plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ranger

#976 Re: plazma ili LCD

Post by ranger »

Pozdrav
Planiram kupiti novi TV pa bih molio za savjete tipa karakteristike, marka, model te prodavnica koja je najpozdanija(u sarajevu).
Naime, cijena max 850 KM a velicina 32".
Tv ce mi sluziti za neku normalnu kucnu upotrebu, gledanje kablovske, ponekad neki film i tako to...
Ne razumijem se u pixele, ful hd i tome slicno, dakle laik totalni :mrgreen:
Unaprijed zahvalan. :thumbup:
respo

#977 Re: plazma ili LCD

Post by respo »

imas u tehnomagu
vidio u njihovom onom promotivnom sony kdl-32BX420 799KM
po meni solidan tv posebno jer je sony a znamo sta je sony medju tv-ima
pa eto pogledaj na sony stranici kakav je koje karakteristike pa ako ti sta ne bude jasno ovdje pitaj
ja71

#978 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

DoradO wrote:
ja71 wrote:
DoradO wrote:@pici, ja imam plazmu 42 ali nemam hdmi na kompu, da li je moguce spojiti preko hdmi - dvi kabla kako sam negdje procitao i i ma li takav kupiti negdje u Sa :?
Moguce je ali onda imas samo sliku
posto DVI ne prenosi ton.
Ton bi morao onda ici analogno pod uslovom da ti TV podrzava to da istovremeno prima sliku digitalno
preko HDMI i ton analogno
spojio sam i ne mogu se nagledati kako je dobro hehe :D a zvuk mi je prikopcan na surround sistem nisam ga ni dirao i sve je ok, pozz
Sta si sa cime i kako spojio na surround sistem ?
Pitam cisto iz radoznalosti.

Na slici ne gubis apsolutno nista posto je
HDMI = DVI + digitalni ton
amra67

#979 Re: plazma ili LCD

Post by amra67 »

ubijedili ste :) me idem kupiti ovih dana sony kdl 55nx81 138 cm 3d ready 200 hz led ..javim vam usoro prve dojmove o ovom tv :D
ja71

#980 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

amra67 wrote:ubijedili ste :) me idem kupiti ovih dana sony kdl 55nx81 138 cm 3d ready 200 hz led ..javim vam usoro prve dojmove o ovom tv :D
mashala ima se para :D
burekodsira

#981 Re: plazma ili LCD

Post by burekodsira »

ja 3d nebi kupio, neznam...
kao prvo nemas sadrzaja na tvu, kao drugo nemas ih skoro nigdje ni nabaviti kod nas, kao trece neces i dan i noc gledati 3d ni zbog sebe cak i da imas non stop emitovanje.
to znaci platiti 3D stoju dvije vise da jednom radi svog cejfa nesta pregledam i jos 2-3 puta da se pred komsijama pohvalim... nidje veze :D
radije tv istih specifikacija umanjen za tih stoju dvije iliti tv boljih specifikacija za iste pare
DoradO

#982 Re: plazma ili LCD

Post by DoradO »

preko ovoga mi je obezbjedjen audio za sve uredjaje (tv,dvd,pc), dobijes sve potrebne kablove...

Image
amra67

#983 Re: plazma ili LCD

Post by amra67 »

burekodsira wrote:ja 3d nebi kupio, neznam...
kao prvo nemas sadrzaja na tvu, kao drugo nemas ih skoro nigdje ni nabaviti kod nas, kao trece neces i dan i noc gledati 3d ni zbog sebe cak i da imas non stop emitovanje.
to znaci platiti 3D stoju dvije vise da jednom radi svog cejfa nesta pregledam i jos 2-3 puta da se pred komsijama pohvalim... nidje veze :D
radije tv istih specifikacija umanjen za tih stoju dvije iliti tv boljih specifikacija za iste pare
ne zivim u bosni i nemam facebook niti sam ikad imala :D ma ja to vise radi sinova nego radi sebe..meni je svejedno na cemu bi gledala iako ne gledam tv vise od 30 min na dan..tako da..inace ne razumijem se u specifikacije ali sam vidjela da je slika na ovom tv drama..moj pogled na svijet je kompjuter a tv manje vise mi je ne bitan..pozdrav ili oesh!!! :D
ja71

#984 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

DoradO wrote:

preko ovoga mi je obezbjedjen audio za sve uredjaje (tv,dvd,pc), dobijes sve potrebne kablove...
Pitanje nije odgovoreno:

Pretpostavljam da si konfljuter spojio na taj tvoj sistem.
Ali preko kojeg kabla i koji izlaz si uzeo na kompjuteru.
Je li pojacalo u tom surround sistemu u subwooferu ?
DoradO

