Šta je to zapravo minuli rad?
Pročitao sam da se računa 0,6 za svaku navršenu godinu.
Kako to ide, kako da izračunam i ima li kakve razlike što sam sa poslodavcem dogovorio fiksnu platu (neto iznos), a imam pravo po ugovoru na ovo uvečanje?
minuli rad
Moderator: anex
- dinoo1898
#2 Re: minuli rad
zavisi gdje si zaposlen, da li se to racuna tako ili ne... jednostavno neki privatnici to ne uvazavaju, imas platu i to je to
a minuli rad se dodaje na bruto osnovicu
a minuli rad se dodaje na bruto osnovicu
- zlo zlo
#3 Re: minuli rad
minuli rad je sitni dodatak na placu po godinama staza.. mislim da je negdje od 0,3-0,5 posto.
- _aja_
#4 Re: minuli rad
Ako si kod privatnika zaboravi minuli rad, za tebe je on minuo svakako 
- mayab
#5 Re: minuli rad
Nazalost, to, uz regres i puni godisnji odmor su stvari rezervisane za zaposlene u drzavnim firmamasretno wrote:Šta je to zapravo minuli rad?
Pročitao sam da se računa 0,6 za svaku navršenu godinu.
Kako to ide, kako da izračunam i ima li kakve razlike što sam sa poslodavcem dogovorio fiksnu platu (neto iznos), a imam pravo po ugovoru na ovo uvečanje?
Ja sam u privatnoj firmi i sretan sam sto imam ,kao , solidnu platu, normalno radno vrijeme od pon. do petka, kakav takav regres i cijelih 3 tjedna odmora (2 u ljeto plus 1 u zimu)-o minulom radu ne razmisljam, i kazem, opet, kad vidim i cujem kako drugi (a tih je velika vecina) prolaze....
-
sretno
#6 Re: minuli rad
Hvala vam na odgovorima. U ugovoru mi stoji da je minuli rad 0,6% i da se svake godine za toliko uveča.
Sad mi je istekla godina dana i trebaju mi uračunati , što su i rekli a iako je privatna firma, prema kolegama vidim da su korektni i da uplačuju i to. Bar da negdje uvažavaju prava radnika.
Sad me interesuje koliko bi me to došlo. Spomenuli ste da se to računa od bruto iznosa?
Sad mi je istekla godina dana i trebaju mi uračunati , što su i rekli a iako je privatna firma, prema kolegama vidim da su korektni i da uplačuju i to. Bar da negdje uvažavaju prava radnika.
Sad me interesuje koliko bi me to došlo. Spomenuli ste da se to računa od bruto iznosa?
- LeonardoAC
#7 Re: minuli rad
Može li me neko uputiti gdje je minuli rad propisan uopšte ? Zakon o radu ili Opsti kolektivni ugovor za FBiH ? NIsam pronašao ni u jednom ni u drugom...sretno wrote:Hvala vam na odgovorima. U ugovoru mi stoji da je minuli rad 0,6% i da se svake godine za toliko uveča.
- Ricken
#8 Re: minuli rad
Kolektivni član 13
- LeonardoAC
#9 Re: minuli rad
hvalaRicken wrote:Kolektivni član 13