Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
cackalica83

#1 Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Zelim da iznesete sve znane i neznane ne-religijske/vjerske dokaze postojanja Boga.

ja cu poceti sa ovim

Motori u prirodi, dokaz kreatora/Boga

kao sto vidite ima kvacilo, mjenjac, stator, rotor, propele i gorivo fructoza u ovim prirodnim motorima
Image

Image

neko ce sad reci pa to je evolucija stvorila, onda se postavlja pitanje

Kako ce priroda koja nema razuma da stvori motor gdje 40 raznih dijelova suradjuju jedno sa drugim kako bi funkcionisao kako treba?
Dijelovim motora na tacnim pozicijama su isto kao puzle, logicno je da se puzle sastavljaju od nekog ko ima inteligenciju.
Ovdje vidimo jasan primjer bozijeg stvaranja i dezajniranja.

drugi primjer jeste djelimicna kamuflaza

Image
lazne velike oci kod repa, a malo pravo oko prekriveno crnom linijom. dali to riba zna da joj treba veliko lazno oko da prepadne napadaca pa sakrije svoje pravo oko.

ili kod ovih gusjenica
Image
Image

dali to priroda koja nema razuma zna da im trebaju lazne velike oci kako bi prepali napadace pa im to stvara ili je to Bog koji ima razum. sami sebi postavite to pitanje.

treci primjer totalne kamuflaza
Image
Syrphidae muha

koja lici na pcelu pa na taj nacin je vecina ptica izbjegavaju. dali to muha zna da treba da se kamuflira u pcelu da bi se zastitila ili je to Bog?

cetvriti primjer, pomagala da se ulovi plijen

kornjaca sa lazni crvnom na jeziku kao mamac za ribe
Image
Image

dali to kornjaca zna da joj treba mamac/lazni crv da bi prvukla ribe? ocito je da joj je dato ovo sa strane(od Boga) a ne da ga je onda sama stvorila.

wolftrap anglerfish peca druge ribe sa stapom, koncem, mamcem i udicama
Image
Image
Habitat: Deep Sea, Atlantic & Pacific

zar neko moze vjerovati da ovo priroda koja nema razuma sama stvara, 4 razne stvari,
1.Stap
2.Konac
3.mamac
4.udica

a da nepricamo o insektima koji imitiraju lisce
Image
Image

pa cak i truhlo lisce :D

na pola truhlo
Image

truhlo skroz
Image

zar vam uopste treba neka vjerska knjiga da bi vjerovali u postojanje Boga/Kreatora/Dizajnera?

a sami naucnici kazu da bi univerzum da bi sam sebe stvorio vjerovatnoca 1 naspram zillion, cifra sa ogromnim brojem nula , sto je nemoguce.
dingosp0

#2 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dingosp0 »

neki i ovo ne vjeruju... da im pokazes ne znam ti kakve dokaze oni ce opet glavu okrecati.... dzaba..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by JoseMujica »

vjerujem u kreatora Versacia, a ima i drugih...nije da nema ;-)
dci driver

#4 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dci driver »

Da se nisu prilagodili na taj način - nestali bi! Od svih poznatih vrsta na Zemlji tokom njenog postojanja izumrlo je oko 97%. Prema tome, nema boga. Da ne pričam da biblijska tvrdnja da je Zemlja stvorena 5 508 godine pne je sama po sebi dovoljna da ospori sve što u njoj piše. Po prirodi stvari niti jedan vjernik ne bi smio prenebregnuti ovaj podatak, jer onda nije vjernik. Malo teško održivo, ha?
zambaklija

#5 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by zambaklija »

meni nije jasno što se neki toliko trude da nas uvjere u postojanje tog boga??kako je vaše uvjerenje da ga ima tako je i naše da ga nema i tačka.eto sve kada bi mi se ukazao ja ga ne bi kao takvog priznao za mene bi bio alien koji je krajnje loš dečko pun sebe,narcisoidan,ohol,nepravičan i obično đubre al de....kome ja to :skoljka: :run:
cackalica83

#6 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

takodjer vidimo ovu rasirenost kamuflaze i laznih ociju kod drugih zivotinja

Image

Image

Image

Image

Image

Image
dustaban

#7 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

Hvala ti na ovom izboru FASCINANTNIH PRIRODNIH fenomena.
Sve prikazano je manje vise vidjeno ali lijepo je i ocaravajuce to jos jedanput pogledati.

