Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#9876 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ozimician wrote: 25/08/2023 11:47
Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 11:43 Nemoj mi bogati spominjati popis 1991, kad su se ljudi, očigledno diskriminirani, izjašnjavali kao narod pod imenom religijske skupine.

I tada su neke tjerali da se izjašnjavaju kako se možda nisu osjećali.
Jbg, tebi popis 1991. ne valja, ali 1992. za vrijeme etnickog ciscenja ti valja.

Takodjer 2013. god. popis ne valja.

Slazemo se da nijedan nije 100% ispravno uradjen, ali kakogod da je uradjen (cak i online), ne bi potvrdio tezu koju ti zagovaras.

Ja licno sam svakako protiv etnickog izjasnjavanja na popisu i protiv bilo kakvog etnickog uticaja na formiranje vlasti. Ali jedno je moj stav i zelje, a drugo je stanje na terenu.
Pa naravno da nijedan ne valja. 1992 sam naveo jer tada je BiH dobila nezavisnost.

Koju to tezu ja zastupam? Da sve ljude treba popisati i ne vršiti pritisak na njih kad se izjašnjavaju? It's very fucking simple.

Al' kao što neki rekoše, sad je šteta već urađena.

Slažem se da je sve ovo sad off topic. Al' nemojte bogati više šupljiti da se svaki čovjek u BiH mora osjećati bolje nego u Njemačkoj, jer neki ljudi u BiH nemaju pravo ni na identitet.
Last edited by Osmi Socrates on 25/08/2023 11:58, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9877 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 25/08/2023 11:08 Neko je trazio objasnjenje sta mi je postalo jasnije?

Pa postalo mi je jasnije da solidan broj ljudi s ovog foruma zivi u nekom svom ideoloski obojenom mikrokosmosu, autisticno posmatra svijet samo iz svoje licne perspektive, jako malo poznaje okolinu u kojoj zivi, zemlju, narod.

Iz jednake perspektive posmatraju i problem iseljavanja i smatraju da je jedino njihova perspektiva ispravna.

Objasnio sam i u koju stranu vuce bias.
A koja je tvoja perspektiva? Da li je tvoj kosmos ideoloski obojen ili je samo onih s kojima se ne slasez?
Je li pogled na svijet autistican samo onih koji se bosancima izjasnjavaju? I sa kakve perspektive ti autisticni gledaju problem iseljavanja?
Rekao si nam da si donio neke zakljucke, pa dw nam te svoje zakljucke iznesi bez upakivanja "da nista ne kazes a usput druge obiljezis" . Kad imas muda da druge obiljezavas imaj onda i da znesi svoj stav
Dope_Man

#9878 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

konoplja wrote: 25/08/2023 10:41 Možda Deen usvoji nekog malog crnca. Naučit ce ga da govori i pjeva na bosanskom jeziku i da pleše kolo. Mali će da čita Hemona i Alan Forda. Bit će pravi Bošnjak, baš onakvim kakvim ga je Didi zamislio.
:D :D
Bodkin

#9879 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 25/08/2023 11:51 Razlog zbog kojeg neće biti popisa u budućnosti je broj Bošnjaka i Bosanaca koji se rapidno povećava u odnosu na Srbe i Hrvate. Procentualno danas ima barem 60% Bošnjaka u BiH, a uskoro će to biti dvije trećine. Politički pritisci koji bi krenuli na Srbe i Hrvate su njima trenutno neprihvatljivi, tako da će biti popisa kad stranci odluče.

Nakon tog popisa možda država i krene naprijed jer bi se mogli okrenuti brojevi u korist onih koji ovu zemlju ipak mnogo više vole. Ali budemo vidjeli.
Postotak je nebitan. Hrvata je bilo koliko na zvanicnom popisu 91, 15ak posto?

