Obnova godine

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
obnovagodine

#1 Obnova godine

Post by obnovagodine »

Radi problema da ne navodim kojih, izlazila sam na par ispita svake godine, i vecinu rijesila, ali ove godine mi ostaje jedan koji ne mogu prenjeti.
Posto ce ovo biti na zalost treci put da obnavljam drugu godinu, to jest sada cu istu godinu vec 4 put ici, zanima me sta i kako po pitanju zakona ?

Da li ja mogu da se upisem ili mi prestaje pravo na studiranje ? Nisam sigurna kako ovo ide :)
Zatamnjena stakla

#2 Re: Obnova godine

Post by Zatamnjena stakla »

Otiđi i pitaj na studentskoj.
obnovagodine

#3 Re: Obnova godine

Post by obnovagodine »

Hvala na odgovoru, ali trenitnu nisam u Sarajevu, pa ne znam kako to da izvedem :)
numizmatic

#4 Re: Obnova godine

Post by numizmatic »

Zar nema studentska telefon? Mail? Možda nekog kolegu da safataš?

Koji je fakultet u pitanju?
Violet_11

#5 Re: Obnova godine

Post by Violet_11 »

Može li mi odgovoriti neko ko je upućen dobro oko obnove godine i tako to..
Znači, upisala sam fakultet koji je poprilično težak i zavisi dosta od predznanja iz srednje škole, koje nažalost mnogi od nas ne donesu sa sobom, te nam to napravi mnogo problema u daljnjem školovanju..
Čisto sumnjam da ću moći položiti ijedan predmet, jer asistenti nedovoljno objašnjavaju i onaj ko je došao sa minimalnim predznanjem gotovo nema šanse da uspije.
Uglavnom, prvi semestar je u pitanju, vrijeme brzo proleti, dođu prve parcijale, a kada si brucoš u dosta toga nisi upućen, pa te sam sistem u kom se nalaziš još dodatno obeshrabri, tako da se jednostavno predaš, i naravno, ne položiš.
Stvar je u tome da ja želim taj fakultet završiti, nemam predstavu šta bih drugo mogla studirati i svjesna sam toga da ću obnavljati. Sa tim sam se pomirila, i mislim iduće godine ću već biti upućena kako šta ide, i bolje ću znati na koji se način posvetiti svemu kako bih položila.
Ono što ja želim jeste da odvojim par mjeseci kako bih nadoknadila sve ono što sam propustila tokom srednjoškolskog obrazovanja, tako da mogu normalno nastaviti sa praćenjem nastave. Međutim, problem je što je godina u tijeku, i nemam vremena sada za nadoknadu propuštenog..
E sad moje je pitanje, npr. ako nakon završetka zimskog semestra (iz kojeg pretpostavimo neću položiti nijedan predmet) ne upišem uopšte ljetni ( jer mi izgleda aspurdno ići i u drugi opet će biti ista priča kao i sa prvim semestrom, neću moći ništa pratiti) da li ću onda iduće godine kada budem plaćala obnovu morati platiti samo za predmete prvog semestra ili bih morala za oba??
Dakle, ono što ja želim jeste da se nakon završetka prvog semestra posvetim nadoknadi propuštenog gradiva iz srednje, znači da ne idem uopšte na fakultet, da pauziram taj period, a da onda iduće godine nastavim sve ispočetka.
Čula sam da postoji neko zamrzavanje godine studija, kako to ide i da li se plaća kao obnova za taj period što ne ideš na fakultet? :(
charrrmed

#6 Re: Obnova godine

Post by charrrmed »

