Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Edouard

#9851 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

AleksoMKD wrote:
kerima1 wrote: Sada je rijec o postojanju Boga i stoji to sto sam napisala.Niti ja tebi mogu dokazati psotojanje,niti ti meni suprotno.jelde?
Ali ako neko nesto tvrdi taj treba to i da dokaze.
Ti ne mozed dokazati nepostojanje Hindu bogova po ovoj logici. Ni Nordiskih, ni Xenua..........
Nego, @Alekso, s obzirom da je tema o svjetonazoru ateista, a ne o Božjoj opstojnosti, a neupitna i bitna stavka u tom svjetonazoru je i vjerovanje da svekolika stvarnost proističe isključivo iz materije kojoj, koliko sam shvatio i ne znadu porijekla, mene zanima, a ako nisam dobro složio pitanje ispravi me, mene zanima otkuda to vjerovanje ateistima?
Ujedno nisam vidio/čuo koja to dobra, razumna i prihvatljiva objašnjenja/obrazloženja ateisti daju/nude za to vjerovanje, posebno za onaj dio gdje tvrde da je i sve ono bitno ljudsko: svijest, mišljenje, osjećaji, sloboda, savjest, ideje, uvjerenje, nada, ljubav, dobrota, itd., produkt materije i različitih materijalnih procesa.
sigh

#9852 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Edouard wrote:
AleksoMKD wrote:
kerima1 wrote: Sada je rijec o postojanju Boga i stoji to sto sam napisala.Niti ja tebi mogu dokazati psotojanje,niti ti meni suprotno.jelde?
Ti ne mozed dokazati nepostojanje Hindu bogova po ovoj logici. Ni Nordiskih, ni Xenua..........
Nego, @Alekso, s obzirom da je tema o svjetonazoru ateista, a ne o Božjoj opstojnosti, a neupitna i bitna stavka u tom svjetonazoru je i vjerovanje da svekolika stvarnost proističe isključivo iz materije kojoj, koliko sam shvatio i ne znadu porijekla, mene zanima, a ako nisam dobro složio pitanje ispravi me, mene zanima otkuda to vjerovanje ateistima?
Ujedno nisam vidio/čuo koja to dobra, razumna i prihvatljiva objašnjenja/obrazloženja ateisti daju/nude za to vjerovanje, posebno za onaj dio gdje tvrde da je i sve ono bitno ljudsko: svijest, mišljenje, osjećaji, sloboda, savjest, ideje, uvjerenje, nada, ljubav, dobrota, itd., produkt materije i različitih materijalnih procesa.
http://www.extremetech.com/extreme/1812 ... ut-quantum

Nisu jos pronadjeni svi odgovori, ali se ide u dobro smjeru :) I nista nije zapocelo iz nicega, Tu formulaciju uglavnom vjernici koriste kada vode diskusije sa ateistima. Kad bi neki vjernici samo malo dali prostora razumijevanju prirode, dosta bi lakse shvatili i ateiste, a mozda bi i dalje razvili svoju misao i ideju o bogu. :)
Edouard

#9853 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

sigh wrote:
Edouard wrote:
AleksoMKD wrote: Ali ako neko nesto tvrdi taj treba to i da dokaze.
http://www.extremetech.com/extreme/1812 ... ut-quantum

Nisu jos pronadjeni svi odgovori, ali se ide u dobro smjeru :) I nista nije zapocelo iz nicega, Tu formulaciju uglavnom vjernici koriste kada vode diskusije sa ateistima. Kad bi neki vjernici samo malo dali prostora razumijevanju prirode, dosta bi lakse shvatili i ateiste, a mozda bi i dalje razvili svoju misao i ideju o bogu. :)
@sigh druže, jesil' vidio to iz linka, neki naučnici tek sada nagađaju i pretpostavljaju ono što ateisti odavno već vjeruju.
Eto, i ateisti možda u nauci nađu potvrdu svog vjerovanja.
Lopov-eliminator

#9854 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote:
AleksoMKD wrote:
Mislis, otkud LJUDIMA to uvjerenje? Ovo ne mora biti ograniceno samo na ateiste. Moze ali i ne mora biti samo iz materije, ono na sta se recimo ja oslanjam je nauka.

