Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#976 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:
Mu'min wrote:evo i moje kolekcije za 2014 - 10 komada koji će biti u saksijama, ostalo na njivi već odavno.
Image
A koje vrste su zastupane u toj kolekciji? :)
Jalapeno early, Habanero narandžasti, Etna, Tabasco, Rocoto Peruvian Red.
Bhut Jolokiu imam iz prošle godine kao i Etnu i Habanero sadnice.
Vojvoda Vojvodine

#977 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Vojvoda Vojvodine »

Evo su i moje potpuno oporavljene i sklonjene danas od kiše
Image
kinkyseaturtle

#978 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kinkyseaturtle »

Mu'min wrote:kinkyseaturtle

slika bi nam puno pomogla da mi tebi pomognemo. :)

Uzeo sam ovo sredstvo http://hr.unichem.si/brandovi/bio_plant ... od?prid=58
Koliko vidim pomaze, manje je novih ostecenih listova, a i vec su krenuli cvjetovi pa svakako necu ih vise prskat.
Mu'min

#979 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Jučer sam prebacio 4 čilija u veće posude i reko da slika kako izgleda korijenski sistem 1 od sadnica:
Image
art vandeley

#980 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by art vandeley »

Negdje procitah na ovoj temi da je kao prirodno sredstvo za rast papricica do cvjetanja najbolji caj od zare... Ima li neko da mi to potvrdi?

Naime , od kamare presadjenih biljaka u bascu,na otvoreno, prezivjelo je samo nekolicina pa sad ove prezivjele moram cuvati ko malo vode na dlanu :D

Ne znam ni razloge zasto ostale nisu uspjele, jednostavno se osusile. Znam da su osjetljive, bilo je zadnjih dana svakakvog vremena, vjetra itd...
JanuaryJones

#981 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by JanuaryJones »

@Mumin (zamalo ne napisah Mumijevi)... gdje nabaviti sjeme i biste li vi uzgajivači podijelili sa wannabe uzgajivačima? Gdje si nabavio sve one vrste?

Sent from my iPad using Tapatalk
Janjicar

#982 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Janjicar »

JanuaryJones wrote:@Mumin (zamalo ne napisah Mumijevi)... gdje nabaviti sjeme i biste li vi uzgajivači podijelili sa wannabe uzgajivačima? Gdje si nabavio sve one vrste?

Preko neta mozes kupiti sjeme ja nisam u prodavnici u TK nigdje pronasao da ima da prodaju dok za SA ne znam...
sead80

#983 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by sead80 »

Pozz svima,

Ja imam sledece pitanje: je li kasno da sada zasadim sjeme chili-a u saksije??
Capsicum

#984 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

art vandeley wrote:Negdje procitah na ovoj temi da je kao prirodno sredstvo za rast papricica do cvjetanja najbolji caj od zare... Ima li neko da mi to potvrdi?

Naime , od kamare presadjenih biljaka u bascu,na otvoreno, prezivjelo je samo nekolicina pa sad ove prezivjele moram cuvati ko malo vode na dlanu :D

Ne znam ni razloge zasto ostale nisu uspjele, jednostavno se osusile. Znam da su osjetljive, bilo je zadnjih dana svakakvog vremena, vjetra itd...
Ma ove godine je vrijeme katastrofa za paprike. Meni su tek sad počele biljke koliko toliko da rastu. Ali da nemam mini plastenik na balkonu, ostao bi bez svega. Vjetar je bio nenormalan juče. Pa onda grad, pa nagle promjene temperature. Teško da može gore za uzgoj paprika.
Moj ti je savjet da za sljedeću sezonu nabaviš one mini plastenike za paradajz. Malo je peglancija što moraš stalno otvarat i zatvarat da bi biljke imale zraka, ali zato ih uspiješ sačuvat.
Capsicum

#985 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

sead80 wrote:Pozz svima,

Nikad nije kasno, pošto je paprika višegodišnja biljka, samo je najbolje posijati u februaru ili martu. Samo joj obezbijedi dovoljno svjetla, temperature iznad 23 stepena, ne previše vode i veliku saksiju. U takvim uslovima možeš ubirati plodove čak i zimi.
-Spiridon-

#986 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Capsicum wrote: Ma ove godine je vrijeme katastrofa za paprike. Meni su tek sad počele biljke koliko toliko da rastu. Ali da nemam mini plastenik na balkonu, ostao bi bez svega. Vjetar je bio nenormalan juče. Pa onda grad, pa nagle promjene temperature. Teško da može gore za uzgoj paprika.
Moj ti je savjet da za sljedeću sezonu nabaviš one mini plastenike za paradajz. Malo je peglancija što moraš stalno otvarat i zatvarat da bi biljke imale zraka, ali zato ih uspiješ sačuvat.
Ja sam problem sa uraganskim vjetrom rješio ovako:

Image

Žica, bambusovi štapiči i plastične vezice - miran san bez straha od polomljenih biljki! :D
Mu'min

#987 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

JanuaryJones wrote:@Mumin (zamalo ne napisah Mumijevi)... gdje nabaviti sjeme i biste li vi uzgajivači podijelili sa wannabe uzgajivačima? Gdje si nabavio sve one vrste?

