Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Osmi Socrates

#9851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Hakiz wrote: 25/08/2023 10:45
Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 10:38 I ti si vala navalio na djecu. Čovjek ti gore lijepo objasnio. Djeca imaju i svoje interese. Kad narastu, možda ih ne interesira isto što i njihove roditelje, pa čak ni džigara.

Chris Novoselić je dijete dijasporca.
Kako li bi prošao u životu da mu roditenlji nisu emigrirali...
Ko zna. Čitao sam intervju gdje je rekao koju muziku cijeni sa naših prostora. Naveo je i sevdalinke. Dakle, djeca biraju neki svoj put, bilo u BiH, bilo u dijaspori.
Hakiz

#9852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Mate da je ostao u BiH ne bi bio Rimac.
John Cleese

#9853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by John Cleese »

moimoi wrote: 25/08/2023 10:09 ...a i Alan Forda na svim jezicima :lol:
Ne bih rekao :D
Alan Ford nigdje nije uspjesno izdavan osim u Italiji i bivsoj Jugi - pokusavali su ga prodavati i drugdje, ali su brzo i konacno odustajali, nakon svega par izdanja.
Na engleskom govornom podrucju se taj strip nikad nije ni pojavio, a ni na njemackom.
A ionako nije ni na sta licio nakon sto ga je Raviola prestao crtati :|
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Mislim da je ta socijalna kritika jedino i razumljiva u Italiji i na Balkanu.
Ozimician

#9855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Neko je trazio objasnjenje sta mi je postalo jasnije?

Pa postalo mi je jasnije da solidan broj ljudi s ovog foruma zivi u nekom svom ideoloski obojenom mikrokosmosu, autisticno posmatra svijet samo iz svoje licne perspektive, jako malo poznaje okolinu u kojoj zivi, zemlju, narod.

Iz jednake perspektive posmatraju i problem iseljavanja i smatraju da je jedino njihova perspektiva ispravna.

Objasnio sam i u koju stranu vuce bias.
ZoomZoomKiwi

#9856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Čim je protiv SDA i njihove doktrine odmah je autistično, ideološki obojeno itd.

Klasična pasivno-agresivna odbrana karatkeristična za SDA bošnjake :mrgreen: kojima historija počinje od '92.

:bih:
Osmi Socrates

#9857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

A koja je tvoja perspektiva?

Da Bosance ne treba uzimati u obzir zato što postoje 853 lame izgovora da ih se ne može popisati.

Čiju perspektivu ti uzimaš u obzir?
moimoi

#9858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 25/08/2023 10:45
Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 10:38 I ti si vala navalio na djecu. Čovjek ti gore lijepo objasnio. Djeca imaju i svoje interese. Kad narastu, možda ih ne interesira isto što i njihove roditelje, pa čak ni džigara.

Chris Novoselić je dijete dijasporca.
Kako li bi prošao u životu da mu roditenlji nisu emigrirali...
Isto bi svirao harmoniku samo Halida 🤣
Ozimician

#9859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 11:11 A koja je tvoja perspektiva?

Da Bosance ne treba uzimati u obzir zato što postoje 853 lame izgovora da ih se ne može popisati.

Ko je to rekao? Nalazite se fkt nicim uvrijedjeni.

U Njemackoj/USA/Kanadi/Svedskoj smo svi isti - tako rekoste. Tema je iseljavanje.

Siroko polje svima, ja prvi otisao i preporucujem i ostalima. :thumbup:
Didier

#9860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Hakiz wrote: 25/08/2023 10:53

Ni "Mućke" u ostatku svijeta nemaju kultni status koji imaju u UK i na našim prostorima.

Ostatak svijeta ima svoje kultove.

To ti je individualno. Po ovo malo informacija koje imam meni se sviđaju Portugal, Španija. A gledam emisije u kojima Britanci koji pokušavaju u Španiji, pa i u Francuskoj pokrenuti biznise kukaju kako je birokratija velika, spora, skupa, kako ti je vrijeme dostave naručenog lutrija, pa ne možeš precizno planirati vrijeme radova itd.

Sve zavisi od toga ko šta hoće u životu.

