Prevare u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
biggrin

#1 Prevare u Sarajevu

Post by biggrin »

ne primjetih slicnu temu na forumu, a potaknut sinocnjim dozivljajem, odlucih je otvoriti. Dakle tema je namjenjena iznosenju slucajeva gdje ste vi ili neko koga znate, bili zrtom neke prevare, tako da drugi na vasem iskustvu mogu nauciti. a sada moj slucaj

sinoc sam se vozio kuci i dok sam prolazio kroz raskrsnicu na njenom kraju je "lelujao" covjek za kojeg bi se moglo pomisliti da je solidno pijan. prolazeci pored njega cuo se neki prasak, kao da sam pregazio balon. refleksno sam pogledao u retrovizor u autu i vidio da taj covjek i dalje stoji, tako da sam sve to protumacio time da sam pregazio neku zatvorenu flasu ili nesto sl., mada isto ne vidjeh na cesti. nakon nekoliko sekundi sam primjetio da mi nedostaje ogledalo na retrovizoru sa suvozaceve strane. maska retrovizora je i dalje normalno stajala, samo je nedostajalo ogledalo i to u kompletu i nemam blage ideje kako je moglo biti tako uklonjeno. posto mi je minut odatle kuca, parkirao sam i iza mene je bio crni BMW. kada sam izasao iz auta, izasao je i lik iz BMW-a. srednjih cetrdesetih godina, cca 170cm, procelav, masan, smrdi na cugu i krece sa pricom kako sam ga zakacio autom, da mu je poslovni mobitel razbijen, da se sje*o, krenuo da nosi cugu nekoj raji....brat mu u blizini drzi kafic...krivo mu sto ja nisam neki papak...ne boji se on, ima utoku u autu....nije mu do para ima 5k maraka u autu. na kraju mi je nabio osjecaj griznje savjesti, kontam da je to sto je puklo ustvari bio udarac u njegovu saku sa mobitelom, mada mi opet nije jasno kako, i da sam mu stvarno unistio mobitel (s4 galaxy). jos sam mu se izvinjavao i nudio da ga vozim u hitnu da ga pregledaju. na kraju smo se dogovorili da mu dam love za mobitel i kontam da je to posteno...ipak zavalih covjeka...pa smo se odvezli do bankomata...njega cijelo vrijeme ruka boli... gdje sam se pomashala uvalio u minus. kao bonus sam kod kuce dobio i predavanje od zene kako prebrzo vozim itd.

danas cujem od jednog poznanika da se njemu nesto slicno desilo i da je on krenuo sa likom u crnom BMW do murije da naprave prijavu, medjutim kad su se priblizili policiji, da se on ispario. kada je provjerio njegovu registraciju ispalo je da ista ne postoji. prije par sati krenem po zenu i dok sam vozio vidim opet crni BMW, lik sjedi na trotoaru i pored njega jedan poznanik. okrenem auto i dok sam se vratio on se ispali. pitam poznanika sta se desava i on mi isprica slican scenarij...doduse nije pominjao retrovizor...i voila svi argumenti mi padose u vodu...izlevatise me :(.
karanana

#2 Re: Prevare u Sarajevu

Post by karanana »

Ja ne kontam ovu tvoju pricu. Pjano hoda raskrsnicom, drugi pjano izlazi iz crnog bmwa, tebi nesto puce, fali ti ogledalo.....pa kad si mislio da si ga udario? Ko ti je skini ogledalo? Nista ne kontam.
biggrin

#3 Re: Prevare u Sarajevu

Post by biggrin »

taj lik sto je izasao iz BMW-a tvrdi da je on taj pjano sa kraja raskrsnice i da je usao u BMW da bi mi upratio registraciju. nesto je puklo odprilike u isto vrijeme kad sam i prosao pored pjane No.1, a par sekundi nakon tog zvuka sam primjetio da mi nedostaje ogledalo na retrovizoru kod suvozacevih vrata. pri tome je massa retrovizora i dalje normalno stajala. da sam udario koga sa njim, valjda bi bila priljepljena uz suvozaceva vrata? odmah nakon sto sam se rastao sa "pjanom", vratio sam se na "mjesto zlocina" da vidim da nije ogledalo samo ispalo, medjutim nit ogledala nit krhotina istog nema u radijusu 10 metara.
bogumila

#4 Re: Prevare u Sarajevu

Post by bogumila »

posto ga ocito stalno vidjas slijedeci put zapisi tablicu i prijavi policiji
tablica ne moze "ne postojat"
slikaj ga mobitelom, radi nesta
gdje se ovo desava, ako naletim da obratim i ja paznju ???

