Čudno ponašanje računara

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Seherovac

#1 Čudno ponašanje računara

Post by Seherovac »

Pozdrav svima,
Zadnjih dana kompjuter mi se jako cudno ponaša. Naime otprilike svaki drugi dan kada ga upalim javlja mi disk error i vrti me u loopu i restartuje se bez prestanka. Uglavnom ja ga otvorim provjerim hard disk, kablove iz hard diska otkopčam i ponovo ukopčam, upalim i sve normalno radi. I hajde kontam bili loše spojeni, neče se više to dešavati. Međutim nakon dva, tri dana opet isto. Opet disk error opet ista prica otvorim iskopcam, opet ukopcam opet radi normalno. I tako evo vec jedno 10tak dana. I primjetio sam neki dan, slučajno sam ga zakačio nogom malo kako sam htio da sjednem , i istog trenutka kako sam ga "zakačio" on je zaledio ekran. Bio zaledjen 2,3 minute i izbacio plavi ekran i neki error mora se ugasiti da ne bi došlo do oštečenja. Inače upitanju je windows xp sp1, 2gb ram , integrisana intel hd graficka , i core 2 duo 2,20.... I da hdd je maxtor...
marin19

#2 Re: Čudno ponašanje računara

Post by marin19 »

idi na start pa run , upisi cmd i pokreni , onda u cmd upisi " chkdsk /f " bez navodnika , onda ce te pitat da pokrene chkdsk poslje restarta racunala upisi Y i pretisni enter i onda restartaj racunalo i pri pokretanju ce se pokrenut chkdsk, vjerovatno imas bad blockove na disku ali probaj ovo prvo
Seherovac

#3 Re: Čudno ponašanje računara

Post by Seherovac »

Da to sam zaboravio napisati, to mi je uradio on sam jedno 15 puta u zadnjih 7 dana, i svaki put brise nake orphaned file neke gluposti i uspješno dodje do kraja provjere i restartuje se nakon toga i onda radi normalno...
_thedude

#4 Re: Čudno ponašanje računara

Post by _thedude »

Ovo mi nesto lici da si hard disk ostetio nekako, ili mu je dosao kraj.
Fiksiraj particiju gdje je greska, a onda instaliraj sistem na drugu particiju.
Ovu prvu koristi kao arhivu, nista osjetljivo.
Jednom kada krenu klasteri da se ruse, samo mogu ici dalje.

Nisi strucan u ovome, nadji nekog frenda da ti uradi ovo, da ne zeznes vise.

Pozdrav,
super_bayern

#5 Re: Čudno ponašanje računara

Post by super_bayern »

*Nije mi namjera da trolam* Ovo me podsjeti na ove situacije:
"SQUAWKS" je naziv za listu problema koju piloti obicno dostavljaju
aviomehanicarima, kako bi ovi sve primjedbe rjesili do sljedeceg leta.
Evo nekih koje su opisali piloti US Air Force - i odgovora dopisanih od
strane tima za tehnicko odrzavanje aviona...

P - Problem
R - Rjesenje

P: Lijevu unutrasnju gumu stajnog trapa gotovo da bi trebalo zamjeniti.
R: Lijeva unutrasnja guma gotovo zamijenjena.

P: Probni let OK, osim auto-landing sistema, s kojim su slijetanja vrlo
gruba.
R: Auto-landing sistem nije instaliran na ovom avionu.

P: Iz elise broj 2 curi hidro-fluid.
R: Curenje elise broj 2 normalno. Elise broj 1, 3 i 4 cure nenormalno.

P: Nesto se olabavilo u kokpitu.
R: Nesto je ucvrsceno u kokpitu.

P: Dokazano curenje na desnoj nozi stajnog trapa.
R: Dokaz uklonjen.

P: Zvuk iz DME uredjaja je nevjerojatnog nivoa.
R: Zvuk DME podesen na vjerojatniji nivo.

P: Mrtve bube na vjetrobranskom staklu.
R: Narucene zive.

P: Autopilot u Altitude Hold modu producira poniranje od 200 stopa u
minuti.
R: Nemoguce reproducirati problem na zemlji.

P: IFF (identification friend or foe) ne radi.
R: IFF nikad ne radi kada je na OFF.

P: Friction lock izaziva blokiranje rucice gasa.
R: Friction lock za to i sluzi.

P: Motor broj tri se gubi.
R: Poslije kratke potrage, motor pronadjen na desnom krilu.

P: Avion se cudno ponasa.
R: Avion upozoren da se uozbilji i leti pravilno.

P: Radar za otkrivanje ciljeva zuji.
R: Radar za otkrivanje ciljeva reprogramiran da pjevusi.
Seherovac

#6 Re: Čudno ponašanje računara

Post by Seherovac »

Ovako
Pregledao sam kompjuter svim mogucim testovima i zajebancijama za provjeru hdda ram memorije itd i sve odradi bez greske, i cini mi se da je softverski problem upitanju. I sad ja bih najradije reinstalirao sistem, i sedmicu instalirao jer je xp star vec poprilicno, ali fazon je sto na kompjuteru imam nekih posebnih "domacih " programa, tj koji su kupljeni, i nemam njihovu instalaciju i ako budem reinstalirao naravno izbrisace mi se i to je belaj... Da li postoji neki program sa kojim bih ovo mogao nekako uraditi da kada ponovo instaliram sistem da i ti programi budu na njemu opet?
febo_acm

#7 Re: Čudno ponašanje računara

Post by febo_acm »

