7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci"
- bach
#1 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci"
Moje rješanje pitanja poznatog kao Sejdić - Finci, kao i rješanja za pitanja ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata u RS - u, ako pitanje ravnopravnosti Srba u Federaciji. Rješenje stiče izbora članova predsjedništava BiH.
Moje "vizija":
Treba da se bira sedam ( slovima SEDAM) članova predsjedništva BiH.
Iz FBiH bi se birali po jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat.
iz RS -a bi se takkođe birali po jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat.
Onaj, posljednji, sedmi član Predsjedništva, iz reda "Manjina", ( Riječ "Ostali mi je odvratna do bola) bi de birao sa posebne liste jedinstvene liste. U tom slučaju cijela BiH bi bila jedna izborna jedinica.
Planiram da ovih dana ovo rješenje uputim na sve relavantne političke adrese.
Šta mislite o ovome. Da li je ovakvo rješenje realno, pošteno i zasnovano na zakonu?
Moje "vizija":
Onaj, posljednji, sedmi član Predsjedništva, iz reda "Manjina", ( Riječ "Ostali mi je odvratna do bola) bi de birao sa posebne liste jedinstvene liste. U tom slučaju cijela BiH bi bila jedna izborna jedinica.
Šta mislite o ovome. Da li je ovakvo rješenje realno, pošteno i zasnovano na zakonu?
Last edited by bach on 07/04/2013 18:07, edited 2 times in total.
-
SaMaster
#2 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Mislimd a ti je rjesenje nigdje veze. Ne zbog toga sto je ideja glupa nego zato sto ne rjesava nikakvo pitanja tj. ne postize se nista cak i kad bi bilo 1007 clanova.
Zasto? Ja to gledam ovako: Dogovore se dvije strane iz konstitutivnih naroda i ostali postaju visak (4 > 3)
. "Ostali" ostaju ostali kao i do sada i opet smo na principu 3 clana bez ostalih...
Zasto? Ja to gledam ovako: Dogovore se dvije strane iz konstitutivnih naroda i ostali postaju visak (4 > 3)
- bach
#3 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Imaš li ti nešto bolje ponuditi?SaMaster wrote:Mislimd a ti je rjesenje nigdje veze. Ne zbog toga sto je ideja glupa nego zato sto ne rjesava nikakvo pitanja tj. ne postize se nista cak i kad bi bilo 1007 clanova.
Zasto? Ja to gledam ovako: Dogovore se dvije strane iz konstitutivnih naroda i ostali postaju visak (4 > 3). "Ostali" ostaju ostali kao i do sada i opet smo na principu 3 clana bez ostalih...
- izgrebano
#4 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Aha 7 članova i da svaki dan u sedmici jedan od njih bude predsjedavajući 
Bolje da ukinu Predsjedništvo skroz. I ovako je smiješno, a sa 7 članova bi bio svjetski hit.
Bolje da ukinu Predsjedništvo skroz. I ovako je smiješno, a sa 7 članova bi bio svjetski hit.
-
theTruePath
#5 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
kako bi to tek izgledalo kad bi drzavnici posjecivali BIH,njih sedmorica

-
SaMaster
#6 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Nemoj se uvrijediti, ne mislim da ne treba razmislajti mozda u slicnom smjeru, nego samo kazem da ideja ne rjesava problem.bach wrote:Imaš li ti nešto bolje ponuditi?SaMaster wrote:Mislimd a ti je rjesenje nigdje veze. Ne zbog toga sto je ideja glupa nego zato sto ne rjesava nikakvo pitanja tj. ne postize se nista cak i kad bi bilo 1007 clanova.
Zasto? Ja to gledam ovako: Dogovore se dvije strane iz konstitutivnih naroda i ostali postaju visak (4 > 3). "Ostali" ostaju ostali kao i do sada i opet smo na principu 3 clana bez ostalih...
Moje rjesenje, kada bih mogao da odlucujem, bi bilo slicno onom u Americi. Dvije politicke smjernice i to je to. Mislim da neko drugo rjesenje nije odrzivo...
- Kemal Malovčić
#7 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno
-
SaMaster
#8 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Kemal Malovčić wrote:svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno
Mozda da se napravi show "Precednik mozes biti ti - PMBT", a da u ziriju budu Tihic, Dodik, Lagumdzija, Covic, Sejdic, Finci i Inzko --> 7
- izgrebano
#9 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
HahahaSaMaster wrote:Kemal Malovčić wrote:svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno
Mozda da se napravi show "Precednik mozes biti ti - PMBT", a da u ziriju budu Tihic, Dodik, Lagumdzija, Covic, Sejdic, Finci i Inzko --> 7
I to bi bilo bolje od ovog što danas imamo...
- BHCluster
#10 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Oako je bilo prije rata stim da su svi glasali za svakoga, da je hrvat glasao za dva Bosnjak, Hrvata i Srbina i jednog iz reda ostali a tako i drugi.bach wrote:Moje rješanje pitanja poznatog kao Sejdić - Finci, kao i rješanja za pitanja ravnopravnosti Bošnjaka i Hrvata u RS - u, ako pitanje ravnopravnosti Srba u Federaciji. Rješenje stiče izbora članova predsjedništava BiH.
Moje "vizija":
- bach
#11 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Koliko se ja sjećam predratno i ratno Predsjedništvo BiH su imali sedam članova?Kemal Malovčić wrote:svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno
Šta je smiješno u svemu ovome?
-
a.dis
#12 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Švicarci ih imaju 7.