Dakle, sve je ovo Bog stvorio, svakog insekta ponaoson i svaku onu ribicu, te za svaki taj slucaj se potrudio da mu da ova carobna svojstva?!

Ja sam jednako opcinjen ovim prizorima kao i ti i nastojim proniknuti u ishodiste ove kreacije.
Medjutim ona sustinska razlika u pristupu ka ovoj fascinaciji izmedju mene i klasicnog vjernika je u tome sto ja ovo nastojim posmatrati iz sire perspektive i proniknuti u makro sile i pravila koje upravljaju ovim PROCESOM zivota.
Jer ja ovdje vidim PROCES "odozgo nadole" koji rezultira ovim fascinantnim mikro oblicima a ne obratno, kako pretpostavljam vjernici na ovo gledaju, kao zbir POJEDINACNIH bozjih kreacija koje "odozdo nagore" cine zivi svijet.
Evo uzmi za primjer vocku, jabuku koja se ucrva. Onaj crv je nastao u njoj i iz nje, ne radi se o "suzivotu" crva i jabuke vec je rijec o jednoj fazi u zivotu jabuke. Tako ja vidim i ove gore mimikrije. Insekt na listu, a oboje su oblikom identicni, mozda treba posmatrati kao nus pojave nekog viseg organizma koji se podijelio na sitnije oblike.
Zapravo, sve vise mi se dopada ideja da je cijela nasa planeta jedan organizam a mi svi na njoj odredjeni dijelovi tog velikog bica kojeg, sto se mene tice, slobodno mozete nazvati i Bogom. To je dakle ona teorija kako Bog nije nesto izvan nas sto nas je nacinilo vec smo mi sami dio tog velikog bica... koje, ovako sicusni, nismu u stanju prepoznati mada smo dio toga!

U svakom slucaju hvala ti na ovim carobnim prizorima. I hajde molim te sad ovo gore povezi sa onom neslanom zajebancijom sa jadnim Abrahamom/Ibrahimom.

Ma daj...
Last edited by dustaban on 31/03/2013 11:46, edited 1 time in total.
cackalica83

#8 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dci driver wrote:Da se nisu prilagodili na taj način - nestali bi! Od svih poznatih vrsta na Zemlji tokom njenog postojanja izumrlo je oko 97%. Prema tome, nema boga. Da ne pričam da biblijska tvrdnja da je Zemlja stvorena 5 508 godine pne je sama po sebi dovoljna da ospori sve što u njoj piše. Po prirodi stvari niti jedan vjernik ne bi smio prenebregnuti ovaj podatak, jer onda nije vjernik. Malo teško održivo, ha?
Da se nisu prilagodili na taj način - nestali bi!
zar ti mozes vjerovati da je ta mala sicusna zivotinja sama sebi stvorila lazne oci i te ostale kamuflaze i pomagala prilikom hvatanja plijena? meni nije jasno kako neko moze vjerovati da zivotinja koja nema intelignciju a niti moc da stvara nove organe niti da sama sebe boji bojama kako bi se kamuflirala.

ateisticko vjerovanje evolucije je Ovako----> moja majka je samu sebe rodila.
Od svih poznatih vrsta na Zemlji tokom njenog postojanja izumrlo je oko 97%. Prema tome, nema boga.
a sta ako je taj isti Bog namjerno unistio mnoge zivotinje kako bi ljudi normalno mogli zivjeti, hajde se samizli da ides brati giljive u sumi a da znas da tamo ima T-Rex i raptori, ni na kraj ti pameti nebi pale gljive da ih beres.