Nista brojevi nece znaciti. Zato se i rat vodio. Znaci da srbi i hrvati nekako izgube moc odlucivanja koju imaju danas bi trebao jos jedan rat i da se drugacije zavrsi
ZoomZoomKiwi

#9880 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 11:57
Ozimician wrote: 25/08/2023 11:47

Jbg, tebi popis 1991. ne valja, ali 1992. za vrijeme etnickog ciscenja ti valja.

Takodjer 2013. god. popis ne valja.

Slazemo se da nijedan nije 100% ispravno uradjen, ali kakogod da je uradjen (cak i online), ne bi potvrdio tezu koju ti zagovaras.

Ja licno sam svakako protiv etnickog izjasnjavanja na popisu i protiv bilo kakvog etnickog uticaja na formiranje vlasti. Ali jedno je moj stav i zelje, a drugo je stanje na terenu.
Pa naravno da nijedan ne valja. 1992 sam naveo jer tada je BiH dobila nezavisnost.

Koju to tezu ja zastupam? Da sve ljude treba popisati i ne vršiti pritisak na njih kad se izjašnjavaju? It's very fucking simple.

Al' kao što neki rekoše, sad je šteta već urađena.

Slažem se da je sve ovo sad off topic. Al' nemojte bogati više šupljiti da se svaki čovjek u BiH mora osjećati bolje nego u Njemačkoj, jer neki ljudi u BiH nemaju pravo ni na identitet.
Nažalost bolje ćeš se osjećati kao stranac Bosanac bilo gdje osim kao domaći Bosanac u BiH.

To i jest poraz ovog društva.
Što je mojoj sestri u Austriji već evo devet godina bolje kao strankinji nego što bi joj ovdje ikad bilo kao domaćoj bosanki, ili eto bošnjakinji.
Bloo
Globalna šefica

#9881 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

John Cleese wrote: 25/08/2023 11:39
_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 11:04 Mislim da je ta socijalna kritika jedino i razumljiva u Italiji i na Balkanu.
Ma nisam ga ni ja citao zbog socijalne kritike vec zbog zaista (barem u prvih ne znam tacno koliko izdanja) originalnog i sjajnog crteza i Briksijeve bizarne crnohumorne zajebancije - covjeku je ocito bilo zabavno baviti se time :D

Vjerujem da je drugima taj strip bio naprosto nezanimljiv i vizuelno i tekstualno.
Ko zna ko im je to i kako prevodio...
Pa valjda bi bila razumljiva i Britancima...

Brixy je genije :D renesansni covjek <3
Ozimician

#9882 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 25/08/2023 11:57
Ozimician wrote: 25/08/2023 11:08 Neko je trazio objasnjenje sta mi je postalo jasnije?

Pa postalo mi je jasnije da solidan broj ljudi s ovog foruma zivi u nekom svom ideoloski obojenom mikrokosmosu, autisticno posmatra svijet samo iz svoje licne perspektive, jako malo poznaje okolinu u kojoj zivi, zemlju, narod.

Iz jednake perspektive posmatraju i problem iseljavanja i smatraju da je jedino njihova perspektiva ispravna.

Objasnio sam i u koju stranu vuce bias.
A koja je tvoja perspektiva? Da li je tvoj kosmos ideoloski obojen ili je samo onih s kojima se ne slasez?
Je li pogled na svijet autistican samo onih koji se bosancima izjasnjavaju? I sa kakve perspektive ti autisticni gledaju problem iseljavanja?
Rekao si nam da si donio neke zakljucke, pa dw nam te svoje zakljucke iznesi bez upakivanja "da nista ne kazes a usput druge obiljezis" . Kad imas muda da druge obiljezavas imaj onda i da znesi svoj stav
Cim neko na ovoj temi lijepi nekome drugome stranacke etikete (i gle cuda, taj neko drugi zivi i radi vani, sigurno ga stranka nije zaposlila niti se okoristio sta o nju), smatram da je taj neko itekako ideoloski obojen, jer svojim neistomisljenicima lijepi politicke etikete. Ja nikad nikome nisam lijepio stranacke i bilo kakve druge politicke etikete, rasprava je pocela tako sto su neki forumasi cak naveli da im se "gadi" termin Bosnjak.

