Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Android Knego

#976 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Android Knego »

shiljak wrote:
odr0n wrote:
klixo je napisao/la:
Apsolutno netacno.Ko zanemari ovaj zivot bit' ce zanemaren i na onom svijetu.Sad , zavisi sta je kome uspjeh.Tebi je uspjeh vozati BMWa, vjerniku je uspjeh nahraniti siromaha.Da se ne lazemo vecina vjernika voli takodjer vozati dobar automobil ,ali to nece uciniti prije podari udjela siromasnima.
Image
:lol:
za ovo ima opravdanje, dosadilo mu čekat da nahrani sirotinju :D
Image
nasa

#977 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

SugarCookie wrote:
Neće biti ignoriran, ne brini se, samo je malo prostora ostavljeno za odgovor jer je gore navedeni post odličan.
Jednu zamjerku imam samo. Neće promijeniti rasprava na forumu trenutačno stanje, ali može biti spona, pokretač, ili čak prekidač. Niko ne uđe u neku raspravu, a da ga podsvjest ne gura ka nekom znanju, koje dotična individua vjerovatno ne može pojmiti u datom trenutku.
Osim sto je zakljucio da vjernci tako misle i osjecaju bez da ih pita ,a uvodne recenice pominju empatiju....
Naravno da ateizam nije nuzno vezan za prihvatanje teorije evolucije kao sto ni moral nije vlasnistvo vjernika itd.
CartmanSA

#978 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by CartmanSA »

jedan sjajan film kao doprinos ovoj temi :)

http://www.imdb.com/title/tt0815241/
Image
5 0 5

#979 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

CartmanSA wrote:jedan sjajan film kao doprinos ovoj temi :)

Image
youtu.be/religious
madjarski_lubenicar

#980 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by madjarski_lubenicar »

Nereligijski dokazi ne postoje. Da postoje takvi dokazi, mogli bi u kontrolisanim uslovima opetovano dokazivati da dotični gospodin bog (a zašto ne gospođa ili gospođica) postoji. :lol: Dokaz, da je bog nekome šaptao na uho da postoji nije dokaz o postojanju boga, nego prije dokaz da taj "neko" imao problema sa orijentacijom u vremenu i prostoru.

Nego mene nešto drugo interesuje... Ako je istina da bog utiče na sve događaje tj. planira ih i izvodi ... onda smo dužni da prvom prilikom pronađemo tj. "uhvatimo" dotičnog boga - krivično ga procesuiramo i osudimo za zločine prema ljudima - i to za najteža djela: djela organizovanja, planiranja i izvršenja genocida, holokausta i svih drugih užasa koje je ljudima počinio bog - "igrajući" se drugim ljudima ili prirodom.

Sada će vjernici skočiti i viknuti da će bog nevinim podariti raj/dženet i da su ti događaji nekakva lekcija :-) ... no po toj logici ne treba kazniti niti ljude - izvršitelje tih zločina, jer takvi snose malu, gotovo nikakvu nikakvu odgovornost za zločine pred ljudima, jer je čin takvih ljudi u konačnici bio samo božija volja, a trajna šteta nije ni načinjena jer će bog svakako nevine uzdignuti u raj.

Glede relacije stvoritelja i čovjeka, k'o biva bog je stvorio čovjeka i on ga može i ubiti (i navodno ubija) ... nego imate li djecu ljudi? Rodili ste ih i da li to znači da je OK da surovo kaznite mlađeg sina - za primjer starijem, da bi kasnije tog mlađeg i nizašto krivog - izliječili i poslije toga voljeli puno-puno godina?

Niđe veze.

Ako postoji taj vaš bog, onda je on osvjedočeni monstrum. Ja se ipak radije kladim na to da ne postoji, nego da nam svemogući monstrum kroji kapu.
Optimus Prime

#981 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Optimus Prime »

CartmanSA wrote:jedan sjajan film kao doprinos ovoj temi :)

Image
Dobar.

Ali ima jedan jos bolji:

http://www.imdb.com/title/tt1058017/?ref_=sr_1

Objasnjava nesto subtilnije besmisao religije.
kakavdanakneiskustvu

#982 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by kakavdanakneiskustvu »

izvinjenje na malom off topicu,je li istina da u bibliji piše da se zmija obratila adamu pričajući?
5 0 5

#983 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

kakavdanakneiskustvu wrote:izvinjenje na malom off topicu,je li istina da u bibliji piše da se zmija obratila adamu pričajući?
a jeste. :sad:

a zmija bijaše najlukavija od svih poljskih zvijeri koje gospod bog bijaše stvorio.
ona reče ženi: »zaista ! bog vam je kazao: ne jedite sa svakog drveta u vrtu
žena odgovori zmiji: » mi možemo jesti sa stabala u vrtu, ali o plodu stabla koje je u sredini vrta, bog je rekao: ne jedite ga i ne dirajte ga da ne biste umrli.«
zmija kaza ženi: » ne, ne će te umrijeti...

