LEGALIZACIJA POLIGAMIJE APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVA

bajricf

#1 LEGALIZACIJA POLIGAMIJE APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVA

Post by bajricf »

"Legalizacija poligamije apsolutno neprihvatljiva"

SDA
Sarajevo, 10.2.2005. - Stranka demokratske akcije /SDA/ saopštila je danas da je inicijativa poslanika u Predstavničkom domu Federacije BiH Mirsada Hasanića o legalizaciji poligamije apsolutno neprihvatljiva, te da se ova stranka ograđuje od nje.
SDA smatra da brak sa više osoba nije u skladu sa tradicijom i načinom života u BiH, kao evropskoj državi.

Hasanić je podnio amandman na prijedlog federalnog porodičnog zakona prema kome jedna osoba može imati dva ili više građanskih brakova u isto vrijeme, bez obaveze da raskida jedan kako bi stupila u drugi.

"Tako bi bili ozakonjeni slučajevi koje već imamo na ovim prostorima" - izjavio je on, dodajući da danas ima slučajeva da jedna osoba ima više žena, ali da prema važećem zakonodavstvu samo jedna može biti vjenčana.

On je naveo da njegov prijedlog podrazumijeva bračne partnere suprotnog pola i saglasnost partnera za sklapanje ovakvih brakova.

Hasanić je poslanik Stranke demokratske akcije i predsjednik Komisije za zaštitu osnovnih ljudskih prava u Zastupničkom domu FBiH.
kojsino

Post by kojsino »

Sto ti je prava stranka (SDA),
namah se ogradila od svog poslanika,
cim ga je cijela Bosna ismijala...
A on jadnik je htjeo da muskarci imaju po dvije -tri punice.
violentjack

Post by violentjack »

I kakve veze ovo ima sa politikom..onako dobronamjerno?
Toozla

Post by Toozla »

violentjack wrote:I kakve veze ovo ima sa politikom..onako dobronamjerno?
govori se o zakonu koji je stavljen na skupstinsko razmatranje...
zakon na razmatranje predlazu politicari...
tema starta sa izjavom jedne od politickih stranaka...

ja mislim da je ovo dovoljno.... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Toozla wrote:ja mislim da je ovo dovoljno.... :D
Haj' daj jos kakvu ilustrativnu slicicu... lakse je.
xx-yy

Post by xx-yy »

Covjek je htio da se samo ozakoni ono sto već na terenu postoji ako danas svaki drugi ima ženu i po 5-6 ljubavnica , i u tom slučaju svi pate nevidim razloga zašto se nebi omogućilo i ozvaničilo da mogu bar imati po dvije zakonite supruge, ja lično poznam nekoliko ljudi koji imaju po dvije žene i doima se da su svi sretni samo recimo što ova druga nemože biti zakonski vjenčana i tu su njena prava kao supruge ugrožena,
a ima naših novokomponovanih frajera gdje imaju žene a ljubavnice mijenjaju ko cigo konje i njima nepada na pamet da taj zakon podrže još će ga i ismijat.
Pitanje za forumaše dali ste za
još jednu ženu pored postojeće ???
ili za par ljubavnica u ilegali ???

molim konkretne i sažete odgovore želim :D ?
nebi

Post by nebi »

xx-yy wrote:Covjek je htio da se samo ozakoni ono sto već na terenu postoji ako danas svaki drugi ima ženu i po 5-6 ljubavnica , i u tom slučaju svi pate nevidim razloga zašto se nebi omogućilo i ozvaničilo da mogu bar imati po dvije zakonite supruge, ja lično poznam nekoliko ljudi koji imaju po dvije žene i doima se da su svi sretni samo recimo što ova druga nemože biti zakonski vjenčana i tu su njena prava kao supruge ugrožena,
a ima naših novokomponovanih frajera gdje imaju žene a ljubavnice mijenjaju ko cigo konje i njima nepada na pamet da taj zakon podrže još će ga i ismijat.
Pitanje za forumaše dali ste za
ili za par ljubavnica u ilegali ???