Nemam neko sad tvrdo uvjerenje da je sve nastalo iskljucivo iz materije jer fali mnogo podataka, jedino sto imamo su indicije tj. stvari koje upucuju na nesto, ali je sve to nedovoljno za neke grandiozne definitivne zakljucke.
Lopov-eliminator

#9855 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

kerima1 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Jos jedna od predrasuda. Ako neko ne vjeruje u Boga kakvim ga religije slicne tvojoj predstavljaju, to ne znaci automatski da neko vjeruje da je sve nastalo i zapocelo ni iz cega.

Evo ja sam ateista, pa ne bih mogao ni sa kakvom sigurnoscu utvrditi da je sve nastalo i zapocelo ni iz cega. Razlog je jednostavan: nedostaje mnoogo podataka za ikakve iole sigurne zakljucke po tom pitanju.
Tako je jer kako se vjernicima prebacuje da nemaju dokaza u postojanju Boga,isto se moze reci i ateistima da ne mogu dokazati da ga nema.
Vjernici mozda imaju odredjene indicije, tj. stvari koje upucuju na postojanje Boga, no, indicija moze biti dovoljna za necije vjerovanje ali ne i da se prodaje pod dokazanu cinjenicu. No, meni jedino smeta sto je neko spreman nekoga negativno gledati samo zato sto ne dijeli isto uvjerenje po pitanju takvih nedokazivih stvari.

Pretpostavljam da si vidjela moj primjer o covjeku koji leti iznad Sarajeva u kojem sam trazio da se dokaze da doticni ne postoji. Postavio sam ga da bi se pokazao besmisao zahtjeva za dokazivanjem nepostojanja necega sa takvim svojstvima.
kerima1

#9856 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Lopov-eliminator wrote:
kerima1 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Jos jedna od predrasuda. Ako neko ne vjeruje u Boga kakvim ga religije slicne tvojoj predstavljaju, to ne znaci automatski da neko vjeruje da je sve nastalo i zapocelo ni iz cega.

Evo ja sam ateista, pa ne bih mogao ni sa kakvom sigurnoscu utvrditi da je sve nastalo i zapocelo ni iz cega. Razlog je jednostavan: nedostaje mnoogo podataka za ikakve iole sigurne zakljucke po tom pitanju.
Tako je jer kako se vjernicima prebacuje da nemaju dokaza u postojanju Boga,isto se moze reci i ateistima da ne mogu dokazati da ga nema.
Vjernici mozda imaju odredjene indicije, tj. stvari koje upucuju na postojanje Boga, no, indicija moze biti dovoljna za necije vjerovanje ali ne i da se prodaje pod dokazanu cinjenicu. No, meni jedino smeta sto je neko spreman nekoga negativno gledati samo zato sto ne dijeli isto uvjerenje po pitanju takvih nedokazivih stvari.

Pretpostavljam da si vidjela moj primjer o covjeku koji leti iznad Sarajeva u kojem sam trazio da se dokaze da doticni ne postoji. Postavio sam ga da bi se pokazao besmisao zahtjeva za dokazivanjem nepostojanja necega sa takvim svojstvima.
Nisam pogledala,ali razumijem o cemu govoris. :thumbup:
Slazem se i sa tvojim prvim upisom i meni smeta naravno mrznja i zbijanje u torove.
belfy

#9857 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

arzuhal wrote: Koliko sam shvatio, ona nastoji samo da kaže (malo nespretnije) ono što je Kant već fino objasnio u Kritici čistog uma i njegovim aporijama u koje čisti um zapada. Pitanje postojanja Boga ili duše je stvar vjerovanja i pripada predmetnom području kojom se znanost (prirodna ili društvena, svaka je zasnovana na empiriji) ne bavi, i ne može se dokazati ni postojanje niti nepostojanje, na način kako to metodologija znanosti zahtijeva.
pogresno si shvatio druze. i sam si mogao primjetiti da sam davno prestao diskutovati stvari koje se ponavljaju. kerima je ovdje unijela novi element na koji sam odgovorio. empririju u smislu njenog posta sam dosljedno primjenio i tacna je. pogledaj jos jednom.
arzuhal

