Dodatni časovi vožnje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Eborg

#1 Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Ima li kakva preporuka za neku auto-školu/instruktora koji pruža dodatne časove vožnje u Sarajevu? Volio bih nekoga normalnog, da ne tersa i ne prosipa šuplju.

Položio sam davno, ima možda i 7-8 godina,no s obzirom da nisam imao potrebe za vožnjom nisam nikako ni vozio u tom periodu pa bi mi trebalo malo vremena da se "otkravim" i oslobodim, sada malo i zazirem od vožnje i kada imam priliku.

Isto tako, položio sam na dizelu tako da nemam osjećaj za benzinca, pokušavao sam par puta ali mi se motor gasio. Volio bih dakle da imaju i benzinski model u ponudi, što veće auto, to bolje (svojevremeno učio i polagao na Škodi Feliciji karavan).
_mufljuz_

#2 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by _mufljuz_ »

Eborg wrote:Ima li kakva preporuka za neku auto-školu/instruktora koji pruža dodatne časove vožnje u Sarajevu? Volio bih nekoga normalnog, da ne tersa i ne prosipa šuplju.

Položio sam davno, ima možda i 7-8 godina,no s obzirom da nisam imao potrebe za vožnjom nisam nikako ni vozio u tom periodu pa bi mi trebalo malo vremena da se "otkravim" i oslobodim, sada malo i zazirem od vožnje i kada imam priliku.

Isto tako, položio sam na dizelu tako da nemam osjećaj za benzinca, pokušavao sam par puta ali mi se motor gasio. Volio bih dakle da imaju i benzinski model u ponudi, što veće auto, to bolje (svojevremeno učio i polagao na Škodi Feliciji karavan).
a da npr angazujes nekog jarana das mu na kafu nesto love i pruzis priliku da nesto coek zaradi - sto to mora bit tako sluzbeno? odete na neku prazniju povrsinu izvan naseljenog mjesta i opleti - uletis mu za benzin na kafu nesto das i to je to - sto komplikovat ne kontam?
Eborg

#3 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Većina mojih jarana vole svoja auta više od matere. Jebo takve jarane. :mrgreen: A i dizeli su uglavnom.

Ne znam, osjećao bih se sigurnije kada imaju duple komande i da ne napravim još kakav belaj nekome koga znam.
staradis

#4 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by staradis »

Svi ti to rade razlika je u cijeni
Eborg

#5 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Ma znam, zato i gledam ima li kakva preporuka. Svojevremeno sam položio u Zenici pa ne znam koje su auto-škole dobre i aktuelne u Sarajevu, da ne govorim o instruktorima. Razmišljao sam preko vikenda da tamo vozim kod svog starog instruktora (čovjek je zaista miran, OK i dosta dobro je objašnjavao stvari) ali je sada Zenica zbog gradnje GGM-a razrovana k'o front a i patnja je da idem tamo svakog vikenda.
Ma.Le.Na

#6 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Ma.Le.Na »

Eborg wrote:Ma znam, zato i gledam ima li kakva preporuka. Svojevremeno sam položio u Zenici pa ne znam koje su auto-škole dobre i aktuelne u Sarajevu, da ne govorim o instruktorima. Razmišljao sam preko vikenda da tamo vozim kod svog starog instruktora (čovjek je zaista miran, OK i dosta dobro je objašnjavao stvari) ali je sada Zenica zbog gradnje GGM-a razrovana k'o front a i patnja je da idem tamo svakog vikenda.
imam preporuku
predobar instruktor
polozila sam zahvaljujuci njemu iz prve, bez ikakvih stela, a da nisam prije toga znala ni gdje se kvacilo tacno nalazi :D

mislim da daje i dodatne casove, zasto ne bi

dakle skola je Start a instruktor Zeljko
zaista sve pohvale :thumbup:
ako hoces posaljem ti mob na PP
Ma.Le.Na

#7 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Ma.Le.Na »

_mufljuz_ wrote:
Eborg wrote:Ima li kakva preporuka za neku auto-školu/instruktora koji pruža dodatne časove vožnje u Sarajevu? Volio bih nekoga normalnog, da ne tersa i ne prosipa šuplju.

a da npr angazujes nekog jarana das mu na kafu nesto love i pruzis priliku da nesto coek zaradi - sto to mora bit tako sluzbeno? odete na neku prazniju povrsinu izvan naseljenog mjesta i opleti - uletis mu za benzin na kafu nesto das i to je to - sto komplikovat ne kontam?

nikad ti jaran ne moze objasniti kao instruktor
svi znaju voziti, ali kako sta ide, tesko da zna objasniti
a pogotovo je tesko kada nema duple komande pa pri parkiranju ne vidi ono sto ti vidis
Eborg

#8 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Ma.Le.Na wrote:
Eborg wrote:Ma znam, zato i gledam ima li kakva preporuka. Svojevremeno sam položio u Zenici pa ne znam koje su auto-škole dobre i aktuelne u Sarajevu, da ne govorim o instruktorima. Razmišljao sam preko vikenda da tamo vozim kod svog starog instruktora (čovjek je zaista miran, OK i dosta dobro je objašnjavao stvari) ali je sada Zenica zbog gradnje GGM-a razrovana k'o front a i patnja je da idem tamo svakog vikenda.
imam preporuku
predobar instruktor
polozila sam zahvaljujuci njemu iz prve, bez ikakvih stela, a da nisam prije toga znala ni gdje se kvacilo tacno nalazi :D

mislim da daje i dodatne casove, zasto ne bi

dakle skola je Start a instruktor Zeljko
zaista sve pohvale :thumbup:
ako hoces posaljem ti mob na PP
Znaš li da li zadužuje automobil sa benzinskim ili dizelskim motorom?
ado_sar