Violet_11 wrote:Može li mi odgovoriti neko ko je upućen dobro oko obnove godine i tako to..
Znači, upisala sam fakultet koji je poprilično težak i zavisi dosta od predznanja iz srednje škole, koje nažalost mnogi od nas ne donesu sa sobom, te nam to napravi mnogo problema u daljnjem školovanju..
Čisto sumnjam da ću moći položiti ijedan predmet, jer asistenti nedovoljno objašnjavaju i onaj ko je došao sa minimalnim predznanjem gotovo nema šanse da uspije.
Uglavnom, prvi semestar je u pitanju, vrijeme brzo proleti, dođu prve parcijale, a kada si brucoš u dosta toga nisi upućen, pa te sam sistem u kom se nalaziš još dodatno obeshrabri, tako da se jednostavno predaš, i naravno, ne položiš.
Stvar je u tome da ja želim taj fakultet završiti, nemam predstavu šta bih drugo mogla studirati i svjesna sam toga da ću obnavljati. Sa tim sam se pomirila, i mislim iduće godine ću već biti upućena kako šta ide, i bolje ću znati na koji se način posvetiti svemu kako bih položila.
Ono što ja želim jeste da odvojim par mjeseci kako bih nadoknadila sve ono što sam propustila tokom srednjoškolskog obrazovanja, tako da mogu normalno nastaviti sa praćenjem nastave. Međutim, problem je što je godina u tijeku, i nemam vremena sada za nadoknadu propuštenog..
E sad moje je pitanje, npr. ako nakon završetka zimskog semestra (iz kojeg pretpostavimo neću položiti nijedan predmet) ne upišem uopšte ljetni ( jer mi izgleda aspurdno ići i u drugi opet će biti ista priča kao i sa prvim semestrom, neću moći ništa pratiti) da li ću onda iduće godine kada budem plaćala obnovu morati platiti samo za predmete prvog semestra ili bih morala za oba??
Dakle, ono što ja želim jeste da se nakon završetka prvog semestra posvetim nadoknadi propuštenog gradiva iz srednje, znači da ne idem uopšte na fakultet, da pauziram taj period, a da onda iduće godine nastavim sve ispočetka.
Čula sam da postoji neko zamrzavanje godine studija, kako to ide i da li se plaća kao obnova za taj period što ne ideš na fakultet? :(
Kako mislis platiti samo predmete prvog semestra?
Ako si redovan ili redovan samofinasirajuci, kada placas, plati se cijela godina. Znaci kada si platila upis na fakultetu platila si cijelu godinu.
A kada upisujes ljetni semstar na studentskoj ti se samo ovjeri, ne moras nista placati, tako je bar na Filozofskom.
I nemoj se tako lako predavati, ima vise rokova, izlazi na svaki, zapisuj pitanja poslije svakog i ako dodje do toga da obnavljas imas bar okvirno kakva pitanja dolaze, a nikada se ne zna, mozda i polozis. Ne odustaj, bori se!
Seljanka

#7 Re: Obnova godine

Post by Seljanka »

A zasto odmah u startu odustajes? Pa godina je, prakticki, tek pocela, imas ti jos fore za poloziti bar nekoliko ispita. Na svakom fakultetu imas laksih i tezih predmeta, pa ako se vec ne zelis fokusirati na sve, bar pokusaj ove lakse rijesti.
Stvarno mi je bezveze, cuti od jedne mlade osobe, da se odmah u startu predaje. Zapni, uci, radi, trudi se, i stici ces bar nekoliko predmeta poloziti.
Pokusaj uopce ne razmisljati u tom pravcu da ces obnavljati godinu, nego jednostavno dadni sve od sebe, pa ces na kraju balade, bar znati da si pokusala. Budi redovna, ali stvarno redovna na predavanjima, i pola toga ces znati. Ko sto ti je vec ovaj forumas rekao, bar zapisuj pitanja sa ispita, i obavezno izlazi na sve rokove, ne propustaj nijedan. Nikad ne znas kad ce ti se posreciti.
Tek kad stvarno vidis sta si postigla i koliko mozes ostvariti na ovoj godini, onda razmisljaj o obnavljanju godine, a ne sada u 11. mjesecu.
Jedino ako si shvatila da taj fakultet nije za tebe i da se ne pronalazis u njemu, e to je onda druga prica.
charrrmed

#8 Re: Obnova godine

Post by charrrmed »