#9858 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by arzuhal »

belfy wrote:
arzuhal wrote: Koliko sam shvatio, ona nastoji samo da kaže (malo nespretnije) ono što je Kant već fino objasnio u Kritici čistog uma i njegovim aporijama u koje čisti um zapada. Pitanje postojanja Boga ili duše je stvar vjerovanja i pripada predmetnom području kojom se znanost (prirodna ili društvena, svaka je zasnovana na empiriji) ne bavi, i ne može se dokazati ni postojanje niti nepostojanje, na način kako to metodologija znanosti zahtijeva.
pogresno si shvatio druze. i sam si mogao primjetiti da sam davno prestao diskutovati stvari koje se ponavljaju. kerima je ovdje unijela novi element na koji sam odgovorio. empririju u smislu njenog posta sam dosljedno primjenio i tacna je. pogledaj jos jednom.
Da, raspravu o temeljima logike (ili više logika, jer logika je pakao što rekao Vitgenštajn :lol: ) sam primjetio i na to ništa nisam nisam ni rekao (imao bih, ali bi mi uzelo vremena :D ), nego sam, haj', pokušao da pretpostavim da je to ono što je @kerima htjela da istakne, da ukaže...
AleksoMKD

#9859 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Edouard wrote: Ujedno nisam vidio/čuo koja to dobra, razumna i prihvatljiva objašnjenja/obrazloženja ateisti daju/nude za to vjerovanje, posebno za onaj dio gdje tvrde da je i sve ono bitno ljudsko: svijest, mišljenje, osjećaji, sloboda, ... v, dobrota, itd., produkt materije i različitih materijalnih procesa.
Nemam poima. Najiskrenije.

Znam da je sve navedeno dobro i za pojedinca i za drustvo. Mozda je to pitanje prostog opstanka?
skupljac_zeljeza

#9860 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Zanimljiva su ova gore poređenja. Ako bi napravili okrugli sto na koji bi pozvali rabina, popa, paroka, hodžu, naučnika teistu, naučnika ateistu, umjetnika agnostika ili kustosa deistu i pitali o Crvnekapici, Djeda Mrazu i čajniku u svemiru brzo bi se našao usaglašen odgovor. Kada bi prešli na priču o jednom Bogu tu bi već dobili dihotomiju.
belfy

#9861 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

zanimljivo je i to tvoje poredjenje, jer ako bi umjesto rabina, popa, i hodže doveo samana, budistu i pripadnika Hare Krishne onda bi ta tvoja dihotomija malo izostala.
ANAKIN

#9862 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ANAKIN »

skupljac_zeljeza wrote:Zanimljiva su ova gore poređenja. Ako bi napravili okrugli sto na koji bi pozvali rabina, popa, paroka, hodžu, naučnika teistu, naučnika ateistu, umjetnika agnostika ili kustosa deistu i pitali o Crvnekapici, Djeda Mrazu i čajniku u svemiru brzo bi se našao usaglašen odgovor. Kada bi prešli na priču o jednom Bogu tu bi već dobili dihotomiju.
bravo
skupljac_zeljeza

#9863 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

belfy wrote:zanimljivo je i to tvoje poredjenje, jer ako bi umjesto rabina, popa, i hodže doveo samana, budistu i pripadnika Hare Krishne onda bi ta tvoja dihotomija malo izostala.
Ne bi različita mišljenja izostala nego moguće da bi se povećao procenat u korist monoteizma. Zavisi ko bi bio ispred hindusa i američkih indijanaca. :wink:
Edouard

#9864 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
Edouard wrote:
AleksoMKD wrote: Ali ako neko nesto tvrdi taj treba to i da dokaze.
Mislis, otkud LJUDIMA to uvjerenje? Ovo ne mora biti ograniceno samo na ateiste. Moze ali i ne mora biti samo iz materije, ono na sta se recimo ja oslanjam je nauka.

Nemam neko sad tvrdo uvjerenje da je sve nastalo iskljucivo iz materije jer fali mnogo podataka, jedino sto imamo su indicije tj. stvari koje upucuju na nesto, ali je sve to nedovoljno za neke grandiozne definitivne zakljucke.
Iskreno, ne kontam kako uskladiti one mnogobrojne upise/tvrdnje ovdje izrečene, kako ateisti, (tvrdnje su, možda osim tebe, bile generalizirajuće a ne pojedinačne), kako oni svoj svjetonazor baziraju isključivo na naučnim dokazima, zdravom razumu, činjenicama..., a sada evo vidim i na indicijama, pa na nekim smjerovima i pretpostavkama nekih naučnika (@sigh), pa unatoč tome što fali puno podataka za neke sigurne zaključke...(čini se da je ateistima jedino sigurno da Bog ne postoji).
Je li ovdje u pitanju neka nedosljednost, ili se tu ipak radi o dosljednosti koju ja ne kontam?
AleksoMKD

#9865 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Edouard wrote:(čini se da je ateistima jedino sigurno da Bog ne postoji).
Pa to je to sto se tice ateizma.