Da ne pričam da biblijska tvrdnja da je Zemlja stvorena 5 508 godine pne je sama po sebi dovoljna da ospori sve što u njoj piše.
pa to je udaranje mrtvog konja jer sama biblija za sebe kaze da je iskvarena

jeremija 8:8 Kako možete reći: "Mudri smo, imamo zakon Gospodnji!" Jest, dobro, ali je to lažju učinila lažljiva pisaljka književnika.
Po prirodi stvari niti jedan vjernik ne bi smio prenebregnuti ovaj podatak, jer onda nije vjernik. Malo teško održivo, ha?
pa muslimani nevjeruju u to, i sta cemo sad po tom pitanju.
cackalica83

#9 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

zambaklija wrote:meni nije jasno što se neki toliko trude da nas uvjere u postojanje tog boga??kako je vaše uvjerenje da ga ima tako je i naše da ga nema i tačka.eto sve kada bi mi se ukazao ja ga ne bi kao takvog priznao za mene bi bio alien koji je krajnje loš dečko pun sebe,narcisoidan,ohol,nepravičan i obično đubre al de....kome ja to :skoljka: :run:
meni nije jasno što se neki toliko trude da nas uvjere u postojanje tog boga??
trudimo se zato sto nam je naredjeno u njegovoj knjizi da pozivamo na njegov put, put spasa koji vodi vjecnoj sreci na buducem svijetu. trudimo se jer Bog nije odredio njegovu vjeru samo za odredjenu skupinu ljudi, nego za cijelo covjecanstvo.
kako je vaše uvjerenje da ga ima tako je i naše da ga nema i tačka.
pa nase uvjerenje je bazirano barem na nekim dokazima, dok kod ateista je to, nevidim ga za to ga i nema, a koliko je tek stvari sto postoje a nemoze ih vidjeti. dokaz da nesto ne postoji nije da se nemoze vidjeti.

eto sve kada bi mi se ukazao ja ga ne bi kao takvog priznao za mene bi bio alien koji je krajnje loš dečko pun sebe,narcisoidan,ohol,nepravičan i obično đubre al de....
pa kad bi ti se ukazao, nebi ti imao izbora da biras hocu necu od straha, nego suti i prihvati, tako bi bilo.

A zasto je on los zao decko? zato sto te hranio dok si bio u majcinom stomaku Preko pupcane vrpce, pa ti usadio urodjena svojstva da znas sisati , jer bez te funkcije nebi prezivio, opskrbio te svim i svacim kako bi mogao normalno zivjeti a on opet zao decko.
zambaklija

#10 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by zambaklija »

cackalica83 wrote:
zambaklija wrote:meni nije jasno što se neki toliko trude da nas uvjere u postojanje tog boga??kako je vaše uvjerenje da ga ima tako je i naše da ga nema i tačka.eto sve kada bi mi se ukazao ja ga ne bi kao takvog priznao za mene bi bio alien koji je krajnje loš dečko pun sebe,narcisoidan,ohol,nepravičan i obično đubre al de....kome ja to :skoljka: :run:
meni nije jasno što se neki toliko trude da nas uvjere u postojanje tog boga??
trudimo se zato sto nam je naredjeno u njegovoj knjizi da pozivamo na njegov put, put spasa koji vodi vjecnoj sreci na buducem svijetu. trudimo se jer Bog nije odredio njegovu vjeru samo za odredjenu skupinu ljudi, nego za cijelo covjecanstvo.
kako je vaše uvjerenje da ga ima tako je i naše da ga nema i tačka.
pa nase uvjerenje je bazirano barem na nekim dokazima, dok kod ateista je to, nevidim ga za to ga i nema, a koliko je tek stvari sto postoje a nemoze ih vidjeti. dokaz da nesto ne postoji nije da se nemoze vidjeti.

eto sve kada bi mi se ukazao ja ga ne bi kao takvog priznao za mene bi bio alien koji je krajnje loš dečko pun sebe,narcisoidan,ohol,nepravičan i obično đubre al de....
pa kad bi ti se ukazao, nebi ti imao izbora da biras hocu necu od straha, nego suti i prihvati, tako bi bilo.