itd itd.
kakavdanakneiskustvu

#984 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

505sCrtom wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:izvinjenje na malom off topicu,je li istina da u bibliji piše da se zmija obratila adamu pričajući?

a zmija bijaše najlukavija od svih poljskih zvijeri koje gospod bog bijaše stvorio.
žena odgovori zmiji: » mi možemo jesti sa stabala u vrtu, ali o plodu stabla koje je u sredini vrta, bog je rekao: ne jedite ga i ne dirajte ga da ne biste umrli.«

itd itd.

hvala,može li mi neko objasniti ima li kakvo objašnjenje u bibliji kad su i zbog čega zmije prestale govoriti?
5 0 5

#985 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

kakavdanakneiskustvu wrote: hvala,može li mi neko objasniti ima li kakvo objašnjenje u bibliji kad su i zbog čega zmije prestale govoriti?
ko kaze da su prestale?
kakavdanakneiskustvu

#986 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

505sCrtom wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: hvala,može li mi neko objasniti ima li kakvo objašnjenje u bibliji kad su i zbog čega zmije prestale govoriti?
ko kaze da su prestale?

moguće,slabo ih viđam,još jedno pitanje za upućene,ima li u bibliji objašnjenje koja je to vrsta zmije tad mogla pričati?
harač

#987 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

kakavdanakneiskustvu wrote:
505sCrtom wrote:
ko kaze da su prestale?

moguće,slabo ih viđam,još jedno pitanje za upućene,ima li u bibliji objašnjenje koja je to vrsta zmije tad mogla pričati?
obrati se lordu voldemortu
kakavdanakneiskustvu

#988 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

505sCrtom wrote:
ko kaze da su prestale?

obrati se lordu voldemortu[/quote]

:thumbup:
MyTao

#989 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

505sCrtom wrote:

itd itd.
Znaci bog je slagao da ce umrijeti, a zmija rekla istinu, jer nisu umrli vec su samo protjerani na zemlju :):)

Neznam, ja vise vjerujem zmiji nego tom bogu...
5 0 5

#990 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

MyTao wrote: Znaci bog je slagao da ce umrijeti, a zmija rekla istinu, jer nisu umrli vec su samo protjerani na zemlju :):)

jel' preostao neki religiozni forumas da nas malo uveseli dokazima i numerologijom? pricamo o pricajucoj zmiji. dotakli smo dno na ovoj temi.
kakavdanakneiskustvu

#991 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

505sCrtom wrote:
MyTao wrote: Znaci bog je slagao da ce umrijeti, a zmija rekla istinu, jer nisu umrli vec su samo protjerani na zemlju :):)

jel' preostao neki religiozni forumas da nas malo uveseli dokazima i numerologijom? pricamo o pricajucoj zmiji. dotakli smo dno na ovoj temi.

fakat kako neko može vjerovati u to da su zmije nekad pričale
harač

#992 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

505sCrtom wrote:

kad sam ja proganjao forumaše sa primjerom bebe isusa iz kur-ana koja drži predavanja po palestini, argument koji mi je ponuđen jeste ona siri iz androida. ne vjerujem da se intelektualno evoluiralo
kakavdanakneiskustvu

#993 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

505sCrtom wrote:

kad sam ja proganjao forumaše sa primjerom bebe isusa iz kur-ana koja drži predavanja po palestini, argument koji mi je ponuđen jeste ona siri iz androida. ne vjerujem da se intelektualno evoluiralo[/quote]

aliiiiiii da su zmije pričale,aloooooooooo,pa što sad ne pričaju,koje su to bajke
harač

#994 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

da stvar bude gora, zmija je tu i najmanji problem
odr0n

#995 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

Nije nikakav problem u "takvim" pričama, nego je problem u ljudima koji vjeruju u istinitost nečega takvog. Znači nisu priče budalaste jer su samo priče, ima ih svakavih i mogu biti kakve god, nego su ljudi odrasli, zreli, sposobni za logičko kritičko razlučivanje budalasti kako ih mogu prihvatati kao istinite, hajde može se i nekako razumjeti da su prije par hiljada godina ljudi stvarali i vjerovalo u takvo nešto, ali u današnje doba... nema smisla, još negiraju i izvrću neke osnovne stvari iz nauke, realnosti, sve kako bi odbranili vlastito uvjerenje u takvo nešto itd... kako drukčije to okarakterisati osim kao neki oblik psihičkog nedostatka ili šta li već.
SugarCookie

#996 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

Da bi vjerovali u koncepciju pričajuće zmije, morate prvo prihvatiti da postoji nešto kao što je raj/dženet, u kojem se dotična i obratila dotičnim.. sada dolazi kvaka, ta zmija, nije bila zmija, već đavo utjelovljen u zmiju. Okej dosta djetinjarenja.

