Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
piupiu

#9801 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

dustaban wrote: Prvo i prvo ja sam vec izvjesno vrijeme samobanovan, uopce ne ucestvujem u raspravama samo ponekad pogledam. Prema tome mozete me slobodno i skroz ukinuti.
A o uvredama ne bih, Zar nije uvreda i sam naslov ove teme koji je na tragu vjecnog bezobrazluka kako bez religije nema ni morala ni svjetonazora.
Problem je ovdje sto niko nema pravi odgovor na moju tezu da je pravi vjernik samo onaj kojemu ne treba religija (razdvajanje vjere i religije)! To sam pretocio u ovu sjajnu izreku kojoj se ne moze pera odbiti. Nad njom se zaista svaki samoproglaseni vjernik mora zamisliti jer je njome razotkrivena strasna istina - "vjernici" zapravo vjeruju u religiju, ne u boga!

A sad me ostavite na miru, da uzivam u bozanskoj poziciji posmatranja i smijanja vasim zabludama.

8-)
:lol: :D :)

Sto si se samobanovao? O’dje samo ja banujem! :oops: :D

Uglavnom, cini sto ti srce iste. I vrati nam se s vremena na vrijeme, i ovdje se dese zanimljive diskusije, kao sto je zanimljiva i ova teza o vjerovanju u sistem … no, na ovoj temi nam ipak valja malo vise pricati o ateizmu, a malo manje ratovati. :wink:
harač

#9802 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote:Izgleda da je 'progres' vezan za vojnu moć. Često se može čuti da su muslimani zaostali. Nije se tako o njima govorilo dok su bili osvajači bilo kao Arapi ili Turci.

ne toliko vojna moć (sjeverna koreja ima nuklearki toliko da se može ugodno kvalifikovati među naj-nezaostalije po tom kriteriju), koliko razvoj (tehnološki, kulturni i svaki drugi). islam je svoje zlatno doba prije 1000 godina zaradio ne osvajanjima, već upravo naučnim napretkom. a onda je propao, što zbog mongola, što zbog klerikalizacije

simbioza vojne moći i napretka, međutim, nije slučajna. u svim onim sferama gdje je nužno provesti neko fundamentalno istraživanje, koje zahtijeva hrpu novca, nužna je država. a ona će se najradije rastati od tih para, ako to može - barem kao nuspojava ili epifenomen - imati nekog pozitivnog utjecaja na vojnu moć ili neke druge konkretnije političke interese. SAD je upravo zbog manjka te konkretne koristi odbila da radi temeljna istraživanja sa česticama, koje je onda preuzeo na sebe CERN. Upravo ovo posljednje ukazuje na smjer kojim bi ljudska civilizacija trebala da ide: ulaganje zastrašujuće mnogo novca u istraživanja koja nemaju nikakve druge koristi do istine
kerima1

#9803 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

bumerangss wrote:
nasa wrote:
bumerangss wrote:I Affan Ramic ateista! :-) Tek kad neko umre vidis koje je vjere :mrgreen:
Kazu u Sa 95% muslimana... e nije nego ih je 20%, ateista 75%, katolika 2%, pravoslavaca 2% i 1% ostalih :skoljka:
Ja sam Islamske vjere... necu se zeniti da me zena ne bi ukopala gdje ona hoce!!! :lol:
Ma ....vazno je da je nadzivis :D
Rijetkost je da muz nadzivi zenu, jer nas one istrose i fizicki i psihicki, "popiju" nam zivce i "slome" nam kicmu tako da u vecini slucajeva muz ode u invalidsku penziju u 50-tim a opali ga hercika u 60-tim a hanuma, ocuvana kucna domacica, po pravilu u ranim pedesetim ostane udovica koju jos klimax drma tako da ona nastavi flertovati i zivjeti od naslijedjene muzeve penzije :D Udovice najvole da su im muzevi u Vlakovu jer se vise "ne brinu" gdje je muz, je li u kafani ili kladionici ili u krevetu s drugom :lol: Neeeecuuuu da se zenim!!!! :run:
:lol:
pametna odluka :D
nasa

