Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
odr0n

#976 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

Kllikker wrote:albert ajnštajn - nauka bez vjere je osakaćena, a vjera bez nauke je slijepa.

i ja pripadam simpatizerima velikog praska, čak šta više, učvrstio je moje vjerovanje da je ovo djelo božije.

pogledajmo :D

ako upitaš astronoma kako je formiran kosmos, on će vam govoriti o teoriji big benga. da je kosmos u početku bio jedna cjelina pa se u djeliću sekunde raskomadao, a to je dovelo do formiranja galaksija u okviru kojih su nastali sistemi kao što je sunčev sistem i zemlja.

riječi iz kur'ana, sura el-enbija 30

“zar ne znaju nevjernici da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih mi raskomadali!?“

kur'an sa malo riječi govori o teoriji velikog praska još prije 1400godina!
Einstein ti je loš izbor citata, u svom zadnjem pismu je napisao da je bog za njega samo produkt ljudske slabosti i spisi abrahamskih religija djetinjarija. :)

Kad smo kod praska, eto naveo si jednu grešku u kuranu. Nijedan ozbiljan astronom neće reći da je došlo do komadanja tj. eksplozija koja se pominje je samo metafora za brzinu nastanka univerzuma, nije bilo nikakve eksplozije i komadanja, što znači da se u tom ajetu nalazi greška, a rekoše kuran perfektna knjiga. :-)
Last edited by odr0n on 16/05/2013 23:38, edited 1 time in total.
fatamorgana

#977 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

harač wrote:pored banalnih logičkih grešaka, sada i nepoznavanje temeljnih bioloških procesa. tipično za večinu vjernika, ali imao sam dojam da smo prevazišli to na ovom forumu
Borg: Every resistance is futile!

Image
fatamorgana

#978 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

harač wrote:
fatamorgana wrote:
Kllikker wrote:
i ja pripadam simpatizerima velikog praska, čak šta više, učvrstio je moje vjerovanje da je ovo djelo božije.
ja lično ne potcjenjujem ni mali prasak, :wink:
:lol: tema se polako pretvara u "razonodu"
k'o što reče David Byrn u jednoj svojoj pjesmi "same as it ever was", :wink:
drugi_profil

#979 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Image

2borg za teferic dok se resistance borgovima.
biofa

#980 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by biofa »

:thumbup:
Kllikker wrote:Image

:D
biofa

#981 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by biofa »

harač wrote:naivno baratanje analogijama je još jedan dokaz loše logike... nastavi :D
A šta bi to bio dokaz "dobre logike".... I reče robot, svojom ograničenom inteligencijom i "logikom": Čovjek ne postoji! Ja sam rezultat evolucije! ;-)
drugi_profil

#982 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Trolas brate.
Daj jedan kvalitetan argument, a ne ovo trolanje.
MyTao

#983 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MyTao »

biofa wrote:
harač wrote:naivno baratanje analogijama je još jedan dokaz loše logike... nastavi :D
A šta bi to bio dokaz "dobre logike".... I reče robot, svojom ograničenom inteligencijom i "logikom": Čovjek ne postoji! Ja sam rezultat evolucije! ;-)
jbt odakle dolaze ovi likovi, svako malo se pojave neke nove face kojim moras objasnjavati da je Evolucija teorija o evoluciji zivota, a ne o njegovom nastanku.

Drugo, Evolucija nema veze sa Ateizmom... neznam zasto se konstantno prica o Evoluciji na temi koja je za Ateiste... I gravitacija je naucna evolucija, pa nevidim da to spominjete ovdje...

Najbolje da prije nego sto se javite na ovu i slicne teme, prvo naucite sta je to Ateizam, a sta su naucne teorije... vidjet ce te da to dvoje nemaju nista zajednickog, osim mozda naucne metedo....
odr0n

#984 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

Ovi zasljepljeni religiozni umovi ne shvataju da je nauka samo egzaktno objašnjenje funkcionisanja prirode i svega, tako da kada govore protiv teorije evolucije ne da su protiv nauke, nego još gore i preciznije, protiv same prirode kako funkcioniše. :lol:
biofa

#985 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by biofa »

drugi_profil wrote:Trolas brate.
... Sve što je stvoreno mora imati Stvoritelja. ... A sada ćeš se upitati: A ko je stvorio Stvoritelja? ... Odgovor: Jedna od osobina Stvoritelja jeste da On stvara, On nije stvoren, niti mu je išta slično! Dakle, takvo pitanje ne možeš postaviti! ....
I reče robot: Čovjek ne postoji! Ja sam rezultat evolucije! Zar može postojati neko ko meni nije sličan, i kakvo je to postojanje koje nije "stvoreno"... Zapita se robot, svojom ograničenom inteligencijom i logikom, ili sa ono malo % inteligencije i znanja koje posjeduje!¨... A onda doda: A možda je sve nastalo slučajno?! :mrgreen:
Corto Maltese

