EFD22 wrote: ↑30/10/2022 15:24 Ti si gastarbajter. S tobom se ne može pričati o emigraciji.
Ti jedva čekaš da zaradiš određenu svotu novca, pa da se vratiš da živiš u BiH i trošiš taj novac.
Poštujem to.
Ali ne smiješ crniti niti pokazivati nerazumijevanje prema sistemu u kojem se nalaziš i čije benefite ćeš koristiti dok god možeš da bi se na kraju vratio.
Za tebe je asimilacija u društvo u kojem se nalaziš loša stvar. Onda i ne možeš očekivati ništa drugo nego da te sistem smatra strancem.
Slažem se da je asimilacija teža mnogo u Njemačkoj nego u jednoj USA, ali nije nemoguća. Imam primjer dosta prijatelja, a i kolega sa fakulteta koji su jako cijenjeni u Njemačkoj i žive život, i svi ih poštuju i cijene, i niko im ne podmeće noge. Ali oni su takav mentalni sklop da su prihvatili Njemačku kao svoju, i nikad se neće vratiti u BiH.
A napustili su ovdje vrhunske poslove, nekretnine bez tereta i na kraju krajeva svoje “ognjište”.
Iz tvojih postova se može pročitati da Njemačka ni najmanje nije ispunila tvoja očekivanja, i da si tu zaista samo zbog novca, inače bi davno digao sidro. Poštujem i to, vjerovatno si imao nerealna očekivanja, i hvala ti što otvaraš ljudima oči. Mnogi odavdje idu jer je to sad u modi, nažalost.
Ali stvarno, ima dosta ljudi, i to zaista znam, koji žele da odsele iz BiH, trajno. Ne zbog novca. I tu ova tema cijela gubi smisao.
Ova tema uopće nije za ljude koji žele da odu iz ove vukojebine, u neku drugu, ali drukčiju, (možda bolju) vukojebinu.
Jer ko hoće da emigrira, isplativost nije jedina niti primarna stavka.
Slažem se. Ja sam gastarbajter i nemam namjeru da zastalno ostanem u Njemačkoj, također ne kažem ni da ću se vratiti u BiH, možda to bude neka druga zemlja, mene jednostavno ne drži mjesto. A takav neko, ko stalno mijenja mjesto boravka, može da postoji samo jedna domovina - ona u kojoj si odrastao i školovao se, za ostale niti imam vremena, niti želim da se vežem.
Iskreno ja od Njemačke nisam ni imao puno drugačija očekivanja od ovog što sam dobio - jedino što me je razočaralo je komplikovanost i birokratija - jer nisam vjerovao da može biti gore nego u BIH. Proveo sam i prije toga dosta života u Njemačkoj (i po drugim zemljama), seminari, razmjene.
Možda drugačije razmišljaju ljudi koji imaju porodicu i djecu, jer oni ne mogu tako stalno da mijenjaju mjesto stanovanja - djeca su vezana za školu i slično. Također, kad te zovu u Njemačku, niko ti ne prikazuje nedostatke, nego samo pozitivne stvari - tako da ljudi i na ovom forumu nisu navikli da neko iznosi (dokazima potkrijepljene) negativne strane preseljenja i boravka ovdje.
Tema je isplativost iseljenja iz BIH u druge države i ja govorim o isplativosti, koja je u 2022 god. manja nego što je bila u 2019. god., a ovi koji su došli i ranije, kažu da je ranije bila i veća razlika u korist Njemačke.
Eh sad, s kim god u Njemačkoj pričam, a da nema porodicu, razmišlja isto kao ja. Dosta ih razmišlja, ali ne smiju naglas reći jer odmah bivaju napadnuti (kao ja na ovom forumu). Moguće jeste da se mentalni sklop ljudima promjeni ako imaju porodicu, djecu, pa ih onda više zanima nekakva "sigurnost" nego avanturizam... ja ne znam, nemam iskustva s tim.