Seljanka wrote:A zasto odmah u startu odustajes? Pa godina je, prakticki, tek pocela, imas ti jos fore za poloziti bar nekoliko ispita. Na svakom fakultetu imas laksih i tezih predmeta, pa ako se vec ne zelis fokusirati na sve, bar pokusaj ove lakse rijesti.
Stvarno mi je bezveze, cuti od jedne mlade osobe, da se odmah u startu predaje. Zapni, uci, radi, trudi se, i stici ces bar nekoliko predmeta poloziti.
Pokusaj uopce ne razmisljati u tom pravcu da ces obnavljati godinu, nego jednostavno dadni sve od sebe, pa ces na kraju balade, bar znati da si pokusala. Budi redovna, ali stvarno redovna na predavanjima, i pola toga ces znati. Ko sto ti je vec ovaj forumas rekao, bar zapisuj pitanja sa ispita, i obavezno izlazi na sve rokove, ne propustaj nijedan. Nikad ne znas kad ce ti se posreciti.
Tek kad stvarno vidis sta si postigla i koliko mozes ostvariti na ovoj godini, onda razmisljaj o obnavljanju godine, a ne sada u 11. mjesecu.
Jedino ako si shvatila da taj fakultet nije za tebe i da se ne pronalazis u njemu, e to je onda druga prica.
Potpuno se slazem. Zaboravih gore dodati da sam na drugoj godini dobio predmet Statistika. I polako sam se vec kao i ti poceo pripremati na obnovu ali na zadnjem roku sam uspio poloziti. Ovdje moram da napomene da se s matemtikom u srednjoj skoli nikada nisam sreo, osim u prvom razredu. Svi su vec imali znanje iz srednje skole osim mene, svi su napredovali osim mene, svi su nekako uspjevali poloziti osim mene. Ali redovno sam dolazio, sjedio za knjigom, vjezbao i eto na kraju uspio preci u trecu godinu kada i ostali studenti. Ne odustaj, uci na vrijeme, idi na predavanja, na dodatne kabinetske konsultacije i bit ce to dobro...Sve i da obnovis godinu, bar ces sebi mnogo olaksati.
Violet_11

#9 Re: Obnova godine

Post by Violet_11 »

Hmm.. Ne znam, teško je to opisati u kakvoj se trenutno situaciji nalazim. Lako bi bilo da je to neki fakultet na kojem možeš sjesti, knjigu pred sebe i naučiti. Ali problem je kad je u pitanju fakultet koji je npr. vezan samo za matematiku i predmete koji se ne mogu tek tako sjesti i naučiti, i ne možeš rješavati kompleksnije zadatke, ako nemaš nekog osnovnog predznanja.
Zato mislim da bi u mom slučaju bilo najbolje napraviti tu pauzu, kako bih preradila sve ono što je propušteno tokom srednje škole.
Zato me interesuje to oko zamrzavanja godine, na koji način to sve ide i kakvo bi bilo najbolje rješenje u ovakvoj situaciji.
.. jer nije baš da se tako lako želim predati, ali nekad moraš biti svjestan svojih mogućnosti i mislim bez obzira koliko se budem trudila propusti uvijek ostaju.. Čak i ako bi kojim slučajem uspjela položiti sve predmete, opet bi me u višim godinama dočekalo to što sam propustila prilikom srednjoškolskog obrazovanja.
Sunrise00

#10 Re: Obnova godine

Post by Sunrise00 »

etf? :zoka:
Violet_11

#11 Re: Obnova godine

Post by Violet_11 »

PMF :roll:
numizmatic

#12 Re: Obnova godine

Post by numizmatic »

Sunrise00 wrote:etf? :zoka:
:D
Ineedamiracle

#13 Re: Obnova godine

Post by Ineedamiracle »

Možda ti ne bi bilo loše ni da se prebacis na neki srodni faakultet, gdje će ti uračunati položene predmete na tom fakultetu...ko zna...možda bolje prođes...: )
Violet_11

#14 Re: Obnova godine

Post by Violet_11 »

Hmm.. Stvar je u tome da ja baš želim da završim ovaj fakultet, to mi je bio uvijek cilj u životu. Ne znam šta bih drugo mogla da upišem jer me ništa od ostalih fakulteta ne privlači. A i nije mi srednja škola bila jaka kao što sam već navela, tako da koji god da upišem vjerovatno bih se susrela opet sa nekim poteškoćama. :roll:
cunica

