Dodatni časovi vožnje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Eborg
#1 Dodatni časovi vožnje
Ima li kakva preporuka za neku auto-školu/instruktora koji pruža dodatne časove vožnje u Sarajevu? Volio bih nekoga normalnog, da ne tersa i ne prosipa šuplju.
Položio sam davno, ima možda i 7-8 godina,no s obzirom da nisam imao potrebe za vožnjom nisam nikako ni vozio u tom periodu pa bi mi trebalo malo vremena da se "otkravim" i oslobodim, sada malo i zazirem od vožnje i kada imam priliku.
Isto tako, položio sam na dizelu tako da nemam osjećaj za benzinca, pokušavao sam par puta ali mi se motor gasio. Volio bih dakle da imaju i benzinski model u ponudi, što veće auto, to bolje (svojevremeno učio i polagao na Škodi Feliciji karavan).
Položio sam davno, ima možda i 7-8 godina,no s obzirom da nisam imao potrebe za vožnjom nisam nikako ni vozio u tom periodu pa bi mi trebalo malo vremena da se "otkravim" i oslobodim, sada malo i zazirem od vožnje i kada imam priliku.
Isto tako, položio sam na dizelu tako da nemam osjećaj za benzinca, pokušavao sam par puta ali mi se motor gasio. Volio bih dakle da imaju i benzinski model u ponudi, što veće auto, to bolje (svojevremeno učio i polagao na Škodi Feliciji karavan).
- _mufljuz_
#2 Re: Dodatni časovi vožnje
a da npr angazujes nekog jarana das mu na kafu nesto love i pruzis priliku da nesto coek zaradi - sto to mora bit tako sluzbeno? odete na neku prazniju povrsinu izvan naseljenog mjesta i opleti - uletis mu za benzin na kafu nesto das i to je to - sto komplikovat ne kontam?Eborg wrote:Ima li kakva preporuka za neku auto-školu/instruktora koji pruža dodatne časove vožnje u Sarajevu? Volio bih nekoga normalnog, da ne tersa i ne prosipa šuplju.
-
Eborg
#3 Re: Dodatni časovi vožnje
Većina mojih jarana vole svoja auta više od matere. Jebo takve jarane.
A i dizeli su uglavnom.
Ne znam, osjećao bih se sigurnije kada imaju duple komande i da ne napravim još kakav belaj nekome koga znam.
Ne znam, osjećao bih se sigurnije kada imaju duple komande i da ne napravim još kakav belaj nekome koga znam.
-
staradis
#4 Re: Dodatni časovi vožnje
Svi ti to rade razlika je u cijeni
-
Eborg
#5 Re: Dodatni časovi vožnje
Ma znam, zato i gledam ima li kakva preporuka. Svojevremeno sam položio u Zenici pa ne znam koje su auto-škole dobre i aktuelne u Sarajevu, da ne govorim o instruktorima. Razmišljao sam preko vikenda da tamo vozim kod svog starog instruktora (čovjek je zaista miran, OK i dosta dobro je objašnjavao stvari) ali je sada Zenica zbog gradnje GGM-a razrovana k'o front a i patnja je da idem tamo svakog vikenda.
- Ma.Le.Na
#6 Re: Dodatni časovi vožnje
imam preporukuEborg wrote:Ma znam, zato i gledam ima li kakva preporuka. Svojevremeno sam položio u Zenici pa ne znam koje su auto-škole dobre i aktuelne u Sarajevu, da ne govorim o instruktorima. Razmišljao sam preko vikenda da tamo vozim kod svog starog instruktora (čovjek je zaista miran, OK i dosta dobro je objašnjavao stvari) ali je sada Zenica zbog gradnje GGM-a razrovana k'o front a i patnja je da idem tamo svakog vikenda.
predobar instruktor
polozila sam zahvaljujuci njemu iz prve, bez ikakvih stela, a da nisam prije toga znala ni gdje se kvacilo tacno nalazi
mislim da daje i dodatne casove, zasto ne bi
dakle skola je Start a instruktor Zeljko
zaista sve pohvale
ako hoces posaljem ti mob na PP
- Ma.Le.Na
#7 Re: Dodatni časovi vožnje
_mufljuz_ wrote:a da npr angazujes nekog jarana das mu na kafu nesto love i pruzis priliku da nesto coek zaradi - sto to mora bit tako sluzbeno? odete na neku prazniju povrsinu izvan naseljenog mjesta i opleti - uletis mu za benzin na kafu nesto das i to je to - sto komplikovat ne kontam?Eborg wrote:Ima li kakva preporuka za neku auto-školu/instruktora koji pruža dodatne časove vožnje u Sarajevu? Volio bih nekoga normalnog, da ne tersa i ne prosipa šuplju.