Ne verujemo u boga/bogove. Sve drugo je do pojedinca, nema pape ateistockog niti svetih spisa ateista. Neko voli pivo a neko ne voli.....

Sto se tice svjetonazora, ja se uglavnom vodim sa onim "try not to be a cunt" i OK mi je.
statixx

#9866 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

AleksoMKD wrote:
Edouard wrote: Ujedno nisam vidio/čuo koja to dobra, razumna i prihvatljiva objašnjenja/obrazloženja ateisti daju/nude za to vjerovanje, posebno za onaj dio gdje tvrde da je i sve ono bitno ljudsko: svijest, mišljenje, osjećaji, sloboda, ... v, dobrota, itd., produkt materije i različitih materijalnih procesa.
A religijske dogme su razumna i prihvatljiva objasnjenja. :D

Sta nam prosjecan vjerski sluzbenik moze reci o nekoj dusevnoj bolesti (npr. shizofrenija ili bipolarni poremecaj), osim da su se nekada lijecile na'kim egzorcizmima i rukjama. Te vase dogme i filozofska razmatranja poptupno su sterilni kada se treba konkretno uhvatiti u kostac sa stvarima, pa cak i sa onima koje ste doskoro drzali ekskluzivno vjerskim podrucjem.
piupiu

#9867 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

arzuhal wrote:
Koliko sam shvatio, ona nastoji samo da kaže (malo nespretnije) ono što je Kant već fino objasnio u Kritici čistog uma i njegovim aporijama u koje čisti um zapada. Pitanje postojanja Boga ili duše je stvar vjerovanja i pripada predmetnom području kojom se znanost (prirodna ili društvena, svaka je zasnovana na empiriji) ne bavi, i ne može se dokazati ni postojanje niti nepostojanje, na način kako to metodologija znanosti zahtijeva.
Moje je misljenje da je rasprava o pitanju postojanja Boga ili duse stvar osjecanja . To je ono sto Edo stalno govori, ali ne nailazi na razumijevanje. On osjeca da je covjek povezan sa svime, on osjeca da svijest, emocije, ideje, itd … nisu izolovane i nebitne, da imaju neku svrhu; da covjek na neki nacin ne samo promislja i poima, nego i osjeca svoju povezanost sa svijetom i necim univerzalnijim od samog sebe, itd. Ja tu povezanost ne smatram nuzno i nekom specificnom kozmickom ‘zadacom’, pa cak ni nekom kozmickom ‘uslovljenoscu’; ali to ne znaci da je jedno ili drugo osjecanje ‘pogresno’.

Za ateistu, ne postoji dokaz za postojanje Boga - kao koncepta koji drugi ljudi imaju (ili su kreirali) o njemu. Samim tim, institucija religije postaje politicko pitanje. Ateizam mozda cak Bogu (ili ideji o istom) daje kompliment tvrdeci da ga otima, na primjer, od iskonskih mitova i praiskonskog osjecanja straha pred nepoznanicama, kao i od ljudske zloupotrebe ili, ako vam se ova rijec ne svidja - instrumentalizacije. Ateista ne smatra religiju svetim kodom Univerzuma predatim Covjeku u obliku Knjige da bi ga naucio kako da se ponasa u skladu sa Bozjim zeljama.

Ateista smatra da mu nauka daje puno uvjerljivija objasnjenja o svijetu oko sebe. U vjerskim knjigama, ateista ne vidi ni dokaze Bozjeg postojanja, niti tragove bozanskog, nego dokaze covjekove zelje za postojanjem Boga i, uopste, tragove covjeka. Ako Bog - kao univerzalno ‘sve’ i princip i energija svega - postoji, ateista smatra da se do njega sasvim sigurno moze doci i naucnim putem, da ‘ga’ se moze dokazati, i da “on" nije “bice" koje se prilagodjava ljudskim mjerilima i pravilima, vec da su ga ljudi takvim uoblicili i priblizili sebi. Isti argument mogu dati i teisti - pitajuci se ‘pa zasto ti onda treba dokaz, kad se Bog zaista ne prilagodjava ljudskim mjerilima i pravilima”?

