Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

EFD22 wrote: 30/10/2022 15:24 Ti si gastarbajter. S tobom se ne može pričati o emigraciji.

Ti jedva čekaš da zaradiš određenu svotu novca, pa da se vratiš da živiš u BiH i trošiš taj novac.

Poštujem to.
Ali ne smiješ crniti niti pokazivati nerazumijevanje prema sistemu u kojem se nalaziš i čije benefite ćeš koristiti dok god možeš da bi se na kraju vratio.
Za tebe je asimilacija u društvo u kojem se nalaziš loša stvar. Onda i ne možeš očekivati ništa drugo nego da te sistem smatra strancem.

Slažem se da je asimilacija teža mnogo u Njemačkoj nego u jednoj USA, ali nije nemoguća. Imam primjer dosta prijatelja, a i kolega sa fakulteta koji su jako cijenjeni u Njemačkoj i žive život, i svi ih poštuju i cijene, i niko im ne podmeće noge. Ali oni su takav mentalni sklop da su prihvatili Njemačku kao svoju, i nikad se neće vratiti u BiH.
A napustili su ovdje vrhunske poslove, nekretnine bez tereta i na kraju krajeva svoje “ognjište”.

Iz tvojih postova se može pročitati da Njemačka ni najmanje nije ispunila tvoja očekivanja, i da si tu zaista samo zbog novca, inače bi davno digao sidro. Poštujem i to, vjerovatno si imao nerealna očekivanja, i hvala ti što otvaraš ljudima oči. Mnogi odavdje idu jer je to sad u modi, nažalost.

Ali stvarno, ima dosta ljudi, i to zaista znam, koji žele da odsele iz BiH, trajno. Ne zbog novca. I tu ova tema cijela gubi smisao.

Ova tema uopće nije za ljude koji žele da odu iz ove vukojebine, u neku drugu, ali drukčiju, (možda bolju) vukojebinu.

Jer ko hoće da emigrira, isplativost nije jedina niti primarna stavka.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Slažem se. Ja sam gastarbajter i nemam namjeru da zastalno ostanem u Njemačkoj, također ne kažem ni da ću se vratiti u BiH, možda to bude neka druga zemlja, mene jednostavno ne drži mjesto. A takav neko, ko stalno mijenja mjesto boravka, može da postoji samo jedna domovina - ona u kojoj si odrastao i školovao se, za ostale niti imam vremena, niti želim da se vežem.

Iskreno ja od Njemačke nisam ni imao puno drugačija očekivanja od ovog što sam dobio - jedino što me je razočaralo je komplikovanost i birokratija - jer nisam vjerovao da može biti gore nego u BIH. Proveo sam i prije toga dosta života u Njemačkoj (i po drugim zemljama), seminari, razmjene.

Možda drugačije razmišljaju ljudi koji imaju porodicu i djecu, jer oni ne mogu tako stalno da mijenjaju mjesto stanovanja - djeca su vezana za školu i slično. Također, kad te zovu u Njemačku, niko ti ne prikazuje nedostatke, nego samo pozitivne stvari - tako da ljudi i na ovom forumu nisu navikli da neko iznosi (dokazima potkrijepljene) negativne strane preseljenja i boravka ovdje.

Tema je isplativost iseljenja iz BIH u druge države i ja govorim o isplativosti, koja je u 2022 god. manja nego što je bila u 2019. god., a ovi koji su došli i ranije, kažu da je ranije bila i veća razlika u korist Njemačke.

Eh sad, s kim god u Njemačkoj pričam, a da nema porodicu, razmišlja isto kao ja. Dosta ih razmišlja, ali ne smiju naglas reći jer odmah bivaju napadnuti (kao ja na ovom forumu). Moguće jeste da se mentalni sklop ljudima promjeni ako imaju porodicu, djecu, pa ih onda više zanima nekakva "sigurnost" nego avanturizam... ja ne znam, nemam iskustva s tim.
zposao

#977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Ozimician wrote: 30/10/2022 15:10
zposao wrote: 30/10/2022 15:01

Još bolje - zašto ti jesi vani kad je tako loše? :-)

A ti nikako da skontaš da postoje ljudi i koji bi ujutro spakovali kofere i otišli da im to dopuštaju prilike. Ima ljudi koje vežu neki problemi ili odnosi pa nemogu samo ispaliti vani.
Neko ima stare roditelje, bracu, sestre, ženu, djecu. Šta znaš šta koga drži.

