Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Edouard

#9951 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Leo_alfa wrote:
Lopov-eliminator wrote:Kvaka je Edo u tome da alternativa vjerovanju u božansko ne mora po difoltu biti vjerovanje u isključivo materijalno.
:thumbup: Poenta.
Edouard wrote:Čovjek vjeruje ili pravom Bogu ili lažnim bogovima. Trećeg nema.
Sad bi na osnovu ovoga mogli poceti jednu novu temu, veoma interesantnu. Smatram da zaista postoji ljudska potreba za vjerovanjem, malo drugacije definisana od vjerovanja u nadnaravno, ali da ipak postoji. Koliko je to "pravi bog" ili ne je drugo pitanje i koliko u stvari podpada pod istu oblast vjerovanja (u nadnaravno, bozansko). Ja mogu uzeti sebe za primjer u ovoj prici i navesti (kao sto i jesam) da vjerujem u ljubav, koja je iznad materijalnog, ali se ne odnosi na bozansko, dakle zaista jeste kompleksno.
S4mpion wrote:Njihovo vjerovanje ne možeš poznavati, u njihov um ne možeš prodrijeti, čak i uz najbolju volju.
Podsjeti me na jednu pjesmu s ovim postom:

MC Hammer - U Can't Touch This 8-) :)
Ja mogu uzeti sebe za primjer u ovoj prici i navesti (kao sto i jesam) da vjerujem u ljubav, koja je iznad materijalnog, ali se ne odnosi na bozansko, dakle zaista jeste kompleksno.
@Leo, imaš možda neku predodžbu o toj ljubavi u koju vjeruješ, neke njezine atribute, imaš li kakvu predodžbu, recimo, kako bi mogao nastati i razviti se čitav Univerzum iz te, ili po toj ljubavi koja je iznad materijalnog?
kerima1

#9952 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

E moj Edo citav univerzum i jeste ljubav,pogledaj prirodu,zivotinje,jedino je covjek najsvjesnije bice razvio nepotrebnu mrznju.
Edouard

#9953 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

kerima1 wrote:E moj Edo citav univerzum i jeste ljubav,pogledaj prirodu,zivotinje,jedino je covjek najsvjesnije bice razvio nepotrebnu mrznju.
kerima draga, tebe više zanima poetika nego filozofija.
kerima1

#9954 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Edouard wrote:
kerima1 wrote:E moj Edo citav univerzum i jeste ljubav,pogledaj prirodu,zivotinje,jedino je covjek najsvjesnije bice razvio nepotrebnu mrznju.
kerima draga, tebe više zanima poetika nego filozofija.
Nije lose ni jedno ni drugo,volim oboje.
Leo_alfa

#9955 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Edouard wrote:
Leo_alfa wrote:
Lopov-eliminator wrote:Kvaka je Edo u tome da alternativa vjerovanju u božansko ne mora po difoltu biti vjerovanje u isključivo materijalno.
:thumbup: Poenta.
Sad bi na osnovu ovoga mogli poceti jednu novu temu, veoma interesantnu. Smatram da zaista postoji ljudska potreba za vjerovanjem, malo drugacije definisana od vjerovanja u nadnaravno, ali da ipak postoji. Koliko je to "pravi bog" ili ne je drugo pitanje i koliko u stvari podpada pod istu oblast vjerovanja (u nadnaravno, bozansko). Ja mogu uzeti sebe za primjer u ovoj prici i navesti (kao sto i jesam) da vjerujem u ljubav, koja je iznad materijalnog, ali se ne odnosi na bozansko, dakle zaista jeste kompleksno.
S4mpion wrote:Njihovo vjerovanje ne možeš poznavati, u njihov um ne možeš prodrijeti, čak i uz najbolju volju.
Podsjeti me na jednu pjesmu s ovim postom:

MC Hammer - U Can't Touch This 8-) :)
Ja mogu uzeti sebe za primjer u ovoj prici i navesti (kao sto i jesam) da vjerujem u ljubav, koja je iznad materijalnog, ali se ne odnosi na bozansko, dakle zaista jeste kompleksno.
@Leo, imaš možda neku predodžbu o toj ljubavi u koju vjeruješ, neke njezine atribute, imaš li kakvu predodžbu, recimo, kako bi mogao nastati i razviti se čitav Univerzum iz te, ili po toj ljubavi koja je iznad materijalnog?
Ne, to vec nema smisla. Time bi davali smisao ljubavi drugaciji, bas materijalisticki ;-) od onog plemenitog kojeg ljubav ima.
Edouard

