UPOMOĆ! sta je tipicno bosansko

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

stijena

#1 UPOMOĆ! sta je tipicno bosansko

Post by stijena »

:roll: za par dana moram u okviru jednog seminara u njemackoj predstaviti nasu zemlju. naravno sto bolje. medu ostalim moram navesti sto vise tipicnih bosanskih karakteristika. a mozak blokira. osim cevapa i sulje i muje ne padam mi bog zna sta na pamet.
POMAGAJTE
za svaku ideju bicu zahvalan
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ja sam tipichan bosanac...kukam,ne radim a imam ...:D..slobodno me predstavi 8-) .
Qler

Post by Qler »

stavi veliku chunu na hastal :D:D:D:D to ti je tipicno bosanski :D:D:D

salim se, kazu da je rakija tipicno bosanska :roll: iako ne kontam sto :roll: al eto. Dalje imas stari most, imas 99 vrela bosne, (jes da su to prirodna i neka druga cuda, al je bosansko) imas jednu drzavu, dva entiteta, x kantona i x*y nivoa vlasti :D:D:D:D:D:D i to ti je bosansko
zima

Post by zima »

nadam se da je prica o muji i sulji samo sala, i da to neces iznositi kao karakteristiku bosanaca.jer, sta o nama zapravo govore mujo i suljo?
da smo glupi? ne, nego da smo duhoviti, ali ne vjerujem da ce se to shvatiti.zato, s protagonostima viceva oprezno.
Toozla

Post by Toozla »

prodaj im par cigli.....ko nece da kupi...mara... :D

made in bosnia
stickitout

Post by stickitout »

Tipicno Bosansko je : Bukva i Bukvalno...........al pazi da se ne zajebes....

Bukvar nije......... :D :D :D
dinash

Post by dinash »

reci da je tipicno bosansko to da:

- bosanci ne postoje ali nas svi tako zovu
- je bosna drzava bez predsjednika jer ima tri
- drzava bez vlade
- drzava sa bonus predsjednikom koji djeli samare gorespomenutoj trojci kad zatreba
- drzava ciji gradjani biraju predsjednika susjedne drzave, a ne izlaze na vlastite izbore
- drzava bez himne
- drzava sa najruznijom zastavom u evropi (jer ima tri rezervne)

paradoks ... to smo mi izmislili!!!
rajvosa

#8 Re: UPOMOĆ! sta je tipicno bosansko

Post by rajvosa »

stijena wrote::roll: za par dana moram u okviru jednog seminara u njemackoj predstaviti nasu zemlju. naravno sto bolje. medu ostalim moram navesti sto vise tipicnih bosanskih karakteristika. a mozak blokira. osim cevapa i sulje i muje ne padam mi bog zna sta na pamet.
POMAGAJTE
za svaku ideju bicu zahvalan
http://www.europa-auf-einen-blick.de/bo ... /index.php

Vjerujem da ce ti link pomoci.......
hananah

Post by hananah »

Najbolje ti je da obuces narodnu nosnju, doneses zvrkove pite, pocastis komisiju a onda im ako si muzikalan otpjevas jednu nasu sevdalinku. Jos ako im doneses baklave to ce biti pun pogodak. Uz to mozes da im procitas odlomak iz neke knjige od nasih pisaca koja ti je prevedena na njemacki ili jednostavno sam prevedi. Sretno :)
zzzzz

Post by zzzzz »

STECAK npr.

ImageImage

SEVDALINKA

Image

TORNJAK (mada nam ga komsije Hrvati pokusavaju ukrasti)

Image

CEVAPI,SOMUN, PITA, BOSANSKI LONAC (cevape pokusavaju prisvojiti komsije Srbi)

ImageImage
Patriotska_Liga_BiH

Post by Patriotska_Liga_BiH »

uh care to ti je veoma teska, nego ima toga puno samo trebas malo mislit, pitaj mamu i babu sta oni znaju.
par sto sam se sjetio;
da idemo u posjetu jedni drugim da pijemo kahvu i slicne stvari da pricamo.
volimo da jedemo pite i kolace, da mezetimo, rostilj itd itd.
naravno volimo to sve da radimo uz muziku, narodnu ili sevdalinke.
vidim puno reakcija prave sale i zezaju se, cojek pita za pomoc, na ovaj nacin mu nepomazete, vec mu samo dajete pogresnu sliku, ili sliku koju on bolje da nezna :P
zzzzz

Post by zzzzz »

zzzzz wrote:STECAK npr.