#985 Re: plazma ili LCD

Post by DoradO »

ja71 wrote:
DoradO wrote:

Pitanje nije odgovoreno:

oh izvini profesore :roll: da nacrtam ... kabl ima crveni i bijeli dzek koji ide u woofer i obicni dzek koji ide u kompjuter gdje se inace spajaju zvucnici i to je to ... a valjda je logicno da je pojacalo integrisano u woofer :-) jer nisam spomenuo nikakvu zvucnu kartu
dragan.s

#986 Re: plazma ili LCD

Post by dragan.s »

DoradO wrote:
oh izvini profesore :roll: da nacrtam ... kabl ima crveni i bijeli dzek koji ide u woofer i obicni dzek koji ide u kompjuter gdje se inace spajaju zvucnici i to je to ... a valjda je logicno da je pojacalo integrisano u woofer :-) jer nisam spomenuo nikakvu zvucnu kartu
I onda dobiješ samo 2 + 1 zvuk. A imaš zvučnike 5.1?
Trebalo bi da imaš 3 kabla od zvučnika do kompjutera za taj zvučni sistem. Ili SPDIF, bilo koaksijalnim ili optičkim kablom. Ali SPDIF tvoj zvučni sistem ne podržava.
Dady

#987 Re: plazma ili LCD

Post by Dady »

DoradO wrote:
ja71 wrote:
DoradO wrote:

Pitanje nije odgovoreno:

Pa covijek te fino pitao, i gleda da ti pomogne.
Kablovima koje si koristio ne mozes dobiti digitalni zvuk, radi toga ti je i savjetovao da koristis toslink, ako imas vec 5.1 zvucnike.
btw. meni nije logicno da je pojacalo integrisano u sub, logicnije mi je imati odvojenu komponentu.
DoradO

#988 Re: plazma ili LCD

Post by DoradO »

:shock: raja, ja nisam ni trazio pomoc oko zvuka :!: nego samo oko kopcanja pc.a na plazmu, a on je trazio cisto iz radoznalosti da mu kazem kako sam spojio i cuj nisam odgovorio na pitanje :shock: ,pa kad ne kontam sta trebam da kazem, to sto vi sad nesto spominjete nit mi je jasno nit me interesuje, ja kazem kako sam skopcao i na pc.u ima neki program tipa da mogu odrediti koji ce zvucnici da rade i koliko jako, digitalni-nedigitalni ja ne cujem razliku :D bitno mi je kad igram F1 da mi grmi sa svih strana i sad jos na 42", takodje kad slusam muziku rade svi zvucnici i meni je dovoljno, hvala na pomoci i nemojte mi sta zahatarit :wink: :run:
mirsek

#989 Re: plazma ili LCD

Post by mirsek »

Treba mi neka plazma ili LCD od 42 incha, oko 1000 KM..Moze i HDready...Ima li nekih sugestija ? 8)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#990 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

mirsek wrote:Treba mi neka plazma ili LCD od 42 incha, oko 1000 KM..Moze i HDready...Ima li nekih sugestija ? 8)
samo panasonica ganjaj u toj cijeni imaš X serije HD ready u toj cijeni ja sam prije godinu uzeo 42 i 50 incha i ne da fercera i ne da sam prezadovoljan neg haman ko.....sex :dance: :mrgreen:
ja71

#991 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Dady wrote: Pa covijek te fino pitao, i gleda da ti pomogne.
Kablovima koje si koristio ne mozes dobiti digitalni zvuk, radi toga ti je i savjetovao da koristis toslink, ako imas vec 5.1 zvucnike.
btw. meni nije logicno da je pojacalo integrisano u sub, logicnije mi je imati odvojenu komponentu.
Fala Dady, sto imas pregled situacije.
ja71

#992 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

DoradO wrote: hvala na pomoci i nemojte mi sta zahatarit :wink: :run:
Ma nece "Profesor" zahatoriti posto si se na kraju lijepo zahvalio
budva

#993 Re: plazma ili LCD

Post by budva »

Pozdrav,
interesuje me sta je najbolje/najpovoljnije uzeti, kad se radi o lcd od 26"??
Kemura

#994 Re: plazma ili LCD

Post by Kemura »

budva wrote:Pozdrav,
Vala i nemaš neki "dobar" izbor 26". Možda Sony da potražiš, ne znam koji model tačno, ali ću ti provjeriti, za nekih 650KM.
budva

#995 Re: plazma ili LCD

Post by budva »

Kemura wrote:
budva wrote:Pozdrav,
Vala i nemaš neki "dobar" izbor 26". Možda Sony da potražiš, ne znam koji model tačno, ali ću ti provjeriti, za nekih 650KM.
Cijenio bih:D hvala punooo
Creasy