#9804 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

:lol: :thumbup:

Gledaj, dosle tobe
jer kad muskarac ostane udovac svi navale ma gdj's sam kuhati, jadnicak, jos i cistiti, a vec s djecom e tu postaje pravi mucenik tako da pronalazak nove hanume dodje ko neko uzviseno djelovanje...
a za zene biste da kuhaju, ciste, brinu o djeci, oplakuju bivseg, ne izlaze iz kuce da komsiluk sta ne pomisli lose ...eeee :D
arzuhal

#9805 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by arzuhal »

harač wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Izgleda da je 'progres' vezan za vojnu moć. Često se može čuti da su muslimani zaostali. Nije se tako o njima govorilo dok su bili osvajači bilo kao Arapi ili Turci.

ne toliko vojna moć (sjeverna koreja ima nuklearki toliko da se može ugodno kvalifikovati među naj-nezaostalije po tom kriteriju), koliko razvoj (tehnološki, kulturni i svaki drugi). islam je svoje zlatno doba prije 1000 godina zaradio ne osvajanjima, već upravo naučnim napretkom. a onda je propao, što zbog mongola, što zbog klerikalizacije

simbioza vojne moći i napretka, međutim, nije slučajna. u svim onim sferama gdje je nužno provesti neko fundamentalno istraživanje, koje zahtijeva hrpu novca, nužna je država. a ona će se najradije rastati od tih para, ako to može - barem kao nuspojava ili epifenomen - imati nekog pozitivnog utjecaja na vojnu moć ili neke druge konkretnije političke interese. SAD je upravo zbog manjka te konkretne koristi odbila da radi temeljna istraživanja sa česticama, koje je onda preuzeo na sebe CERN. Upravo ovo posljednje ukazuje na smjer kojim bi ljudska civilizacija trebala da ide: ulaganje zastrašujuće mnogo novca u istraživanja koja nemaju nikakve druge koristi do istine
Da, bilo bi najbolje da se kreće u tom pravcu. Al' džaba ukazivanju na smjer, nikad to kod ljudi nije pilo vode :mrgreen: Izvjesnije je da će nas sve to koštati opstanka...
harač

#9806 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

arzuhal wrote:Izvjesnije je da će nas sve to koštati opstanka...
svima nam je mrijet, prije ili poslije. samo što se neki ne nadaju da će saznavati i u gasovitom stanju, pa su spremni na svakakve rizike ovdje i sada :D
Leo_alfa

#9807 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

piupiu wrote:
dustaban wrote: Prvo i prvo ja sam vec izvjesno vrijeme samobanovan, uopce ne ucestvujem u raspravama samo ponekad pogledam.
8-)

Fulali ste temu s ovim, ovo bi vec trebalo da ide pod mudrosti :lol:
Leo_alfa

#9808 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

harač wrote:kontam nešto danas: svjetonazor islamske države nije sporan, pa ne zaslužuje temu :D

inače, u odsustvu kvalitetnije rasprave, Shelly Kagan (Yale) v. William Lane Craig (?), o bogu i moralnosti; nađe se i ovog ateističkog svjetonazora

https://www.youtube.com/watch?v=SiJnCQuPiuo
Fino... ali iskreno, mozda nisam objektivan, ja tesko da mogu William Lane Craig-a uzimati za ozbiljno u diskusijama...
Leo_alfa

#9809 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

nasa wrote::lol: :thumbup:

Gledaj, dosle tobe
jer kad muskarac ostane udovac svi navale ma gdj's sam kuhati, jadnicak, jos i cistiti, a vec s djecom e tu postaje pravi mucenik tako da pronalazak nove hanume dodje ko neko uzviseno djelovanje...
a za zene biste da kuhaju, ciste, brinu o djeci, oplakuju bivseg, ne izlaze iz kuce da komsiluk sta ne pomisli lose ...eeee :D
Pa kad smo mi muskarci stoka, ne zezam se iskreno mislim... Dosli smo do toga da kad operemo sudje odjednom se osjecamo sexy :lol:, kao da smo uradili ne znam kakvo herojstvo, a ne najnormalniju stvar. A ovo se uvijek nekako objasnjava "zagonetnom prirodom" muskaraca, osvajaca, gospodara, predvodnika krda, sto je omoguceno podredjenom ulogom zene u drustvu. Realno nasa uloga (muskaraca) se najbolje moze definisati sa ulogom truta, s obzirom na to sta predstavlja ogroman dio koji nam svakodnevno odvlaci fokus (seks, seks prodaje sve). A tako nam malo treba da shvatimo koliko smo jednaki.
piupiu

#9810 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Leo_alfa wrote:
harač wrote:kontam nešto danas: svjetonazor islamske države nije sporan, pa ne zaslužuje temu :D

inače, u odsustvu kvalitetnije rasprave, Shelly Kagan (Yale) v. William Lane Craig (?), o bogu i moralnosti; nađe se i ovog ateističkog svjetonazora

https://www.youtube.com/watch?v=SiJnCQuPiuo
Fino... ali iskreno, mozda nisam objektivan, ja tesko da mogu William Lane Craig-a uzimati za ozbiljno u diskusijama...
Taman podjoh pitati ko je Craig (i to nakon sto sam odgledala debatu :lol:), pa, nadjoh ovo Dawkinsovo objasnjenje ... evo, da ga podijelim za one koji takodje ne znaju ...

http://www.theguardian.com/commentisfre ... lane-craig
piupiu

#9811 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Leo_alfa wrote:
piupiu wrote:
dustaban wrote: Prvo i prvo ja sam vec izvjesno vrijeme samobanovan, uopce ne ucestvujem u raspravama samo ponekad pogledam.
8-)

Fulali ste temu s ovim, ovo bi vec trebalo da ide pod mudrosti :lol:
Moramo pitati Nasu da prebaci na doticnu temu - i to na pocasno mjesto! Nije se s nama ateistima saliti - dijapazon nam je od forumske samoinicijative do ukidanja samoinicijative afirmativnom forumskom diktaturom: Thou shalt not ban yourself! Sve znamo. :oops: :D :lol:
piupiu

#9812 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

arzuhal wrote:
harač wrote:

Da, bilo bi najbolje da se kreće u tom pravcu. Al' džaba ukazivanju na smjer, nikad to kod ljudi nije pilo vode :mrgreen: Izvjesnije je da će nas sve to koštati opstanka...
Birokratizacija je dohakala mnogim sistemima, sto bi rek'o drug Trocki. :oops: No, ovdje je problem daleko veci - uvezivanje ideologije i profita ... dvije trecine svjetske ekonomske razmjene su u rukama 500 multinacionalnih organizacija. Americki vojno-industrijski kompleks hrani i dobar dio tog sistema, iz kvartala u kvartal ... one koji prodaju IT sisteme, konsultantsku i logisticku podrsku i usluge ... kad nema prodaje i upgradea, znaci kad nema ratova ... odose poslovi i investicije - i to sirom svijeta! Od LHCa se slabo ko najeo. Nema nista od istine kad je stomak u pitanju. Tesko je to svariti - ali, kad je nekom rat, nekom drugom je sampanjac zbog dobrog kvartala - no, vidljiva linija izmedju to dvoje je izbrisana da bi svima bilo lakse.