#9 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by ado_sar »

061 270 108 - Namka.
Ma.Le.Na

#10 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Ma.Le.Na »

kad sam ja polagala vozila sam na C3 al ne znam jel bio diesel...nazovi pa pitaj :)
zLatk0

#11 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by zLatk0 »

99,9% instruktora ima dizela, rijetko ko da ima benzinca kuci.. Ti imas trenutno benzinca u posjedu ili ? Ako imas pokusaj se dovuci do instruktora ili neka on dodje sa tobom pa lagano. Takodjer, mozes npr uzeti 2-3 casa na nekom dizelu sa duplim komandama cisto da stekes rutinu, a nakon toga ostatak casova odvoziti na benzincu. U mojoj situaciji ja sam nakon dobivanja vozacke zovnuo svog instruktora i nakon toga provozao se sa njim koji krug u mojem autu (benzin) cisto da se naviknem na promjenu.
Sretno!
romeomoraprezivjeti

#12 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by romeomoraprezivjeti »

Cuj hoce benzinca,hoces malo morgen.:-D Moze li hibríd proci?! Toliko dugo nísi vozio auto,i sad jos zanovjetas, da mora biti benzinac. :-)

poslano s moga sonija ze
Eborg

#13 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Pa poenta i jeste u benzincu. Imam kao vozacku a ne znam ni krenuti sa istim. Nemam benzinca ali volio bih i to nauciti.

Uostalom, kakve veze ima sta voze instruktori kuci? Valjda casove daju na sluzbenim automobilima sa duplim komandama.
Ma.Le.Na

#14 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Ma.Le.Na »

vecini su to ujedno i njihovi privatni automobili
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Truba »

pa nisam ni ja sjeo 6-7 godina za volan nakon polaganja
pa lagano
na ravnicu prva rikverc prva rikverc i laganini
i ne shvaćam ovo za dizel/benzin zar je prevelika razlika? :D

samo ne diži nogu s kvačila neće se nijedan gasiti :lol:
Ma.Le.Na

#16 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Ma.Le.Na »

ma mislim da autor teme komplikuje :D
cisto iz straha :D
bitno je da pocnes, bilo kakvim autom ba
steknes, odnosno prisjetis se osnovne rutine
poslije su nijanse kakvo je vozilo
Eborg

#17 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Ma OK to. Ali sta cu sa benzincem? Stari vozi benzinca, ja probao 3-4 puta i nema teorije da predjem vise od 5 metara. Da je auto na dohvat ruke svaki dan pa hajde. A ovako kad se mijenjaju vozaci na dugim rutama ja vazda lazem da nemam vozacku jer sam u takvom autu totalno nesposoban.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by bitanga_sa_otesa »

uz 2 dana vjezbe ce ti biti svejedno da li je dizel ili benzin....
Mračajski proto

#19 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Mračajski proto »

Brate, ispunio si veliku želju i dječački san; igraš u dresu Čelika na terminu u Sarajevu i čepiš gas u Šeheru. Aferim!
Eborg

#20 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Sad bih mogao reci nesto u stilu: "Jos da znas sta ti mami radim, Seher zakon!" ili neki slican djeciji debilizam. Ali necu, samo cu ti reci da si forumski papak. :)
Eborg

#21 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Eborg »

Nadam se da nisi i kod kuce takav. :)
zLatk0

#22 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by zLatk0 »

Eborg wrote:Ma OK to. Ali sta cu sa benzincem? Stari vozi benzinca, ja probao 3-4 puta i nema teorije da predjem vise od 5 metara. Da je auto na dohvat ruke svaki dan pa hajde. A ovako kad se mijenjaju vozaci na dugim rutama ja vazda lazem da nemam vozacku jer sam u takvom autu totalno nesposoban.
Naucio si da haman skroz pustis kvacilo prije nego krenes - dizel? Kad si na ravnom osjeti gdje hvata i dok polako pustas kvacilo lagano dodaji gas, ako je brdo rucna i isti postupak.

Ako neces sam, uzmi prvo od instruktora auto zbog komandi i nakon toga pređi na svoje sa instruktorom i rijeseno.
Last edited by zLatk0 on 16/06/2014 16:50, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Truba »

ne vidim nikakvu mudrost :D
držiš kvačilo do kraja pritišćeš gas :D i puštaš kvačilo

meni kao netalentiranom vozaču se auto ugasilo 4-5 puta sveukupnno za 5 godina
S4mpion

#24 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by S4mpion »

Benzinac se ne razlikuje mnogo od dizela što se tiče vožnje. Bitno je da prilikom starta, barem dok se ne ušteliš, držiš papučicu gasa pritisnutu oko 20%-40%.

Dakle, upaljeno auto, pritisneš kvačilo, držiš pritisnut gas 20%-40%, pa tek onda polahko puštaš kvačilo dok auto ne krene. Kad otpuštaš kvačilo pod gasom auto se nipošto ne bi trebalo ugasit.

Prema onome što si ti opisao, vjerovatno ne držiš papučicu gasa dovoljno pritisnutu kad otpuštaš kvačilo ili kvačilo otpuštaš bez gasa.
Mlad i Nevin

#25 Re: Dodatni časovi vožnje

Post by Mlad i Nevin »

Sa tih 40 % gasa pri svakom kretanju bi poder'o lamelu dok rekneš seks.

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Post Reply