Moja perspektiva jeste da je trenutno onih koji se izjasnjavaju etnicki kao Bosanci manje od 2% u BIH, dakle predstavljaju tesku manjinu, da li trebaju biti diskriminirani po bilo kojem osnovu - naravno da ne trebaju.

Eh da ti pokusam odgovoriti, iako mi pitanja nisu 100% direktna i jasna, ali ovako:

Autisticni su ne zato jer se izjasnjavaju Bosancima, nego jer smatraju da njihovo misljenje predstavlja mainstream u BiH, a reprezentivni mogu biti za max 2% stanovnistva. Stoga sam naveo u kom pravcu ide bias rasprave. Nevjerovatno je na sto se ljudi "triggeruju", a ovamo usput smatraju da mogu vrijedjati jednu etniju, lijepiti stranacke etikete i da ih taj neko uzme kao normalnog sagovornika u raspravi.
Alles-Tamam

#9883 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Treba nauciti potomke Bosanski samo da procitaju ovih 5 zadnjih stranica i onda im reci "e moja djeco upravo zbog ovog nikad da ste krocili na Balkan"
ZoomZoomKiwi

#9884 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Alles-Tamam wrote: 25/08/2023 12:12 Treba nauciti potomke Bosanski samo da procitaju ovih 5 zadnjih stranica i onda im reci "e moja djeco upravo zbog ovog nikad da ste krocili na Balkan"
:thumbup:
Ozimician

#9885 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 25/08/2023 12:12 Treba nauciti potomke Bosanski samo da procitaju ovih 5 zadnjih stranica i onda im reci "e moja djeco upravo zbog ovog nikad da ste krocili na Balkan"
Slazem se, onda na njemackom procitaju ovakve vijesti:

https://weltwoche.ch/daily/muslim-mobbe ... k-gesetzt/

:D :D :D

Diskriminacija je real thing svugdje.
ZoomZoomKiwi

#9886 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Švicarska je sranje nema šta.
Ozimician

#9887 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

EFD22 wrote: 25/08/2023 12:19 Švicarska je sranje nema šta.
Bonn je u Njemackoj.
MarlboroGold

#9888 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Svi vi znate da taj broj nije manji od 2%, već je oko 5% možda i više. Stvarnu sliku bi dobio kad bi Bosanac bio ustavna kategorija i da je na popisu ta kategorija postojala pored ostalih, a ne da kao moj otac koji je Bosanac čitav život zaokruži Bošnjak jer su mu rekli "da će mu na dokumentima pisati ostali".

Ali lako je izgraditi zgradu bez stepenica i liftova, ostati na krovu zgrade i pljuvati odozgo po svima na dnu, vikati da su ljuti luzeri kad se do vas ne mogu ni popeti.
Last edited by MarlboroGold on 25/08/2023 12:25, edited 3 times in total.
ZoomZoomKiwi

#9889 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 25/08/2023 12:20
EFD22 wrote: 25/08/2023 12:19 Švicarska je sranje nema šta.
Bonn je u Njemackoj.
Izvinjavam se, nisam čitao članak. Samo vidio .ch domenu.
Alles-Tamam

#9890 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Ozimician wrote: 25/08/2023 12:16

Ma havarija, svi ti religijski sektasi,nacionalisti, bog narod debili,nema stvari koja je gora od takvih ljudi.
konoplja

#9891 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

EFD22 wrote: 25/08/2023 12:21
Ozimician wrote: 25/08/2023 12:20

Bonn je u Njemackoj.
Izvinjavam se, nisam čitao članak. Samo vidio .ch domenu.
Mislim da si i na prvi blik pogresno razumio clanak. Reverzna je situacija. Muslimani vrse pritisak na ostale ucenike. Navodno se ne oblace po islamskoj tradiciji i kodeksu.
Ako nisi halali. :mrgreen:
Ozimician

#9893 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 25/08/2023 12:24
Ozimician wrote: 25/08/2023 12:16

Ma havarija, svi ti religijski sektasi,nacionalisti, bog narod debili,nema stvari koja je gora od takvih ljudi.
Naravno, o tome i pisem na ovoj temi, pisao je i @W0rM, pisali su jos neki forumasi svoja iskusva, ali su brzo bili "cancelovani" na forumu.

