Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dadoka84

#9651 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Ja sam zato i kontao da nisu započeli možda neku drugu cestu jer je deveta prežvakana milion puta.
BHF_Manijak

#9652 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BHF_Manijak »

video wrote: 17/11/2019 17:39
BHF_Manijak wrote: 16/11/2019 14:40 Ne kontam gdje ce zavrsavati se/ukljucivati ova cesta od Mojmila prema dole, sto se gradi?
Ja kako ti zaostajes u pojedinim raspravama, to nije normalno. :skoljka:
O IX trans. se pricalo godinama, postavljane skice, Regulacioni plan, cak i render pa i vizuelizacija kompletnog projekta i onda ti dodjes i bubnes pitanje kO da si s marsa sad trehno :mrgreen:

Vjerujem, :mrgreen: al' fakat mi se nije dalo sad zarovit po arhivi, nego odoh reko upitat. :mrgreen: :mrgreen:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9653 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sime_cipol »

Sad cu i ja kao padobranac :D
Hoce li oni taj KT u Buljakovom spajati direktno sa AP ili ce se voziti do onog drugog KT i tek onda na AP
:run:
Haris.ba

#9654 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ide do tog drugog kruznog. S time da ako se nastavi autoput ukida se spoj i sa drugog kruznog. Mozda ostave samo ukljucenje.
geralt

#9655 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by geralt »

Thorgerson wrote: 16/11/2019 11:08 Prva hoce smanjiti guzve, ali ne na glavnoj magistrali.

Zbog toga i smatram da je trebalo poredati prioriete i vidjeti gdje su najvece guzve i frekvencija saobracaja. Vogošća - Sarajevo to svakako nije.

Glavni prioritet je trebao biti rasterecenje glavne saobracajnice. Glavna saobracajnica trpi sav saobracaj, jer nema alternativu.
Glavna saobracajnica ima 6 traka, plus alternative Juznu longitudinalu (cak i ovakvu kakva jeste), plus Safeta Zajke, plus put preko Lukavice, plus jednim dijelom Put Zivota i Dzemala Bijedica. Od javnog saobracaja imas tramvaj, trolu i dvije komercijale.

S druge strane imas opcinu od 27 000 stanovnika (a iza nje jos jednu sa 20 000) koja je sa centrom Sarajeva povezana jednim brdskim putem od dvije trake, i jednom autobuskom linijom koja koristi istu traku. I u toj istoj opcini je smjestena industrijska zona. Ako se desi sudar u jutarnjoj spici koji blokira tu jednu jedinu cestu, svi Vogoscani koji rade u centru Sarajeva, kao i svi Sarajlije koji rade u industrijskoj zoni, su zakasnili na posao.

Normalno da je Prva veci prioritet.
holowey

#9656 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by holowey »

geralt wrote: 18/11/2019 11:09
Thorgerson wrote: 16/11/2019 11:08 Prva hoce smanjiti guzve, ali ne na glavnoj magistrali.

Zbog toga i smatram da je trebalo poredati prioriete i vidjeti gdje su najvece guzve i frekvencija saobracaja. Vogošća - Sarajevo to svakako nije.

Glavni prioritet je trebao biti rasterecenje glavne saobracajnice. Glavna saobracajnica trpi sav saobracaj, jer nema alternativu.
Glavna saobracajnica ima 6 traka, plus alternative Juznu longitudinalu (cak i ovakvu kakva jeste), plus Safeta Zajke, plus put preko Lukavice, plus jednim dijelom Put Zivota i Dzemala Bijedica. Od javnog saobracaja imas tramvaj, trolu i dvije komercijale.

S druge strane imas opcinu od 27 000 stanovnika (a iza nje jos jednu sa 20 000) koja je sa centrom Sarajeva povezana jednim brdskim putem od dvije trake, i jednom autobuskom linijom koja koristi istu traku. I u toj istoj opcini je smjestena industrijska zona. Ako se desi sudar u jutarnjoj spici koji blokira tu jednu jedinu cestu, svi Vogoscani koji rade u centru Sarajeva, kao i svi Sarajlije koji rade u industrijskoj zoni, su zakasnili na posao.

a sto iz te opCine moraju direktno u centar? kad vec u obzir uzimas safeta zajke i put preko lukavice, sta je razlog da iz vogosce i ilijasa ne mogu ici istim putem? sto je to vogosca a dobrinja ili hrasnica nije?

evo odmah da pocnem da lajem, lako je vama, autoput vam je na kilometar od "centra", a mi moramo preci deset km do autoputa...

cekajte na prvu transferzalu da se zavrsi, tako i dobrinja ceka juznu longitudinalu da se zavrsi...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#9657 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

Kakav safet zajko i saobraćaj tamo, dok ne riješe semafor u Boljakovom, nema napretka toj ulici. Jutros sam išao 40 minuta od kružnog do semafora.
Haris.ba

#9658 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Svako se češe gdje ga svrbi, ali nigdje društvenog interesa. Zato nam i jeste ovako lijepo. :bih:
geralt

#9659 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by geralt »

holowey wrote: 18/11/2019 12:36

a sto iz te opCine moraju direktno u centar? kad vec u obzir uzimas safeta zajke i put preko lukavice, sta je razlog da iz vogosce i ilijasa ne mogu ici istim putem? sto je to vogosca a dobrinja ili hrasnica nije?

evo odmah da pocnem da lajem, lako je vama, autoput vam je na kilometar od "centra", a mi moramo preci deset km do autoputa...

cekajte na prvu transferzalu da se zavrsi, tako i dobrinja ceka juznu longitudinalu da se zavrsi...
Ja sam na Grbavici, tako da mi Prva nesto posebno ni ne znaci na licnom nivou. Samo sam realan.
Naslovnica

#9660 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

liaar wrote: 18/11/2019 12:38 Kakav safet zajko i saobraćaj tamo, dok ne riješe semafor u Boljakovom, nema napretka toj ulici. Jutros sam išao 40 minuta od kružnog do semafora.
Onaj semafor je apsolutna katastrofa.
Među TOP 5 najgorih semafora u gradu što se tiče stvaranja gužve.
Thorgerson

#9661 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Brkaš stvari.