#996 Re: plazma ili LCD

Post by Creasy »

Znaci totalni sam laik... zanima me koji bi TV (plazma ili LCD) bio najpogodniji za spajanje sa racunarom (graficka starija - 8500GT) u cilju gledanja filmova sa racunara na TV-u?
Dalje, koji bi kablovi bili najbolji za prenos slike i tona sa racunara na TV, odnosno da li je moguce svaki novi TV povezati sa kompjuterom bez rizika da ce nesto crci na TV-u ili racunaru? Takodje, planirao sam ubaciti i 5.1 sistem da bi ugodjaj gledanja bio potpuniji, ali to tek iduce godine...
jastuk1

#997 Re: plazma ili LCD

Post by jastuk1 »

Creasy wrote:Znaci totalni sam laik... zanima me koji bi TV (plazma ili LCD) bio najpogodniji za spajanje sa racunarom (graficka starija - 8500GT) u cilju gledanja filmova sa racunara na TV-u?
Dalje, koji bi kablovi bili najbolji za prenos slike i tona sa racunara na TV, odnosno da li je moguce svaki novi TV povezati sa kompjuterom bez rizika da ce nesto crci na TV-u ili racunaru? Takodje, planirao sam ubaciti i 5.1 sistem da bi ugodjaj gledanja bio potpuniji, ali to tek iduce godine...

Najbolje spojiti HDMI kablom naravno, i nije bitno koja je vrsta TV-a, jer sad svi novi modeli naravno imaju HDMI. Za ovo nije toliko bitna grafička, koliko procesor, jer za bestrzajno puštanje video zapisa u 1080p (full HD) treba najmaje dual core 2.6GHz. Ja sam 2 godine bukvalno čeko da konačno više dođu dobri laptopi, pa da ovo bude iole izvodljivo, tako da je sad kod mene i5 2410.

Jer gledati sadržaje na 42'' u SD (standardna "DVD" definicija - 480p) je skoro pa patnja. Mislim SD ti neće trzati, ali ćeš vremenom vjerovatno htjeti gledati više HD sadržaja, pa zbog toga. Naravno, i najgora plazma je bolja od najboljeg LCD-a, jer LED i LCD jedostavno nemaju ni blizu crnu kao plazma, pa je sve Sivi dom.

Evo, kod mene je panasonic plazma i bolja je slika na njoj kad spojim sa HDMI nego na LED laptopu. Jače boje, kontrast, crna, pa čak i oštrina. Doduše kod mene je VT30 plazma. :oops:
sabanss

#998 Re: plazma ili LCD

Post by sabanss »

jastuk1 wrote:
Creasy wrote:Znaci totalni sam laik... zanima me koji bi TV (plazma ili LCD) bio najpogodniji za spajanje sa racunarom (graficka starija - 8500GT) u cilju gledanja filmova sa racunara na TV-u?

Najbolje spojiti HDMI kablom naravno, i nije bitno koja je vrsta TV-a, jer sad svi novi modeli naravno imaju HDMI. Za ovo nije toliko bitna grafička, koliko procesor, jer za bestrzajno puštanje video zapisa u 1080p (full HD) treba najmaje dual core 2.6GHz. Ja sam 2 godine bukvalno čeko da konačno više dođu dobri laptopi, pa da ovo bude iole izvodljivo, tako da je sad kod mene i5 2410.
Naprotiv... Nove graficke kartice podrzavaju dekodiranje HD materijala pa je dovoljan i slabiji procesor. 8500GT je najstarija koja to podrzava.
ja71

#999 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

jastuk1 wrote: Naravno, i najgora plazma je bolja od najboljeg LCD-a, jer LED i LCD jedostavno nemaju ni blizu crnu kao plazma, pa je sve Sivi dom.
Ovo je vazilo prije 5 godina.
I ta prednost plazme jedino dolazi do izrazaja ako gledas u potpuno tamnoj sobi.

Zato je plazma Sivi Dom ako gledas po danu jer joj je bijela preslaba pa izgleda vise kao svijetlo siva.

Kontrast kod iole boljih modernijih lcd-ova je sasvim dovoljan (ako ne gledas u mraku)

Osim toga neki ljudi (poput mene) vide treperenje plazme.
sabanss

#1000 Re: plazma ili LCD

Post by sabanss »

ja71 wrote:
Osim toga neki ljudi (poput mene) vide treperenje plazme.
Kako se ovo ocituje? Ima li neki link da pogledam?

Bas sam se dobro zadubio gledajuci u svoju plazmu ali nisam mogao vidjeti treperenje?
Post Reply