7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci"

Kao dio rješenja pitanja "Sejdić-Finci" trebalo bi:

Uvesti sedmočlano Predsjedništvo BiH
1
8%
Ostaviti sadašnje tročlano Predsjedništvo BiH
0
No votes
Ukinuti Predsjedništvo BiH
4
33%
Jedan predsjednik BiH
7
58%

Total votes: 12

bach

#1 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci"

Post by bach »

Moje rješanje pitanja poznatog kao Sejdić - Finci, kao i rješanja za pitanja ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata u RS - u, ako pitanje ravnopravnosti Srba u Federaciji. Rješenje stiče izbora članova predsjedništava BiH.

Moje "vizija":

Treba da se bira sedam ( slovima SEDAM) članova predsjedništva BiH.

Iz FBiH bi se birali po jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat.

iz RS -a bi se takkođe birali po jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat.

Onaj, posljednji, sedmi član Predsjedništva, iz reda "Manjina", ( Riječ "Ostali mi je odvratna do bola) bi de birao sa posebne liste jedinstvene liste. U tom slučaju cijela BiH bi bila jedna izborna jedinica.

Planiram da ovih dana ovo rješenje uputim na sve relavantne političke adrese.

Šta mislite o ovome. Da li je ovakvo rješenje realno, pošteno i zasnovano na zakonu?
Last edited by bach on 07/04/2013 18:07, edited 2 times in total.
SaMaster

#2 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by SaMaster »

Mislimd a ti je rjesenje nigdje veze. Ne zbog toga sto je ideja glupa nego zato sto ne rjesava nikakvo pitanja tj. ne postize se nista cak i kad bi bilo 1007 clanova.

Zasto? Ja to gledam ovako: Dogovore se dvije strane iz konstitutivnih naroda i ostali postaju visak (4 > 3) :shock: . "Ostali" ostaju ostali kao i do sada i opet smo na principu 3 clana bez ostalih...
bach

#3 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by bach »

SaMaster wrote:Mislimd a ti je rjesenje nigdje veze. Ne zbog toga sto je ideja glupa nego zato sto ne rjesava nikakvo pitanja tj. ne postize se nista cak i kad bi bilo 1007 clanova.

Zasto? Ja to gledam ovako: Dogovore se dvije strane iz konstitutivnih naroda i ostali postaju visak (4 > 3) :shock: . "Ostali" ostaju ostali kao i do sada i opet smo na principu 3 clana bez ostalih...
Imaš li ti nešto bolje ponuditi?
izgrebano

#4 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by izgrebano »

Aha 7 članova i da svaki dan u sedmici jedan od njih bude predsjedavajući :)
Bolje da ukinu Predsjedništvo skroz. I ovako je smiješno, a sa 7 članova bi bio svjetski hit.
theTruePath

#5 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by theTruePath »

kako bi to tek izgledalo kad bi drzavnici posjecivali BIH,njih sedmorica :-) :lol:
SaMaster

#6 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by SaMaster »

bach wrote:
SaMaster wrote:Mislimd a ti je rjesenje nigdje veze. Ne zbog toga sto je ideja glupa nego zato sto ne rjesava nikakvo pitanja tj. ne postize se nista cak i kad bi bilo 1007 clanova.

Imaš li ti nešto bolje ponuditi?
Nemoj se uvrijediti, ne mislim da ne treba razmislajti mozda u slicnom smjeru, nego samo kazem da ideja ne rjesava problem.

Moje rjesenje, kada bih mogao da odlucujem, bi bilo slicno onom u Americi. Dvije politicke smjernice i to je to. Mislim da neko drugo rjesenje nije odrzivo...
Kemal Malovčić

#7 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by Kemal Malovčić »

svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno
SaMaster

#8 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by SaMaster »

Kemal Malovčić wrote:svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno

Mozda da se napravi show "Precednik mozes biti ti - PMBT", a da u ziriju budu Tihic, Dodik, Lagumdzija, Covic, Sejdic, Finci i Inzko --> 7 :-)
izgrebano

#9 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by izgrebano »

SaMaster wrote:
Kemal Malovčić wrote:svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno

Mozda da se napravi show "Precednik mozes biti ti - PMBT", a da u ziriju budu Tihic, Dodik, Lagumdzija, Covic, Sejdic, Finci i Inzko --> 7 :-)
Hahaha :)
I to bi bilo bolje od ovog što danas imamo...
BHCluster

#10 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by BHCluster »

bach wrote:Moje rješanje pitanja poznatog kao Sejdić - Finci, kao i rješanja za pitanja ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata u RS - u, ako pitanje ravnopravnosti Srba u Federaciji. Rješenje stiče izbora članova predsjedništava BiH.

Moje "vizija":

Treba da se bira sedam ( slovima SEDAM) članova predsjedništva BiH.

Iz FBiH bi se birali po jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat.

iz RS -a bi se takkođe birali po jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat.

Onaj, posljednji, sedmi član Predsjedništva, iz reda "Manjina", ( Riječ "Ostali mi je odvratna do bola) bi de birao sa posebne liste jedinstvene liste. U tom slučaju cijela BiH bi bila jedna izborna jedinica.

