Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
BJB

#1 Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by BJB »

Blizi clan porodice je imao operaciju na Ocnoj klinici na KCUS-u, danas je imao pregled i pregled mu je naplacen.
Da li je to pravilo ili izuzetak?
Zdravstveno je osiguran i ima markicu.. Receno mu je da treba imati uputnicu iz Mostara, jer je iz drugog kantona, ali mu nakon operacije niko nije rekao da treba otici u Mostar i traziti odobrenje/uputnicu za kontrolu u Sarajevu. :shock: :roll: :-?
Margita81

#2 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by Margita81 »

Ako je iz drugog kantona usluga se naplacuje.
Ja sam platila pregled djeteta i infuziju u hitnoj u ze-do kantonu. Iako sam imala knjizicu al dzaba..drugi kanton.
Mislm da ae povrat novca moze ostvariti u zz-u no nije mi se dalo peglat...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by Truba »

neke operacije i sarajlije plaćaju tojest participiraju

budući da se među tim kantonima ne zna ko kome više duguje
naplaćuju ljudima
što i djelomično podržavam

mislim da bi se za sve morala plaćati simbolična pariticipacija čisto da otjeraju one hipohondre i manijake koji imaju bolest koja se manifestira učestalim bespotrebnim odlascima doktoru :D
BJB

#4 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by BJB »

:D
Last edited by BJB on 13/03/2015 14:45, edited 1 time in total.
BJB

#5 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by BJB »

Ma slusaj black swan, covjek je operisan u Sarajevu, i rekao mu doktor da dodje na kontrolu. On fino uzme uputnicu kod svog porodicnog ljekara i dodje na pregled. U Sarajevu mu naplate pregled uz objasnjenje da je sa uputnicom trebao otici u Mostar i traziti odobrenje za kontrolu (koje bi sigurno i dobio) i onda tek u Sarajevo..
Ma k'o da zivimo u razlicitim drzavama..Totalno glupo.
LieToMe

#6 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by LieToMe »

Ja mislim da ni oni jadni ne znaju sta kome vise trebaju naplacivati :-)

Ja sam trudna i uz uputnicu doktora opste prakse (a na zahtjev ginekologa) vadila sam neke hormone i platila sam participaciju (hajd ok ali moj poslodavac redovno izmiruje sve obaveze, redovno ovjeravam knjizicu svako 3 mjeseca) a cura iza mene koja je student nije nista platila :lol: hajd ok kontam i to studenti jadni ne rade, nemaju... ali koji klinac ja onda placam zdravstveno ako cu za svaku manju intervenciju placati kojekave paritcipacije.

Onda nek nas koji redivno placamo razduze za te fine pare koji im se daju pa cemo se u kompletu lijeciti privatno.
mimacha

#7 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by mimacha »

Trudnice su u svim kantonima oslobodjene participacije!
http://www.cin.ba/zdravstvo-u-fbih-dopl ... opravnost/
Ako si platila, podnesi zahtjev za povrat novca!

LieToMe wrote:Ja mislim da ni oni jadni ne znaju sta kome vise trebaju naplacivati :-)

Ja sam trudna i uz uputnicu doktora opste prakse (a na zahtjev ginekologa) vadila sam neke hormone i platila sam participaciju (hajd ok ali moj poslodavac redovno izmiruje sve obaveze, redovno ovjeravam knjizicu svako 3 mjeseca) a cura iza mene koja je student nije nista platila :lol: hajd ok kontam i to studenti jadni ne rade, nemaju... ali koji klinac ja onda placam zdravstveno ako cu za svaku manju intervenciju placati kojekave paritcipacije.

Onda nek nas koji redivno placamo razduze za te fine pare koji im se daju pa cemo se u kompletu lijeciti privatno.
nellismo

#8 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by nellismo »

BJB wrote:Ma slusaj black swan, covjek je operisan u Sarajevu, i rekao mu doktor da dodje na kontrolu. On fino uzme uputnicu kod svog porodicnog ljekara i dodje na pregled. U Sarajevu mu naplate pregled uz objasnjenje da je sa uputnicom trebao otici u Mostar i traziti odobrenje za kontrolu (koje bi sigurno i dobio) i onda tek u Sarajevo..
Ma k'o da zivimo u razlicitim drzavama..Totalno glupo.
Mora dobiti odobrenje od komisije u mostaru i sa tim odobrenjem i uputnicom na KCUS
BJB

#9 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by BJB »

Ma znam, totalna glupost, bilo bi dobro da mu je doktor koji mu je rekao kad ce doci na pregled rekao da mora u Mostar po uputnicu..
Sreca pa ga ima ko voziti u Mostar, pa u Sarajevo..
The Realist

#10 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by The Realist »

LieToMe wrote:Ja mislim da ni oni jadni ne znaju sta kome vise trebaju naplacivati :-)

Ovo je čudno, jer obično se ove stvari ne plaćaju (znam i slučaj studenta i slučaj zaposlene osobe, još nije bila trudna, ali radila "hormone" nakon spontanog pobačaja.