ps / hvala ti sto si pisao o ovom, imas slicnu temu na:
http://www.klix.ba/forum/ferhadija-tito ... 1s200.html

procitaj da te neko ne prevesla i na neki drugi fazon
i kako si poceo tekst, kontam sad ce bit kao "udario si pjesaka" pa ti trazi kao radije 100KM nego da se zove policija hitna i osiguranje. ima i tog, samo da znas.. kako prodjes pored njega opali vrlo jako sakom po autu, reko bi ode sve u 3 lijepe... onda se malo zatetura ovo ono, zavisi s koje strane auta je bio, jel kao ruka, noga, jel pao... i uglavnom trazi ti pare da ti ne zove policiju...

zato kad vidis pjesaka da prelazi mimo prelaza, posebno gdje nema jos 10 drugih ljudi (potencijalnih svjedoka), cetvere oci otvorit...
biggrin

#5 Re: Prevare u Sarajevu

Post by biggrin »

potrefilo se da sam ga u relativno kratkom periodu vidio 2x. inace ga ranije ne primjetih. mozda ne bih ni sada da mi se nije desilo to sto se desilo. bio sam skeptik cijelo vrijeme da je prevara u pitanju, dok ne vidjeh i tog poznanika, pa se zato i vratih da vidim jel lik najveci maler na svijetu ili je fakat prevara u pitanju, pa ce i njega zavaliti. Ako se nekim cudom desi da se opet pojavi u ovim krajevima (ciglane) u najmanju ruku ga slikam...potencijalno i gazim
macmoodan

#6 Re: Prevare u Sarajevu

Post by macmoodan »

Hvala na upozorenju!
biggrin

#7 Re: Prevare u Sarajevu

Post by biggrin »

jel vazno? isti scenarij se moze primjeniti u citavom gradu
Neradnik

#8 Re: Prevare u Sarajevu

Post by Neradnik »

biggrin wrote:jel vazno? isti scenarij se moze primjeniti u citavom gradu
nebi on lelujo po glavnoj dzadi gdje prolazi 50 auta u pola minute nema sanse :D
u ostalom pijana osoba na cesti trazi svoja"prava" a ti mu jos placas za to pa sve i da si kriv?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Prevare u Sarajevu

Post by Truba »

nisi ga prije viđao jer te nije zanimalo a sada imaš motiv
ovake prevare se svaki dan događaju
ženama pogotovo

imam osjećaj da ekipa sjedi negdje i smišlja kako bolje i spretnije ljudima oduzeti lovu
biggrin

#10 Re: Prevare u Sarajevu

Post by biggrin »

Black swan wrote: imam osjećaj da ekipa sjedi negdje i smišlja kako bolje i spretnije ljudima oduzeti lovu
ubjedjen sam da takvo nesto postoji. zato sam, izmedju ostalog, i otvorio uvu temu, da se ljudi mogu upoznati sa slicnim ublehama, pa da ne budu izlevaceni kao sto sam ja. naravoucenije: u slicnim situacijama odmah krenuti prema muriji, pa ako treba nek se pise i prijava
sto je skupo

#11 Re: Prevare u Sarajevu

Post by sto je skupo »

biggrin wrote:ne primjetih slicnu temu na forumu, a potaknut sinocnjim dozivljajem, odlucih je otvoriti. Dakle tema je namjenjena iznosenju slucajeva gdje ste vi ili neko koga znate, bili zrtom neke prevare, tako da drugi na vasem iskustvu mogu nauciti. a sada moj slucaj

sinoc sam se vozio kuci i dok sam prolazio kroz raskrsnicu na njenom kraju je "lelujao" covjek za kojeg bi se moglo pomisliti da je solidno pijan. prolazeci pored njega cuo se neki prasak, kao da sam pregazio balon. refleksno sam pogledao u retrovizor u autu i vidio da taj covjek i dalje stoji, tako da sam sve to protumacio time da sam pregazio neku zatvorenu flasu ili nesto sl., mada isto ne vidjeh na cesti. nakon nekoliko sekundi sam primjetio da mi nedostaje ogledalo na retrovizoru sa suvozaceve strane. maska retrovizora je i dalje normalno stajala, samo je nedostajalo ogledalo i to u kompletu i nemam blage ideje kako je moglo biti tako uklonjeno. posto mi je minut odatle kuca, parkirao sam i iza mene je bio crni BMW. kada sam izasao iz auta, izasao je i lik iz BMW-a. srednjih cetrdesetih godina, cca 170cm, procelav, masan, smrdi na cugu i krece sa pricom kako sam ga zakacio autom, da mu je poslovni mobitel razbijen, da se sje*o, krenuo da nosi cugu nekoj raji....brat mu u blizini drzi kafic...krivo mu sto ja nisam neki papak...ne boji se on, ima utoku u autu....nije mu do para ima 5k maraka u autu. na kraju mi je nabio osjecaj griznje savjesti, kontam da je to sto je puklo ustvari bio udarac u njegovu saku sa mobitelom, mada mi opet nije jasno kako, i da sam mu stvarno unistio mobitel (s4 galaxy). jos sam mu se izvinjavao i nudio da ga vozim u hitnu da ga pregledaju. na kraju smo se dogovorili da mu dam love za mobitel i kontam da je to posteno...ipak zavalih covjeka...pa smo se odvezli do bankomata...njega cijelo vrijeme ruka boli... gdje sam se pomashala uvalio u minus. kao bonus sam kod kuce dobio i predavanje od zene kako prebrzo vozim itd.