Koliko bi ljudi odbilo posao u Thalesu, Rhytheonu, itd, na primjer, dok im banka kuca na vrata da ih istjera iz kuce? A, koliko ih odbije posao u takvim organizacijama i onako ... kad ne krci tiba? Slabo se iko sjeti morala, ideologije, velikih istina kad se odluke ticu naseg zivota na mikro-nivou, a odatle sve pocinje. Zna li obican covjek na Zapadu u sta je, na primjer, ulozen njegov penzioni fond? I buni li se ako mu je 30% dionica u Halliburtonu, a dionice rastu? I da li bi dao da mu se penzioni fond ulozi, na primjer, u CERN? Eh, tu, po mom misljenju, padaju potrage za istinama. Odgovorno tvrdim da kapital nema ni vjeru, ni ideologiju, kao sto je nema ni progres. Ideologije su samo sredstvo, njima se zabavlja buranija. :wink:
fatamorgana

#9813 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

piupiu wrote:

....S4mpion, prijave postova vrse se pritiskanjem dugmica u uglu ili na PP.

Hvala. :)
Šampinjon tužnibaba! :lol:
fatamorgana

#9814 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Gledaj, dosle tobe
RjeŚenje? ..... 4 hanume! :idea: :sax:
nasa

#9815 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Leo_alfa wrote:

Gledaj, dosle tobe
Pa kad smo mi muskarci stoka, ne zezam se iskreno mislim... Dosli smo do toga da kad operemo sudje odjednom se osjecamo sexy :lol:, kao da smo uradili ne znam kakvo herojstvo, a ne najnormalniju stvar. A ovo se uvijek nekako objasnjava "zagonetnom prirodom" muskaraca, osvajaca, gospodara, predvodnika krda, sto je omoguceno podredjenom ulogom zene u drustvu. Realno nasa uloga (muskaraca) se najbolje moze definisati sa ulogom truta, s obzirom na to sta predstavlja ogroman dio koji nam svakodnevno odvlaci fokus (seks, seks prodaje sve). A tako nam malo treba da shvatimo koliko smo jednaki.
:lol: Svaka cast na iskrenosti...
Postoje neke razlike ali nije to ni blizu kako se predstavlja i kako se zivi u drustvu...Mi zivimo u vremenu kada zene odbijaju da prihvate ogranicenja ili obaveze koje nisu nikako a priori zenske i ima tu pretjerivanja s obje strane.
Imas masu muskaraca kod nas koji na to odgovaraju na nacin da zatvore usi, oni nece i gotovo, hoce zenu koje se uklapa u njihovo vidjenje zene.Isto tako dio zena odbija da preuzme na sebe kucanske obaveze, opravdano, ali istovremeno ne nalazeci dogovor s muzem ili momkom, ostavlja sve trecim licima pa, dobijemo da se o kuci, porodici itd. brine neadekvatno...

Mora se naci dogovor u kojem ce se kvalitetno brinuti o kuci, djeci, u kojem ce porodica biti ono sto treba, a ne samo zaobilaziti...
Ja fakat nisam neka feministkinja ali neprihvatljivo mi je da muzevi ne rade nista odnosno da to nista podrazumjeva gledanje filmova, igrice, kladionice, kafe ...dok se zena raspada, a djeca trpe manjak paznje i adekvatne brige jer mama ne moze stici sve.
Jednako je lose kad zena i muz ,da bi izbjegli svadje i cinjenicu da ne mogu da se dogovore, pribjegavaju angazovanju trecih, placaju nekog ili prepostaju roditeljima da kuhaju, cuvaju djecu, cak ponekad i danima preuzimaju djecu...Na taj nacin gubi znacaj i svrhu roditeljstvo.
Da ne sirim :D ima kod nas pa, i u svijetu jos puno da se predje i promisli o porodica kao osnovnoj celiji drustva, obavezama muskarca i zene unutar iste, ravnopravnosti itd.
Leo_alfa