I ima li sreće.
Mućke su drugi, takođe odličan primjer. Prikazivale su se kasnije i u ostatku svijeta, ali niko ih i ne zna, dok kod nas na jugoslovenskim prostorima ispričaš scenu iz Mućki, i svi ih znaju, ne moraš ništa objašnjavati.

Lakše je otići tamo gdje znaš jezik, a kako uglavnom danas svi mlađi znaju engleski, lakše se uklopiti u Kanadi, Americi, Britaniji, ali ni to kao prva generacija nećeš uspjeti u konačnici. Hemon je ekstreman primjer, a i on je svoju integraciju pretvorio u posao, pa je 24 sata dnevno radio samo na tome da bude što bolji u engleskom jeziku. Ali ne sviđa se ni on svima kojima je engleski maternji, dosta ljudi mi je reklo da pretjeruje s čudnim izrazima, samo da bi dokazao da se dobro izražava. Ja ga nisam čitao na engleskom, nekako mi glupo čitati uglavnom naše teme na drugom jeziku, posebno jer on uvijek učestvuje u prevodima na bosanski, tako da nije baš da nema veze s tim prevodom, kao što nemaju drugi pisci.

Ima tu more primjera, odrastali smo uz Čolu, Merlina, Pušenje, EKV, Azru... Prenijeti djeci takvo što jeste vrijedno, štagod neki autošovinista mislio o tome. Njemu će dijete slušati Jalu i Bubu, a on to neće ni znati. Meni je to nevjerovatno, ali sam vidio, dok sam predavao naš jezik djeci u Holandiji, da se ti roditelji apsolutno ne udubljuju u njihov odgoj.

A ovo o sreći jeste najvažnije. To je važnije nego išta drugo, u to sam se uvjerio mnogo puta, međutim i sreću treba zaslužiti. Neće te sreća pogledati ako ne mrdaš guzicom.
Osmi Socrates

#9861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ozimician wrote: 25/08/2023 11:13
Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 11:11 A koja je tvoja perspektiva?

U Njemackoj/USA/Kanadi/Svedskoj smo svi isti - tako rekoste. Tema je iseljavanje.

Pa ne znam, da li ti smatraš čudnim da se ja u Kanadi mogu izjasniti kao Bosanac i kao takav postati premijer Kanade? Ne da me interesira tako nešto. :lol:

Bosanac u BiH nikad ne može biti u predsjedništvu BiH. Može jedino ako sakrije da je Bosanac.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

John Cleese wrote: 25/08/2023 11:00
moimoi wrote: 25/08/2023 10:09 ...a i Alan Forda na svim jezicima :lol:
Alan Ford nigdje nije uspjesno izdavan osim u Italiji i bivsoj Jugi - pokusavali su ga prodavati i drugdje, ali su brzo i konacno odustajali, nakon svega par izdanja.
Na engleskom govornom podrucju se taj strip nikad nije ni pojavio, a ni na njemackom.
krenuo je on svuda... kao i većina talijana
ali nigdje nije u kontinuitetu uspio

ima tu i do briksijevog prevoda...rijedak primjer gdje je prijevod bolji od originala

ima i do vakuuma kojeg je napravila naša verzija socijalima
otvoreni zapadu
ali nema previše sadržaja

isto ko fasciniranost eurovizijom
Ozimician

#9863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 11:18
Ozimician wrote: 25/08/2023 11:13

Pa ne znam, da li ti smatraš čudnim da se ja u Kanadi mogu izjasniti kao Bosanac i kao takav postati premijer Kanade? Ne da me interesira tako nešto. :lol:

Bosanac u BiH nikad ne može biti u predsjedništvu BiH. Može jedino ako sakrije da je Bosanac.
I ti si sad otkrio toplu vodu? Nesto sto postoji haman 30 god.

Trebamo dalje razvodnjavati temu u off-topic?

Da li ja smatram da je to uredu - NE SMATRAM.

Da li smatram da ce se to promjeniti u skorije vrijeme - NE SMATRAM.

Da li smatram da su Bosnjaci za to krivi - NE SMATRAM.