A zasto je on los zao decko? zato sto te hranio dok si bio u majcinom stomaku Preko pupcane vrpce, pa ti usadio urodjena svojstva da znas sisati , jer bez te funkcije nebi prezivio, opskrbio te svim i svacim kako bi mogao normalno zivjeti a on opet zao decko.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

-odkud ovolike budale?
-rodilo brate,rodilo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
cackalica83

#11 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dustaban wrote:Hvala ti na ovom izboru FASCINANTNIH PRIRODNIH fenomena.
Sve prikazano je manje vise vidjeno ali lijepo je i ocaravajuce to jos jedanput pogledati.

Dakle, sve je ovo Bog stvorio, svakog insekta ponaoson i svaku onu ribicu, te za svaki taj slucaj se potrudio da mu da ova carobna svojstva.
Ja sam jednako opcinjen ovim prizorima kao i ti i nastojim proniknuti u ishodiste ove kreacije.
Medjutim ona sustinska razlika u pristupu ka ovoj fascinaciji izmedju mene i klasicnog vjernika je u tome sto ja ovo nastojim posmatrati iz sire perspektive i proniknuti u makro sile i pravila koje upravljaju ovim PROCESOM zivota.
Jer ja ovdje vidim PROCES "odozgo nadole" koji rezultira ovim fascinantnim oblicima a ne obratno, kako pretpostavljam vjernici na ovo gledaju, kao zbir POJEDINACNIH bozjih kreacija koje "odozdo nagore" cine zivi svijet.
Evo uzmi za primjer vocku, jabuku koja se ucrva. Onaj crv je nastao u njoj i iz nje, ne radi se o "suzivotu" crva i jabuke vec je rijec o jednoj fazi u zivotu jabuke. Tako ja vidim i ove gore mimikrije. Insekt na listu, a oboje su oblikom identicni, mozda treba posmatrati kao nus pojave nekog viseg organizma koji se podijelio na sitnije oblike.
Zapravo, sve vise mi se dopada ideja da je cijela nasa planeta jedan organizam a mi svi na njoj odredjeni dijelovi tog velikog bica kojeg, sto se mene tice, slobodno mozete nazvati i Bogom. To je dakle ona teorija kako Bog nije nesto izvan nas sto nas je nacinilo vec smo mi sami dio tog velikog bica... koje, ovako sicusni, nismu u stanju prepoznati mada smo dio toga!

U svakom slucaju hvala ti na ovim carobnim prizorima. I hajde molim te sad ovo gore povezi sa onom neslanom zajebancijom sa jadnim Abrahamom/Ibrahimom.

Ma daj...
Evo uzmi za primjer vocku, jabuku koja se ucrva. Onaj crv je nastao u njoj i iz nje, ne radi se o "suzivotu" crva i jabuke vec je rijec o jednoj fazi u zivotu jabuke.
nebi se bas slozio da je nastao u njoj, ili je crv dosao i probio rupu da udje u jabuku, ili je zivotinja ostvila jaja pa iz tih jaja poslije radjaju se crvi u jabuci.

a sta je to sa Abrahamom? to sto je trebao da ubije svog sina kao iskusenje? Jeli to?
dustaban

#12 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

cackalica83 wrote: a sta je to sa Abrahamom? to sto je trebao da ubije svog sina kao iskusenje? Jeli to?
Pa naravno, kako bi se ti postavila u Abrahamovoj situaciji?!
vaučer

#13 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vaučer »

Otvarač teme bi trebao/la pokušati prvo razumijeti teoriju evolucije i prirodnog odabira prije nego krene otvarati ovako glupe teme. Sve navedeno je dokaz evolucije, ništa više ni manje.
cackalica83

#14 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

a da nepricamo o ljepoti u prirodi i Dizajnu

Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image

hvaljen neka je Bog koji Ovako lijepo stvara
cackalica83

#15 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

dustaban wrote:
cackalica83 wrote: a sta je to sa Abrahamom? to sto je trebao da ubije svog sina kao iskusenje? Jeli to?
Prvo moramo da shvatimo zasto smo mi ovdje i zbog cega smo na ovoj zemlji.

ovaj zivot je test/iskusenje, a poslije smrti nas ceka prezentacija djela i onda ili nagrada ili kazna.

