POMAGAJTE
za svaku ideju bicu zahvalan
Moderator: Chloe
http://www.europa-auf-einen-blick.de/bo ... /index.phpstijena wrote:za par dana moram u okviru jednog seminara u njemackoj predstaviti nasu zemlju. naravno sto bolje. medu ostalim moram navesti sto vise tipicnih bosanskih karakteristika. a mozak blokira. osim cevapa i sulje i muje ne padam mi bog zna sta na pamet.
POMAGAJTE
za svaku ideju bicu zahvalan
Ne rade li to svi ljudi širom ove planeteda idemo u posjetu jedni drugim da pijemo kahvu i slicne stvari da pricamo.
volimo da jedemo pite i kolace, da mezetimo, rostilj itd itd.
naravno volimo to sve da radimo uz muziku, narodnu ili sevdalinke.
Kako bolan bosansku...pa sam kaze da je Vlah.winetou wrote:Ne rade li to svi ljudi širom ove planeteda idemo u posjetu jedni drugim da pijemo kahvu i slicne stvari da pricamo.
volimo da jedemo pite i kolace, da mezetimo, rostilj itd itd.
naravno volimo to sve da radimo uz muziku, narodnu ili sevdalinke.![]()
Ja bih ipak ljudima prikazao bosansku visoku kulturu- Emir Kusturica
Sto li ambasador Austrije casti nekakvom austriskom tortom, povodom zavrsetka njegovog mandata u BiH. Valjda sto je i to dio njihove kulturewinetou wrote:Al ozbiljno ljudi šta ste toliko navalili na ćevape, na hranu uopšte kao bitan faktor bosanskog identiteta i kulture.
winetou wrote:Jeste torte su dio njihove kulture, ali ne vjerujem da Austrijanci osjećaju pripadnost Austriji zbog neke torte. Mislim nije njima toliko bitna torta kao što su bosancima ćevapi.. Šteta što su ćevapi i pite kod Bosanaca ispred visoke kulture
navesti sto vise tipicnih bosanskih karakteristika
odlican, potpisujem...The_Fluid wrote:hmm, ovo je poprilichno teshko, jer vetjina odgovora je poprilichno povrshna, nishta od pobrojanog (tipa tjevapi, pite, itd.) nije odavde.
Recimo da pronadjesh share bosanskog tjilima i da ih prezentirash, i da pokushash da im prezentirash da npr. ljiljan koristio kod bosanskih banova puno prije nego u Francuskoj, koja sebe zove domovinom istoga. Da je Bosna kroz istoriju imala dvije kraljice, Jelenu i Katarinu, ova potonja je i posljednji bosanski vladar.
Shto se tiche obichaja, tipichno bosansko mozhesh navesti stetjke, kao spomenike.
Mozhda povutji paralelu, odnosno nazovimo to amerikanizaciju u nachinu ishrane, koji je u Bosni, ako gledash tradicionalni nachin, dinstana odnosno kuhana hrana, hrana koja je (prvenstveno zbog siromashtva) bila puno bogatija povrtjem i votjem, dok se meso jelo iskljuchivo za praznike i ta neka, kako vetj navedoh amerikanizacija, gdje se sve svodi na meso i krompir, shnicla ovako shnicla onako.
Da, sad se sjetih, recimo autohtoni bosanski govor, odnosno ikavica, koja je potisnuta stvaranjem Kraljevine SHS, i prenesena skoro pa u potpunosti u Dalmaciju, u Bosni i Hercegovini je, uglavnom, imash u zapadnom dijelu zemlje.
Ne znam koliko imash vremena, no tema je krupan zalogaj.
Shto se tiche hrane, tu bio stavio japrak, raznorazne hljebaste tvorevine tipa kljukusha, kvrgusha (u Bos.Krajini), te zadrzhavanje autohtone recepture iz 16.vijeka za jela koja se sluzhe u ashchinicama, tipa pita, buredzhika, sarmi, dolmi, pita, sitnog tjevapa, bamje, itd.)
--
Dodatak:
-rijeka ponornica: Trebishnjica
-bosanski brdski konj, priznat i zashtitjen i u Evropi
-bosanska filmska shkola, nazovimo je tako, dalje sve znash koga da nabrojish, od Krvavca, Idrizovitja, Kusturice, do Tanovitja, Zhalice, Vuletitja, Filipovitja, itd.