danas cujem od jednog poznanika da se njemu nesto slicno desilo i da je on krenuo sa likom u crnom BMW do murije da naprave prijavu, medjutim kad su se priblizili policiji, da se on ispario. kada je provjerio njegovu registraciju ispalo je da ista ne postoji. prije par sati krenem po zenu i dok sam vozio vidim opet crni BMW, lik sjedi na trotoaru i pored njega jedan poznanik. okrenem auto i dok sam se vratio on se ispali. pitam poznanika sta se desava i on mi isprica slican scenarij...doduse nije pominjao retrovizor...i voila svi argumenti mi padose u vodu...izlevatise me :(.
Zao mi je sto ti moram reci ali pao si na staru foru, vjerovatno ti se ovo desilo negdje na Bjelavama ili Visnjiku. Momak kojem si dao pare radi tu prevaru vec sigurno godinu ako ne i vise.
Država

#12 Re: Prevare u Sarajevu

Post by Država »

Trebao si mu reći: "Idemo do policijske stanice da moje kolege naprave zapisnik i prijavu". Onako smireno, uljudno... :D
biggrin

#13 Re: Prevare u Sarajevu

Post by biggrin »

Država wrote:Trebao si mu reći: "Idemo do policijske stanice da moje kolege naprave zapisnik i prijavu". Onako smireno, uljudno... :D
ta je fkt i najbolja verzija :)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#14 Re: Prevare u Sarajevu

Post by Admir_1984 »

al šta bi sa ogledalom, da ti ga nije onom malo svjecicom razbio, samo se saspe :roll:
DaysleepeR

#15 Re: Prevare u Sarajevu

Post by DaysleepeR »

Na prilazu Beogradu na autoputu godinama ordiniraju turci u mercedesu okcu gdje likovi mašu ako možeš da se zaustaviš na pomoćnu traku, lijepo lik izađe kaže selam alejkum, ostao sam bez goriva, bankomat nije u blizini, ako možeš da mu daš 100 EUR da naspe gorivo a on ti daje zlatni prsten kao garanciju da će ti vratiti pare i nekakvu vizitku. Ako odbiješ lik ti odbrusi nešto i otrči u auto i ide dalje. Ta prevara postoji od prije rata. Nemojte biti naivni, manite se nafaka i ostalih šupljih, nema danas poštenog svijeta.
azdralovic

#16 Re: Prevare u Sarajevu

Post by azdralovic »

DaysleepeR wrote:Na prilazu Beogradu na autoputu godinama ordiniraju turci u mercedesu okcu gdje likovi mašu ako možeš da se zaustaviš na pomoćnu traku, lijepo lik izađe kaže selam alejkum, ostao sam bez goriva, bankomat nije u blizini, ako možeš da mu daš 100 EUR da naspe gorivo a on ti daje zlatni prsten kao garanciju da će ti vratiti pare i nekakvu vizitku. Ako odbiješ lik ti odbrusi nešto i otrči u auto i ide dalje. Ta prevara postoji od prije rata. Nemojte biti naivni, manite se nafaka i ostalih šupljih, nema danas poštenog svijeta.
ista scena na onom velikom prosirenju kad se sidje sa autoputa pa malo prije petlje, podignuta hauba daje lanac prsten sta vec da mu posudis 50-100 KM za benzin/popravak a isto ne vrijedi 10KM
hanady

#17 Re: Prevare u Sarajevu

Post by hanady »

Meni se sve isto desilo na Trgu Heroja..... na kojem podrucju grada si ga ti sreo?
MedenoSrce

#18 Re: Prevare u Sarajevu

Post by MedenoSrce »

meni se desilo u vise navrata :mrgreen

jednom mi u kancelariju usao covjek sa djetetom, vozi zenu na porodjaj, nema goriva - 20KM
jednom uplatim ljetovanje, dodjem u agenciju da provjerim detalje kad uposlenica novac od tih uplata uzimala sebi - vratili su mi novac, imala sam potvrdu
OldMayor

#19 Re: Prevare u Sarajevu

Post by OldMayor »

Ma ja vise nikome ne vjerujem.