Ajde sad ti? Zašto živiš vani, zašto se ne vratiš?
Pa šta onda tebe briga zašto sam ja vani i što govorim stvari iz prve ruke - kad kažeš da svako ima svoje razloge? Šta znaš šta koga drži u Njemačkoj xD
Sad ide ona čuvena: sve se može kad se hoće, ali očito ti to dovoljno ne želiš (nemaš mu*a za taj korak u životu) pa tražiš izgovore.

Desetine hiljada ljudi su odselile u Njemačku u proteklih 5 godina koji su imali i stare roditelje i braću i sestre i žene i djecu - evo ja lično imam sve to osim žene i djece. Moj prvi rođak ima sve navedeno, pa je opet otišao sam u Njemačku - dakle sve se može ako se hoće.

A ja ću tebi dati konkretan odgovor (koji ti izbjegavaš), uostalom, da prođeš 3-4 stranice nazad našao bi taj odgovor:
- Radim 6.5 mjeseci u DE, 5.5 sam u BiH - Home Office - tako da sam ja praktično u Njemačkoj samo toliko koliko moram
- U Njemačkoj je do korone bilo odlično, od tad su stvari krenule nizbrdo (barem iz moje perspektive).
- Fali mi još ca. 2 god. da napunim 5 god borakva i da imam pravo na penziju, a ako uvedu i dvojno državljanstvo - i na pasoš
- Tako da je 6.5 mjeseci godišnje u DE mala cijena koju moram platiti za to + dobijam njemačku platu, stekao sam njemačko radno iskustvo (što znači nešto na svjetskom tržištu rada).

Nisam u Njemačkoj ni radi djece, ni školstva, zdravstva, vinogradarstva, uređene zemlje, puteva, korupcije, stranaka, Bakira, Alije, Dodika, Seke, petog-desetog, nego primarno zbog NOVCA i KARIJERE.

Treba li ti šta još ?

I da, tebi sa takvim stavom nigdje neće biti bolje, jer nemaš gram hrabrosti da napraviš nešto od svog života, pa pljuješ svakog ko je nešto napravio u životu, samo zbog stavova koji se ne poklapaju sa tvojom ružičastom perspektivom da je tamo negdje med i mlijeko i da si ti neka žrtva loših životnih okolnosti. Nisi ništa drugačiji od hiljada drugih koji su skupili mu*a i promjenili mjesto boravka.
Koji si ti nižerangirani bot :lol:

Sereš mjesecima iz Njemačke kako je u Bosni prelijepo a u Njemačkoj katastrofično a onda kad te se upita što se ne vratiš onda pametuješ kako drugi nemaju hrabrosti i pameti ko ti da odu :lol:

E svaka čast, prekuco si igricu :thumbup:
Ozimician

#978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

zposao wrote: 30/10/2022 15:46 Koji si ti nižerangirani bot :lol:

Sereš mjesecima iz Njemačke kako je u Bosni prelijepo a u Njemačkoj katastrofično a onda kad te se upita što se ne vratiš onda pametuješ kako drugi nemaju hrabrosti i pameti ko ti da odu :lol:

E svaka čast, prekuco si igricu :thumbup:
Ne znam šta znači riječ bot.

Ali ja sam na tvoja pitanja konkrento odgovorio, dok ti na pitanja odgovaraš optužbama nekim - očito jer si ostao bez argumenata i jer sam te izuo iz cipela.
elcaliente

#979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 30/10/2022 15:27
moonca wrote: 30/10/2022 15:21

Ti si mlad, i nastavit ches raditi . ali taj iznos chesh mochi imati, kada dodje vrijeme/ godine penzije.. 60 i neka..?
Znam za jedan sluchaj. da je penzioner s penzijom Njemackem zivio u Bosni i da su mu umanili iznos penzje...
Trenutno muškarci sa 67, ali se granica postupno povećava do 70, tako da - ako doživim 70 god. - mogu imati tu njemačku penziju.

