Čudno ponašanje računara
Moderator: Benq
-
Seherovac
#1 Čudno ponašanje računara
Pozdrav svima,
Zadnjih dana kompjuter mi se jako cudno ponaša. Naime otprilike svaki drugi dan kada ga upalim javlja mi disk error i vrti me u loopu i restartuje se bez prestanka. Uglavnom ja ga otvorim provjerim hard disk, kablove iz hard diska otkopčam i ponovo ukopčam, upalim i sve normalno radi. I hajde kontam bili loše spojeni, neče se više to dešavati. Međutim nakon dva, tri dana opet isto. Opet disk error opet ista prica otvorim iskopcam, opet ukopcam opet radi normalno. I tako evo vec jedno 10tak dana. I primjetio sam neki dan, slučajno sam ga zakačio nogom malo kako sam htio da sjednem , i istog trenutka kako sam ga "zakačio" on je zaledio ekran. Bio zaledjen 2,3 minute i izbacio plavi ekran i neki error mora se ugasiti da ne bi došlo do oštečenja. Inače upitanju je windows xp sp1, 2gb ram , integrisana intel hd graficka , i core 2 duo 2,20.... I da hdd je maxtor...
Zadnjih dana kompjuter mi se jako cudno ponaša. Naime otprilike svaki drugi dan kada ga upalim javlja mi disk error i vrti me u loopu i restartuje se bez prestanka. Uglavnom ja ga otvorim provjerim hard disk, kablove iz hard diska otkopčam i ponovo ukopčam, upalim i sve normalno radi. I hajde kontam bili loše spojeni, neče se više to dešavati. Međutim nakon dva, tri dana opet isto. Opet disk error opet ista prica otvorim iskopcam, opet ukopcam opet radi normalno. I tako evo vec jedno 10tak dana. I primjetio sam neki dan, slučajno sam ga zakačio nogom malo kako sam htio da sjednem , i istog trenutka kako sam ga "zakačio" on je zaledio ekran. Bio zaledjen 2,3 minute i izbacio plavi ekran i neki error mora se ugasiti da ne bi došlo do oštečenja. Inače upitanju je windows xp sp1, 2gb ram , integrisana intel hd graficka , i core 2 duo 2,20.... I da hdd je maxtor...
-
marin19
#2 Re: Čudno ponašanje računara
idi na start pa run , upisi cmd i pokreni , onda u cmd upisi " chkdsk /f " bez navodnika , onda ce te pitat da pokrene chkdsk poslje restarta racunala upisi Y i pretisni enter i onda restartaj racunalo i pri pokretanju ce se pokrenut chkdsk, vjerovatno imas bad blockove na disku ali probaj ovo prvo
-
Seherovac
#3 Re: Čudno ponašanje računara
Da to sam zaboravio napisati, to mi je uradio on sam jedno 15 puta u zadnjih 7 dana, i svaki put brise nake orphaned file neke gluposti i uspješno dodje do kraja provjere i restartuje se nakon toga i onda radi normalno...
-
_thedude
#4 Re: Čudno ponašanje računara
Ovo mi nesto lici da si hard disk ostetio nekako, ili mu je dosao kraj.
Fiksiraj particiju gdje je greska, a onda instaliraj sistem na drugu particiju.
Ovu prvu koristi kao arhivu, nista osjetljivo.
Jednom kada krenu klasteri da se ruse, samo mogu ici dalje.
Nisi strucan u ovome, nadji nekog frenda da ti uradi ovo, da ne zeznes vise.
Pozdrav,
Fiksiraj particiju gdje je greska, a onda instaliraj sistem na drugu particiju.
Ovu prvu koristi kao arhivu, nista osjetljivo.
Jednom kada krenu klasteri da se ruse, samo mogu ici dalje.
Nisi strucan u ovome, nadji nekog frenda da ti uradi ovo, da ne zeznes vise.
Pozdrav,
-
super_bayern
#5 Re: Čudno ponašanje računara
*Nije mi namjera da trolam* Ovo me podsjeti na ove situacije:
"SQUAWKS" je naziv za listu problema koju piloti obicno dostavljaju
aviomehanicarima, kako bi ovi sve primjedbe rjesili do sljedeceg leta.
Evo nekih koje su opisali piloti US Air Force - i odgovora dopisanih od
strane tima za tehnicko odrzavanje aviona...
P - Problem
R - Rjesenje
P: Lijevu unutrasnju gumu stajnog trapa gotovo da bi trebalo zamjeniti.
R: Lijeva unutrasnja guma gotovo zamijenjena.
P: Probni let OK, osim auto-landing sistema, s kojim su slijetanja vrlo
gruba.
R: Auto-landing sistem nije instaliran na ovom avionu.