Kada bi se, opet, postojanje Boga i naucno dokazivalo - pitanje je - gdje bi ga trazili i sta bi trazili? A, kada bi Bog bio “pronadjen" i prepoznat kao univerzalni princip svega i samo sve - da li bi nam religije jos uvijek bile potrebne? Da li bi s njim ‘komunicirala’ ili ga ‘objasnjavala’ nauka, i sta bi to znacilo? U ovom trenutku, ateista, ipak, dokaza o postojanju Boga nema i samim tim se spori sa religijom, a ne sa Bogom (ateista ne vidi razlog da se spori s necim cega po njegovom misljenju nema). Pa je onda mozda pitanje za postaviti ateisti - kakav dokaz trazis? A, na pitanje zasto vjerniku ne treba dokaz je, na primjer, odgovorio Edo upravo tom pricom o spiritualnoj dimenziji ljudskog osjecanja sebe u odnosu na svijet.

Mozda bi se rasprava o “njemu" izmedju teista i ateista vodila mnogo lakse kada bi se na momenat zaboravilo na samo ime “Bog" i dogma stavila na stranu, pa se razgovaralo samo o tome sta ta ideja ili osjecanje ili vjerovanje zapravo predstavlja jednima ili drugima. Kakvo je to uopste osjecanje Boga, koje jedni imaju, a drugi nemaju? I zasto bi Bog morao biti objektivno (nauka - religija), a ne bi, na primjer, bio samo subjektivno osjecanje i veza (ja sam dio svega i u vezi sa svim)?
kerima1

#9868 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Piupiu..odlicno receno :thumbup:
piupiu

#9869 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Evo da dodam nesto lijepo za intermezzo, velikog Rumija … iako znamo sta je ideja ove pjesme, ovu vam pjesmu “poklanjam” s drugom “idejom” - kao svijest o jedinstvu medju nama :) … da se moze putovati kroz vrijeme … ja bih isla traziti Rumija!

Nasa je karavana krenula iz nistavila noseci ljubav.
Vino sjedinjenja vjecno osvjetljava nasu noc.
Tim vinom sto nije zabranjeno jer ga dopusta vjera ljubavi, vlazit cemo usne sve do posljednje zore.
Mi smo zapravo samo jedna dusa, Ja i Ti, pojavljujemo se i skrivamo se
Ti u meni, Ja u tebi.
To je duboki smisao moje veze sa tobom.
Izmedju mene i tebe ne postoji ni Ja, ni Ti.

Jalal ed-Din Rumi (1207-1273)
arzuhal

#9870 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by arzuhal »

Ovo @piupiu namjerno ovako piše zbog GAU-a osmice, da mu napakosti...

:mrgreen:
kerima1

#9871 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:Ovo @piupiu namjerno ovako piše zbog GAU-a osmice, da mu napakosti...

Svima se obraca sem ko nije ni vjernik ni ateista :D
arzuhal

#9872 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:
arzuhal wrote:Ovo @piupiu namjerno ovako piše zbog GAU-a osmice, da mu napakosti...

Svima se obraca sem ko nije ni vjernik ni ateista :D
Znam, al' moram malo provocirat GAU-a, kako bilo...Stari bosanski adet :mrgreen:
Lopov-eliminator

#9873 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Edouard wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Edouard wrote: Nego, @Alekso, s obzirom da je tema o svjetonazoru ateista, a ne o Božjoj opstojnosti, a neupitna i bitna stavka u tom svjetonazoru je i vjerovanje da svekolika stvarnost proističe isključivo iz materije kojoj, koliko sam shvatio i ne znadu porijekla, mene zanima, a ako nisam dobro složio pitanje ispravi me, mene zanima otkuda to vjerovanje ateistima?

Iskreno, ne kontam kako uskladiti one mnogobrojne upise/tvrdnje ovdje izrečene, kako ateisti, (tvrdnje su, možda osim tebe, bile generalizirajuće a ne pojedinačne), kako oni svoj svjetonazor baziraju isključivo na naučnim dokazima, zdravom razumu, činjenicama..., a sada evo vidim i na indicijama, pa na nekim smjerovima i pretpostavkama nekih naučnika (@sigh), pa unatoč tome što fali puno podataka za neke sigurne zaključke...(čini se da je ateistima jedino sigurno da Bog ne postoji).
Je li ovdje u pitanju neka nedosljednost, ili se tu ipak radi o dosljednosti koju ja ne kontam?
Ne mozes ih ni uskladiti. Stvar je u tome da, mimo determinante nevjerovanja u Boga tj. neslijedjenja neke religije, ne mozes praviti kalup za ateiste. Zato te je neko jednom prilikom pitao sta podrazumijevas pod "dosljednim ateistom" (ti si taj termin spominjao).