Svi moraju proci kroz iskusenja u zivotu, to sto je bilo naredjeno Ibrahimu da ubije svog sina je bio smao test da se pokaze svijetu koju cvrstu vjeru je imao Ibrahim, ali Bog nedozovljava da se ubijaju nevini, granica bi se presla kad bi Bog dopustio ibrahimu da ubije sina, onda mi to bilo neukusno i nelogicno za Boga ako je Bog logican i dobar.
Znaci kad je Ibrahim dosao do tog trenutka d aga ubije, doslo je iskupljene, i tu j polozio ispit.

jer bog kaze da (Kur’an, III/142) "Zar mislite da cete biti ostavljeni, a da Allah ne ukaze na one medu vama koji se bore.."
neimenovan.x

#16 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by neimenovan.x »

A što bezveze komplikujete? To je sve matematika i fizika. U svemiru ima toliko materije da je faktički sve moguće. Eto kod nas se potrefilo da se prvi organizam razvio sa mogućnošću evolucije. Na nekoj drugoj planeti možda nije bilo tako. Uglavnom, kroz generacije se dešavaju određene mutacije. Ako mutacija imalo pomaže životinji da preživi bolje od ostalih, mutacija je dobra i prenosi se na druge generacije. Ako mutacija smeta, onda naravno životinja umre prije nego što se mutacija uspije da prenese na potomke.

Teoretski, kada bi se imalo dovoljno resursa i vremena, mogli bi uzeti sve moguće materijale u svemiru, mješati ih u svim mogućim količinama i pod svim mogućim uslovima, i garantovano bi nekad dobili živa bića. Eto, tako vam je to. Znam da je teško za prihvatiti, al' šta se može :lol:
cackalica83

#17 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

vaučer wrote:Otvarač teme bi trebao/la pokušati prvo razumijeti teoriju evolucije i prirodnog odabira prije nego krene otvarati ovako glupe teme. Sve navedeno je dokaz evolucije, ništa više ni manje.
upoznat sam dovoljno sa evolucijom da bi je smatrao kao nesto nelogicno, i to sam jasno naznacio u prvom svom postu.

ako si tako siguran u evoluciju de nam onda objasni, koji je to evolucijski mehanizam koji govori raznim dijelova prirodnog motora gdje ce da se sastavljaju na kojim mjestima kako bi motor mogao funkcionisati.

razlika izmedju ateiste i vjernika

Vjernik kaze:

Kreator/Inzinjer---->fabrika--->produkt

God/kreator---->priroda---->prirodni motori sa propelama i fruktozom kao gorivo

Logicno, dok kod ateiste se prekine veza izmedju

Kreator/Inzinjer--(prekid ovdje)-->fabrika--->produkt

i onda imamo ovo
fabrika(priroda/evolucija)--->produkt

Poslije pitas ateistu, ko je sve ovo stvorio, kaze evolucija, drugim rijecima fabrika stvorila produkt. imali to smisla?
tacno da je fabrika stvorila produkt a ko je dezajnirao taj produkt u pocetku, jeli ga fabrika/evolucija dizajanirala?
cackalica83

#18 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

neimenovan.x wrote:A što bezveze komplikujete? To je sve matematika i fizika. U svemiru ima toliko materije da je faktički sve moguće. Eto kod nas se potrefilo da se prvi organizam razvio sa mogućnošću evolucije. Na nekoj drugoj planeti možda nije bilo tako. Uglavnom, kroz generacije se dešavaju određene mutacije. Ako mutacija imalo pomaže životinji da preživi bolje od ostalih, mutacija je dobra i prenosi se na druge generacije. Ako mutacija smeta, onda naravno životinja umre prije nego što se mutacija uspije da prenese na potomke.

