Edouard wrote:
Lopove, ma kvaka je u tome, a to je i poanta, da čovjek bilo teist bilo ateist, ne može živjeti bez vjere ma kakva bila, kao ni bez vlastite kože.
Zavisi na šta misliš pod vjerom. Ako ti ne možeš živjeti bez vjere, ne znači da ne mogu ni svi ostali ljudi. Uostalom, nismo ni pričali o tome, nego o tvom podrazumijevanju materijalizma u paketu s ateizmom.
Edouard wrote:I zato monoteistički vjernik vjeruje Bogu objave, osobnom Bogu, a ateistima, jer nemaju dobrog/valjanog razloga vjerovati u Boga objave, njima preostaje vjerovanje zvano materijalni monizam s njegovim varijantama uključujući i vjerovanje, kao što Leo spomenu, u neke nejasne, nedefinirane životne energije, i sl., i u takve stvari očigledno imaju itekako dobrog i valjanog razloga vjerovati. Nešto čudno, ali...
Otkud znaš da ateistima preostaje vjerovanje koje si naveo, tj. da ateisti mimo vjerovanja u Boga objave imaju samo tu jednu alternativu? I otkud ti znaš da su ljudi koje je Leo spominjao materijalisti tj. da obavezno ujedno vjeruju i da te energije ne mogu postojati bez materijalnog, ili ti da su rezultat ili izvedenica materijalnog?
Edouard wrote:Čovjek vjeruje ili pravom Bogu ili lažnim bogovima. Trećeg nema.
Otkud ti to da nema trećeg? Ako si ti to sebi tako zacrtao, ne mora značiti da to zaista i jeste tako. Vjerovao ili ne, postoje ljudi koji ne vjeruju ni u kakve bogove, bilo "lažne" ili "prave".
Edouard wrote:
Evo ja sam ateista i vodim se naukom,...
A to što ti kažeš da se vodiš naukom,
nema nikakve veze s tvojim vjerovanjem, vjerovanjem kakav je bitak, tj. ono po čemu je sve upravo to što jest.
Otkud znaš da nema nikakve veze?
I trebao si citirati sve a ne sjeći kako tebi odgovara. Evo staviću ono što ti nisi citirao, usput da ti kažem da nisi odgovorio na pitanje iz ovog dijela:
Evo ja sam ateista pa ne vjerujem da se sve nužno mora vrtiti oko materijalnog. Šta sad, po tvojoj klasifikaciji ja nisam ateista, pa i meni treba odmah po defaultu prišiti da vjerujem da svekolika stvarnost potiče isključivo iz materije iako zapravo ne vjerujem u to? Već sam spomenuo da se oslanjam na nauku, kao i da ima naučnika (i vjernika i ateista) koji ne podržavaju materijalizam, pa ti vidi.