molim konkretne i sažete odgovore želim :D ?
Eto,ja sam porijeklom iz ruralne sredine,ali stvarno ne poznajem nikoga ko ima dvije zene(ili dva muza).Ako je tacna tvrdnja da svaki muskarac ima po 5-6 ljubavnica,odakle ih uzima?to bi znacilo da u Bosni postoji jedan oblik unakrsnog bluda gdje svaki muskarac opsluzuje po 5-6 ljubavnica,a svaka zena ima 5-6 ljubavnika.ne znam je li ti jasno koliko je ova tvrdnja apsurdna.bilo bi fino kad neki forumasi ne bi izivljavali vlastite seksualne fantazije na forumu.
ja nisam ni za vise zena ni za vise ljubavnica.brak je forma zivota koja uslovljava vjernost i uzajamno postovanje.kakvo postovanje moze neko imati prema zeni na koju naizmjence lijeze 5-6 ljubavnika(ili muzeva)?
xx-yy

Post by xx-yy »

[/quote]

to bi znacilo da u Bosni postoji jedan oblik unakrsnog bluda .ja nisam ni za vise zena ni za vise ljubavnica.brak je forma zivota koja uslovljava vjernost i uzajamno postovanje.kakvo postovanje moze neko imati prema zeni na koju naizmjence lijeze 5-6 ljubavnika(ili muzeva)?[/quote]

Više ni Bosna nije što je nekad bila :(
dao si svoje mišljenje što je jako pozetivno skojim se ja u potpunosti slažem, samo da ti kažem da sam ja imao u porodici slučaj, odnosno moj amidza je imao dvije žene meni se uvijek činilo da su sretni i zadovoljni on je prvi umro njih dvije su ostale skupa i življele skupa do same smrti
kub lajkan

Post by kub lajkan »

xx-yy wrote: Pitanje za forumaše dali ste za
Eno brate dzamije pa nek ih tamo vjencavaju koliko hoce - 5, 10, 50 zena... Ionako je to dio serijatskog zakona, pa neka to ne mijesaju sa svjetovnim zakonodavstvom... A i taj koji je to predlozio stvarno je predlozio na pogresnom mjestu, trebao je to uraditi na dzumi...
nikita

Post by nikita »

Zakon koji obavezuje supruznike na monogamni tip odnosa, uzajamnu podrsku, vjecnu ljubav u dobru i zlu, zajednicko odgajanje djece, uzajamnu vjernost, postovanje, odgovornost...etc, je nista do suplja na papiru ako uzmemo u obzir ljudski faktor koji je uvijek jaci od bilo kojeg zakona.

Tacnije brak, kao i sve ostalo i pored humanih zakona zasniva se na savjesti pojedinca.
Pojedinaca je suvise mnogo, da bi se svi uklopili u isti sistem zivljenja.

Ako je brak dobrovoljni ulazak u zajednicu dvoje, troje, cetvero, petero ( :D ) ljudi, po njihovom samostalnom izboru, ako je to zajednica u kojoj se svi osjecaju sretno i zadovoljno, ne vidim razlog zasto da ne. Naravno pod uslovom da svi imaju ista zakonska prava i obaveze.

Takodje ne vidim razlog za sklapanje monogamne zajednice u kojoj su svi nesretni, a danas je to vrlo cesta pojava...
xx-yy

Post by xx-yy »

nikita wrote:.

Takodje ne vidim razlog za sklapanje monogamne zajednice u kojoj su svi nesretni, a danas je to vrlo cesta pojava...
Ulazak u tako neke zajednice često su uvjetovane raznim faktorima kao što su socijalni materijalni itd...itd...
Žalosno al istinito :(
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Meni je to suludo za zemlju u kojoj je socijalna karta strava i uzas da se uopce razmislja o ovome. Sve je lijepo ako se supruznici slazu no zamislite samo koje bi to bile zloupotrebe. Od strane zena npr. , tzv. sponzorusa. Jebe se njoj sto je on na samrti, ona cese udati za njega i pokupiti lovu nekoj bakici koja je zivjela s njim 50 godina :D. Od muskaraca takodjer, zamislite vi koji niste za poligamiju da vam dragi kaze "Volim ja tebe, ali veceras spavam sa srijedom, sutra sa cetvrtkom, a ti draga imas termin u nedjelju :D .

Drugo, i sa neke progresivne strane je nazadno (:D:D ). Pa monogamijom smo se dodatno odlijepili od zivotinja (sem golubova) , jos u doba nenandertala. Znaci vracamo se nazad, korijenima :D:D

A o politici da i ne govorim. Ne znam zasto me ovo podsjeca na serijat i izjave nekih politicara (pogotovo u ratu) da ce ovo biti islamska zemlja. Malo po malo, infiltrira se jedan 80% nazadni vjerski zakon u jednu gradjansku drzavu.