Također, znam ljude koji su sa 50+ godina (bez dana radnog staža - radili su na crno u BIH) otišli u Njemačku samo radi penzije, jer u Njemačkoj možeš dobiti neku penzijicu i sa 5 god staža, dok je u BiH 15 ili 20 god. (nek me ispravi ko bolje zna) minumum.

Za pet godina mozes imati 200 eur brutto penzije ako imas dobru platu.
Odprilike racunaj 130 eur netto penzije.
Nije istina da ako zivis izvan EU da dobijas istu penziju, ona ti bude nesto umanjena, koliko to ne znam.

Evo procitaj

Rente im Ausland – wann drohen Kürzungen? Ein Aufenthalt ab sechs Monaten im Ausland gilt in der Rentenversicherung bereits als dauerhaft („gewöhnlicher Aufenthalt“) und kann zu einer Kürzung der Rente führen. Wer in einen Mitgliedsstaat der EU auswandert, erhält in der Regel jedoch die volle deutsche Rente im Ausland.

https://www.deutsche-rentenversicherung ... _node.html
Ozimician

#980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 30/10/2022 17:52
Ozimician wrote: 30/10/2022 15:27

Trenutno muškarci sa 67, ali se granica postupno povećava do 70, tako da - ako doživim 70 god. - mogu imati tu njemačku penziju.

Također, znam ljude koji su sa 50+ godina (bez dana radnog staža - radili su na crno u BIH) otišli u Njemačku samo radi penzije, jer u Njemačkoj možeš dobiti neku penzijicu i sa 5 god staža, dok je u BiH 15 ili 20 god. (nek me ispravi ko bolje zna) minumum.

Nije istina da ako zivis izvan EU da dobijas istu penziju, ona ti bude nesto umanjena, koliko to ne znam.

Evo procitaj

Rente im Ausland – wann drohen Kürzungen? Ein Aufenthalt ab sechs Monaten im Ausland gilt in der Rentenversicherung bereits als dauerhaft („gewöhnlicher Aufenthalt“) und kann zu einer Kürzung der Rente führen. Wer in einen Mitgliedsstaat der EU auswandert, erhält in der Regel jedoch die volle deutsche Rente im Ausland.

Šta se smatra dobrom platom (Netto) ?
elcaliente

#981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 30/10/2022 19:18
elcaliente wrote: 30/10/2022 17:52

Evo procitaj

Pa netto je nevazan.
Brutto je vazan, za penziju od 200 eur za 5 godina najmanji brutto odprilike 4000 eur.
Rekli smo za 40000 eur dobije se ove godine 36 eur godisnje.
Ozimician

#982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 30/10/2022 19:31

Pa netto je nevazan.
Brutto je vazan, za penziju od 200 eur za 5 godina najmanji brutto odprilike 4000 eur.
Aha aha, pa dobro, to je neka početna plata svakako, ništa visoko. Znači mogu očekivati i dosta više od toga nakon 5 god.

Hvala puno na izračunu, ja nisam mogao naći nikakav Kalkulator za to.
elcaliente

#983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 30/10/2022 19:46

Pa netto je nevazan.
Aha aha, pa dobro, to je neka početna plata svakako, ništa visoko. Znači mogu očekivati i dosta više od toga nakon 5 god.

Uvjek trazi Rentenentgelt für 1 Punkt i onda koja godina.
To se svake godine mjenja.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Pa netto je nevazan.

Opa, ima se, moze se. :D
frit_i_frut

#985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by frit_i_frut »

Samu ujutro. Ne valja po noci putovati.
Hakiz

#986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

frit_i_frut wrote: 30/10/2022 21:23 Samu ujutro. Ne valja po noci putovati.
Utorkom?
Ozimician

#987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Entropio wrote: 30/10/2022 20:40

Pa sigurno bih došao u ortodoksnu bavarsku vukoje*inu - da mi se ne isplati finansijski xD

Brutto nije problem, problem mi je što mi država uzme pola xD
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Ozimician wrote: 30/10/2022 21:35
Entropio wrote: 30/10/2022 20:40

Pa sigurno bih došao u ortodoksnu bavarsku vukoje*inu - da mi se ne isplati finansijski xD

O kojim ciframa govorimo?