#9816 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

piupiu wrote:
Leo_alfa wrote:Fulali ste temu s ovim, ovo bi vec trebalo da ide pod mudrosti :lol:
Moramo pitati Nasu da prebaci na doticnu temu - i to na pocasno mjesto! Nije se s nama ateistima saliti - dijapazon nam je od forumske samoinicijative do ukidanja samoinicijative afirmativnom forumskom diktaturom: Thou shalt not ban yourself! Sve znamo. :oops: :D :lol:
Prejako :thumbup: :)
Leo_alfa

#9817 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

nasa wrote:...
Slazem se :thumbup:. A ovo bi mogla biti jedna jako fina tema.
harač

#9818 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

piupiu wrote:
Birokratizacija je dohakala mnogim sistemima, sto bi rek'o drug Trocki. :oops: No, ovdje je problem daleko veci - uvezivanje ideologije i profita ... dvije trecine svjetske ekonomske razmjene su u rukama 500 multinacionalnih organizacija. Americki vojno-industrijski kompleks hrani i dobar dio tog sistema, iz kvartala u kvartal ... one koji prodaju IT sisteme, konsultantsku i logisticku podrsku i usluge ... kad nema prodaje i upgradea, znaci kad nema ratova ... odose poslovi i investicije - i to sirom svijeta! Od LHCa se slabo ko najeo. Nema nista od istine kad je stomak u pitanju. Tesko je to svariti - ali, kad je nekom rat, nekom drugom je sampanjac zbog dobrog kvartala - no, vidljiva linija izmedju to dvoje je izbrisana da bi svima bilo lakse.

Koliko bi ljudi odbilo posao u Thalesu, Rhytheonu, itd, na primjer, dok im banka kuca na vrata da ih istjera iz kuce? A, koliko ih odbije posao u takvim organizacijama i onako ... kad ne krci tiba? Slabo se iko sjeti morala, ideologije, velikih istina kad se odluke ticu naseg zivota na mikro-nivou, a odatle sve pocinje. Zna li obican covjek na Zapadu u sta je, na primjer, ulozen njegov penzioni fond? I buni li se ako mu je 30% dionica u Halliburtonu, a dionice rastu? I da li bi dao da mu se penzioni fond ulozi, na primjer, u CERN? Eh, tu, po mom misljenju, padaju potrage za istinama. Odgovorno tvrdim da kapital nema ni vjeru, ni ideologiju, kao sto je nema ni progres. Ideologije su samo sredstvo, njima se zabavlja buranija. :wink:
previše nekih općih mjesta, "zapad" kao neka homogena pojava, neke lažne dihotomije (istina v. hljeb) etc.

činjenica je da bez kapitala nema nauke, naročito fundamentalnog istraživanja. neće državu blagostanja dotući nauka i potraga za istinom
piupiu

#9819 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

harač wrote:
previše nekih općih mjesta, "zapad" kao neka homogena pojava, neke lažne dihotomije (istina v. hljeb) etc.

činjenica je da bez kapitala nema nauke, naročito fundamentalnog istraživanja. neće državu blagostanja dotući nauka i potraga za istinom
Ovo je citat iz tvog posta?
Upravo ovo posljednje ukazuje na smjer kojim bi ljudska civilizacija trebala da ide: ulaganje zastrašujuće mnogo novca u istraživanja koja nemaju nikakve druge koristi do istine
Poceli smo o ulaganju istine radi. Ja kazem da se slabo ulaze istine radi. Vecina kapitala se ulaze zbog profita na makro-nivou. Na mikro nivou, mene interesuje da li cu imati 1. posao, 2. kucu, 3. penziju.

I onda pominjem penzione fondove na Zapadu kao dobar primjer za nivo nase svijesti o ekonomskoj povezanosti i uslovljenosti stvari - prosjecan covjek na Zapadu je i sam dio velikog vojno-industrijskog sistema koji mu donosi dobit - najeklatantniji primjer je kroz penzione fondove na cija ulaganja prosjecan covjek nema nekog uticaja. Penzioni fondovi igraju ogromnu ulogu na globalnom trzistu kapitala. Oni, kao i svaka dionicarska struktura, moraju svake godine dati izvjestaj o dobiti na ulaganje.