Teoretski, kada bi se imalo dovoljno resursa i vremena, mogli bi uzeti sve moguće materijale u svemiru, mješati ih u svim mogućim količinama i pod svim mogućim uslovima, i garantovano bi nekad dobili živa bića. Eto, tako vam je to. Znam da je teško za prihvatiti, al' šta se može :lol:
Ako mutacija imalo pomaže životinji da preživi bolje od ostalih, mutacija je dobra i prenosi se na druge generacije
problem je ovdje sto expeirmenti kazu suprotno, kad su testirali mutaciju na muhama u laboratorijama ustanovilo se da su mutacije samo stetile muhama nista im nisu donijele benefijcije pa su im noge rasle na glavi zbog deformacija
ovako
Image
5 0 5

#19 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote:a da nepricamo o ljepoti u prirodi i Dizajnu

...

amen. vjerujem da je Bog moćna stvaralačka snaga i stvaralački izvor, struja u kojoj žive sva bića svjetla i prirodna carstva. samo da jos dodam da je Isus jedini put do spasenja i jedini put do Boga, jer je preko Krista i kroz Krista teklo stvaranje. u tom smislu Krist je poveznica između prastvoritelja i stvorenja.
semirizsvemira

#20 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by semirizsvemira »

cackalica83 wrote:
dci driver wrote:Da se nisu prilagodili na taj način - nestali bi! Od svih poznatih vrsta na Zemlji tokom njenog postojanja izumrlo je oko 97%. Prema tome, nema boga. Da ne pričam da biblijska tvrdnja da je Zemlja stvorena 5 508 godine pne je sama po sebi dovoljna da ospori sve što u njoj piše. Po prirodi stvari niti jedan vjernik ne bi smio prenebregnuti ovaj podatak, jer onda nije vjernik. Malo teško održivo, ha?
zar ti mozes vjerovati da je ta mala sicusna zivotinja sama sebi stvorila lazne oci i te ostale kamuflaze i pomagala prilikom hvatanja plijena? meni nije jasno kako neko moze vjerovati da zivotinja koja nema intelignciju a niti moc da stvara nove organe niti da sama sebe boji bojama kako bi se kamuflirala.

Od svih poznatih vrsta na Zemlji tokom njenog postojanja izumrlo je oko 97%. Prema tome, nema boga.
a sta ako je taj isti Bog namjerno unistio mnoge zivotinje kako bi ljudi normalno mogli zivjeti, hajde se samizli da ides brati giljive u sumi a da znas da tamo ima T-Rex i raptori, ni na kraj ti pameti nebi pale gljive da ih beres.

Da ne pričam da biblijska tvrdnja da je Zemlja stvorena 5 508 godine pne je sama po sebi dovoljna da ospori sve što u njoj piše.

jeremija 8:8 Kako možete reći: "Mudri smo, imamo zakon Gospodnji!" Jest, dobro, ali je to lažju učinila lažljiva pisaljka književnika.
Po prirodi stvari niti jedan vjernik ne bi smio prenebregnuti ovaj podatak, jer onda nije vjernik. Malo teško održivo, ha?
E jesi naso Bibliju da citiras . Ko da je to ona sto je Isa a.s. ( Isus ) dobio od Allaha .
dustaban

#21 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

cackalica83 wrote:
dustaban wrote:
Prvo moramo da shvatimo zasto smo mi ovdje i zbog cega smo na ovoj zemlji.
ovaj zivot je test/iskusenje, a poslije smrti nas ceka prezentacija djela i onda ili nagrada ili kazna.
Svi moraju proci kroz iskusenja u zivotu, to sto je bilo naredjeno Ibrahimu da ubije svog sina je bio smao test da se pokaze svijetu koju cvrstu vjeru je imao Ibrahim, ali Bog nedozovljava da se ubijaju nevini, granica bi se presla kad bi Bog dopustio ibrahimu da ubije sina, onda mi to bilo neukusno i nelogicno za Boga ako je Bog logican i dobar.
Znaci kad je Ibrahim dosao do tog trenutka da ga ubije, doslo je iskupljene, i tu j polozio ispit.
jer bog kaze da (Kur’an, III/142) "Zar mislite da cete biti ostavljeni, a da Allah ne ukaze na one medu vama koji se bore.."
Je li majketi prihvacas ovakvu zajebanciju, taman da je i od Boga ???

