Towelie wrote:Da. Zasto je pogresno ako dvoje odraslih ljudi koji su pritom brat i sestra konzumiraju ljubav? Da nastavim u GoT maniru, Lanisteri to rade pa im nista ne fali.

Dobro je sto je tema na filozofiji, jer mislim da je upravo taj pristup najbolji u raspravi o ovakvim temama. Baratanje argumentima sa nekim cisto naucnim utemeljenjem ili religijskim ubjedjenjem ovdje je dosta klimavo, samo zato sto ne znamo sve o ljudskoj seksualnosti (mozda grijesim).
Iz mog licnog ubjedjenja da ljubav postoji i da je nesto prelijepo, incest ne bih uopste nazvao ljubavlju, nego cisto seksom medju krvnim srodnicima. Tako da se u startu radi o razlicitim stvarima.
Da volimo svoje sestre i bracu mi se u njih ne trebamo zaljubiti, ta ljubav se razvija drugacije od ljubavi prema partneru. Mi volimo svoje sestre i bracu i nasa uloga u tom odnosu je opet drugacija nego uloga u odnosu sa partnerom, koga takodje volimo, na drugaciji nacin jer kako vec tvrdimo (ja tvrdim u stvari

) te ljubavi se razvijaju drugacije (razlikuju se). Sa partnerom u startu se radi o fizickoj, seksualnoj privlacnosti i uzbudjenosti, zatim se upoznajemo itd. dok se ne rodi ljubav. Rodbinu opet upoznajemo i provodimo dosta vremena s njima razvijajuci vece ili manje povjerenje bez obzira na izgled, dob, spol odnosno na stvari koje su nam bitne (kljucne) kada biramo partnera. Upravo zbog tog ponasanja sa rodbinom od djetinjstva, mi prema njima ne razvijamo seksualnu privlacnost (a odstupanja postoje jer da ne postoje ne bi ni bilo incesta), gdje se radi o prirodnom odnosu (prirodu ne uzimam kao argument, nego time objasnjavam nase ponasanje) s jedne strane, dok s druge strane smo u drustvu razvili medjuljudske odnose koji se temelje na ovom spomenutom (razlika u ponasanju izmedju momka i djevojke, brata i sestre, ali gledano striktno kroz prizmu seksualnosti, to nam je tema, izbacujem sve ostale kulturoloske zanimljivosti).
Postoje slucajevi gdje su brat i sestra odrasli odvojeno ne znajuci jedno za drugo uopste, pa su se kasnije upoznali, ali ne kao brat i sestra nego kao kolege na fakultetu ili nesto slicno, poceli vezu, zaljubili se itd. i na kraju saznali da su brat i sestra. Cini mi se da je u Britaniji ovaj slucaj bio, ako uspijem naci postaviti cu link. Sto nam u stvari govori da to odrastanje sa rodbinom oblikuje nacin na koji mi volimo svoje sestre, rodice itd.
Na pocetku sam pisao da se u prici o incestu ne radi o ljubavi, nego seksu, a sve do sad napisano tice se ljubavi. Upravo zbog toga sto je ljubav kljucna u ovome. Ljubav, postovanje, mrznja, odbojnost itd oblikuje nas odnos prema nekoj osobi, a odnosi medju ljudima oblikuju drustvo. Nase drustvo je rezultat medjuljudskih odnosa koji opet predstavljaju spoj ljudskih potreba (prirodne i intelektualne) i razumijevanja tih potreba kako bi ih mogli zadovoljiti na efikasan i drustveno prihvatljiv (jer zivimo u zajednici) nacin, a mi trazimo najbolji spoj. Incest ovdje ne predstavlja jedan takav spoj, iako se radi o seksu koji ne mora imati za rezultat dijete. Iz razloga sto bi se odnosi medju rodbinom razlikovali zahvaljujuci incestu od onih (prica o razlicitim ljubavima) koje njegujemo kao vrijednosti (vrijednosti zbog toga sto je to sistem kojim odgajamo nove narastaje, odnosno sto smo oformili porodicu kao celiju drustva), a opet na tim odnosima razvijamo drustvo u kojem zivimo. Odnosno ne bi mogli dozvoliti samo incest, nego bi se kompletno drustvo moralo izmijeniti, a nije logicno mijenjati sve sto smo krojili prema vlastitoj mjeri (prica o potrebama).
Ponavljam, ovo je cisto sa filozofskog aspekta (dakle licni stav

) ne doticuci se naucnih utemeljenja na temu jer kad se na takav nacin postavi pitanje na koje odgovaram, djeluje sasvim logicno. Zasto ne bi mogli, to je samo seks?
Izgleda dosta opsirno ovo sto sam pisao, ali sam izostavio ogroman dio onoga sto se moglo jos napisati kroz ovaj odgovor.