Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu ?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Tesla10

#1 Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu ?

Post by Tesla10 »

Ko je po vama ostao uskračen za Nobelovu nagradu ? Da li se pri odabiru dobitnika Nobelove nagrade, gledaju i neke druge "stvari", osim kvalitete njegovog rada i djela ? :) . Što se mene lično tiče, a siguran sam da ste i vi istoga mišljenja, Nikola Tesla je najveći genijalac svih vremena koji na veliku žalost nije dobio Nobelovu nagradu ! Ono što je on otkrio i izumio, niko u povijesti prije njega nije uspjeo, a evo vidimo i danas, da masa naučnika ne može da otkrije tajne njegovih izuma, Čovjek je jednostavno živio svjetlosnim godinama ispred svoga doba. Drugi čovjek, koji je po meni sigurno zaslužio Nobelovu nagradu, jeste Mehmed Meša Selimović ! Šta reći za ovoga velikoga pisca, za ovu jednu veličinu, koja nije dobila Nobelovu nagradu za svoje dijelo "Derviš i smrt" ?! Njegov stil pisanja, njegove knjige su nešto što će se vjećno pamtiti. Zaista je nevjerovatno da nije dobio Nobelovu nagradu, jer njegovo dijelo "Derviš i smrt" to sigurno zaslužuje ! Ovo su moja dva prijedloga (siguran sam da se i vi slažete sa ovim moji prijedlozima), a nadam se da ćete i vi postaviti svoje prijedloge, to jeste ljude za koje mislite da su trebali da dobiju Nobelovu nagradu !

- Ovo su moja dva prijedloga:

Image
1. Nikola Tesla - kandidat za Nobelovu nagradu iz fizike.

Image
2. Mehmed Meša Selimović - kandidat za Nobelovu nagradu iz književnosti.
Last edited by Tesla10 on 17/07/2013 21:56, edited 1 time in total.
miss v

#3 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by miss v »

Image
I will have nothing to do with a bomb!
angelo

#4 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by angelo »

Koliko se ja sjećam, a negdje sam pročitao, da je Nikola Tesla trebao primiti nobelovu nagradu zajedno sa Edisonom, ali kako su se prethodno bili zakačili oko izmjenične struje tako je ta ideja propala. Eto sam si je kriv. 8-)
Konjanik

#5 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Konjanik »

Prvobitni dizajner i osnivac www.sarajevo-x.com a sadasnjeg klix.ba , taj nepoznati heroj nas je sve zaduzio da svo svoje korisno,neporcjenjivo slobodno vrijeme umjesto da koristimo za setnju, kondiciono treniranje, izucavanje prirode i drustva i sl..mi provodimo uz ovu stranicu...
Tesla10

#6 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Tesla10 »

Image

Veliki Danilo Kiš ! Neki kažu da je njegovo ime i prezime već bilo u koverti, kada se je trebala dodijeliti Nobelova nagrada za književnost. Ali on je na veliku žalost umro prije dodjele Nobelove nagrade, a svi znamo da se Nobelova nagrada nikome ne dodjeljuje posthumno.
Havatar

#7 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Havatar »

Ćamil Sijarić
Individualism18

#9 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Individualism18 »

Smatram da su Nobelovu nagradu za književnost zaslužili Meša Selimović i Dževad Karahasan. Meša Selimović je bio i ostao najbolji pisac s naših prostora i velika je šteta što za sve, pa i za Nobelovu nagradu, važniju ulogu igra politika i sve ostalo, od onoga što je zaista bitno, a to je u ovoj kategoriji književni rad. Što se tiče Dževada Karahasana - njegov potencijal nije prepoznat i uopće nije cijenjen na našim prostorima, a trebao bi biti jer je vrhunski književnik. Tužno je kako jako malo ljudi zna za njega, a o njegovim djelima da ne pričam.
Tesla10

#10 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Tesla10 »