#9956 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Leo_alfa wrote:
Edouard wrote:
Ne, to vec nema smisla. Time bi davali smisao ljubavi drugaciji, bas materijalisticki ;-) od onog plemenitog kojeg ljubav ima.
Leo, ja ne sporim da ti vjeruješ u ljubav, i ja vjerujem također.
Međutim, ovdje govorimo o vjerovanju ateista u ono po čemu sva stvarnost, materijalna i nematerijalna jest, iz čega proizlazi, uključujući dakako i ljubav.
Leo_alfa

#9957 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Edouard wrote:
Leo_alfa wrote:
Edouard wrote:@Leo, imaš možda neku predodžbu o toj ljubavi u koju vjeruješ, neke njezine atribute, imaš li kakvu predodžbu, recimo, kako bi mogao nastati i razviti se čitav Univerzum iz te, ili po toj ljubavi koja je iznad materijalnog?
Leo, ja ne sporim da ti vjeruješ u ljubav, i ja vjerujem također.
Međutim, ovdje govorimo o vjerovanju ateista u ono po čemu sva stvarnost, materijalna i nematerijalna jest, iz čega proizlazi, uključujući dakako i ljubav.
Kapiram, pricamo o bitku. Ali ja pricam o tome u sta ja vjerujem, ne ateisti. Ateisti ne vjeruju u postojanje bozanskog, a tvoja teza je da pored toga ateisti imaju odredjena ubjedjenja koja su im svima zajednicka, pa postavljas tezu vezanu uz bitak. Mogu se sloziti da vecina moze biti ovakva ili onakva (materijalisticki, idealisticki, pluralisticki pristup... mogao bih te sad pitati "Bitak konkretno cega?" kako bi bili precizniji s ovom pricom, a ne nasiroko o svemu, mada razumijem sta je poenta koju pokusavas istaci), ali ne s tim da svi ateisti zagovaraju neki odredjeni stav pored onog koji opisuje ateizam.
GAU8

#9958 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
Rajvosa84

#9959 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Edo na aparatima :mrgreen:
drug_profi

#9960 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Moram reci da sam odusevljen ovim covjekom.
I jako sam sretan sto je to sto jeste. Mislim da ce po djelima i popularnosti nadmasiti i Vojtilu.
Iz tog razloga sam danas izasao i da ga pozdravim i nije mi bilo mrsko ni sto sam morao ukloniti i auto i ne provesti subotu onako kako sam navikao.
fatamorgana

#9961 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

piupiu wrote:Evo, mogu li ja?
Možeš zlato! :kiss:
fatamorgana

#9962 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Kak'a te sad ljubav spopala kerima, kad eksplodira supernova gdje ti tu vidiš ljubav boga ti? :lol:
kerima1

#9963 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
Kak'a te sad ljubav spopala kerima, kad eksplodira supernova gdje ti tu vidiš ljubav boga ti? :lol:
Mozak sve moze sta zeli.
fatamorgana

#9964 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
fatamorgana wrote:
Mozak sve moze sta zeli.
Pa nije svemir granap! :lol:
Rajvosa84

#9965 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

fatamorgana wrote:
Još kad skontaš da u prosjeku svake sekunde život okonča jedna zvijezda. I pri tom sa sobom u ništavilo povuče vlastiti planetarni sistem, a da ne govorimo o uticaju supernove na okolinu/susjede. I da je tako bilo od uvijek!