Moj penzioni fond je ulozen u cetiri 'opsta' pravca investiranja, a ja nemam uvidjaj u to da li se te pare guraju u proizvodnju municije ili u eko-energiju. U istrazivanja se sigurno ne ulazu. Vrlo je moguce da taj kapital finansira proizvodnju tenkova negdje, jer nemam opciju da izaberem 'eticku investiciju'. Dakle, ja mozda finansiram rat, no ja to ne znam. Mogu samo pretpostaviti. Tako se sa mene skida moralna odgovornost, a ja mogu pricati kako zelim da nema ratova i da 'drzava' ulaze lovu u naucna istrazivanja (po mogucnosti ne od moje penzije, ne naustrb mog zdravstvenog osiguranja ili socijalne pomoci za nezaposlene ili besplatnog obrazovanja, jer ko zna kako ce se istrazivanje zavrsiti, a treba papati, itd) ... Zar nismo od toga posli - kako bi bilo divno kad bi se ogromne kolicine pare ulagale u projekte kojima je svrha samo istina?

Meni (prosjecnom covjeku) je vazno da se moja buduca penzija 'oplodi', a kako, to ne pitam. I to je slucaj sa 95% ljudi na svijetu koji uopste imaju svijest o tome da je njihova buduca penzija (koju koristim samo kao jedan primjer) ulozena negdje u globalni finansijski sistem, a taj koncept penzionih fondova je karakteristican za Zapadni, odnosno za razvijeni svijet - i zbog toga 'homogenizacija Zapada' - zbog globalizovanog kapitala.

Drzava u kojoj ja zivim konstantno reze budzet za istrazivanja, obrazovanje, socijalni i penzioni sistem, a konstantno povecava budzet za vojne potrebe ... dakle, od mene se trazi da moja penzioni fond bude plodan, a ne da doprinese naucnim istrazivanjima, a drzava svoju lovu radije ulaze u podmornice i tenkove, a pala je sa prve na 27.u poziciju u komercijalizovanju eko-energije jer je ... ukinula finansiranje. I onda dodjes do toga gdje ide vecina kapitala. Tamo gdje ima kratkorocnog profita.

Mislim, nije sve crno-bijelo, daleko od toga, ali ovo je jedan od odgovora na pitanje o tome zasto se gomila love ne ulaze u projekte koji za cilj imaju 'samo istinu'. Dakle, jedna Amerika ulaze 600 milijardi godisnje u vojnu industriju. A, jedan CERN sa pisljivih milijardu dolara godisnje i 2,400 ljudi finansira 20 drzava. Koliko ima takvih projekata na svijetu oko kojih se drzave uopste mogu dogovoriti? No, dobro, da ne bude sve crno, cak i kad istrazivacki projekti imaju vojnu svrhu nastane svasta ... evo i ovaj Internet po kojem palamudimo!

Elem, dobra ova tema o ateistickom svjetonazoru, sad smo vec u dubokom off topicu. Izvinjavam se.
fatamorgana

