nije šta promijenilo, ali prije koju godinu kada se gledala ta opcija je stvarno preskupo bilo) i da se oslobode poreza jedan period (ovo nisam siguran kako stvari stoje).
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#21 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by JoseMujica »

mogo i skratit priču pa samo reč...prodajem BH Telecom
sumirprimus

#22 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by sumirprimus »

ako prodaju telekom ocel pustit sportklub na mojoj tv?umjesto igmana i ostalih loko k? :skoljka:
Matzan

#23 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by Matzan »

almir90 wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ma, Novaliću ni šta dodati ni oduzeti. Privrednik, pragmatičan sa uspjehom u privredi. Ne brine me on, nego njegov(i) šef(ovi).
Priča mu je dobra. Kao što kažeš, da li će to čelnici stranke dopustiti. Mada, sve je na iglama, dok ne vidimo ko će na čelo SDA.
Pa bar ovo je jasno. Samo treba formalna potvrda trenutne situacije.
almir90

#24 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by almir90 »

Ništa nije sigurno, situacija se može preokrenuti vrlo lahko, vidit ćemo.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#25 Re: Novalić: Milijarda maraka duga nas ubija!

Post by JoseMujica »

d i l a j l a wrote:pa njegov prvi nastup je i bio da NEĆE biti prodaje Bh telekoma, manopolske bande
zašto ? pa zato što se tu uhljebljuju dajdžići, amidžići, tečići, snahe, zetovi, švalerke.... upravo od tih koji su u vlasti
ista stvar kao i sa Elektroprivredom i uostalom svim javnim preduzećima
neraskidiva veza vlasti i tih preduzeća, bastiona socijalističkog javašluka i propalog prošlog sistema
kojih na žalost ima (neku veče rekoše na FTV) blizu 200.000 zaposlenih, maltene polovina od ukupnog broja
zato i jeste ovako kako je
preporučujem da čitaš tekstove do kraj..obično sam naslov nema veze u nas sa sadržajem :wink:

Novalić u zadnjem pasusu:
- Svjedoci smo da je država, jednostavno, nemoćna i nestručna da upravlja realnim sektorom. Izostavimo li tu energetski sektor, jer nam treba nezavisnost, te, naravno, komunalni sektor, ja se ne bih libio privatizirati sve ostalo. Mi možemo govoriti i o djelimičnoj privatizaciji dijela „BH Telecoma“, kao pritisak na korporativno upravljanje. Privatizaciju je trebalo davno provesti.
Post Reply