Da pitam malo nase bosanke s foruma, bi l' vi drage moje da vam djuvegija ima 5 zena? Mislim, mozda vec ima, ali vi ne znate pa vam je lakse. E sad kad bude legale, picete i kafu s njima.

Zamislite sada svi, prosao ovaj zakon i na granici vas pitaju ko je ona. Vi kazete supruga. A ona? Isto supruga. A ova u gepeku? Pa supruga :D:D

Maknuti necete nigdje osim avionom negdje u arapske zemlje, gdje je poligamija legale. Pa se preko Pakistana probijajte na more :D:D .

Pitao bih i djuvegije nesto, posto je prijedlog zakona obostran, je l' bi vama bilo ok da vam neki hadzo seta u vasoj pidzami po kuci i da vas zena zove Nedjeljko? :D
nebi

Post by nebi »

hornsa za ministra pravde!! :D
nikita

Post by nikita »

Horni sve sto si naveo moze se parafrazirati i primjeniti u monogamnoj vezi :D

Mislim da je kljucna rijec sreca.
Sreca ne podnosi okvire, ona ili jeste ili nije.

Mnogi muskarci ( zene ) zaljubljujuci se u jamice na obrazima, nekom greskom ozene citavu djevojku :D
U ljubavi i strasti izgube pamet, a u braku skontaju gubitak iste :D tipican monogamni primjer.

Uciniti sretnim ljude oko sebe je i licna sreca. Mozda cak i najveci uspjeh u zivotu.
Pitam se samo zasto onda svi pokusavaju da usrece samo sebe ?

Ljudi koji su sretni, nikada nece uskracivati srecu drugima, pa cak i ako ti iste zele da zive u zajednici koja je osnovana na poligamiji.
Da pitam malo nase bosanke s foruma, bi l' vi drage moje da vam djuvegija ima 5 zena? Mislim, mozda vec ima, ali vi ne znate pa vam je lakse. E sad kad bude legale, picete i kafu s njima.
Nisam znala da taj zakon prisiljava zene da zive u takvoj vrsti zajednice.

Horni ljudi svakodnevno zive i djele svoje muzeve ili zene sa nekim iza kulisa, prave se ludi, pate. Nastavljaju zivot tako do u nedogled, a sve radi opste prihvacenih normi.
Mozda bi se i neki razveli pa bili sretniji, ali drustvo im to ni tada nece dati.

Zakon o poligamiji bi mozda to sveo na dobrovoljan izbor, a ovako su mnogi u istome ali prisilno.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Zakon nema blage veze sa serijatom i ne znam sto se kace za to. Prvo bi trebalo procitati nesto, pa onda iznositi zakljucke, a ne po onoj "...ma pusti, to je sve od anam njih...oni bi da nas...itd. itd."
osl

Post by osl »

Svaka cast predsjedniku Komisije za zastitu osnovnih ljudskih prava! Kao, postoje tri i po slucaja poligamije u BiH i hajmo to sad ozakoniti. Jah, bilo bi to uredu kada bi funkcioniralo both ways, ali zamislite situaciju u kojoj zena ima vise muzeva. Ne ide, jelde? Zato sto se to ne bi nikad dogodilo u BiH! Ovako bi samo zene, koje su u vecini slucajeva (a pogotvo u ruralnim podrucjima) finansijski podredene muzevima, morale, htjele one to ili ne, pristati na drugu, trecu, petnaestu suprugu. :x
Uostalom, otkud mu pade ozakonjenje poligamije na pamet?
nikita

Post by nikita »

Ma kod nas je sve podmoranje, to je problem podneblja.
Upravo zato ne funkcionisu ni manje komplikovane stvari od ove koju spominjemo.
nebi

Post by nebi »

Priznaj,nikita,tebe zasvrbilo za vise muzeva :D ´
ne znam je li neko vec spomenuo,ali....kakve bi traume prozivljavala djeca u takvim zajednicama?
I je li kcerka moje zene od drugog muza u istoj kuci meni tabu?
ili moja njemu?
gospodo,sta serete kad postoje xxx-rated sites,tamo imate vase
fantazije po flat-rates.
Fair Life

Post by Fair Life »

BigusDickus wrote:Zakon nema blage veze sa serijatom i ne znam sto se kace za to. Prvo bi trebalo procitati nesto, pa onda iznositi zakljucke, a ne po onoj "...ma pusti, to je sve od anam njih...oni bi da nas...itd. itd."
Serijat oznacava temeljni zakon islama, koji regulira cjelokupnost odnosa izmedu boga i ljudi. Kao islamsko uredenje zivota serijat regulira prava i obaveze te odreduje privatni i javni zivot.