nikad ti jaran ne moze objasniti kao instruktor
svi znaju voziti, ali kako sta ide, tesko da zna objasniti
a pogotovo je tesko kada nema duple komande pa pri parkiranju ne vidi ono sto ti vidis
-
Eborg
#8 Re: Dodatni časovi vožnje
Znaš li da li zadužuje automobil sa benzinskim ili dizelskim motorom?Ma.Le.Na wrote:imam preporukuEborg wrote:Ma znam, zato i gledam ima li kakva preporuka. Svojevremeno sam položio u Zenici pa ne znam koje su auto-škole dobre i aktuelne u Sarajevu, da ne govorim o instruktorima. Razmišljao sam preko vikenda da tamo vozim kod svog starog instruktora (čovjek je zaista miran, OK i dosta dobro je objašnjavao stvari) ali je sada Zenica zbog gradnje GGM-a razrovana k'o front a i patnja je da idem tamo svakog vikenda.
predobar instruktor
polozila sam zahvaljujuci njemu iz prve, bez ikakvih stela, a da nisam prije toga znala ni gdje se kvacilo tacno nalazi
mislim da daje i dodatne casove, zasto ne bi
dakle skola je Start a instruktor Zeljko
zaista sve pohvale![]()
ako hoces posaljem ti mob na PP
- Ma.Le.Na
#10 Re: Dodatni časovi vožnje
kad sam ja polagala vozila sam na C3 al ne znam jel bio diesel...nazovi pa pitaj 
-
zLatk0
#11 Re: Dodatni časovi vožnje
99,9% instruktora ima dizela, rijetko ko da ima benzinca kuci.. Ti imas trenutno benzinca u posjedu ili ? Ako imas pokusaj se dovuci do instruktora ili neka on dodje sa tobom pa lagano. Takodjer, mozes npr uzeti 2-3 casa na nekom dizelu sa duplim komandama cisto da stekes rutinu, a nakon toga ostatak casova odvoziti na benzincu. U mojoj situaciji ja sam nakon dobivanja vozacke zovnuo svog instruktora i nakon toga provozao se sa njim koji krug u mojem autu (benzin) cisto da se naviknem na promjenu.
Sretno!
Sretno!
-
romeomoraprezivjeti
#12 Re: Dodatni časovi vožnje
Cuj hoce benzinca,hoces malo morgen.
Moze li hibríd proci?! Toliko dugo nísi vozio auto,i sad jos zanovjetas, da mora biti benzinac.
poslano s moga sonija ze
poslano s moga sonija ze
-
Eborg
#13 Re: Dodatni časovi vožnje
Pa poenta i jeste u benzincu. Imam kao vozacku a ne znam ni krenuti sa istim. Nemam benzinca ali volio bih i to nauciti.
Uostalom, kakve veze ima sta voze instruktori kuci? Valjda casove daju na sluzbenim automobilima sa duplim komandama.
Uostalom, kakve veze ima sta voze instruktori kuci? Valjda casove daju na sluzbenim automobilima sa duplim komandama.
- Ma.Le.Na
#14 Re: Dodatni časovi vožnje
vecini su to ujedno i njihovi privatni automobili
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#15 Re: Dodatni časovi vožnje
pa nisam ni ja sjeo 6-7 godina za volan nakon polaganja
pa lagano
na ravnicu prva rikverc prva rikverc i laganini
i ne shvaćam ovo za dizel/benzin zar je prevelika razlika?
samo ne diži nogu s kvačila neće se nijedan gasiti
pa lagano
na ravnicu prva rikverc prva rikverc i laganini
i ne shvaćam ovo za dizel/benzin zar je prevelika razlika?