P: Iz elise broj 2 curi hidro-fluid.
R: Curenje elise broj 2 normalno. Elise broj 1, 3 i 4 cure nenormalno.
P: Nesto se olabavilo u kokpitu.
R: Nesto je ucvrsceno u kokpitu.
P: Dokazano curenje na desnoj nozi stajnog trapa.
R: Dokaz uklonjen.
P: Zvuk iz DME uredjaja je nevjerojatnog nivoa.
R: Zvuk DME podesen na vjerojatniji nivo.
P: Mrtve bube na vjetrobranskom staklu.
R: Narucene zive.
P: Autopilot u Altitude Hold modu producira poniranje od 200 stopa u
minuti.
R: Nemoguce reproducirati problem na zemlji.
P: IFF (identification friend or foe) ne radi.
R: IFF nikad ne radi kada je na OFF.
P: Friction lock izaziva blokiranje rucice gasa.
R: Friction lock za to i sluzi.
P: Motor broj tri se gubi.
R: Poslije kratke potrage, motor pronadjen na desnom krilu.
P: Avion se cudno ponasa.
R: Avion upozoren da se uozbilji i leti pravilno.
P: Radar za otkrivanje ciljeva zuji.
R: Radar za otkrivanje ciljeva reprogramiran da pjevusi.
"SQUAWKS" je naziv za listu problema koju piloti obicno dostavljaju
aviomehanicarima, kako bi ovi sve primjedbe rjesili do sljedeceg leta.
Evo nekih koje su opisali piloti US Air Force - i odgovora dopisanih od
strane tima za tehnicko odrzavanje aviona...
P - Problem
R - Rjesenje
P: Lijevu unutrasnju gumu stajnog trapa gotovo da bi trebalo zamjeniti.
R: Lijeva unutrasnja guma gotovo zamijenjena.
P: Probni let OK, osim auto-landing sistema, s kojim su slijetanja vrlo
gruba.
R: Auto-landing sistem nije instaliran na ovom avionu.
P: Iz elise broj 2 curi hidro-fluid.
R: Curenje elise broj 2 normalno. Elise broj 1, 3 i 4 cure nenormalno.
P: Nesto se olabavilo u kokpitu.
R: Nesto je ucvrsceno u kokpitu.
P: Dokazano curenje na desnoj nozi stajnog trapa.
R: Dokaz uklonjen.
P: Zvuk iz DME uredjaja je nevjerojatnog nivoa.
R: Zvuk DME podesen na vjerojatniji nivo.
P: Mrtve bube na vjetrobranskom staklu.
R: Narucene zive.
P: Autopilot u Altitude Hold modu producira poniranje od 200 stopa u
minuti.
R: Nemoguce reproducirati problem na zemlji.
P: IFF (identification friend or foe) ne radi.
R: IFF nikad ne radi kada je na OFF.
P: Friction lock izaziva blokiranje rucice gasa.
R: Friction lock za to i sluzi.
P: Motor broj tri se gubi.
R: Poslije kratke potrage, motor pronadjen na desnom krilu.
P: Avion se cudno ponasa.
R: Avion upozoren da se uozbilji i leti pravilno.
P: Radar za otkrivanje ciljeva zuji.
R: Radar za otkrivanje ciljeva reprogramiran da pjevusi.
-
Seherovac
#6 Re: Čudno ponašanje računara
Ovako
Pregledao sam kompjuter svim mogucim testovima i zajebancijama za provjeru hdda ram memorije itd i sve odradi bez greske, i cini mi se da je softverski problem upitanju. I sad ja bih najradije reinstalirao sistem, i sedmicu instalirao jer je xp star vec poprilicno, ali fazon je sto na kompjuteru imam nekih posebnih "domacih " programa, tj koji su kupljeni, i nemam njihovu instalaciju i ako budem reinstalirao naravno izbrisace mi se i to je belaj... Da li postoji neki program sa kojim bih ovo mogao nekako uraditi da kada ponovo instaliram sistem da i ti programi budu na njemu opet?
Pregledao sam kompjuter svim mogucim testovima i zajebancijama za provjeru hdda ram memorije itd i sve odradi bez greske, i cini mi se da je softverski problem upitanju. I sad ja bih najradije reinstalirao sistem, i sedmicu instalirao jer je xp star vec poprilicno, ali fazon je sto na kompjuteru imam nekih posebnih "domacih " programa, tj koji su kupljeni, i nemam njihovu instalaciju i ako budem reinstalirao naravno izbrisace mi se i to je belaj... Da li postoji neki program sa kojim bih ovo mogao nekako uraditi da kada ponovo instaliram sistem da i ti programi budu na njemu opet?
-
febo_acm
#7 Re: Čudno ponašanje računara
Ako su kupljeni sigurno imaš negdje licence za njih... Mail, račun...