"Onda se zenite sa onim zenama koje su vam dopustene, sa po dvije, sa po tri i sa po cetiri. A ako strahujete da necete pravedni biti, onda samo sa jednom..." __(Kur'an 4:3)
Last edited by Fair Life on 11/02/2005 10:22, edited 1 time in total.
nebi

Post by nebi »

apropòs:nikita,ako neko vise nije srecan sa rupicama u obrazima,
valjda je normalno da se razvede i ponovo ozeni.
hoce li biti sretan ako uz rupice dobije jos jednu,a rupice zadrzi?
nebi

Post by nebi »

previse pricam,ali.....kako to da ovaj zakon nije predlozio srbin ili hrvat,ako vec nemaju veze sa serijatom?
ili bosnjak iz neke gradjanske stranke?
Chat Nick

Post by Chat Nick »

LEGALIZACIJA POLIGAMIJE APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVA!!! :x
HOCEMO BIGAMIJU!!!! :D
nikita

Post by nikita »

Priznaj,nikita,tebe zasvrbilo za vise muzeva
Upravo zbog ovakvih osvrta naseg drustva na bilo sta, i jesmo jedna ucmala sredina.
Tvoja netolerancija ka bilo cemu, ne podrazumjeva da svi razmisljamo isto.

Moja tolerancija neceg, ne podrazumjeva projektovanje mojih licnih ubjedjenja i shvatanja.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

BigusDickus wrote:Zakon nema blage veze sa serijatom i ne znam sto se kace za to. Prvo bi trebalo procitati nesto, pa onda iznositi zakljucke, a ne po onoj "...ma pusti, to je sve od anam njih...oni bi da nas...itd. itd."
Kako bolan nema blage veze sa serijatom?

Navedi mi zemlje u kojoj je dozvoljeno ( na papiru, dakle ne neke hipi ili mormonske zajednice ) da muskarac ima vise zena.

Navedi sada zemlje u kojoj je dozvoljeno zakonom, na papiru, da zena ima vise muskaraca.

Jedina je razlika izmedju serijatskog zakona i ovog u tome da je poligamija obostrana.
Mislim da je kljucna rijec sreca.
Sreca ne podnosi okvire, ona ili jeste ili nije
Da Niki, no nisam jos cuo za Zakon o sreci, tj. da je sreca pravno definirana. Jos mi samo to treba, da mi vlast zakonski odredjuje koliko smijem i kako biti sretan.

Meni je ovaj prijedlog zakona ravan ideji da se u Sarajevu gradi viseci tramvaj. Sulud.

Za to vrijeme, zakon o kulturnim vrijednostima, o zastiti kulturnih nasljedja, o kulturnim institucijama, o povratku imovine stoji pokriven prasinom u nekoj ladici. Volio bih kada bi se hampa digla u tom pravcu, kada bi se o tome pricalo po tramvajima i kaficima.

No, jebe se narodu glupom, daj im hljeba i igara povremeno, usmjeravaj im misli u drugom pravcu, neka se zaokupljaju poligamijom, visecim tramvajima, Zlatkom Lagumdzijom sta je rekao, a ovamo sto penzioneri koji su radili cijeli zivot umiru od gladi koga briga, sto postavljaju morona za rektora univerziteta isto, koga boli k. Imam jos toliko toga nabrojati da me je strah...
nebi

Post by nebi »

nikita wrote:
Priznaj,nikita,tebe zasvrbilo za vise muzeva
Upravo zbog ovakvih osvrta naseg drustva na bilo sta, i jesmo jedna ucmala sredina.
Tvoja netolerancija ka bilo cemu, ne podrazumjeva da svi razmisljamo isto.

Moja tolerancija neceg, ne podrazumjeva projektovanje mojih licnih ubjedjenja i shvatanja.
i ti sebi dodjes kao primjer tolerancije?
pa sto se ne osvrnu na moje argumente,umjesto na moju salu?
jadna ta tolerancija koju ti reprezentiras.
Post Reply