Ako su kupljeni sigurno imaš negdje licence za njih... Mail, račun...
Walther

#8 Re: Čudno ponašanje računara

Post by Walther »

Seherovac wrote:Ovako
Pregledao sam kompjuter svim mogucim testovima i zajebancijama za provjeru hdda ram memorije itd i sve odradi bez greske, i cini mi se da je softverski problem upitanju. I sad ja bih najradije reinstalirao sistem, i sedmicu instalirao jer je xp star vec poprilicno, ali fazon je sto na kompjuteru imam nekih posebnih "domacih " programa, tj koji su kupljeni, i nemam njihovu instalaciju i ako budem reinstalirao naravno izbrisace mi se i to je belaj... Da li postoji neki program sa kojim bih ovo mogao nekako uraditi da kada ponovo instaliram sistem da i ti programi budu na njemu opet?
volis komplikovati stvari :wink: kloniraj disk na drugi hd i instaliraj sp3 :wink:
saric900

#9 Re: Čudno ponašanje računara

Post by saric900 »

Seherovac wrote:Pozdrav svima,
Zadnjih dana kompjuter mi se jako cudno ponaša. Naime otprilike svaki drugi dan kada ga upalim javlja mi disk error i vrti me u loopu i restartuje se bez prestanka. Uglavnom ja ga otvorim provjerim hard disk, kablove iz hard diska otkopčam i ponovo ukopčam, upalim i sve normalno radi. I hajde kontam bili loše spojeni, neče se više to dešavati. Međutim nakon dva, tri dana opet isto. Opet disk error opet ista prica otvorim iskopcam, opet ukopcam opet radi normalno. I tako evo vec jedno 10tak dana. I primjetio sam neki dan, slučajno sam ga zakačio nogom malo kako sam htio da sjednem , i istog trenutka kako sam ga "zakačio" on je zaledio ekran. Bio zaledjen 2,3 minute i izbacio plavi ekran i neki error mora se ugasiti da ne bi došlo do oštečenja. Inače upitanju je windows xp sp1, 2gb ram , integrisana intel hd graficka , i core 2 duo 2,20.... I da hdd je maxtor...
kabal sto ti spaja hdd i maticnu je slab , imao sam isti problem. U mene je bilo do toga kabla.
Enticer

#10 Re: Čudno ponašanje računara

Post by Enticer »

Cudna stvar i kod mene

Prije 10-tak dana upalim racunar i nakon nekoliko sekundi sam se ugasi pa se opet nakon par sekundi sam upali i sve tako. Ono samo malo zavrti propelere i ugasi se. Odnesem ga u servis i kazu napojna otisla. Kupim novu napojnu i bude sve ok do sinoc. Pritisnem dugme za paljenje, a racunar ni habera-apsolutno nista.
Jutros odem kod brata sa centralnom, izvadim napojnu iz njegovog racunara, spojim je na svoj racunar i normalno ga upalim. Zatim svoju napojnu spojim na njegov racunar i opet ga normalno upalim i skontam da mi ne valja napojni kabal. Odem kupim kabal, dodjem kuci i normalno upalim racunar. Malo nesto radio i ugasim ga sav sretan i zadovoljan. Nakon par sati da ga ponovo upalim i NECE NIKAKO-MA NISTA. Mrtav. Popizdim. Uzmem brifer i provjerim oba kabla i oba rade. Odem pogledam neki film i za 2 sata rekoh da ponovo probam upaliti kad upali, zavrti propelere i ugasi se opet sam i nakon 5-6 sekundi ponovo se sam upali pa ugasi i sve tako bas kao onaj prvi put.
Sta moze biti, da li napojna ne valja ili moze biti da je do harda, ploce ili cak procesora?
mehanika

#11 Re: Čudno ponašanje računara

Post by mehanika »

Koliko je star računar, jesi li provjerio kondenzatore na matičnoj.
Enticer

#12 Re: Čudno ponašanje računara

Post by Enticer »

mehanika wrote:Koliko je star računar, jesi li provjerio kondenzatore na matičnoj.
Star je jedno godinu- godinu i po, a nisam provjeravao kondenzatore, a i ne znam kako se to radi.
mirsek

#13 Re: Čudno ponašanje računara

Post by mirsek »

Enticer wrote:
mehanika wrote:Koliko je star računar, jesi li provjerio kondenzatore na matičnoj.
Star je jedno godinu- godinu i po, a nisam provjeravao kondenzatore, a i ne znam kako se to radi.
Izvadi bateriju sa maticne ploce 1 minutu pa je vrati.Tako je meni kompjuter proradio poslije istih simptoma.
Enticer

#14 Re: Čudno ponašanje računara

Post by Enticer »

mirsek wrote:Izvadi bateriju sa maticne ploce 1 minutu pa je vrati.Tako je meni kompjuter proradio poslije istih simptoma.
Odlicno. Tako sam i uradio i evo ga radi ko singerica. Hvala na savjetu. :bih:
mirsek

#15 Re: Čudno ponašanje računara

Post by mirsek »

Enticer wrote:
mirsek wrote:Izvadi bateriju sa maticne ploce 1 minutu pa je vrati.Tako je meni kompjuter proradio poslije istih simptoma.
Odlicno. Tako sam i uradio i evo ga radi ko singerica. Hvala na savjetu. :bih:
Drago mi je da sam pomogao. Valjda trajno rijesis problem sa ovim. :thumbup:
Post Reply