Individualism18 wrote:Smatram da su Nobelovu nagradu za književnost zaslužili Meša Selimović i Dževad Karahasan. Meša Selimović je bio i ostao najbolji pisac s naših prostora i velika je šteta što za sve, pa i za Nobelovu nagradu, važniju ulogu igra politika i sve ostalo, od onoga što je zaista bitno, a to je u ovoj kategoriji književni rad. Što se tiče Dževada Karahasana - njegov potencijal nije prepoznat i uopće nije cijenjen na našim prostorima, a trebao bi biti jer je vrhunski književnik. Tužno je kako jako malo ljudi zna za njega, a o njegovim djelima da ne pričam.
A o čemu se radi u djelima od tog pisca Dževada Karahasana ?
Ali-sa

#11 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Ali-sa »

Ja isto mislim da je Meša zaslužio Nobelovu nagradu i nikad mi neće biti jasno zbog čega je bolji Ivo :?
JThomas

#12 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by JThomas »

a meni što su njih dvojica kao bolji od darija džamonje.
sheilak

#14 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by sheilak »

ja, kad vidim ko je sve dobio N. nagradu za književnost, plače mi se. Spomenucu recimo H. Müller.
Andjelka RaulMesa

#15 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Andjelka RaulMesa »

Mesa velikan! Zasluzio je Nobelovu nagradu za roman "Dervis i smrt", ali nazalost nije je dobio. Ivo jeste dobar i drago mi je zbog njegovog uspjeha. Ali Mesa je po mom misljenju mnogo bolji od njega. Moja pretpostavka sto Mesa nije nije dobio nagradu je zbog toga jer mnogi kriticari kritikuju to sto je veoma slican Dostojevskom.
Mesa, jedan jedini! Najbolji! :-D
Ali-sa

#16 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Ali-sa »

Andjelka RaulMesa wrote:Mesa velikan! Zasluzio je Nobelovu nagradu za roman "Dervis i smrt", ali nazalost nije je dobio. Ivo jeste dobar i drago mi je zbog njegovog uspjeha. Ali Mesa je po mom misljenju mnogo bolji od njega. Moja pretpostavka sto Mesa nije nije dobio nagradu je zbog toga jer mnogi kriticari kritikuju to sto je veoma slican Dostojevskom.
:thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by sabina1 »

Andjelka RaulMesa wrote:Mesa velikan! Zasluzio je Nobelovu nagradu za roman "Dervis i smrt", ali nazalost nije je dobio. Ivo jeste dobar i drago mi je zbog njegovog uspjeha. Ali Mesa je po mom misljenju mnogo bolji od njega. Moja pretpostavka sto Mesa nije nije dobio nagradu je zbog toga jer mnogi kriticari kritikuju to sto je veoma slican Dostojevskom.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Potpisujem. Osim što bih Derviš i Smrt itekako zamijenila Tvrđavom....
Ali-sa

#18 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by Ali-sa »

tvsabina wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Potpisujem. Osim što bih Derviš i Smrt itekako zamijenila Tvrđavom....
Meša je kralj. :mrgreen:
Meni je takođe' puno bolja "Tvrđava".
NIN

#19 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by NIN »

Postoje odredjena pravila pri dodjeli Nobela ali, ono, od srca, ...

Ima ih mnogo, mnogo!

Recimo, Tesla za fiziku, definitivno! Ajnstajn za Relativitet (druga, naravno)...

Tito za mir! :)
It_is_a_Leclerc

#20 Re: Nobelova nagrada - ko je zaslužio, a nije dobio nagradu

Post by It_is_a_Leclerc »

Rosa Parks - žena koja je odbijanjem ustupanja mjesta u autobusu bijelcu, započela javnu borbu afroamerikanaca za građanska prava i ravnopravnost u SAD-u. Definitivno je trebala dobiti Nobelovu nagradu za mir jer je njeno djelovanje uradilo puno na uspostavljanju, kakve-takve, rasne jednakosti pred zakonom u SAD-u.

Za književnost - Herbert Zbignew.
Post Reply