#15 Re: Obnova godine

Post by cunica »

znam tocno kako ti je...samo sta meni je sr*nje sto sam ja u inozemstvu na faksu,jezik slabo pricam a sve strucni izrazi..inace studiram kemiju,i prosli tjedan bio kolokvij iz opce kemije...nikad u zivotu nisam toliko ucio za jedan predmet i danas sam dobio rezultate...36 %...isto tako-sugava srednja,nemas potrebnog predznanja,visio mi je za skolu,dodes na faks i eto ti spoznaje...glup si ko *urac :wink:
Elokventni

#16 Re: Obnova godine

Post by Elokventni »

placas oba semestra iduce godine 100KM po predmetu + 100KM za upisninu bez obzira sto nisi isla taj drugi semestar (bez obzira da li si redovni ili samofinansirajuci)... varira ovo od fakulteta do fakulteta ali s obzirom da sam na istom faksu samo drugom odsjeku mislim da je to to...

nek' ovo neko jos potvrdi, a ako je tako, pokusaj sad' poloziti bilo sta jer ces manje placati ;)

sretno
Sophie'sWorld

#17 Re: Obnova godine

Post by Sophie'sWorld »

Automaski te prebacuju na vanredan studij ako cetvrti put upisujes istu godinu. U slucaju da zaledis godinu to te ceka kad upises naredne. Za svaki ne polozeni ispit placas 100 km, plus biblioteka, osigurnja i dr. Ne znam koliko ti se ovo isplati, koliko imas predmeta, mozda da ipak pokusas polagati neke "lakse" ispite da na kraju platis manje. Raspitaj se jos na fakultetu. Sretno u svakom slucaju, i vrijeme leti, ako napravis pauzu dobro je iskoristi u radu :)
Violet_11

#18 Re: Obnova godine

Post by Violet_11 »

Hvala vam na odgovorima. Znači i ako bih zaledila godinu opet bih morala plaćati te predmete, bez obzira što ne bih išla u drugi semestar?
Razmišljala sam tako da se potrudim barem oko tih "lakših", ali kakva je situacija na PMF-u, i te lakše je gotovo nemoguće položiti kad su nam asistenti katastrofa i gotovo da ništa ne objasne. Jednostavno dolaziš na predavanja i vježbe, osjećaš se kao da si zalutao tu, da ti nije mjesto.
Problem je što su svi ti profesori i asistenti intelektualci, ljudi što su imali prosjek 10 ili eventualno koju devetku, i ja ih cijenim i lijepo je što su uspjeli takav uspjeh postići. Međutim, oni imaju znanje, ali se ne trude nešto posebno da nam ga prenesu.
Trebaju se malo staviti u naš položaj. Ipak smo mi prva godina, i ne dolazimo svi iz gimnazije ili neke druge jake srednje škole.
Žao mi je što je takav sistem, što ako nisi došao sa predznanjem jednostavno toneš, izgubiš se u svemu tome, ne znaš šta da radiš, odakle da počneš. Meni je jasno da oni ne mogu sa nama sada preći cijelu srednjoškolsku matematiku, ali to da je bolje organizovano bilo bi mnogo lakše svima.
Nije ni čudo što je na matematici prolaznost toliko mala, ponekad mi se čini da namjerno zadaju što teže zadatke kako bi nas oborili. Većina nas je došla tu sa nekim snovima, željom da nešto postigne u životu, a onda odjednom nađemo se u takvom okruženju, gdje kad bi i htjeli nemamo mogućnost za ostvarenje svih tih snova ..
Ipak, svi koji smo upisali matematiku smo većinom imali 5 ili eventualno 4 u srednjoj iz matematike, dakle išla nam je matematika, a onda se oni lijepo potrude pa te na razne načine obeshrabre, tipa " Ostat ćete vi većina na prvoj godini " ili " Gdje si ti ovdje zalutao ".. itd. I na kraju stvarno i ostaneš na prvoj godini. :x Sve u svemu katastrofa..
I nema druge nego uzeti knjige iz srednje škole, te sam sve preraditi.. Jer na fakultetu definitvno ne možeš ništa naučiti, sve se svodi na brzinsko rađenje zadataka, gdje ga ne stigneš kako treba ni prepisati, a kamoli nešto shvatiti, dok rade zadatke njima je sve trivijalno, prosto, na račun toga razne šale izvode, ismijavaju studente... mislim, nigdje veze. :-) :?
Last edited by Violet_11 on 22/11/2012 19:01, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#19 Re: Obnova godine

Post by ladyblue18 »

Hmmm a da ti preispitas svoje ciljeve?

