Kad ateisti govore o baziranju svojeg svjetonazora onda koliko sam vidio i ne govore da ga baziraju na nevjerovanju u Boga. To mi je i razumljivo, jer bazirati svoj svjetonazor na negativnom stavu spram nečega bilo bi mi zapravo čudno.Lopov-eliminator wrote:Ne mozes ih ni uskladiti. Stvar je u tome da, mimo determinante nevjerovanja u Boga tj. neslijedjenja neke religije, ne mozes praviti kalup za ateiste. Zato te je neko jednom prilikom pitao sta podrazumijevas pod "dosljednim ateistom" (ti si taj termin spominjao).Edouard wrote:Iskreno, ne kontam kako uskladiti one mnogobrojne upise/tvrdnje ovdje izrečene, kako ateisti, (tvrdnje su, možda osim tebe, bile generalizirajuće a ne pojedinačne), kako oni svoj svjetonazor baziraju isključivo na naučnim dokazima, zdravom razumu, činjenicama..., a sada evo vidim i na indicijama, pa na nekim smjerovima i pretpostavkama nekih naučnika (@sigh), pa unatoč tome što fali puno podataka za neke sigurne zaključke...(čini se da je ateistima jedino sigurno da Bog ne postoji).Nemam neko sad tvrdo uvjerenje da je sve nastalo iskljucivo iz materije jer fali mnogo podataka, jedino sto imamo su indicije tj. stvari koje upucuju na nesto, ali je sve to nedovoljno za neke grandiozne definitivne zakljucke.
Je li ovdje u pitanju neka nedosljednost, ili se tu ipak radi o dosljednosti koju ja ne kontam?
Ateisti samo smatraju da, kako stvari sada stoje, nema dokaza za postojanje Boga, i to je otprilike sve. Svjetonazor zasnovan na nauci zasniva se na znanju, za koje se tezi da bude vece nego jucer, a ne na tvrdolinijaskim stavovima poput onog da nesto postoji a ko tvrdi drukcije on je odmah zlocinac, treba ga se kazniti najstrozijom kaznom i sl.
Sad, reci da se zasniva na zdravom razumu je po meni pomalo pretenciozno, nekako ispada da onaj ko ne naleti na isti zakljucak nema zdrav razum.
Mene ovdje ipak ne zanima to njihovo nevjerovanje u Boga, mene zanima njihovo vjerovanje, dakle, ne dokazano znanje, da svekolika i raznolika stvarnosti uključujući i sve ono bitno ljudsko: svijest, mišljenje, osjećaji, sloboda, savjest, ideje, uvjerenje, nada, ljubav, dobrota, itd., proističu isključivo iz materije.
Koliko znam, ateisti generalno, bez izuzetaka ne priznaju ništa izvan/iznad prirode, prirodnih sila, tj. materije i njezinih različitih oblika pojavljivanja.