Kad skontaš da je 99.9% biljnih i životinjskih vrsta koje su ikad živjele na našoj planeti izumrlo. Dinosaurusi harali planetom 140 miliona godina, a sad im kosti uz malo sreće otkopavamo iz najvećih svjetskih zabiti... i palimo ih u motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem :mrgreen:

A mi, opskurna vrsta dvonožnih sisara sa nepunih 5 hiljada godina pisane historije... umislili da je sve ovo zbog nas, i da je čitav univerzum = ljubav :kiss:

@edo @kerima :thumbup:
kerima1

#9966 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Rajvosa 84 mijenjam misljenje o ljubavi:) :thumbup:
Lopov-eliminator

#9967 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote: Lopove, ma kvaka je u tome, a to je i poanta, da čovjek bilo teist bilo ateist, ne može živjeti bez vjere ma kakva bila, kao ni bez vlastite kože.
Zavisi na šta misliš pod vjerom. Ako ti ne možeš živjeti bez vjere, ne znači da ne mogu ni svi ostali ljudi. Uostalom, nismo ni pričali o tome, nego o tvom podrazumijevanju materijalizma u paketu s ateizmom.
Edouard wrote:I zato monoteistički vjernik vjeruje Bogu objave, osobnom Bogu, a ateistima, jer nemaju dobrog/valjanog razloga vjerovati u Boga objave, njima preostaje vjerovanje zvano materijalni monizam s njegovim varijantama uključujući i vjerovanje, kao što Leo spomenu, u neke nejasne, nedefinirane životne energije, i sl., i u takve stvari očigledno imaju itekako dobrog i valjanog razloga vjerovati. Nešto čudno, ali...
Otkud znaš da ateistima preostaje vjerovanje koje si naveo, tj. da ateisti mimo vjerovanja u Boga objave imaju samo tu jednu alternativu? I otkud ti znaš da su ljudi koje je Leo spominjao materijalisti tj. da obavezno ujedno vjeruju i da te energije ne mogu postojati bez materijalnog, ili ti da su rezultat ili izvedenica materijalnog?
Otkud ti to da nema trećeg? Ako si ti to sebi tako zacrtao, ne mora značiti da to zaista i jeste tako. Vjerovao ili ne, postoje ljudi koji ne vjeruju ni u kakve bogove, bilo "lažne" ili "prave".
Edouard wrote:
Evo ja sam ateista i vodim se naukom,...
A to što ti kažeš da se vodiš naukom, nema nikakve veze s tvojim vjerovanjem, vjerovanjem kakav je bitak, tj. ono po čemu je sve upravo to što jest.
Otkud znaš da nema nikakve veze?

I trebao si citirati sve a ne sjeći kako tebi odgovara. Evo staviću ono što ti nisi citirao, usput da ti kažem da nisi odgovorio na pitanje iz ovog dijela:
Evo ja sam ateista pa ne vjerujem da se sve nužno mora vrtiti oko materijalnog. Šta sad, po tvojoj klasifikaciji ja nisam ateista, pa i meni treba odmah po defaultu prišiti da vjerujem da svekolika stvarnost potiče isključivo iz materije iako zapravo ne vjerujem u to? Već sam spomenuo da se oslanjam na nauku, kao i da ima naučnika (i vjernika i ateista) koji ne podržavaju materijalizam, pa ti vidi.
Lopov-eliminator

#9968 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Rajvosa84 wrote:Edo na aparatima :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
statixx

#9969 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Mozda i oni imaju neki oblik duse o kojoj ovdje cvilimo....

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
nasa

#9970 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Vjerovatno imaju. Ipak, fine slike ali samo jedna strana, da ne stavljam sad svasta nesto sto bi zivotinjice prikazalo u stvarnosti lova i borbe za opstanak...
GAU8

#9971 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
statixx

#9972 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

nasa wrote:Vjerovatno imaju. Ipak, fine slike ali samo jedna strana, da ne stavljam sad svasta nesto sto bi zivotinjice prikazalo u stvarnosti lova i borbe za opstanak...
Pa dobro, to nam je svima zajednicko.
nasa

#9973 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Znam. Volis macu, hranis i milujes...donesi ti misa na poklon, slatko mada pomalo zgrci zeludac....ljubav, ovosvjetska :D
GAU8

#9974 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Edo je pobrkao konkretnu "vjeru u jednog jedinog boga, raj, pakao, bibliju, toru, kur'an, poslanike, zagrobni život" od uvjerenja uopšte.

Pokušava strpati sve pod isti krov.
GAU8

#9975 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nasa wrote:Znam. Volis macu, hranis i milujes...donesi ti misa na poklon, slatko mada pomalo zgrci zeludac....ljubav, ovosvjetska :D
Maca ubije miša = ZLO :P

Čovjek zakolje kurban = ljubav.
Locked