#986 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Corto Maltese »

biofa wrote:
drugi_profil wrote:Trolas brate.
... Sve što je stvoreno mora imati Stvoritelja. ... A sada ćeš se upitati: A ko je stvorio Stvoritelja? ... Odgovor: Jedna od osobina Stvoritelja jeste da On stvara, On nije stvoren, niti mu je išta slično! Dakle, takvo pitanje ne možeš postaviti! ....
I reče robot: Čovjek ne postoji! Ja sam rezultat evolucije! Zar može postojati neko ko meni nije sličan, i kakvo je to postojanje koje nije "stvoreno"... Zapita se robot, svojom ograničenom inteligencijom i logikom, ili sa ono malo % inteligencije i znanja koje posjeduje!¨... A onda doda: A možda je sve nastalo slučajno?! :mrgreen:
"Ko je stvorio stvoritelja?"
Evo ja postavio, dlaka mi s glave ne fali.
S tim da ti uvlačenje vještačke inteligencije u priču uopšte nije bez veze. I robot i bog su ljudski proizvod.
I nisu slučajno nastali.
Last edited by Corto Maltese on 17/05/2013 15:14, edited 2 times in total.
S4mpion

#987 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

odr0n wrote:
Einstein ti je loš izbor citata, u svom zadnjem pismu je napisao da je bog za njega samo produkt ljudske slabosti i spisi abrahamskih religija djetinjarija. :)

Kad smo kod praska, eto naveo si jednu grešku u kuranu. Nijedan ozbiljan astronom neće reći da je došlo do komadanja tj. eksplozija koja se pominje je samo metafora za brzinu nastanka univerzuma, nije bilo nikakve eksplozije i komadanja, što znači da se u tom ajetu nalazi greška, a rekoše kuran perfektna knjiga. :-)
Po čemu je riječ astrologa( ničim dokazana) jača od religijske teorije? :D
odr0n

#988 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

S4mpion wrote:
odr0n wrote:

Slažem se, nema razlike. :lol:
S4mpion

#989 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

odr0n wrote:
S4mpion wrote:
odr0n wrote:

Dakle nema ni greške, idemo dalje :)
odr0n

#990 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

S4mpion wrote:
odr0n wrote:
S4mpion wrote:
Dakle nema ni greške, idemo dalje :)
Ja podvuko i opet ne primjeti haha :lol: :lol:
S4mpion

#991 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

odr0n wrote:
Upravu si, nigdje nisam primjetio dokaz tvrdnje astrologa :lol:
odr0n

#992 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

S4mpion wrote:
odr0n wrote:
Upravu si, nigdje nisam primjetio dokaz tvrdnje astrologa :lol:
Pa bolan brkaš astrologiju i astronomiju. :lol:

Da se vratimo, tražiš dokaze za big bang? Kosmičko pozadinsko zračenje.
S4mpion

#993 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Da, da, ne primjetih to, lapsus kalami, na astronomiju sam mislio :lol:

Kosmičko zračenje postoji, ali njegov nastanak je pretpostavka isto kao što je pretpostavka da je kosmos nastao od male čestice velike mase.
drugi_profil

#994 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Ma da... a od cega je kosmicko pozadinsko zracenje?
odr0n

#995 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

S4mpion wrote:Da, da, ne primjetih to, lapsus kalami, na astronomiju sam mislio :lol:

Kosmičko zračenje postoji, ali njegov nastanak je pretpostavka isto kao što je pretpostavka da je kosmos nastao od male čestice velike mase.
Kako je pretpostavka ako već postoji dokaz, te znamo da se univerzum širi i hladi. :-) Ponovno sudaranje sa funkcionisanjem prirode i univerzuma, zbog privrženosti pogrešnim religijskim tvrdnjama.
S4mpion

#996 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

odr0n wrote:
S4mpion wrote:Da, da, ne primjetih to, lapsus kalami, na astronomiju sam mislio :lol:

Kako je pretpostavka ako već postoji dokaz, te znamo da se univerzum širi i hladi. :-)
To je posljedica, a njen uzrok se pretpostavlja.
Postoji dokaz za zračenje, ali ono ne mora striktno biti uvjetovano velikim praskom(može postojati još 1001 način da sve nastane), dakle prasak je pretpostavka, širenje svemira može se danas uočiti budući da je tehnologija napredovala, a i religija takodje spominje širenje svemira.
drugi_profil

#997 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Slika Svemira kao primordijalnog atoma ("kosmickog jajeta") koju je 1927. predlozio opat Zorz Lemetr navela je neke kosmologe da rani svemir zamisle kao veoma toplu, gustu plazmu koja se ubrzano razvija. Jedan od najmastovitijih teoreticara, slobodoumni ruski emigrant u SAD po imenu Dzordz Gamov, razmatrao je efekat hladjenja ove plazme prilikom sirenja Svemira.

Zatim je izneo jedno od najznacajnijih predvidjanja u istoriji nauke. Svemir bi danas mogao biti ispunjen kosmickim pozadinskim zracenjem sazdanim od drevnih fotona oslobodjenih prilikom Velikog praska. Posle ispravljanja greske u prvom racunu, dosao je do temperature od priblizno 5 stepeni iznad apsolutne nule, tj. 5K.