ImageImage

SEVDALINKA

Image

TORNJAK (mada nam ga komsije Hrvati pokusavaju ukrasti)

Image

CEVAPI,SOMUN, PITA, BOSANSKI LONAC (cevape pokusavaju prisvojiti komsije Srbi)

ImageImage
Da osvjezim :D
winetou

Post by winetou »

Ne rade li to svi ljudi širom ove planete :?
Ja bih ipak ljudima prikazao bosansku visoku kulturu- Emir Kusturica :D
nebi

Post by nebi »

winetou wrote:
Ne rade li to svi ljudi širom ove planete :?
Ja bih ipak ljudima prikazao bosansku visoku kulturu- Emir Kusturica :D
Kako bolan bosansku...pa sam kaze da je Vlah.
winetou

Post by winetou »

I Vlasi su Bosanci :D
winetou

Post by winetou »

Al ozbiljno ljudi šta ste toliko navalili na ćevape, na hranu uopšte kao bitan faktor bosanskog identiteta i kulture. :?
neutralac

Post by neutralac »

Baci Merlinove stihove pjesme Burek na papir i to malo gramaticki povezi i to je to.Tu je sve receno.Jest da nije impresivno, ali neces valjda izmisljati cinjenice da imas prodju.
nebi

Post by nebi »

Sve je to fino...stecci,sevdalinke,cevapi...ali Bosna je prije svega IDEJA.
Ideja da moze u istoj ulici stajati crkva i dzamija,da vjernici iz istih poslije molitve mogu zajedno otici na kafu....ili zajednicki stan...da je vaznije jaranu nego sebi samom....da nije piva pivo ni burek burekom ako ih konzumiras sam.....i da je stranac poslije dvije pive jaran.
zzzzz

Post by zzzzz »

winetou wrote:Al ozbiljno ljudi šta ste toliko navalili na ćevape, na hranu uopšte kao bitan faktor bosanskog identiteta i kulture. :?
Sto li ambasador Austrije casti nekakvom austriskom tortom, povodom zavrsetka njegovog mandata u BiH. Valjda sto je i to dio njihove kulture
The_Fluid

Post by The_Fluid »

hmm, ovo je poprilichno teshko, jer vetjina odgovora je poprilichno povrshna, nishta od pobrojanog (tipa tjevapi, pite, itd.) nije odavde.

Recimo da pronadjesh share bosanskog tjilima i da ih prezentirash, i da pokushash da im prezentirash da npr. ljiljan koristio kod bosanskih banova puno prije nego u Francuskoj, koja sebe zove domovinom istoga. Da je Bosna kroz istoriju imala dvije kraljice, Jelenu i Katarinu, ova potonja je i posljednji bosanski vladar.

Shto se tiche obichaja, tipichno bosansko mozhesh navesti stetjke, kao spomenike.

Mozhda povutji paralelu, odnosno nazovimo to amerikanizaciju u nachinu ishrane, koji je u Bosni, ako gledash tradicionalni nachin, dinstana odnosno kuhana hrana, hrana koja je (prvenstveno zbog siromashtva) bila puno bogatija povrtjem i votjem, dok se meso jelo iskljuchivo za praznike i ta neka, kako vetj navedoh amerikanizacija, gdje se sve svodi na meso i krompir, shnicla ovako shnicla onako.

Da, sad se sjetih, recimo autohtoni bosanski govor, odnosno ikavica, koja je potisnuta stvaranjem Kraljevine SHS, i prenesena skoro pa u potpunosti u Dalmaciju, u Bosni i Hercegovini je, uglavnom, imash u zapadnom dijelu zemlje.

Ne znam koliko imash vremena, no tema je krupan zalogaj.