Planiram da ovih dana ovo rješenje uputim na sve relavantne političke adrese.

Šta mislite o ovome. Da li je ovakvo rješenje realno, pošteno i zasnovano na zakonu?
Oako je bilo prije rata stim da su svi glasali za svakoga, da je hrvat glasao za dva Bosnjak, Hrvata i Srbina i jednog iz reda ostali a tako i drugi.
bach

#11 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by bach »

Koliko se ja sjećam predratno i ratno Predsjedništvo BiH su imali sedam članova?

Šta je smiješno u svemu ovome?
a.dis

#12 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by a.dis »

Švicarci ih imaju 7.
harač

#13 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by harač »

BHCluster wrote:Oako je bilo prije rata stim da su svi glasali za svakoga, da je hrvat glasao za dva Bosnjak, Hrvata i Srbina i jednog iz reda ostali a tako i drugi.
mislim da je dino abazović jednom rekao da je paradoks naše politike da što više idemo u budućnost po političkim modelima smo sve bliže onim s početka devedesete (koji su nas odveli u rat, genocid, dejton)...
BHCluster

#14 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by BHCluster »

harač wrote:
BHCluster wrote:Oako je bilo prije rata stim da su svi glasali za svakoga, da je hrvat glasao za dva Bosnjak, Hrvata i Srbina i jednog iz reda ostali a tako i drugi.
mislim da je dino abazović jednom rekao da je paradoks naše politike da što više idemo u budućnost po političkim modelima smo sve bliže onim s početka devedesete (koji su nas odveli u rat, genocid, dejton)...
To i jeste to i rijesenje ce biti ustav Republike Bosne i Hercegovine koji je bio veoma dobar, naravno treba ce se mjenjati radi eu ali to sve u svoje vrijeme.
muzicar_iz_parka

#15 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by muzicar_iz_parka »

Jedino korejsku upravu za sve državne funkcije prihvaćam, sve ostalo su loša rješenja. :D
harač

#16 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by harač »

BHCluster wrote:
harač wrote:
To i jeste to i rijesenje ce biti ustav Republike Bosne i Hercegovine koji je bio veoma dobar, naravno treba ce se mjenjati radi eu ali to sve u svoje vrijeme.
naravno, drugi paradoks je u tome što iako znamo šta je najbolji model, trenutni je nemoguće promijeniti (jer se očekuje da će oni koji su njime stekli privilegije svojevoljno od njih odustati)
tendzera

#17 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by tendzera »

Malo je to,treba ih barem jedanaest.....da sastavimo jednu fudbalsku ekipu,za teferice 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by Truba »

najbolje bi bilo da se bira prva tri ali da im se ne spominje nacija
tipa najbolji iz rs ide u predsjedništvo
te najbolji iz ovih kantona ovdje a iz onih ondje :D
harač

#19 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by harač »

usput, kad već govorimo o protupravnosti vidim dva potencijalna problema:

a) diskriminacija Brčko Distrikta (moglo bi se izbjeći sadašnjim modelom - da biraju hoćel se brojati kao RS ili FBIH - ali ne mislim da je on dobar ni sada, jer ne omogućava političko predstavljanje Distrikta i njegovih građana/naroda/plamena);

b) ako se "ostali" definiše šire od nacionalne manjine, tako da obuhvata i sve koji se ne žele izjasniti kao pripadnici plemena, a pokaže se da ih ima više od par promila, bit će neopravdano njima dati samo jednog člana, a recimo hrvatima 2 (kojih je, navodno, radikalno više)
cyprus

#20 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by cyprus »

Ja mislim da svaka opština treba davati člana predsjedništva... I onda nek se rotiraju svakih 7 dana :)
Canton

#21 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by Canton »

Predsjedništvo treba ukinuti. Vijeću ministara dati veće ovlasti i povećati broj resora na 15.
udrch

#22 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by udrch »

bach wrote:
Koliko se ja sjećam predratno i ratno Predsjedništvo BiH su imali sedam članova?

Šta je smiješno u svemu ovome?
7 članova presjedništva jeste rješenje, ali ovaj način koji si predložio je prekopirao diskriminaciju koja već postoji..
ne može se znači prema presudi nikako određivati iz koje nacije se biraju članovi..
može se jedino ostaviti da bude izabrano 7 sa najvećim brojem glasova, pa onda oni biraju presjedavajućeg..
Edin H.

#23 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by Edin H. »

Ukidanjem nacionalnih stranaka nestaje i problem Sejdic - Finci :oops:

To je trebalo jos uraditi Dejtonskim sporazumom.
Revoltage

#24 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by Revoltage »

Simbolično predsjedništvo birano kroz parlament. Veće ovlasti parlamentu + rotirajuće predsjedništvo 3+1. (1=iz reda manjina).
Cherry-Cherry

#25 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci

Post by Cherry-Cherry »

što nema u anketi: jedan predsjednik, pa da glasam ?
Post Reply