Kako bi se Bog postavio da je Abraham/Ibrahim rekao, kao sto bih ja naprimjer - ne boze ja to ne mogu uciniti i spreman sam na svaku tvoju kaznu, jer vece mi kazne nema od odlaska u raj sa krvlju moga djeteta na rukama!
Ta spremnost da se ubije vlastito dijete je po meni najveci moguci grijeh, tu dalje diskusije nema.

To sto je Abraham/Ibrahim bio spreman uciniti, a Bog ga zaustavio, je potez dostojan Boga. Ali zasto ga ZBOG TOGA NIJE KAZNIO... !?!?!

Nije ovo tema, hocu samo da te pitam mozes li povezati da su ovi prelijepi prizori gore djelo istog onog Boga koji se onako neslano zajebavao sa jadnikom Abrahamom/Ibrahimom! Fascinacija ovim cudom sto se zove Svemir i zivot u svemiru je zaista dovoljan razlog za vjerovanje u Kreatora, ali ujedno i najveci razlog za odbacivanje ovih primitivnih interpretacija tog kreatora kako su to ucinile ove nase opskurne religije koje su, bas zbog toga, najvjerovatnije produkt samog vraga!
vaučer

#22 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vaučer »

Ne razumiješ ti dovoljno, to je jasno, niti ti je uopće jasan princip razgoja organizama kroz metodu prirodne selekcije.
Evolucija vrlo dobro i elegantno objašnjava kako komplicirane stvari nastaju iz jednostavnijih, predlažem ti da pročitaš detaljno par knjiga na istu temu. Također mi je naslov malo komičan jer kao sugerira da pored 'ne religijskih' postoje i religijski dokazi o postojanju boga, kad u stvarnosti ne postoje nikakvi dokazi o postojanju ijednog od tisuća bogova.
dci driver

#23 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dci driver »

cackalica83 wrote:

Hehe, bistra si ko čačakalica...

Kad spominješ da je možda namjerno uništio mnoge vrste, evo šta bi Epikur rekao:

"Ako bog hoće da spreči zlo, ali ne može, onda on nije svemoćan.
Ako može, ali neće onda je on zao.
Ako bog može i hoće da ga spreči, zašto zlo i dalje postoji?
Ako on ne može i neće da spreči zlo, zašto ga nazivamo bogom?"

Uništavanje kojekakvih insekata i goveda je sigurno spasilo čovjeka?! :lol: :lol: :lol:
zambaklija

#24 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by zambaklija »

505sCrtom wrote:
cackalica83 wrote:a da nepricamo o ljepoti u prirodi i Dizajnu

...

amen. vjerujem da je Bog moćna stvaralačka snaga i stvaralački izvor, struja u kojoj žive sva bića svjetla i prirodna carstva. samo da jos dodam da je Isus jedini put do spasenja i jedini put do Boga, jer je preko Krista i kroz Krista teklo stvaranje. u tom smislu Krist je poveznica između prastvoritelja i stvorenja.
taj tvoj isus nije ništa drugo bio do židovski nacionalist revolucionar koji je htjeo ondašnji sistem izmjenuti to su fakti utvrđeni na naučnoj bazi ,tj.to je fakt koji crkva krije ko zmija noge ;-) a crkva opet nije ništa drugo nastavak rimskog carstva na drugi način a islam je samo jedna ultra-ultra ortodoksna sekta/verzija judeizma ;-) :skoljka:
cackalica83

#25 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

ako neko i dalje tvrdi da je to evolucija zasto onda nalazimo iste zivotinje sad kao i prije vise stotina miliona Godina, nista nisu evolvirale

Image

48-37 milliona godina
Image

295 miliona godina
Image

490-443 milliona godina
Image

zec 30 miliona godina
Image

rak 145 miliona godina
Image

Image

Image

leopard 73 miliona godina
Image

zebra 45 miliona Godina
Image

zasto onda ove zivotinje nisu evolvirale?

sta cemo onda sa ljudima?

danasnji ljudi kao homo erectus, jedan od domorodaca Malezije.
Image
a pricamo se da smo evolvirali od ovih homo erectus.
Post Reply