Provjeri za ovo.

A što se tiče privatnog liječenja, ako nisi bogata, nemoj ni razmišljati o tome, a pogotovo što na kraju uglavnom svi šalju ponovo na neku od klinika, a cijene nisu niske, da budem blag.
LieToMe

#11 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by LieToMe »

The Realist wrote:

Ovo je čudno, jer obično se ove stvari ne plaćaju (znam i slučaj studenta i slučaj zaposlene osobe, još nije bila trudna, ali radila "hormone" nakon spontanog pobačaja.

Provjeri za ovo.

A što se tiče privatnog liječenja, ako nisi bogata, nemoj ni razmišljati o tome, a pogotovo što na kraju uglavnom svi šalju ponovo na neku od klinika, a cijene nisu niske, da budem blag.
Ma iskreno ne pegla mi se radi 10 Km (toliko su mi naplatili participaciju za vadjenje hormona stitne zlijezde) pogotovo sto je to bilo nekad u januaru (ne znam ni gdje mi je racun koji sam dobila - mada sm ko krtica sve skupljam). Znam da me je bas truznulo kad rekose na blagajni trebam platiti (pogotovo sto u prvoj trudnoci nista na dipu nisam placala a radila sam dva puta double test, i u prvoj sam isto vadila hormone cak i vise nalaza). nema veze, neko se zajebao, meni se tad u tom trenutku nije dalo peglati ni svadjati...do mene je, treba reagovati odmah i traziti pojasnjenje.

Meni veci belaj pravi doktorica porodicne medicine koja je gelipter zesci i kojoj sam u 5 godina otisla samo zbog dvije trudnoce (kad mi trebaju uputnice i bolovanje na preporuku ginekologa), ali sta ta zena radi to je malo za prepricavat po forumu. :shock:

Zanima me ima li neka alternativa ovim doktorima porodicne medicine. Kako ferceraju ovi ugovori sa privatnim poliklinikama. Nesto sam nacula ali nisam bas najbolje informisana pa ako neko zna ili ima neki info bilo bi lijepo da podijeli. Navodno, moze se karton prebaciti u neke privatne poliklinike koje imaju sklopljene ugovore za Zavodom, pa mozes bez guzve uzimati uputnice i otvoriti bolovanje, i nema penzionera jer je valjda samo za ove u stalnom radnom odnosu??? Jel to sve fercera u nasoj realnosti ili su to samo puste zelje i fikcija???
The Realist

#12 Re: Placanje pregleda nakon operacije na KCUS

Post by The Realist »

LieToMe wrote: Ma iskreno ne pegla mi se radi 10 Km (toliko su mi naplatili participaciju za vadjenje hormona stitne zlijezde) pogotovo sto je to bilo nekad u januaru (ne znam ni gdje mi je racun koji sam dobila - mada sm ko krtica sve skupljam). Znam da me je bas truznulo kad rekose na blagajni trebam platiti (pogotovo sto u prvoj trudnoci nista na dipu nisam placala a radila sam dva puta double test, i u prvoj sam isto vadila hormone cak i vise nalaza). nema veze, neko se zajebao, meni se tad u tom trenutku nije dalo peglati ni svadjati...do mene je, treba reagovati odmah i traziti pojasnjenje.

Meni veci belaj pravi doktorica porodicne medicine koja je gelipter zesci i kojoj sam u 5 godina otisla samo zbog dvije trudnoce (kad mi trebaju uputnice i bolovanje na preporuku ginekologa), ali sta ta zena radi to je malo za prepricavat po forumu. :shock:

Zanima me ima li neka alternativa ovim doktorima porodicne medicine. Kako ferceraju ovi ugovori sa privatnim poliklinikama. Nesto sam nacula ali nisam bas najbolje informisana pa ako neko zna ili ima neki info bilo bi lijepo da podijeli. Navodno, moze se karton prebaciti u neke privatne poliklinike koje imaju sklopljene ugovore za Zavodom, pa mozes bez guzve uzimati uputnice i otvoriti bolovanje, i nema penzionera jer je valjda samo za ove u stalnom radnom odnosu??? Jel to sve fercera u nasoj realnosti ili su to samo puste zelje i fikcija???
A da zamijeniš ljekara porodične medicine?

Što se privatnih tiče, to morah provjeriti s kim su ugovori potpisani i šta se kod njih tačno može obaviti. Jeste nezgodan ovaj novi sistem porodičnom medicinom, jer em nema ljekara dovoljno, em sa naručivanjem koliko god izgleda to dobro, radi manjka ljekara čovjek mora skoro 10-15 dana unaprijed znati šta će mu biti, ili da čeka dok ne dođe na red.
Post Reply