Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The Realist

#976 Re: Gras all about

Post by The Realist »

NEOPLAN wrote: Vozaci sa toplim izlaze oko 900 maraka. Ono preko sto dobiju su dodaci... na uslove rada (beneicirani r. staz), dodatak za trecu smjenu, prekovremeni sati itd. Sa dodacima izadju na 1200-1300 maraka.
Ma dobro, nije njima velika plata, nego je ostalima mala. Ima i toga da bi se trebao neki odnos snaga praviti u odnosu na neke druge profesije, ali kod nas je problem što je cijena života uveliko skočila, a plate nisu, tako da smanjenjem se može samo napraviti osiromašenje radnika (i da su plate redovne).

Ili moraju ostalima plate narasti, ili se moraju troškovi života smanjiti (što je mislim realnije - oboriti cijene određenih namirnica, struje, grijanja.....).

To što bi smanjili plate nekome, pa da bih ja mogao reći kako nam obojici nevalja, pa je meni lakše i ne ide baš. Nemam ja ništa od toga što je sada i njemu loše.

Btw. treba reći ovim zamjenskim vozačima, ili šta su već što voze Otoka-Boljakov Potok da su u autobusu ljudi, a ne krompri (brzo voze, naglo skreću, naglo koče.....).
trambusek88

#977 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Ma ljudi su rekli nek im se smanji plata još 10% i topli, ali samo da bude redovna. A isto je prošle godine smanjena plata 10%
calculator

#978 Re: Gras all about

Post by calculator »

Nedavno su na tramvajskim stanicama obnovljeni nazivi stanica, postavljanjem plavih napisa na stubovima. Na tramvajskoj stanici Nedžarići, kod okretaljke tramvaja br. 5, na jednoj strani pruge stoji raniji naziv NEDŽARIĆI, a s druge strane pruge - AVAZ.

Zna li neko o čemu se radi? Da li su sada ovdje dvije tramvajske stanice? Ko je odlučio ovakvu promjenu naziva stanice?
insaneinthebrain

#979 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

cuj ko, pa fahro :oops:
holowey

#980 Re: Gras all about

Post by holowey »

pokusavaju promijeniti naviku ljudi da tu stanicu zovu "oslobodjenje" :oops:
trambusek88

#981 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Tramvaj iz Konye je stigao u remizu
calculator

#982 Re: Gras all about

Post by calculator »

holowey wrote:pokusavaju promijeniti naviku ljudi da tu stanicu zovu "oslobodjenje" :oops:
To je možda poslijeratni naziv, prije seobe naziv ove stanice bio je Nedžarići. Kakav će naziv stanici biti kada firma "Avaz" promijeni svoj naziv :-)
P308

#983 Re: Gras all about

Post by P308 »

trambusek88 wrote:Tramvaj iz Konye je stigao u remizu
I, kakav je uzivo? Daj koju sliku :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#984 Re: Gras all about

Post by Truba »

:thumbup: :bih: razlog za slavlje

nadam se da će funkiconirati da se to malo pojača 8) 8) 8) :kontrabas:
P308

#985 Re: Gras all about

Post by P308 »

Evo, sa FB stranice GRAS-a:

Image

Image

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#986 Re: Gras all about

Post by Truba »

zovite na probnu vožnju :)
Edin H.

#987 Re: Gras all about

Post by Edin H. »

Koliko ide na sat ovaj trAMVAJ? :skoljka:
stafi

#988 Re: Gras all about

Post by stafi »

kad će ga potjerat po gradu?
bumerangss

#989 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

aaaaa rdosije... :-) dobar ali daBogda da se ovaj mogne okrenuti na Ilidzi :run: ili kad bude stajao na nekim stanisama, ljudi ce izlaziti na zadnja vrata na prelazima za semafore ili na stanici na Bascarsiji kad otvori zadnja vrata to ce biti na sred ulice Safet beg Basagica (je li se tako zove i pise? :lol: ) a jedino ce mu biti knap stanica na socijalnom prema Ilidzi :mrgreen:
stafi

#990 Re: Gras all about

Post by stafi »

nadam se da će ovo čudo moći po našim šinama, inače valja do penzije visiti na vratima krcatih i smrdljivih (malo narod, malo tramvaj) tramvaja.
StupskaBitanga