#9820 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

:run:
Lopov-eliminator

#9821 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

belfy wrote:ma jasno je da svakome treba dati dobronamjeran savjet, ali svako strpljenje ima granicu. nije problem objasniti kada neko ne shvata, ali kada neko nece da shvati je sasvim drugi par opanaka. evo, cak i njegov zadnji upis. sta reci kada neko naze nesto ovakvo:
Edouard wrote:...Čovjek ima ono što ostatak univerzuma nema ni u tragovima, ima svijest, slobodu, misao, osjećaj za smisao, ljubav, dobrotu, istinu...
kako njemu objasniti da niko ne zna da li toga ima u prostranstvima svemira, mozda cak i vise nego na ovoj planeti? on je to jednostavno uzeo za aksiom. univerzum stvoren za covjeka. i to ispali bez "mozda" ili "ja mislim". ne ostavlja covjek tu mjesta sumnji. isto kao kad mu piupiu pokusa to pojasniti matematikom (koja ne bi trebala biti sporna), a on to nazove interesantnim brojem nula... kako ne odustati...ma u stvari - zasto ustrajati? cemu? meni je samo drago da mi ne odgovara na postove, jer to moze biti znak da covjek promislja, a vec znam i kako bi diskusija isla.
Tragicno je sto doticni ne zeli shvatiti neke tako jednostavne stvari koje su daleko ispred vremena inkvizicije. Edinih primjera poput ovog sto si naveo ima brojcano mnogo, ima i mnogo gorih postova, da ne spominjem lazi koje je iznosio i podmetanja koja je radio, a kojih toliko ima da ih je tesko cak i prebrojati. No, uprkos svemu tome, od ovakvih ljudi ne treba odustati zbog buducnosti.

Pogledaj siru sliku realnog zivota na Balkanu posto kliknes na logout i zatvoris browser. Ovakvi ljudi poput Ede su zapravo velika vecina na Balkanu, getoiziranom mjestu u kojem se sve prebrojava po krvnim zrncima, koje si (ne)vjere, jesi li "nas" ili "njihov" i sl., spremni su ti prilijepiti svaku negativnu etiketu koju mogu smisliti (da si: komunjara, fasista, staljinista, moralno inferioran, duhovno ogranicen itd.) I svasta zlog uraditi na mikro ili makro planu - samo zato sto ne dijelis njihovo uvjerenje.

Najlakse je okrenuti im ledja ali ne mozes ignorirati bas tu cinjenicu da razni edouardi cine vecinu u tvom okruzenju (ako zivis na Balkanu), i protivnom ce te ta kasnije cinjenica nemilosrdno opaliti po nosu, a kad se to desi onda dodje do katastrofe nevidjenih razmjera. Nadam se da si me shvatio.
Edouard

#9822 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

harač wrote:

Upravo ovo posljednje ukazuje na smjer kojim bi ljudska civilizacija trebala da ide: ulaganje zastrašujuće mnogo novca u istraživanja koja nemaju nikakve druge koristi do istine
@harač, ma koja te patetika spopala? Tebi stalo do istine, do koje istine, istine bitka ili istine o stvarima? Pa za bitne ljudske istine, istine koje nisu jednake naučnim istinama, za istinu ljudskog postojanja/egzistencije, za ono Fromovsko kako biti, a ne jedino imati, potrebna ti je dobra volja i bistra glava, a ne zastrašujuće mnogo novca. Bitne ljudske istine ne nalaze se i ne izlaze iz hadronskog sudarača u CERN-u.
Da, reče ono ti kao pobornik materijalističkog monizma, da je bitak materijalan, nužan i dovoljan za sve, pa materiju valjda i zato treba istraživati, jer naučna spoznaja stvari ujedno je i spoznaja bitka. Istina, Karl Jaspers misli suprotno, ali ko mu je kriv. Kaže on i da naučna spoznaja ne može odrediti nikakve životne ciljeve, ne postavlja nikakve vrijednosti, pa kao takva ne može ni voditi. A ti prepoznao čak i kojim bi smjerom ljudska civilizacija bitno trebala da ide.
GAU8

#9823 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

U cilju pitanja iz naslova same teme....

...na želji da se iskorijeni svaka glupost poput:

http://www.hindustantimes.com/world-new ... 51297.aspx
zanzakpizdolizije

#9824 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zanzakpizdolizije »

Da ne bi palamudili markove konake o ovoj temi, odgovor na pitanje : Na čemu ateisti baziraju svoj svjetonazor, glasi:
NA ZDRAVOM RAZUMU.
mousstapha

#9825 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mousstapha »

Valjda na razumu. Nikad nisam cuo za "nezdrav" razum. :D
Locked