Dvojica Gamovljevih kolega, Ralph Alpher i Robert Herman zapravo su predvideli da bi se ovo zracenje jos uvek moglo detektovati.

Na 5K zracenje je potpuno iza infracrvenog i nalazi se u mikrotalasnom pojasu, a za obavljanje merenja potrebni su specijalni mikrotalasni prijemnici.

Arno Penzias i Robert Wilson iz Telefonske Bel laboratorije u severnom Nju Dzersiju, SAD, otkrili su ovo zracenje sasvim slucajno. Dobili su Nobelovu nagradu za eksperimentalnu potvrdu Velikog praska.
Dakle prvo je pretpostavljen BIgBang i onda je sracunato sta se mora pronaci da bi to bilo dokazano, i vidi cuda - kad su kreirani instrumenti koji mogu izvrsiti ta mjerenja, doakzana je teorija. Zasto mislis da vec 5 decenija kozervativni vjerski "ucenjaci" ne pokusavaju oboriti ovu teoriju i da ocigledno nisu uspjeli, jer nije u pitanju zavjera nego istina koja sam sebe brani.
S4mpion

#998 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi_profil wrote:
Slika Svemira kao primordijalnog atoma ("kosmickog jajeta") koju je 1927. predlozio opat Zorz Lemetr navela je neke kosmologe da rani svemir zamisle kao veoma toplu, gustu plazmu koja se ubrzano razvija. Jedan od najmastovitijih teoreticara, slobodoumni ruski emigrant u SAD po imenu Dzordz Gamov, razmatrao je efekat hladjenja ove plazme prilikom sirenja Svemira.

Zatim je izneo jedno od najznacajnijih predvidjanja u istoriji nauke. Svemir bi danas mogao biti ispunjen kosmickim pozadinskim zracenjem sazdanim od drevnih fotona oslobodjenih prilikom Velikog praska. Posle ispravljanja greske u prvom racunu, dosao je do temperature od priblizno 5 stepeni iznad apsolutne nule, tj. 5K.

Dvojica Gamovljevih kolega, Ralph Alpher i Robert Herman zapravo su predvideli da bi se ovo zracenje jos uvek moglo detektovati.

Na 5K zracenje je potpuno iza infracrvenog i nalazi se u mikrotalasnom pojasu, a za obavljanje merenja potrebni su specijalni mikrotalasni prijemnici.

Arno Penzias i Robert Wilson iz Telefonske Bel laboratorije u severnom Nju Dzersiju, SAD, otkrili su ovo zracenje sasvim slucajno. Dobili su Nobelovu nagradu za eksperimentalnu potvrdu Velikog praska.
Dakle prvo je pretpostavljen BIgBang i onda je sracunato sta se mora pronaci da bi to bilo dokazano, i vidi cuda - kad su kreirani instrumenti koji mogu izvrsiti ta mjerenja, doakzana je teorija. Zasto mislis da vec 5 decenija kozervativni vjerski "ucenjaci" ne pokusavaju oboriti ovu teoriju i da ocigledno nisu uspjeli, jer nije u pitanju zavjera nego istina koja sam sebe brani.
Opet dokazane posljedice, pretpostavljen uzrok, nisšta novo.
Zašto misliš da bi vjerski učenjaci trebali opovrgnuti teoriju Big Bang kad se to što se naziva Big Bangom spominje i u vjerskim knjigama?
odr0n

#999 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

S4mpion wrote:
odr0n wrote:

Kako je pretpostavka ako već postoji dokaz, te znamo da se univerzum širi i hladi. :-)
To je posljedica, a njen uzrok se pretpostavlja.
Postoji dokaz za zračenje, ali ono ne mora striktno biti uvjetovano velikim praskom(može postojati još 1001 način da sve nastane), dakle prasak je pretpostavka, širenje svemira može se danas uočiti budući da je tehnologija napredovala, a i religija takodje spominje širenje svemira.
Haha kao prvo ne shvataj prasak doslovno, nije bilo nikakve eksplozije/praska, to je riječ koja se samo koristi kao metaforički opis rapidnog širenja univerzuma, pošto znamo da se univerzum širi i hladi logično je da nam to govori kakav je bio u svom nastanku. Religijske tvrdnje su totalno neprecizne u svojim opisima kao prvo pojmova, kao drugo događaja vezanih za iste.
drugi_profil

#1000 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

@s4mpion
Ajde ba, vidis li ti logiku u tome sto pricas majke ti?
Pretpostavljen uzrok, Ok.
Da bi se dokazala pretpostavka, ima jedna nauka sto se zove fizika i ima svoje zakone. Ako hoces, i njih je bog dao.
Po tim zakonima posljedica Velikog praska danas primjetna bi bila takva i takva.
nekoliko decenija poslije, ljudi ustanovili bas takve uslove.

Drugi primjer. Pretpostavka kreatora. U slucaju postojanja kreatora, posljedice danas bi bile takve i takve:
Sad je tvoj red da kazes kakve i kako se mogu dokazati i cime se mjere.
Locked