Ovo gore uprošteno se iole poklapa sa detaljima iz Biblije, i savršeno me ne zanima da li vi to gledate kao bajku ili kako već; stvar ličnog izbora. Ali kada već koristite ovo kao podlogu za negiranje ljudskih uvjerenja, onda obratite pažnju na detalj, jer taj isti stvara potpuno novu sliku, i sačuvat ćete se neugodnih situacija, nakon što budete ispravljeni. Prvi primjer; moja provala za spinozaizam u drugoj temi.

Samo još jedno pitanje ateistima, prije nego odem za večeras. Što ste vi toliko fascinirani raspravljanjem o nećemu što po vašim uvjerenjima svakako ne postoji?
MyTao

#997 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

SugarCookie wrote:Da bi vjerovali u koncepciju pričajuće zmije, morate prvo prihvatiti da postoji nešto kao što je raj/dženet, u kojem se dotična i obratila dotičnim.. sada dolazi kvaka, ta zmija, nije bila zmija, već đavo utjelovljen u zmiju. Okej dosta djetinjarenja.

Ovo gore uprošteno se iole poklapa sa detaljima iz Biblije, i savršeno me ne zanima da li vi to gledate kao bajku ili kako već; stvar ličnog izbora. Ali kada već koristite ovo kao podlogu za negiranje ljudskih uvjerenja, onda obratite pažnju na detalj, jer taj isti stvara potpuno novu sliku, i sačuvat ćete se neugodnih situacija, nakon što budete ispravljeni. Prvi primjer; moja provala za spinozaizam u drugoj temi.

Samo još jedno pitanje ateistima, prije nego odem za večeras. Što ste vi toliko fascinirani raspravljanjem o nećemu što po vašim uvjerenjima svakako ne postoji?
Kako ulazis u detalje, prica postaje sve cudnija i cudnija... mislim da je najbolje da ostavis na tome da je zmija pricala :)
animals

#998 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by animals »

MyTao wrote:
SugarCookie wrote:Da bi vjerovali u koncepciju pričajuće zmije, morate prvo prihvatiti da postoji nešto kao što je raj/dženet, u kojem se dotična i obratila dotičnim.. sada dolazi kvaka, ta zmija, nije bila zmija, već đavo utjelovljen u zmiju. Okej dosta djetinjarenja.

Kako ulazis u detalje, prica postaje sve cudnija i cudnija... mislim da je najbolje da ostavis na tome da je zmija pricala :)

Pa, dragi moji forumasi, nekad su zmije pricale..i onda je Bog stvorio mungosa i zmije su od silnog soka zanijemile, i nikada vise nisu propricale..za sve ima objasnjenej, samo pitajte..
vatrogasac

#999 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

harač wrote: kad sam ja proganjao forumaše sa primjerom bebe isusa iz kur-ana koja drži predavanja po palestini, argument koji mi je ponuđen jeste ona siri iz androida. ne vjerujem da se intelektualno evoluiralo
Do tebe je što nisi razumio poređenje koje sam ti ja naveo. Isus ne bi pričao da se nije 'umiješala' inteligencija Sveznajućeg kao što ni iPhone ne bi 'pričao' da se nije umiješala opet inteligencija....u ovom slučaju ljudska. Da utvrdimo...u oba slučaja je bila intervencija sa strane.
SugarCookie

#1000 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by SugarCookie »

animals wrote:
MyTao wrote:

Pa, dragi moji forumasi, nekad su zmije pricale..i onda je Bog stvorio mungosa i zmije su od silnog soka zanijemile, i nikada vise nisu propricale..za sve ima objasnjenej, samo pitajte..
Taman da obojici odgovorim

@MyTao
Pročitah maksuz to poglavlje u Bibliji, kratko je, i ne usuđujem se isto komentarisati jer ne znam išta o Bibliji, a skoro sam siguran da ti nisi ništa bolji. Da priča stvarno postaje sve čudnija i čudnija, to bi sigurno naveo i iskoristio bi sve što možeš da Bibliju predstaviš kao bajku.

Nisi mi odgovorio na pitanje.

@animals
Dragi moj forumaše, kao što tvoj nick pokazuje, imamo i danas životinje koje prakticiraju govor, doduše preko tastature, i nisu zmije, niti znam da je ikad pomenuto da su pričale izuzev ovog jednog slučaja, koji se svakako ne veže za dunjaluk.

Nisi mi odgovorio na pitanje.
Post Reply