- harač
#13 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
mislim da je dino abazović jednom rekao da je paradoks naše politike da što više idemo u budućnost po političkim modelima smo sve bliže onim s početka devedesete (koji su nas odveli u rat, genocid, dejton)...BHCluster wrote:Oako je bilo prije rata stim da su svi glasali za svakoga, da je hrvat glasao za dva Bosnjak, Hrvata i Srbina i jednog iz reda ostali a tako i drugi.
- BHCluster
#14 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
To i jeste to i rijesenje ce biti ustav Republike Bosne i Hercegovine koji je bio veoma dobar, naravno treba ce se mjenjati radi eu ali to sve u svoje vrijeme.harač wrote:mislim da je dino abazović jednom rekao da je paradoks naše politike da što više idemo u budućnost po političkim modelima smo sve bliže onim s početka devedesete (koji su nas odveli u rat, genocid, dejton)...BHCluster wrote:Oako je bilo prije rata stim da su svi glasali za svakoga, da je hrvat glasao za dva Bosnjak, Hrvata i Srbina i jednog iz reda ostali a tako i drugi.
-
muzicar_iz_parka
#15 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Jedino korejsku upravu za sve državne funkcije prihvaćam, sve ostalo su loša rješenja. 
- harač
#16 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
naravno, drugi paradoks je u tome što iako znamo šta je najbolji model, trenutni je nemoguće promijeniti (jer se očekuje da će oni koji su njime stekli privilegije svojevoljno od njih odustati)BHCluster wrote:To i jeste to i rijesenje ce biti ustav Republike Bosne i Hercegovine koji je bio veoma dobar, naravno treba ce se mjenjati radi eu ali to sve u svoje vrijeme.harač wrote:mislim da je dino abazović jednom rekao da je paradoks naše politike da što više idemo u budućnost po političkim modelima smo sve bliže onim s početka devedesete (koji su nas odveli u rat, genocid, dejton)...BHCluster wrote:Oako je bilo prije rata stim da su svi glasali za svakoga, da je hrvat glasao za dva Bosnjak, Hrvata i Srbina i jednog iz reda ostali a tako i drugi.
- tendzera
#17 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Malo je to,treba ih barem jedanaest.....da sastavimo jednu fudbalsku ekipu,za teferice 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
najbolje bi bilo da se bira prva tri ali da im se ne spominje nacija
tipa najbolji iz rs ide u predsjedništvo
te najbolji iz ovih kantona ovdje a iz onih ondje
tipa najbolji iz rs ide u predsjedništvo
te najbolji iz ovih kantona ovdje a iz onih ondje
- harač
#19 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
usput, kad već govorimo o protupravnosti vidim dva potencijalna problema:
a) diskriminacija Brčko Distrikta (moglo bi se izbjeći sadašnjim modelom - da biraju hoćel se brojati kao RS ili FBIH - ali ne mislim da je on dobar ni sada, jer ne omogućava političko predstavljanje Distrikta i njegovih građana/naroda/plamena);
b) ako se "ostali" definiše šire od nacionalne manjine, tako da obuhvata i sve koji se ne žele izjasniti kao pripadnici plemena, a pokaže se da ih ima više od par promila, bit će neopravdano njima dati samo jednog člana, a recimo hrvatima 2 (kojih je, navodno, radikalno više)
a) diskriminacija Brčko Distrikta (moglo bi se izbjeći sadašnjim modelom - da biraju hoćel se brojati kao RS ili FBIH - ali ne mislim da je on dobar ni sada, jer ne omogućava političko predstavljanje Distrikta i njegovih građana/naroda/plamena);
b) ako se "ostali" definiše šire od nacionalne manjine, tako da obuhvata i sve koji se ne žele izjasniti kao pripadnici plemena, a pokaže se da ih ima više od par promila, bit će neopravdano njima dati samo jednog člana, a recimo hrvatima 2 (kojih je, navodno, radikalno više)
- cyprus
#20 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Ja mislim da svaka opština treba davati člana predsjedništva... I onda nek se rotiraju svakih 7 dana 
-
Canton
#21 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Predsjedništvo treba ukinuti. Vijeću ministara dati veće ovlasti i povećati broj resora na 15.
-
udrch
#22 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
7 članova presjedništva jeste rješenje, ali ovaj način koji si predložio je prekopirao diskriminaciju koja već postoji..bach wrote:Koliko se ja sjećam predratno i ratno Predsjedništvo BiH su imali sedam članova?Kemal Malovčić wrote:svaka opšćina da daje po sedam predsjednika države - to može, ali ovo što si ti predložio je besmisleno
Šta je smiješno u svemu ovome?
ne može se znači prema presudi nikako određivati iz koje nacije se biraju članovi..
može se jedino ostaviti da bude izabrano 7 sa najvećim brojem glasova, pa onda oni biraju presjedavajućeg..
- Edin H.
#23 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Ukidanjem nacionalnih stranaka nestaje i problem Sejdic - Finci
To je trebalo jos uraditi Dejtonskim sporazumom.
To je trebalo jos uraditi Dejtonskim sporazumom.
-
Revoltage
#24 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
Simbolično predsjedništvo birano kroz parlament. Veće ovlasti parlamentu + rotirajuće predsjedništvo 3+1. (1=iz reda manjina).
- Cherry-Cherry
#25 Re: 7 članova Predsjedništva: Rješenje pitanja Sejdić Finci
što nema u anketi: jedan predsjednik, pa da glasam ?