samo ne diži nogu s kvačila neće se nijedan gasiti
- Ma.Le.Na
#16 Re: Dodatni časovi vožnje
ma mislim da autor teme komplikuje 
cisto iz straha
bitno je da pocnes, bilo kakvim autom ba
steknes, odnosno prisjetis se osnovne rutine
poslije su nijanse kakvo je vozilo
cisto iz straha
bitno je da pocnes, bilo kakvim autom ba
steknes, odnosno prisjetis se osnovne rutine
poslije su nijanse kakvo je vozilo
-
Eborg
#17 Re: Dodatni časovi vožnje
Ma OK to. Ali sta cu sa benzincem? Stari vozi benzinca, ja probao 3-4 puta i nema teorije da predjem vise od 5 metara. Da je auto na dohvat ruke svaki dan pa hajde. A ovako kad se mijenjaju vozaci na dugim rutama ja vazda lazem da nemam vozacku jer sam u takvom autu totalno nesposoban.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#18 Re: Dodatni časovi vožnje
uz 2 dana vjezbe ce ti biti svejedno da li je dizel ili benzin....
- Mračajski proto
#19 Re: Dodatni časovi vožnje
Brate, ispunio si veliku želju i dječački san; igraš u dresu Čelika na terminu u Sarajevu i čepiš gas u Šeheru. Aferim!
-
Eborg
#20 Re: Dodatni časovi vožnje
Sad bih mogao reci nesto u stilu: "Jos da znas sta ti mami radim, Seher zakon!" ili neki slican djeciji debilizam. Ali necu, samo cu ti reci da si forumski papak. 
-
Eborg
#21 Re: Dodatni časovi vožnje
Nadam se da nisi i kod kuce takav. 
-
zLatk0
#22 Re: Dodatni časovi vožnje
Naucio si da haman skroz pustis kvacilo prije nego krenes - dizel? Kad si na ravnom osjeti gdje hvata i dok polako pustas kvacilo lagano dodaji gas, ako je brdo rucna i isti postupak.Eborg wrote:Ma OK to. Ali sta cu sa benzincem? Stari vozi benzinca, ja probao 3-4 puta i nema teorije da predjem vise od 5 metara. Da je auto na dohvat ruke svaki dan pa hajde. A ovako kad se mijenjaju vozaci na dugim rutama ja vazda lazem da nemam vozacku jer sam u takvom autu totalno nesposoban.
Ako neces sam, uzmi prvo od instruktora auto zbog komandi i nakon toga pređi na svoje sa instruktorom i rijeseno.
Last edited by zLatk0 on 16/06/2014 16:50, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#23 Re: Dodatni časovi vožnje
ne vidim nikakvu mudrost 
držiš kvačilo do kraja pritišćeš gas
i puštaš kvačilo
meni kao netalentiranom vozaču se auto ugasilo 4-5 puta sveukupnno za 5 godina
držiš kvačilo do kraja pritišćeš gas
meni kao netalentiranom vozaču se auto ugasilo 4-5 puta sveukupnno za 5 godina
- S4mpion
#24 Re: Dodatni časovi vožnje
Benzinac se ne razlikuje mnogo od dizela što se tiče vožnje. Bitno je da prilikom starta, barem dok se ne ušteliš, držiš papučicu gasa pritisnutu oko 20%-40%.
Dakle, upaljeno auto, pritisneš kvačilo, držiš pritisnut gas 20%-40%, pa tek onda polahko puštaš kvačilo dok auto ne krene. Kad otpuštaš kvačilo pod gasom auto se nipošto ne bi trebalo ugasit.
Prema onome što si ti opisao, vjerovatno ne držiš papučicu gasa dovoljno pritisnutu kad otpuštaš kvačilo ili kvačilo otpuštaš bez gasa.
Dakle, upaljeno auto, pritisneš kvačilo, držiš pritisnut gas 20%-40%, pa tek onda polahko puštaš kvačilo dok auto ne krene. Kad otpuštaš kvačilo pod gasom auto se nipošto ne bi trebalo ugasit.
Prema onome što si ti opisao, vjerovatno ne držiš papučicu gasa dovoljno pritisnutu kad otpuštaš kvačilo ili kvačilo otpuštaš bez gasa.
-
Mlad i Nevin
#25 Re: Dodatni časovi vožnje
Sa tih 40 % gasa pri svakom kretanju bi poder'o lamelu dok rekneš seks.
Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Sent from my Grand X Pro using Tapatalk