Shto se tiche hrane, tu bio stavio japrak, raznorazne hljebaste tvorevine tipa kljukusha, kvrgusha (u Bos.Krajini), te zadrzhavanje autohtone recepture iz 16.vijeka za jela koja se sluzhe u ashchinicama, tipa pita, buredzhika, sarmi, dolmi, pita, sitnog tjevapa, bamje, itd.)

--
Dodatak:

-rijeka ponornica: Trebishnjica

-bosanski brdski konj, priznat i zashtitjen i u Evropi

-bosanska filmska shkola, nazovimo je tako, dalje sve znash koga da nabrojish, od Krvavca, Idrizovitja, Kusturice, do Tanovitja, Zhalice, Vuletitja, Filipovitja, itd.
winetou

Post by winetou »

Jeste torte su dio njihove kulture, ali ne vjerujem da Austrijanci osjećaju pripadnost Austriji zbog neke torte. Mislim nije njima toliko bitna torta kao što su bosancima ćevapi. :D . Šteta što su ćevapi i pite kod Bosanaca ispred visoke kulture :(
Last edited by winetou on 30/01/2005 22:44, edited 1 time in total.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Shto se tiche kolacha i slatka (neko gore spomenu tortu kojom chasti austrijski ambasador), predlazhem ti da spomenesh bosanski lokum i gurabiju, kao autohtone oblike (suhih) kolacha, sa ovih prostora.
zzzzz

Post by zzzzz »

winetou wrote:Jeste torte su dio njihove kulture, ali ne vjerujem da Austrijanci osjećaju pripadnost Austriji zbog neke torte. Mislim nije njima toliko bitna torta kao što su bosancima ćevapi. :D . Šteta što su ćevapi i pite kod Bosanaca ispred visoke kulture :(
navesti sto vise tipicnih bosanskih karakteristika
spongy

Post by spongy »

The_Fluid wrote:hmm, ovo je poprilichno teshko, jer vetjina odgovora je poprilichno povrshna, nishta od pobrojanog (tipa tjevapi, pite, itd.) nije odavde.

Recimo da pronadjesh share bosanskog tjilima i da ih prezentirash, i da pokushash da im prezentirash da npr. ljiljan koristio kod bosanskih banova puno prije nego u Francuskoj, koja sebe zove domovinom istoga. Da je Bosna kroz istoriju imala dvije kraljice, Jelenu i Katarinu, ova potonja je i posljednji bosanski vladar.

Shto se tiche obichaja, tipichno bosansko mozhesh navesti stetjke, kao spomenike.

Mozhda povutji paralelu, odnosno nazovimo to amerikanizaciju u nachinu ishrane, koji je u Bosni, ako gledash tradicionalni nachin, dinstana odnosno kuhana hrana, hrana koja je (prvenstveno zbog siromashtva) bila puno bogatija povrtjem i votjem, dok se meso jelo iskljuchivo za praznike i ta neka, kako vetj navedoh amerikanizacija, gdje se sve svodi na meso i krompir, shnicla ovako shnicla onako.

Da, sad se sjetih, recimo autohtoni bosanski govor, odnosno ikavica, koja je potisnuta stvaranjem Kraljevine SHS, i prenesena skoro pa u potpunosti u Dalmaciju, u Bosni i Hercegovini je, uglavnom, imash u zapadnom dijelu zemlje.

Ne znam koliko imash vremena, no tema je krupan zalogaj.

Shto se tiche hrane, tu bio stavio japrak, raznorazne hljebaste tvorevine tipa kljukusha, kvrgusha (u Bos.Krajini), te zadrzhavanje autohtone recepture iz 16.vijeka za jela koja se sluzhe u ashchinicama, tipa pita, buredzhika, sarmi, dolmi, pita, sitnog tjevapa, bamje, itd.)

--
Dodatak:

-rijeka ponornica: Trebishnjica

-bosanski brdski konj, priznat i zashtitjen i u Evropi

-bosanska filmska shkola, nazovimo je tako, dalje sve znash koga da nabrojish, od Krvavca, Idrizovitja, Kusturice, do Tanovitja, Zhalice, Vuletitja, Filipovitja, itd.
odlican, potpisujem...
zili

Post by zili »

samo im pokušaj objasniti značenje riječi MERAK jer ti je to osnovna karakteristika bosanaca
Post Reply