Molio bih moderatore da ne spajaju ovu temu sa onom već postojećom pod nazivom ''BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol. 3'' iz razloga što ta ima aktuelni karakter, a ovo što sam ja zamislio je više historijski pristup... Mislim da slična tema ne postoji ili je ja bar nisam vidio...
Na ovoj temi sam zamislio da dam osvrt na svakog igrača koji je zabilježio bar jednu minutu igre u takmičarskim (kvalifikacionim) utakmicama u historiji naše reprezentacije... Analiza (bar za sada) neće uključivati one igrače koji su nastupali u prijateljskim utakmicama, iz više razloga... Ponajprije zato što ja takve utakmice ne smatram pravim utakmicama, ali i zato što je prilično teško definisati koje su to utakmice... Pošto je tu bilo i različitih turnira i utakmica koje je igrala B selekcija, zatim onih koje nisu priznate od FIFA-e (bila je i jedna utakmica reprezentacije Herceg Bosne sa Paragvajem, koju je FIFA čini mi se registrovala kao utakmicu BiH reprezentacije), utakmice tzv. mediteranske selekcije itd, zatim ona utakmica protiv Azerbejdžana koju je odigrao Ž tim itd... Dakle, strogo ću se držati službenih kvalifikacionih mečeva i to igrača koji su sudjelovali u igri...
Ono što planiram pisati o igračima će se bazirati na vlastitim sjećanjima, kao i informacijama koje mognem pronaći na internetu... A razlog zašto ovo pišem na forumu, a ne na nekom blogu, jeste da smatram da je interakcija drugih forumaša ovdje itekako bitna, kako bi uspjeli skupiti što više informacija, sjećanja i diskusija o ovoj temi na jednom mjestu... A obuhvatiti svakog igrača je obiman posao, i ja se nadam da ćemo ga uspjeti privesti kraju, i to do početka SP u Brazilu... Svrha ove teme je da prikaže sve ono što je ova reprezentacija i država prošla u proteklih 17 godina, te ko su bili ljudi koji su je predstavljali na terenu... Sasvim sigurno da je tu bilo onih koji su zaslužili da se više priča o njima, kao i onih za koje je ostalo pitanje kako su se i zašto našli na spisku selektora... Ipak, svi oni su u nekim od ukupno 8100 minuta (+ sudijski podružeci) bili Bosna i Hercegovina...
Neka osnovna statistika kaže ovako: u 9 kvalifikacionih ciklusa (5 za SP i 4 za EP) smo odigrali ukupno 90 utakmica... Okruglo 40 puta smo pobijedili, 15 puta igrali neriješeno, a izgubili 35 puta... Zabili 144 gola, a primili 117... U pet navrata smo završili četvrti u grupi, jednom smo bili treći, dva puta ispali u baražu, te smo konačno ove godine osvojili prvo mjesto u grupi i ostvarili plasman na veliko takmičenje... Nikada nismo bili slabije plasirani od rejtinga koje nam je dao šešir iz koga smo izvučeni... A ako sam dobro izbrojao, u tih 90 utakmica ukupno je nastupilo 128 igrača, među kojima je 46 njih imalo 10 i više nastupa, a čak 23-ica su upisali samo jedan kvalifikacioni nastup... Najviše nastupa ima naravno Zvjezdan Misimović (51), a uz njega je jedino kapiten Spahić nastupio u više od pola svih utakmica (46)... Jedino su Emir Spahić i Elvir Bolić dosad nastupili u šest kvalifikacijskih ciklusa... Sa 22 gola u 40 kvalifikacionih utakmica, Edin Džeko je najbolji strijelac reprezentacije...
A temu ću početi obrnutim redom i krenuti od igrača koji su ostavili najmanji trag u reprezentaciji i postepeno se kretati prema onima sa značajnijom ulogom, da bih završio sa onima koji su stekli status ikone bosanskohercegovačke reprezentacije... Nadam se da će mi zamišljeno poći za rukom, jer nije to mali posao... Ali probat ću, pa dokle doguram...