Ateisti samo smatraju da, kako stvari sada stoje, nema dokaza za postojanje Boga, i to je otprilike sve. Svjetonazor zasnovan na nauci zasniva se na znanju, za koje se tezi da bude vece nego jucer, a ne na tvrdolinijaskim stavovima poput onog da nesto postoji a ko tvrdi drukcije on je odmah zlocinac, treba ga se kazniti najstrozijom kaznom i sl.

Sad, reci da se zasniva na zdravom razumu je po meni pomalo pretenciozno, nekako ispada da onaj ko ne naleti na isti zakljucak nema zdrav razum.
S4mpion

#9874 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

piupiu wrote:
Kada bi se, opet, postojanje Boga i naucno dokazivalo - pitanje je - gdje bi ga trazili i sta bi trazili?
Mislim da ovo "kada bi" čak i nije potrebno. Nauka stalno istražuje svijet oko sebe, a jedan od njenih ogromnih ciljeva je upravo pronalazak početka.
statixx

#9875 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Lopov-eliminator wrote:Ne mozes ih ni uskladiti. Stvar je u tome da, mimo determinante nevjerovanja u Boga tj. neslijedjenja neke religije, ne mozes praviti kalup za ateiste. Zato te je neko jednom prilikom pitao sta podrazumijevas pod "dosljednim ateistom" (ti si taj termin spominjao).
Pa to njega i muci. Nema indoktrinacije, jedinstevnih ideja i tumacenja, pogled na svijet je individualna stvar. I onda krene sicati se pojmovima kao ljubav i sloboda jer time kao dokazuje nesto. Pitajmo ljude da definisu ove pojmove i dobicemo stotinu razlicitih definicija, dakle to je stvar covjekovog iskustva i okruzenja tj. kulture u kojoj je odrastao i potrebe da odredjena emocionalna ili mentalna stanja svede na jednu rijec, radi lakse komunikacije.

Evo recimo slobodu mnogi dozivljavaju drugacije nego mainstream vjernici. Religioznoscu covjek se nuzno odrice dijela svoje nezavisnoti i slobode i podcinjava religijskoj birokraciji. Evo iz perpsektive jednog od najvecih naucnika 20 st. kako je dozivio osjecaj napustanja religije.
On a far more modest scale, I found it a wonderful feeling not just to taste the unification metaphysics but also to be released from the confinement of fundamentalist religion. I had been raised a Southern Baptist, laid backward under the water on the sturdy arm of a pastor, been born again. I knew the healing power of redemption. Faith, hope, and charity were in my bones, and with millions of others I knew that my savior Jesus Christ would grant me eternal life. More pious than the average teenager, I read the Bible cover to cover, twice. But now at college, steroid-driven into moods of adolescent rebellion, I chose to doubt. I found it hard to accept that our deepest beliefs were set in stone by agricultural societies of the eastern Mediterranean more than two thousand years ago. :D I suffered cognitive dissonance between the cheerfully reported genocidal wars of these people and Christian civilization in 1940s Alabama. It seemed to me that the Book of Revelation might be black magic hallucinated by an ancient primitive. :D And I thought, surely a loving personal God, if He is paying attention, will not abandon those who reject the literal interpretation of the biblical cosmology. It is only fair to award points for intellectual courage. Better damned with Plato and Bacon, Shelley said, than go to heaven with Paley and Malthus. But most of all, Baptist theology made no provision for evolution. The biblical authors had missed the most important revelation of all! :mrgreen: Could it be that they were not really privy to the thoughts of God? Might the pastors of my childhood, good and loving men though they were, be mistaken? It was all too much, and freedom was ever so sweet. I drifted away from the church, not definitively agnostic or atheistic, just Baptist no more.
E.O. Wilson

Nemojte sad onu pricu Pa znas, ali on nije iskusio cari prave religije :D , jer on je zestoki borac protiv tribalizma i teze o "posebnostima" bilo koje grupe.
Locked