Jbg, doslo je vrijeme kada se za marku sve radi, ali bukvalno sve. Imas profesionalne varalice, koje veoma dobro zive od toga.

Sjecam se onog lika koji hoda okolo i trazi 5-6 maraka da samo naspe goriva, ili nekad zna trazit te iste pare za taksi. Ista prica nema goriva, a mora hitno na poso. Normala obucen. Pita te fino, uljudno aj posudi 6-7 KM, nece vise eto samo da natoci koji litar. Radi u kaficu, pa te jos zove da mu dodjes na kafu...reko nemam nista, zatvorim prozor...

Ne budite ljudi naivni, razumijem da cu sigurno nabasat na nekoga kome stvarno treba pomoc i da cu se zeznut, ali takvih je 1 od 500 ljudi, onda jbg. Bolje fulit jednog, nego 500 :D
Cholina_Lokica

#20 Re: Prevare u Sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

Nije mi smao jasno sta bi sa retrovizorom, jesi siguran da je staklo bilo tu kad si krenuo?
hanady

#21 Re: Prevare u Sarajevu

Post by hanady »

Meni je isto udario u retrovizor, ali nije ga slomio....istu pricu ima.....da mu brat drzi kafic "Barlotti", da radi u Hitnoj ?!! itd. Suplje do bola, ali kad se nadjes u toj situaciji zelja ti je da se samo rijesis budale .....
hizo ramidovic

#22 Re: Prevare u Sarajevu

Post by hizo ramidovic »

ja sam cuo za onog tipa sto je uzimao pare da ljudima 'sredi' da poloze vozacki ispit. znaci, pita te ljubazno zelis li da ti sredi polaganje za 100 km, a ako ne polozis on ti vrati pare, kao ima on nekoga u komisiji. i tako on nadje 15-20 osoba svaki vikend, od kojih ce makar 3 zaista i poloziti. ostalima vrati pare, a njemu ostane 300 km.
fazon je u tome da on nije znao nikoga iz komisije vec isao na srecu...
TheDocToR

#23 Re: Prevare u Sarajevu

Post by TheDocToR »

Vec sam jednom pisao pa i ovde da prepisem, inace ima dosta otvorenih topica na ovu temu, administracija mozete li ovo kako objediniti i staviti sticky.
PREVARA PREVARA PREVARA

Gradom kruzi osoba koja se predstavlja kao Mirza (srednje visine, celav, debel) i navodno radi u UNDP(humanitarna organizacija), a prica je da su sasvim slucajno odabrali vasu firmu za nabavku robe. Fora je sto ce odmah traziti odredjene pare kako bi mogao "progurati" vasu firmu.
Jos jedna informacija, 100% ne djeluje sam ima ih jos, pa budite pazljivi ako se slucajno pojavi/e.

Jako je dobro sve upakovano, jer posjeduje neke papire cak i sa pecatom UNDP. Uglavnom nemojte pasti na ovu pricu vec prijavite policiji(ja nisam, jer je nestao brzinom munje kad je skontao da je provaljen).
OldMayor

#24 Re: Prevare u Sarajevu

Post by OldMayor »

hizo ramidovic wrote:ja sam cuo za onog tipa sto je uzimao pare da ljudima 'sredi' da poloze vozacki ispit. znaci, pita te ljubazno zelis li da ti sredi polaganje za 100 km, a ako ne polozis on ti vrati pare, kao ima on nekoga u komisiji. i tako on nadje 15-20 osoba svaki vikend, od kojih ce makar 3 zaista i poloziti. ostalima vrati pare, a njemu ostane 300 km.
fazon je u tome da on nije znao nikoga iz komisije vec isao na srecu...
Dobra fora. :D

Imaju i oni sto 'naplacuju' parking. Uzme torbicu, ima onaj prsluk, i hoda po parkingu, na onim gdje se ne placa npr nedjeljom ili poslije 19h. Jos fino i nekakav papiric zabode za brisac. :lol:
Magarece_godine

#25 Re: Prevare u Sarajevu

Post by Magarece_godine »

Al oni prevaranti na Plitvicama kod Zagreba nikako da postanu inovativni. Od kada znam za to odmaraliste znam i za fol u WC-u, kao lik slucajno nadje zlatni nakit i nudi ti tal za tvoju sutnju. Ako pristanes na tal, onda pocinje prica da on nema vremena, lanac je vrijedan 200 eura, a et on ce ti ga dati za 50 ....
Post Reply