#991 Re: Gras all about

Post by StupskaBitanga »

Na sta smo mi spali
Ona satra je 7.sv. čudo za ovo
stafi

#992 Re: Gras all about

Post by stafi »

StupskaBitanga wrote:Na sta smo mi spali
Ona satra je 7.sv. čudo za ovo
bolje u ovom sjediti nego u tom čudu visiti na vratima.
StupskaBitanga

#993 Re: Gras all about

Post by StupskaBitanga »

ako ovo mogne kod nas
stafi

#994 Re: Gras all about

Post by stafi »

i ja sam skeptik, posebno za ilidžu. Al mi nije jasno koji konj je projektovao onu okretaljku na ilidži nako sprčenu, a imao prostora.
trambusek88

#995 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Bitna je S krivina, a ako ne budu mogli na Ilidžu moraće na peticu, što bi opet značilo da neće raditi preko ljeta.
dresdener78

#996 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

stafi wrote:i ja sam skeptik, posebno za ilidžu. Al mi nije jasno koji konj je projektovao onu okretaljku na ilidži nako sprčenu, a imao prostora.
Komunicirali smo sa stručnjacima iz Kelna, uključujući gospodina Klausa Meschedea (autora odlične knjige Der klassische DÜWAG-Gelenkwagen) koji dakle zna sve o ovim vozilima, i parametri okretaljka jesu OK, također one na Ilidži.

Godinama je projektovana nova okretaljka na Ilidži koja bi imala veći radius ali problem jesu vlasnička pitanja kod zemljišta u neposrednoj blizini.

Jedino pitanje je osim razlike u naponu (Konya, Keln 750 V, Sarajevo 600 V) koja nebi trebala biti veći problem jeste upravo simetrična S krivina na marindvoru jer ovaj tramvaj za razliku od svih prethodnih ima obrtna postolja u različitim odstojanjima, dakle nema simetričnu konstrukciju.
stafi

#997 Re: Gras all about

Post by stafi »

dresdener78 wrote:
stafi wrote:i ja sam skeptik, posebno za ilidžu. Al mi nije jasno koji konj je projektovao onu okretaljku na ilidži nako sprčenu, a imao prostora.
Komunicirali smo sa stručnjacima iz Kelna, uključujući gospodina Klausa Meschedea (autora odlične knjige Der klassische DÜWAG-Gelenkwagen) koji dakle zna sve o ovim vozilima, i parametri okretaljka jesu OK, također one na Ilidži.

Godinama je projektovana nova okretaljka na Ilidži koja bi imala veći radius ali problem jesu vlasnička pitanja kod zemljišta u neposrednoj blizini.

Jedino pitanje je osim razlike u naponu (Konya, Keln 750 V, Sarajevo 600 V) koja nebi trebala biti veći problem jeste upravo simetrična S krivina na marindvoru jer ovaj tramvaj za razliku od svih prethodnih ima obrtna postolja u različitim odstojanjima, dakle nema simetričnu konstrukciju.
ne kontam, onoliki terminal u vlasništvu kantona a problem prostor?

Ustvari, sada i jeste problem jer su lokalni kriminalci naredali kafane.
karanana

#998 Re: Gras all about

Post by karanana »

trambusek88 wrote:Bitna je S krivina, a ako ne budu mogli na Ilidžu moraće na peticu, što bi opet značilo da neće raditi preko ljeta.
sto ne bi radili preko ljeta ako odu na peticu?
perfect_guy

#999 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

dresdener78 wrote:
ako se ne varam, i kod satre 3 imamo različita odstojanja, ali se nisu pominjali ovakvi problemi?
karanana wrote:
sto ne bi radili preko ljeta ako odu na peticu?
petica inače preko ljeta ne radi
StupskaBitanga

#1000 Re: Gras all about

Post by StupskaBitanga »

stafi wrote:
dresdener78 wrote:

ne kontam, onoliki terminal u vlasništvu kantona a problem prostor?

Ustvari, sada i jeste problem jer su lokalni kriminalci naredali kafane.
i brat rahmetli načelnika tržni centar
Post Reply