-
Walther
#8 Re: Čudno ponašanje računara
volis komplikovati stvariSeherovac wrote:Ovako
- saric900
#9 Re: Čudno ponašanje računara
kabal sto ti spaja hdd i maticnu je slab , imao sam isti problem. U mene je bilo do toga kabla.Seherovac wrote:Pozdrav svima,
-
Enticer
#10 Re: Čudno ponašanje računara
Cudna stvar i kod mene
Prije 10-tak dana upalim racunar i nakon nekoliko sekundi sam se ugasi pa se opet nakon par sekundi sam upali i sve tako. Ono samo malo zavrti propelere i ugasi se. Odnesem ga u servis i kazu napojna otisla. Kupim novu napojnu i bude sve ok do sinoc. Pritisnem dugme za paljenje, a racunar ni habera-apsolutno nista.
Jutros odem kod brata sa centralnom, izvadim napojnu iz njegovog racunara, spojim je na svoj racunar i normalno ga upalim. Zatim svoju napojnu spojim na njegov racunar i opet ga normalno upalim i skontam da mi ne valja napojni kabal. Odem kupim kabal, dodjem kuci i normalno upalim racunar. Malo nesto radio i ugasim ga sav sretan i zadovoljan. Nakon par sati da ga ponovo upalim i NECE NIKAKO-MA NISTA. Mrtav. Popizdim. Uzmem brifer i provjerim oba kabla i oba rade. Odem pogledam neki film i za 2 sata rekoh da ponovo probam upaliti kad upali, zavrti propelere i ugasi se opet sam i nakon 5-6 sekundi ponovo se sam upali pa ugasi i sve tako bas kao onaj prvi put.
Sta moze biti, da li napojna ne valja ili moze biti da je do harda, ploce ili cak procesora?
Prije 10-tak dana upalim racunar i nakon nekoliko sekundi sam se ugasi pa se opet nakon par sekundi sam upali i sve tako. Ono samo malo zavrti propelere i ugasi se. Odnesem ga u servis i kazu napojna otisla. Kupim novu napojnu i bude sve ok do sinoc. Pritisnem dugme za paljenje, a racunar ni habera-apsolutno nista.
Jutros odem kod brata sa centralnom, izvadim napojnu iz njegovog racunara, spojim je na svoj racunar i normalno ga upalim. Zatim svoju napojnu spojim na njegov racunar i opet ga normalno upalim i skontam da mi ne valja napojni kabal. Odem kupim kabal, dodjem kuci i normalno upalim racunar. Malo nesto radio i ugasim ga sav sretan i zadovoljan. Nakon par sati da ga ponovo upalim i NECE NIKAKO-MA NISTA. Mrtav. Popizdim. Uzmem brifer i provjerim oba kabla i oba rade. Odem pogledam neki film i za 2 sata rekoh da ponovo probam upaliti kad upali, zavrti propelere i ugasi se opet sam i nakon 5-6 sekundi ponovo se sam upali pa ugasi i sve tako bas kao onaj prvi put.
Sta moze biti, da li napojna ne valja ili moze biti da je do harda, ploce ili cak procesora?
-
mehanika
#11 Re: Čudno ponašanje računara
Koliko je star računar, jesi li provjerio kondenzatore na matičnoj.
-
Enticer
#12 Re: Čudno ponašanje računara
Star je jedno godinu- godinu i po, a nisam provjeravao kondenzatore, a i ne znam kako se to radi.mehanika wrote:Koliko je star računar, jesi li provjerio kondenzatore na matičnoj.
- mirsek
#13 Re: Čudno ponašanje računara
Izvadi bateriju sa maticne ploce 1 minutu pa je vrati.Tako je meni kompjuter proradio poslije istih simptoma.Enticer wrote:Star je jedno godinu- godinu i po, a nisam provjeravao kondenzatore, a i ne znam kako se to radi.mehanika wrote:Koliko je star računar, jesi li provjerio kondenzatore na matičnoj.
-
Enticer
#14 Re: Čudno ponašanje računara
Odlicno. Tako sam i uradio i evo ga radi ko singerica. Hvala na savjetu.mirsek wrote:Izvadi bateriju sa maticne ploce 1 minutu pa je vrati.Tako je meni kompjuter proradio poslije istih simptoma.
- mirsek
#15 Re: Čudno ponašanje računara
Drago mi je da sam pomogao. Valjda trajno rijesis problem sa ovim.Enticer wrote:Odlicno. Tako sam i uradio i evo ga radi ko singerica. Hvala na savjetu.mirsek wrote:Izvadi bateriju sa maticne ploce 1 minutu pa je vrati.Tako je meni kompjuter proradio poslije istih simptoma.