Kazes da ti je to bio cilj u zivotu, upisati matematiku. Ako ti je to vec bio cilj mozda si trebala birati skolu koja je orijentisana na matematiku. Ako nisi iz Sa trebala si razmisljati davno da upises srednju u Sa, Drugu gimnaziju ili bar ekonomsku, ako jesi opet si trebala o tome razmisljati...jer sad je vec kasno cini mi se.

Ovdje se ne radi samo o prvoj godini, ovdje se radi o 4 godine studiranja, a ako ti prva ne ide zamisli tek kako ce ti biti na starijim godinama.

Ja da sam ti, ja bih dobro sjela i promislila imal fajde od toga i sta cu dalje i kako cu.
Iskreno, ja znam 2-3 studenta koja su odustala od matematike na PMF-u a bili su jako dobri, odlicni matematicari, i otisli su na druge fakultete, srodne ali kako su rekli puno lakse i zanimljivije.

Kazes i kako te ne zanima nista drugo, i kako se ne vidis na drugim fakultetima, ali dok ne probas neces ni znati, vjeruj meni znam sta pricam.
Ako vec ne ide, provedi ovu godinu razmisljajuci sta bi mogla drugo studirati a da ti nece uzimati godine i godine zivota i da brines hoces li obnoviti godinu i hoces li ista poloziti. I koliko ce te novca na kraju sve to kostati.
rinna0304

#20 Re: Obnova godine

Post by rinna0304 »

niko ne gubi pravo na skolovanje samo npr ako si redovan prelazis u vandredne .. ako si vanredan ne mjenja ti se nista :) tako je bar na PPF .. imas pravo 3 god da budes 1 godina ( tj 2x da obnovis) ako obnavljas 4x onda samo gubis zvanje redovnog al ne i pravo na skolovanje :) i bar kod nas dok si redovan placas samo 200 km obnovu, a kad te prebace na vanredne il ako si samofinansirajuci ide ti 200+100 po predmetu i kolizija djaba :) bar je kod nas ovako za druge fakultete ne znam
saga

#21 Re: Obnova godine

Post by saga »

Meni je samo čudno što kažeš da se sve zasniva na znanju iz srednje. Koliko se sjećam, meni je znanje iz srednje pomoglo samo za Elementarnu matematiku i za mrvicu Analize I, ostalo je bilo sjedi, skontavaj, trudi se i uči.
Uostalom... ja sam sa svojom trojčicom iz mat iz srednje dogurala uspješno do kraja :mrgreen:
Violet_11

#22 Re: Obnova godine

Post by Violet_11 »

Hmm pa vjerovatno si išla u gimnaziju ili eventualno neku drugu srednju sa većim fondom časova matematike sedmično.
Naravno da čovjek treba sjesti i učiti, nije znanje iz srednje dovoljno da završiš fakultet ako se i dalje ne trudiš.
Ali problem je kada nemaš tog predznanja, kako nastaviti dalje..
Vi što dođete npr. iz gimnazije i ne osjetite možda koliko je to predznanje bitno, vi to znate i idete dalje, ali mi iz ostalih škola osjetimo to itekako, kad shvatimo da ne znamo najosnovnije stvari..
Sunrise00

#23 Re: Obnova godine

Post by Sunrise00 »

Ni na jednom faksu ti nije puno bolje, sjedi, zagrij stolicu i polozit ces. Nema nista lose u odustajanju, ali ako ti je vec toliko stalo i ako to vec toliko volis, zainati se i radi :wink:
Koju si ti srednju zavrsila?
Violet_11

#24 Re: Obnova godine

Post by Violet_11 »

Ekonomsku. :-?
Sunrise00

#25 Re: Obnova godine

Post by Sunrise00 »

Violet_11 wrote:Ekonomsku. :-?
pa nije valjda tako losa matematika u ekonomskoj? :-?
Post Reply