Da li je neko zbog toga iselio iz drzave jer nije mogao da se kandiduje za predsjednistvo - NE SMATRAM - jer ide u zemlju u kojoj nece zadugo imati bilo kakva politicka prava.

Za dublje analize i rasprave postoje druge teme, ako budete htjeli moje "strucno" misljenje - quotajte me na tim temama i raspravama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

nema tu previše filozofije
teško je objasniti zašto je nešto negdje hit

zašto je miles vorkosigan hit u hrvatskoj s 20+ knjiga a u srbiji je propalo nakon 4 knjige prijevoda

zašto je film enemy mine propao u europi a u americi je hit (osobno mi drag)

zašto ono što propadne u svijetu ima uspjeh u japanu :D (big in japan)

itd

na kraju krajeva zašto se kod nas škoda prodaje a u susjednstvu neka druga marka

misterije tržišta i psihe a ima i pogođeni trenutak
Osmi Socrates

#9865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Niko ništa ne razvodnjava. Temu ste išarali tvrdnjama da neki Hans u Njemačkoj možda poludi pa izvrši otvoreni napad na Bosance. Al' ćemo mu zamjerati što zasad samo možda tako misli.

U isto vrijeme, u BiH, vi Bosance ne možete ni popisati.

Shvatam ja Dayton i sve. Ali je pitanje koliko bi Bosanaca bilo na popisu 1992, nakon proglašenja nezavisnosti? Ko je ljude lišio prava na identitet? Eto, barem ih se pet ovdje javilo u sat vremena.

Nemam ja ništa protiv ni da se neko izjašnjava kao Bošnjak. Niti imam pravo komentirati.
Last edited by Osmi Socrates on 25/08/2023 11:38, edited 2 times in total.
Rockefeller

#9866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Ponosni Bosnjo/musliman i u Njemackoj. :kiss:
Bodkin

#9867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 25/08/2023 10:11 U kakvom vakumu zivi ovaj forum, nevjerovatno. :D :D :D
I nije bas. Ljudima smeta sta ima smeta. Zato i ne zive u bosni vise. Sve je to ok
John Cleese

#9868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by John Cleese »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 11:04 Mislim da je ta socijalna kritika jedino i razumljiva u Italiji i na Balkanu.
Ma nisam ga ni ja citao zbog socijalne kritike vec zbog zaista (barem u prvih ne znam tacno koliko izdanja) originalnog i sjajnog crteza i Briksijeve bizarne crnohumorne zajebancije - covjeku je ocito bilo zabavno baviti se time :D

Vjerujem da je drugima taj strip bio naprosto nezanimljiv i vizuelno i tekstualno.
Ko zna ko im je to i kako prevodio...
Ozimician

#9869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 11:30 Niko ništa ne razvodnjava. Temu ste išarali tvrdnjama da neki Hans u Njemačkoj možda poludi pa izvrši otvoreni napad na Bosance. Al' ćemo mu zamjerati što zasad samo možda tako misli.

U isto vrijeme, u BiH, vi Bosance ne možete ni popisati.

Shvatam ja Dayton i sve. Ali je pitanje koliko bi Bosanaca bilo na popisu 1992, nakon proglašenja nezavisnosti? Ko je ljude lišio prava na dentitet? Eto, barem ih se pet ovdje javilo u sat vremena.

Nemam ja ništa ni protiv da se neko izjašnjava kao Bošnjak. Niti imam pravo komentirati.
Cherry-picking at it´s finest. Forumas koji je to spomenuo, postavio je hipotezu u okviru mnogo sireg konteksta, a ti si eto to vidio, takodjer vjerujem da je sve BH etnije ukljucio u tu hipotezu. Tako da spinujes samo tako.

Bosanci se u BIH mogu popisati; samo nisu ustavna kategorija radi retardiranog nametnutnog etnickog ustava. I ja bih volio da je BIH politicki uredjena zemlja kao Njemacka, ali onda dodje jedan Njemac i samo podeblja etnicke faktore u mojoj zemlji, umjesto da ih smanji/ukine.

Popis je postojao 1991. god. i imas tacno broj Bosanaca na tom popisu (i svih ostalih).