Jedno su ocekivanja, a drugo sta ljude zapadne kad migriraju.

Ono odlazis iz BiH jer te neko uvrijedio da si Bosnjak, a ti zapravo Bosanac i u Njemacku ti dijete ode u skolu gdje ga mobbinguju jer se nije obukao u skladu s islamskim propisima. :-) :-) :-)

Ocekujes da ce imati top obrazovanje, a smjeste ga u razred s ostalim migrantima, dijete prije nauci arapski nego njemacki. :skoljka:

Itd. mislim da i o takvim realnim mogucnostima treba pisati.
ZoomZoomKiwi

#9894 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Svak normalan će bježati od toga.

Proljetos mi žena priča (radi kao učiteljica), kako su u razredu djeca na odmoru pričala o vjerskim stvarima i kako su naglabala svakojake gluposti pa je došlo da su se odvojili od jedne Marijane jer je jedan mali rekao da ona jede svinjetinu. Pazi, djeca drugi razred osnovne škole (cca 7 godina starosti).

I onda im je ona objasnila kako to nije tema za njih, i da nije uopće fino karakterisati ljude prema tome kojoj vjeri pripadaju i da li uopće vjeruju, i šta jedu ili ne jedu itd. Da je bitno kakav je ko k'o čovjek a ne kako se zove.

Sve ono što ih naravno zatupljeni idioti roditelji nisu ni pokušali naučiti.

I sad, trebam ja koji ću svoje dijete odgojiti da voli sve ljude oko sebe i da ih cijeni po tome kakvi su kao ljudi i da je vjera individualna stvar oko koje se ne treba uopće polemisati, ostati ovdje gdje 99% ljudi ne dijeli to mišljenje i glavna stvar u životu im je vjera i nacija i ta stupidna zadojenost.

Ili, ako ostanem, onda mi je bolje da dijete odgajam da bude majmun i seljačina, jer će samo tako mu biti dobro ovdje.

:bih:

Ovdje bolan ako si kojim slučajem musliman jelte bošnjo a dijete ti ne ide na vjeronauku ti si najveći izdajnik u bošnjooka. U pizdu materinu više.
izvrsni direktor

#9895 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 25/08/2023 12:29

Ono odlazis iz BiH jer te neko uvrijedio da si Bosnjak, a ti zapravo Bosanac i u Njemacku ti dijete ode u skolu gdje ga mobbinguju jer se nije obukao u skladu s islamskim propisima. :-) :-) :-)
Ne kontas to da ljudi pisu da se ljute sto je vladajuce kasta, samozvanu patrioti i kvazizastitnici, tacno onda kada su mogli, tj 1992 i unosenjem pojmova u ustav, oni odlucise da nastave putem onih koji su nas stoljecima sistemski unistavali i ugnjetavali, te tako npr bosanski ban Kulin postade manjina u svojoj bosni. I kad upres prstom tacno u onog ko je kriv za to, tebi je to autizam i politicka obojenost. I onda sa primjera sistemske diskriminacije drzave prema vlastitom stanovnistvu ti odes na diskriminaciju medju pojedincima...
Bjezi ti iz te njemacke, u bosni te nece niko diakriminirati
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9897 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma @EFD22 sta mislis kako je u razredu dje imas djecu Afganistanca, Bugara, Kurda i domicilnih?

