Posto ce ovo biti na zalost treci put da obnavljam drugu godinu, to jest sada cu istu godinu vec 4 put ici, zanima me sta i kako po pitanju zakona ?
Da li ja mogu da se upisem ili mi prestaje pravo na studiranje ? Nisam sigurna kako ovo ide
Kako mislis platiti samo predmete prvog semestra?Violet_11 wrote:Može li mi odgovoriti neko ko je upućen dobro oko obnove godine i tako to..
Znači, upisala sam fakultet koji je poprilično težak i zavisi dosta od predznanja iz srednje škole, koje nažalost mnogi od nas ne donesu sa sobom, te nam to napravi mnogo problema u daljnjem školovanju..
Čisto sumnjam da ću moći položiti ijedan predmet, jer asistenti nedovoljno objašnjavaju i onaj ko je došao sa minimalnim predznanjem gotovo nema šanse da uspije.
Uglavnom, prvi semestar je u pitanju, vrijeme brzo proleti, dođu prve parcijale, a kada si brucoš u dosta toga nisi upućen, pa te sam sistem u kom se nalaziš još dodatno obeshrabri, tako da se jednostavno predaš, i naravno, ne položiš.
Stvar je u tome da ja želim taj fakultet završiti, nemam predstavu šta bih drugo mogla studirati i svjesna sam toga da ću obnavljati. Sa tim sam se pomirila, i mislim iduće godine ću već biti upućena kako šta ide, i bolje ću znati na koji se način posvetiti svemu kako bih položila.
Ono što ja želim jeste da odvojim par mjeseci kako bih nadoknadila sve ono što sam propustila tokom srednjoškolskog obrazovanja, tako da mogu normalno nastaviti sa praćenjem nastave. Međutim, problem je što je godina u tijeku, i nemam vremena sada za nadoknadu propuštenog..
E sad moje je pitanje, npr. ako nakon završetka zimskog semestra (iz kojeg pretpostavimo neću položiti nijedan predmet) ne upišem uopšte ljetni ( jer mi izgleda aspurdno ići i u drugi opet će biti ista priča kao i sa prvim semestrom, neću moći ništa pratiti) da li ću onda iduće godine kada budem plaćala obnovu morati platiti samo za predmete prvog semestra ili bih morala za oba??
Dakle, ono što ja želim jeste da se nakon završetka prvog semestra posvetim nadoknadi propuštenog gradiva iz srednje, znači da ne idem uopšte na fakultet, da pauziram taj period, a da onda iduće godine nastavim sve ispočetka.
Čula sam da postoji neko zamrzavanje godine studija, kako to ide i da li se plaća kao obnova za taj period što ne ideš na fakultet?
Potpuno se slazem. Zaboravih gore dodati da sam na drugoj godini dobio predmet Statistika. I polako sam se vec kao i ti poceo pripremati na obnovu ali na zadnjem roku sam uspio poloziti. Ovdje moram da napomene da se s matemtikom u srednjoj skoli nikada nisam sreo, osim u prvom razredu. Svi su vec imali znanje iz srednje skole osim mene, svi su napredovali osim mene, svi su nekako uspjevali poloziti osim mene. Ali redovno sam dolazio, sjedio za knjigom, vjezbao i eto na kraju uspio preci u trecu godinu kada i ostali studenti. Ne odustaj, uci na vrijeme, idi na predavanja, na dodatne kabinetske konsultacije i bit ce to dobro...Sve i da obnovis godinu, bar ces sebi mnogo olaksati.Seljanka wrote:A zasto odmah u startu odustajes? Pa godina je, prakticki, tek pocela, imas ti jos fore za poloziti bar nekoliko ispita. Na svakom fakultetu imas laksih i tezih predmeta, pa ako se vec ne zelis fokusirati na sve, bar pokusaj ove lakse rijesti.
Stvarno mi je bezveze, cuti od jedne mlade osobe, da se odmah u startu predaje. Zapni, uci, radi, trudi se, i stici ces bar nekoliko predmeta poloziti.
Pokusaj uopce ne razmisljati u tom pravcu da ces obnavljati godinu, nego jednostavno dadni sve od sebe, pa ces na kraju balade, bar znati da si pokusala. Budi redovna, ali stvarno redovna na predavanjima, i pola toga ces znati. Ko sto ti je vec ovaj forumas rekao, bar zapisuj pitanja sa ispita, i obavezno izlazi na sve rokove, ne propustaj nijedan. Nikad ne znas kad ce ti se posreciti.
Tek kad stvarno vidis sta si postigla i koliko mozes ostvariti na ovoj godini, onda razmisljaj o obnavljanju godine, a ne sada u 11. mjesecu.
Jedino ako si shvatila da taj fakultet nije za tebe i da se ne pronalazis u njemu, e to je onda druga prica.
pa nije valjda tako losa matematika u ekonomskoj?Violet_11 wrote:Ekonomsku.