harač wrote:
previše nekih općih mjesta, "zapad" kao neka homogena pojava, neke lažne dihotomije (istina v. hljeb) etc.
činjenica je da bez kapitala nema nauke, naročito fundamentalnog istraživanja. neće državu blagostanja dotući nauka i potraga za istinom
Ovo je citat iz tvog posta?
Upravo ovo posljednje ukazuje na smjer kojim bi ljudska civilizacija trebala da ide: ulaganje zastrašujuće mnogo novca u istraživanja koja nemaju nikakve druge koristi do istine
Poceli smo o ulaganju istine radi. Ja kazem da se slabo ulaze istine radi. Vecina kapitala se ulaze zbog profita na makro-nivou. Na mikro nivou, mene interesuje da li cu imati 1. posao, 2. kucu, 3. penziju.
I onda pominjem penzione fondove na Zapadu kao dobar primjer za nivo nase svijesti o ekonomskoj povezanosti i uslovljenosti stvari - prosjecan covjek na Zapadu je i sam dio velikog vojno-industrijskog sistema koji mu donosi dobit - najeklatantniji primjer je kroz penzione fondove na cija ulaganja prosjecan covjek nema nekog uticaja. Penzioni fondovi igraju ogromnu ulogu na globalnom trzistu kapitala. Oni, kao i svaka dionicarska struktura, moraju svake godine dati izvjestaj o dobiti na ulaganje.
Moj penzioni fond je ulozen u cetiri 'opsta' pravca investiranja, a ja nemam uvidjaj u to da li se te pare guraju u proizvodnju municije ili u eko-energiju. U istrazivanja se sigurno ne ulazu. Vrlo je moguce da taj kapital finansira proizvodnju tenkova negdje, jer nemam opciju da izaberem 'eticku investiciju'. Dakle, ja mozda finansiram rat, no ja to ne znam. Mogu samo pretpostaviti. Tako se sa mene skida moralna odgovornost, a ja mogu pricati kako zelim da nema ratova i da 'drzava' ulaze lovu u naucna istrazivanja (po mogucnosti ne od moje penzije, ne naustrb mog zdravstvenog osiguranja ili socijalne pomoci za nezaposlene ili besplatnog obrazovanja, jer ko zna kako ce se istrazivanje zavrsiti, a treba papati, itd) ... Zar nismo od toga posli - kako bi bilo divno kad bi se ogromne kolicine pare ulagale u projekte kojima je svrha samo istina?
Meni (prosjecnom covjeku) je vazno da se moja buduca penzija 'oplodi', a kako, to ne pitam. I to je slucaj sa 95% ljudi na svijetu koji uopste imaju svijest o tome da je njihova buduca penzija (koju koristim samo kao jedan primjer) ulozena negdje u globalni finansijski sistem, a taj koncept penzionih fondova je karakteristican za Zapadni, odnosno za razvijeni svijet - i zbog toga 'homogenizacija Zapada' - zbog globalizovanog kapitala.
Drzava u kojoj ja zivim konstantno reze budzet za istrazivanja, obrazovanje, socijalni i penzioni sistem, a konstantno povecava budzet za vojne potrebe ... dakle, od mene se trazi da moja penzioni fond bude plodan, a ne da doprinese naucnim istrazivanjima, a drzava svoju lovu radije ulaze u podmornice i tenkove, a pala je sa prve na 27.u poziciju u komercijalizovanju eko-energije jer je ... ukinula finansiranje. I onda dodjes do toga gdje ide vecina kapitala. Tamo gdje ima kratkorocnog profita.
Mislim, nije sve crno-bijelo, daleko od toga, ali ovo je jedan od odgovora na pitanje o tome zasto se gomila love ne ulaze u projekte koji za cilj imaju 'samo istinu'. Dakle, jedna Amerika ulaze 600 milijardi godisnje u vojnu industriju. A, jedan CERN sa pisljivih milijardu dolara godisnje i 2,400 ljudi finansira 20 drzava. Koliko ima takvih projekata na svijetu oko kojih se drzave uopste mogu dogovoriti? No, dobro, da ne bude sve crno, cak i kad istrazivacki projekti imaju vojnu svrhu nastane svasta ... evo i ovaj Internet po kojem palamudimo!
Elem, dobra ova tema o ateistickom svjetonazoru, sad smo vec u dubokom off topicu. Izvinjavam se.