minuli rad

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sretno

#1 minuli rad

Post by sretno »

Šta je to zapravo minuli rad?
Pročitao sam da se računa 0,6 za svaku navršenu godinu.
Kako to ide, kako da izračunam i ima li kakve razlike što sam sa poslodavcem dogovorio fiksnu platu (neto iznos), a imam pravo po ugovoru na ovo uvečanje?
dinoo1898

#2 Re: minuli rad

Post by dinoo1898 »

zavisi gdje si zaposlen, da li se to racuna tako ili ne... jednostavno neki privatnici to ne uvazavaju, imas platu i to je to

a minuli rad se dodaje na bruto osnovicu :)
zlo zlo

#3 Re: minuli rad

Post by zlo zlo »

minuli rad je sitni dodatak na placu po godinama staza.. mislim da je negdje od 0,3-0,5 posto.
_aja_

#4 Re: minuli rad

Post by _aja_ »

Ako si kod privatnika zaboravi minuli rad, za tebe je on minuo svakako :D
mayab

#5 Re: minuli rad

Post by mayab »

sretno wrote:Šta je to zapravo minuli rad?
Pročitao sam da se računa 0,6 za svaku navršenu godinu.
Kako to ide, kako da izračunam i ima li kakve razlike što sam sa poslodavcem dogovorio fiksnu platu (neto iznos), a imam pravo po ugovoru na ovo uvečanje?
Nazalost, to, uz regres i puni godisnji odmor su stvari rezervisane za zaposlene u drzavnim firmama :bih:
Ja sam u privatnoj firmi i sretan sam sto imam ,kao , solidnu platu, normalno radno vrijeme od pon. do petka, kakav takav regres i cijelih 3 tjedna odmora (2 u ljeto plus 1 u zimu)-o minulom radu ne razmisljam, i kazem, opet, kad vidim i cujem kako drugi (a tih je velika vecina) prolaze....
sretno

#6 Re: minuli rad

Post by sretno »

Hvala vam na odgovorima. U ugovoru mi stoji da je minuli rad 0,6% i da se svake godine za toliko uveča.
Sad mi je istekla godina dana i trebaju mi uračunati , što su i rekli a iako je privatna firma, prema kolegama vidim da su korektni i da uplačuju i to. Bar da negdje uvažavaju prava radnika.
Sad me interesuje koliko bi me to došlo. Spomenuli ste da se to računa od bruto iznosa?
LeonardoAC

#7 Re: minuli rad

Post by LeonardoAC »

sretno wrote:Hvala vam na odgovorima. U ugovoru mi stoji da je minuli rad 0,6% i da se svake godine za toliko uveča.
Sad mi je istekla godina dana i trebaju mi uračunati , što su i rekli a iako je privatna firma, prema kolegama vidim da su korektni i da uplačuju i to. Bar da negdje uvažavaju prava radnika.
Sad me interesuje koliko bi me to došlo. Spomenuli ste da se to računa od bruto iznosa?
Može li me neko uputiti gdje je minuli rad propisan uopšte ? Zakon o radu ili Opsti kolektivni ugovor za FBiH ? NIsam pronašao ni u jednom ni u drugom...
Ricken

#8 Re: minuli rad

Post by Ricken »

Kolektivni član 13
LeonardoAC

#9 Re: minuli rad

Post by LeonardoAC »

Ricken wrote:Kolektivni član 13
hvala :sax:
Post Reply