Ne znam kada si otisao iz BiH, ali popis u BIH 1992. god. nije bio fizicki moguce izvesti, cak i uz najbolje moguce namjere, na 70+% teritorije si imao etnicko ciscenje i nije bas da si bio pitan kako si se izjasnio na popisu.

Ali ponovo ti kazem, ovo je na ovoj temi off-topic.
Last edited by Ozimician on 25/08/2023 11:41, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

John Cleese wrote: 25/08/2023 11:39
_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2023 11:04 Mislim da je ta socijalna kritika jedino i razumljiva u Italiji i na Balkanu.
Ma nisam ga ni ja citao zbog socijalne kritike vec zbog zaista (barem u prvih ne znam tacno koliko izdanja) originalnog i sjajnog crteza i Briksijeve bizarne crnohumorne zajebancije - covjeku je ocito bilo zabavno baviti se time :D

Vjerujem da je drugima taj strip bio naprosto nezanimljiv i vizuelno i tekstualno.
Ko zna ko im je to i kako prevodio...
Briksi je genijalac
Osmi Socrates

#9871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Nemoj mi bogati spominjati popis 1991, kad su se ljudi, očigledno diskriminirani, izjašnjavali kao narod pod imenom religijske skupine.

I tada su neke tjerali da se izjašnjavaju kako se možda nisu osjećali.
n+1

#9872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Koja mentalna gimnastika, bog te mazo. Popis iz 1991. nije reprezentativan jer su Bošnjake tjerali da se nazivaju Muslimanima, a onaj iz 2013. nije reprezentativan jer su ti isti Bošnjaci, zapravo, dobrim dijelom Bosanci, ali im sada ne daju da budu Bosanci, kao što im 1991. nisu dali da budu Bošnjaci.

Logy.
Ozimician

#9873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Osmi Socrates wrote: 25/08/2023 11:43 Nemoj mi bogati spominjati popis 1991, kad su se ljudi, očigledno diskriminirani, izjašnjavali kao narod pod imenom religijske skupine.

I tada su neke tjerali da se izjašnjavaju kako se možda nisu osjećali.
Jbg, tebi popis 1991. ne valja, ali 1992. za vrijeme etnickog ciscenja bi kao bio bolji.

Takodjer 2013. god. popis ne valja.

Slazemo se da nijedan nije 100% ispravno uradjen, ali kakogod da je uradjen (cak i online), ne bi potvrdio tezu koju ti zagovaras.

Ja licno sam svakako protiv etnickog izjasnjavanja na popisu i protiv bilo kakvog etnickog uticaja na formiranje vlasti. Ali jedno je moj stav i zelje, a drugo je stanje na terenu.
Didier

#9874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Razlog zbog kojeg neće biti popisa u budućnosti je broj Bošnjaka i Bosanaca koji se rapidno povećava u odnosu na Srbe i Hrvate. Procentualno danas ima barem 60% Bošnjaka u BiH, a uskoro će to biti dvije trećine. Politički pritisci koji bi krenuli na Srbe i Hrvate su njima trenutno neprihvatljivi, tako da će biti popisa kad stranci odluče.

Nakon tog popisa možda država i krene naprijed jer bi se mogli okrenuti brojevi u korist onih koji ovu zemlju ipak mnogo više vole. Ali budemo vidjeli.
John Cleese

#9875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by John Cleese »

Truba wrote: 25/08/2023 11:21
John Cleese wrote: 25/08/2023 11:00

krenuo je on svuda... kao i većina talijana
ali nigdje nije u kontinuitetu uspio

ima tu i do briksijevog prevoda...rijedak primjer gdje je prijevod bolji od originala

ima i do vakuuma kojeg je napravila naša verzija socijalima
otvoreni zapadu
ali nema previše sadržaja

isto ko fasciniranost eurovizijom
Ma nije svuda - osim nas i Italije, pokusali su jos u Francuskoj, Brazilu i jos negdje, ne mogu se sad sjetiti gdje tacno.
Vjerujem da razlozi koje si dalje naveo jesu neki od bitnih razloga uspjeha na nasem trzistu.
Nisam bas siguran je li prijevod bio bolji od originala, ali nedvojbeno je bio sjajan :D
Post Reply