Evo ja imam rodicu u Skandinaviji, sin joj je rodjen gore, zut je ko Frederik Ljungberg, govori jezik bez naglaska i opet se druzi sa djecom drugih migranata i prica mi pricu kako ih Norveska iskoristava i da ih mrze.
izvrsni direktor

#9898 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

EFD22 wrote: 25/08/2023 12:35
Ovdje bolan ako si kojim slučajem musliman jelte bošnjo a dijete ti ne ide na vjeronauku ti si najveći izdajnik u bošnjooka. U pizdu materinu više.
Nadam se da djecu ucis da djed mraz nije musliman i da se dijwte ne smije radovati novogodisnjoj jelci :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#9899 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 25/08/2023 12:29
Naravno, o tome i pisem na ovoj temi, pisao je i @W0rM, pisali su jos neki forumasi svoja iskusva, ali su brzo bili "cancelovani" na forumu.

Jedno su ocekivanja, a drugo sta ljude zapadne kad migriraju.

Ocekujes da ce imati top obrazovanje, a smjeste ga u razred s ostalim migrantima, dijete prije nauci arapski nego njemacki. :skoljka:

Itd. mislim da i o takvim realnim mogucnostima treba pisati.
Ovisi kao sto si rekao od dosta fakotra, koji dio yemlje, koji dio grada, je li srednja ili srednja visa klasa, ima li stranaca/auslendera itd.

Trenunto sam u fazonu, veci grad je bolji za poslovne prilike, za zivot bih ipak izabrao nesto manje tipa Memmingen, Esslingen, Kempten itd. Ravensburg je takodjer tu... Gradovi tipa Augsburg i veci pocinju predstavljati challange, jer ima dosta stranaca, mozes doci u kvart koji nije nuzno najbolji potpises ugovor na godinu za kiriju i onda ti valja godinu tu predeverati.
Opet, o bojama i ukusima ne treba raspravljati sto bi rekli rimljani :D Pa svakome mozda nesto drugo odgovara. Ovo trenutno napisano je iz mog (kratkog dosadasnjeg) iskustva u De :)
ZoomZoomKiwi

#9900 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 12:40 Ma @EFD22 sta mislis kako je u razredu dje imas djecu Afganistanca, Bugara, Kurda i domicilnih?

Evo ja imam rodicu u Skandinaviji, sin joj je rodjen gore, zut je ko Frederik Ljungberg, govori jezik bez naglaska i opet se druzi sa djecom drugih migranata i prica mi pricu kako ih Norveska iskoristava i da ih mrze.
A što se druži s djecom drugih migranata? Je l' baš mora?

Evo ja imam rodicu oba sina joj se rodila u Holandiji, jedan 9 jedan 7 godina, obojica idu u državnu holandsku školu, u Rotterdamu. Sastav u razredu je cca 80% Holanđani i 20% ostali, ali se niko ne osjeća kao ostali. Ne osjećaju se odvojeno niti diskriminirano na bilo koji način.

Btw. što neko gore spomenu za nekretnine, evo prodali prvu kuću, kupili novu, malo veću i to u gated community, znači kao pravi Holandezi :mrgreen:

Ljudi se za deset godina života gore preporodili. On radi kao inžinjer elektrotehnike u Holandskim željeznicama, ona radi kao vaspitačica u nekom vrtiću.

A opet, kako rekoh, Norveška i Njemačka možda i jesu mnogo zatvorenije od Holandije, šta znam. Ponavljam se, meni je plan neka english-speaking država, a ako bolje pogledaš, osim Engleske, Škotske i Welsa, sve ostale su mahom sastavljene od mixa raznoraznih migranata sa svih krajeva svijeta.
izvrsni direktor wrote: 25/08/2023 12:41
EFD22 wrote: 25/08/2023 12:35
Nadam se da djecu ucis da djed mraz nije musliman i da se dijwte ne smije radovati novogodisnjoj jelci :D
Hahaha, naravno to obavezno. :bih:

Bolan ja na ogradu stavim oko cijele avlije lampice 01.12. i ne skidam ih do poslije Nove godine. Kamo sreće da imamo snijega, volim tu atmosferu. A u porodici sve redom muslimančine i eventualno par ateista. :mrgreen:
Post Reply