Ja sam mislio da je neka normalna plata u DE brutto oko 2500-3000, a ti kazes da je 4000 pocetna. Naravno zavisi od zanimanja, ali znam da ni visokoobrazovani nemaju velike plate kao recimo u Americi (doktori, IT i slicno).
Ozimician

#989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Entropio wrote: 30/10/2022 22:02
Ozimician wrote: 30/10/2022 21:35

Ja sam mislio da je neka normalna plata u DE brutto oko 2500-3000, a ti kazes da je 4000 pocetna. Naravno zavisi od zanimanja, ali znam da ni visokoobrazovani nemaju velike plate kao recimo u Americi (doktori, IT i slicno).
Pa porezna klasa 1 - pojede svu platu.

4000 € je negdje početna za moju struku, ing. mašinstva, ako znaš ispregovarati na početku, naravno da će ti prije ponuditi 3000 € brutto (nudili su mi i te varijante, na koje nisam pristao naravno) - inače visokoobrazovani mogu u prosjeku biti na nekih 60 - 80 000 € godišnje, nakon 4-5 god. iskustva, zavisno od struke.

A tačno je da visokoobrazovane struke ne mogu se ni porediti sa američkim platama. U Njemačkoj neko ko je na vrhuncu karijere, može zaraditi onoliko koliko bi američki početnik zarađivao.

A upravu si, većina ljudi u Njemačkoj radi za tu platu koju si naveo.
madner

#990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Buducnost je raditi za Njemacku platu a placati bosanske poreze.
kiligonzales

#991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kiligonzales »

vec 4 godine nisam u BiH, niti je BiH u gubitku zbog toga, niti sam ja
n+1

#992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 30/10/2022 22:07
Entropio wrote: 30/10/2022 22:02

4000 € je negdje početna za moju struku, ing. mašinstva, ako znaš ispregovarati na početku, naravno da će ti prije ponuditi 3000 € brutto (nudili su mi i te varijante, na koje nisam pristao naravno) - inače visokoobrazovani mogu u prosjeku biti na nekih 60 - 80 000 € godišnje, nakon 4-5 god. iskustva, zavisno od struke.

A tačno je da visokoobrazovane struke ne mogu se ni porediti sa američkim platama. U Njemačkoj neko ko je na vrhuncu karijere, može zaraditi onoliko koliko bi američki početnik zarađivao.

Rade, ali neto. On spominje bruto.
Ozimician

#993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 30/10/2022 22:27
Ozimician wrote: 30/10/2022 22:07

Pa obzirom da je prosjek 2045 € netto - ne bih rekao da većina radi za taj netto iznos, nego brutto.

Das durchschnittliche monatliche Nettogehalt liegt 2021 bei rund 2.045 Euro.
n+1

#994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ozimician wrote: 30/10/2022 22:30
n+1 wrote: 30/10/2022 22:27

Pa obzirom da je prosjek 2045 € netto - ne bih rekao da većina radi za taj netto iznos, nego brutto.

Nisi naveo izvor, ali ne vjerujem da je podatak tačan. Median bruto plata na nivou države za 2021. je 3427 EUR. Izvor je Bundesagentur für Arbeit.

Evo i po regijama: https://arbeitsagentur.maps.arcgis.com/ ... c99d7367ec
Comandini

#995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Isplativost covjek mora sam za sebe razluciti.

Obrazovanje me je poslije zavrsene gimnazije u Bosni odvelo do Amerike, Njemacke, a sada sam u Austriji. Primarni razlog mog boravka u Austriji je profesionalno - obrazovni.

Amerike je najbolje rjesenje i sto se tice kratkorocne dobiti, zbog manjeg poreza i lakse integracije, zbog devolucije sistema. Naravno, problem su radne dozvole i mogucnosti ostanka, kao i udaljenost. Amerika je i najbolje rjesenje za stalnu emigraciju, pogotovo zbog kulture u koju se covjek moze uklopiti.