:D :D
Redovno gledamo mumijeve kod kuće tako da se i sam nasmijem na svoj račun (SA-x nickname). :)

Sjeme sam nabavljo usput malo preko izmjene, malo preko poklona, malo preko kupovine a imaš sada od Ljubljanske semenarne i kolekciju ljutača za početnike (Pridih mexika) nešto tako piše na embalaži mada je ono čudna smjesa sjemena al nema veze, ljute bi trebale biti. Porijeklo oca i matere ćeš tražiti kod sjemena gdje platiš 1 sjemenku pola marke. :)
Mu'min

#988 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

sead80 wrote:Pozz svima,

Capsicum, ti za 5-icu odgovori. :)

Seade
iz ličnog iskustva ću ti napisati šta sam ja upsio.
Jednom sam onako za foru sijao 4.augusta (znači još 1 mjesec kasnije) one ljute žute paprike koje prodaju po svim bosanski pijacama (tačnije sam kupio paprike od uličnog prodavača sa kombijem i to sjeme poslije sijao).
Prve plodove sam ubrao 4.januara. Znači moguće je mada čemu vakat tom i vrijeme.

Evo i slike paprike o joj pričam:
Image
Mu'min

#989 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Spiridon

super je ovo tvoje rješenje samo ako imaš viška prozor da može ovako fiksirati i da nikom ne smeta i da niko ne dira. :)
-Spiridon-

#990 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Spiridon

super je ovo tvoje rješenje samo ako imaš viška prozor da može ovako fiksirati i da nikom ne smeta i da niko ne dira. :)
U stvari nijedan prozor mi nije tako zvani "višak", ali ja moje iskorištavam za uzgoj ljutih papričica, umjesto da na njima držim neko ukrasno cvjeće. Na kraju, dekorativni utisak ispada isti... :evil:
fatamorgana

#991 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by fatamorgana »

Jeli ko probao Trinidad scorpion, navodno je najljući na svijetu, 12 na skali jačine?
Mu'min

#992 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:
Mu'min wrote:Spiridon

U stvari nijedan prozor mi nije tako zvani "višak", ali ja moje iskorištavam za uzgoj ljutih papričica, umjesto da na njima držim neko ukrasno cvjeće. Na kraju, dekorativni utisak ispada isti... :evil:
Očito ti nisi još oženjen. :lol:
Kad ženiš da će umjesto cvijeća ići ljute paprike tek tada vidiš šta znači 2 mio. SHU ljutina! :lol:
Mlad si ti meni Spiridon. :mrgreen:
Capsicum

#993 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

fatamorgana wrote:Jeli ko probao Trinidad scorpion, navodno je najljući na svijetu, 12 na skali jačine?
Nisam i ne namjeravam :)
Te sorte samo sluze za zafrkanciju. To je nejestivo i de facto otrov. Mislim, mozes ti i cijanida pojest u maloj kolicini pa da ti nista ne bude...
Mu'min

#994 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Pita čojk jel ko probo :) a ne jel pojeo čitavu.
Ja sam probaj Bhut Jolokiu što se tiče plafona kod ljutine.
I nije ljuta samo sve izgori u tijelu. :D
-Spiridon-

#995 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote: Očito ti nisi još oženjen. :lol:
Kad ženiš da će umjesto cvijeća ići ljute paprike tek tada vidiš šta znači 2 mio. SHU ljutina! :lol:
Mlad si ti meni Spiridon. :mrgreen:
Pogrešni zaključci gosp. Mu´min. :)

Oženjen sam (još uvijek srečno :D ) sa več davno odraslom djecom, koji žive za sebe u svojim stanovima :skoljka:

Sa suprugom nemam problema oko ljutica jer je i njoj zanimljivo, da ih prati u uzgoju "od sjemenke do ploda". :izet:
Arc_Angel

#996 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Arc_Angel »

Carolina reaper :-) :-) :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Carolina_Reaper

cekam sjemenke koje mi je poslao drugar
-Spiridon-

#997 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Čekam i ja 8-)
dado0502

#998 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dado0502 »

Ja cekam plod od nje ;-). Iz Holandije sam narucio semena u Januaru. Postavljam sliku sutra.
-Spiridon-

#999 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

dado0502 wrote:Ja cekam plod od nje ;-). Iz Holandije sam narucio semena u Januaru. Postavljam sliku sutra.
Znamo kako izgleda. Kada sazriju postavite radije sliku kako jedete Carolina reaper :evil:

LP
dado0502

#1000 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dado0502 »

To se ne jede, nego se koristi kao pogonsko gorivo. Kriza
Post Reply