Europske zemlje su etnocentricne i bazirane na rigidnim nacionalnim idejama, te mnogi ljudi u stvari ne mogu pretpostaviti sta znaci biti stranac u takvom okruzenju, pogotovo ako dolaze iz dijelova FBiH s pluralitetom pa nisu navikli na jak identitetski nacionalizam.

Hvala bogu, pa u dobu globalizacije mozemo zivjeti vise manje bilo gdje a zadrzati komunikaciju s maticnom zemljom.
Ozimician

#996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 30/10/2022 22:35
Ozimician wrote: 30/10/2022 22:30

Nisi naveo izvor, ali ne vjerujem da je podatak tačan. Median bruto plata na nivou države za 2021. je 3427 EUR. Izvor je Bundesagentur für Arbeit.

Evo i po regijama: https://arbeitsagentur.maps.arcgis.com/ ... c99d7367ec
Izvor je absolventa.de

Prema Agenciji za statistiku:

Nettolohn/ Nettogehalt im Monat je Arbeitnehmer in Deutschland bis 2021. Im Jahr 2021 betrug der Durchschnitt der monatlichen Nettolöhne/ Nettogehälter je Arbeitnehmer in Deutschland 2.165 Euro.

A i taj brutto koji si naveo odgovara ovakvim Netto iznosima, tako da ne vidim problem u tome.

Većina radi svakako za 2500-3000 € brutto, mislim na radničku klasu.
Jer ako je ulazna plata za ing. mašinstva i arhitekture sa bachelor - 3000-3500€ (pogledaj oglase za poslove) - onda nije nerealno da "radnička klasa" zarađuje 2500-3000€ brutto.
Ozimician

#997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Comandini wrote: 30/10/2022 23:06 Isplativost covjek mora sam za sebe razluciti.

Obrazovanje me je poslije zavrsene gimnazije u Bosni odvelo do Amerike, Njemacke, a sada sam u Austriji. Primarni razlog mog boravka u Austriji je profesionalno - obrazovni.

Amerike je najbolje rjesenje i sto se tice kratkorocne dobiti, zbog manjeg poreza i lakse integracije, zbog devolucije sistema. Naravno, problem su radne dozvole i mogucnosti ostanka, kao i udaljenost. Amerika je i najbolje rjesenje za stalnu emigraciju, pogotovo zbog kulture u koju se covjek moze uklopiti.

Europske zemlje su etnocentricne i bazirane na rigidnim nacionalnim idejama, te mnogi ljudi u stvari ne mogu pretpostaviti sta znaci biti stranac u takvom okruzenju, pogotovo ako dolaze iz dijelova FBiH s pluralitetom pa nisu navikli na jak identitetski nacionalizam.

Hvala bogu, pa u dobu globalizacije mozemo zivjeti vise manje bilo gdje a zadrzati komunikaciju s maticnom zemljom.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
mirsek

#998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mirsek »

Pa netto je nevazan.
Koliko se moze dobiti penzije za 5 godina rada na platu od oko 8000-9000 eura bruto mjesecno tj. oko 90.000 eura godisnje, jel oko 500 eura mjesecno ili ?
I ta penzija se moze dobiti tek kad se napuni starosna dob tj. tek poslije 65 godine zivota, ne mozes odmah traziti i dobiti penziju poslije 5 godina rada u Njemackoj ?
Alles-Tamam

#999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Živite u Bosni i pričate o isplativosti iseljenja u Njemačku.

Jestel vi normalni, mislim naravno da niste živite u Bosni :D
mayab

#1000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mayab »

mirsek wrote: 30/10/2022 23:33

Pa netto je nevazan.
Koliko se moze dobiti penzije za 5 godina rada na platu od oko 8000-9000 eura bruto mjesecno tj. oko 90.000 eura godisnje, jel oko 500 eura mjesecno ili ?
I ta penzija se moze dobiti tek kad se napuni starosna dob tj. tek poslije 65 godine zivota, ne mozes odmah traziti i dobiti penziju poslije 5 godina rada u Njemackoj ?
Naravno da ti peMzija sljeduje tek kad stekneš starosne uslove :lol: , pa jebote nije ni ta Njemačka baš raj na zemlji :izet:
Svašta ljudi pitaju .....
Post Reply