O frekvenciji dnevnog saobraćaja na potezu glavne saobraćajnice i puta prema Vogošći, smiješno je uopšte govoriti.

Ako ideš ka Ilidži, Hadžićima, zapadnom izlazu Blažuj - nemaš alternativu.
I opet sve alternative koje si naveo, plus glavna saobracajnica, plus tramvaji, busevi sve je opet KRCATO.

A te tvoje alternative koje si naveo - isto da ja sad kažem pa i ti ljudi iz Vogošće imaju alternativu, mogu preko Stupa ulaziti u grad. :-)
al-em

#9662 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by al-em »

Pola grada paralizovano zbog sudara na otoci.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9664 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

al-em wrote: 18/11/2019 14:07 Pola grada paralizovano zbog sudara na otoci.
ja sam 45 minuta vozio od boljakovog do kružnog kod hife, i vidim i dalje drži gužva i odem na pofaliće...

gdje je bio udes?
Naslovnica

#9665 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/nov ... -najavljen

Nastavak izgradnje sarajevske brze ceste – auto puta je projekt od zajedničkog interesa za Vladu Kantona Sarajevo, Vladu Federacije BiH te sve stanovnike Kantona Sarajevo.

Današnjem operativnom sastanku o ovoj temi domaćini su bili premijer KS Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, a prisustvovale su delegacije Federalne Vlade, nadležnih zavoda i direkcija, Grada Sarajeva i općina, te JP Željeznice FBiH. Sastanak je nastavak nedavno započetih dogovora kod premijera FBiH Fadila Novalića oko realizacije izgradnje sarajevske brze ceste – auto puta čiji je primarni cilj povezivanje istoka i zapada grada.

U tu svrhu, dogovoreno je potpisivanje sporazuma između Federalne i Kantonalne Vlade te formiranje operativnog tima i tima za praćenje realizacije projekta kako bi se već u narednoj godini krenulo u njegovu faznu realizaciju.

Prema načelnom planu, projekt će se realizirati u tri faze i to na dionici Briješće – Buća Potok, zatim dionica do Pofalića, te dionica koja se povezuje sa Prvom trensverzalom.

O nastavku realizacije projekta ove saobraćajnice u narednom periodu biće više dogovora i informacija. Naglašena je važnost zajedničkog djelovanja, sinergije u izvedbi, a operativni tim će raditi na konceptu idejnog rješenja i dinamici realizacije.
So What!

#9666 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Nastavak izgradnje sarajevske brze ceste: Projekt interesa za Vladu KS i FBiH
Image

Nastavak izgradnje sarajevske brze ceste – auto puta je projekt od zajedničkog interesa za Vladu Kantona Sarajevo, Vladu Federacije BiH te sve stanovnike Kantona Sarajevo.

Današnjem operativnom sastanku o ovoj temi domaćini su bili premijer KS Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, a prisustvovale su delegacije Federalne Vlade, nadležnih zavoda i direkcija, Grada Sarajeva i općina, te JP Željeznice FBiH. Sastanak je nastavak nedavno započetih dogovora kod premijera FBiH Fadila Novalića oko realizacije izgradnje sarajevske brze ceste – auto puta čiji je primarni cilj povezivanje istoka i zapada grada.

U tu svrhu, dogovoreno je potpisivanje sporazuma između Federalne i Kantonalne Vlade te formiranje operativnog tima i tima za praćenje realizacije projekta kako bi se već u narednoj godini krenulo u njegovu faznu realizaciju.

Prema načelnom planu, projekt će se realizirati u tri faze i to na dionici Briješće – Buća Potok, zatim dionica do Pofalića, te dionica koja se povezuje sa Prvom trensverzalom.

O nastavku realizacije projekta ove saobraćajnice u narednom periodu biće više dogovora i informacija. Naglašena je važnost zajedničkog djelovanja, sinergije u izvedbi, a operativni tim će raditi na konceptu idejnog rješenja i dinamici realizacije.
Akta
BadBoy

#9667 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Jel do mene ili na ovim klixovim slikama ja vidim Brankovića? Gdje se on sad instalirao?
al-em

#9668 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by al-em »

mk ultra wrote: 18/11/2019 14:23
al-em wrote: 18/11/2019 14:07 Pola grada paralizovano zbog sudara na otoci.
ja sam 45 minuta vozio od boljakovog do kružnog kod hife, i vidim i dalje drži gužva i odem na pofaliće...

gdje je bio udes?
na autobuskom prosirenju kod doma zdravlja na otoci, guzva od pofalica a sve sporedne ulice blokirane, haos sta uradi jedno auto zbog kojeg bus ne moze stati na prosirenje
O'zone
Globalni moderator

#9669 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by O'zone »

liaar wrote: 18/11/2019 12:38 Kakav safet zajko i saobraćaj tamo, dok ne riješe semafor u Boljakovom, nema napretka toj ulici. Jutros sam išao 40 minuta od kružnog do semafora.
Pridružujem se kroz redove upućenim pozdravima onome debilu koji je odlučio za onaj interval na onom semaforu.
video

#9670 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by video »

Puno bi se guzva mogla smanjiti kracom trecom izlivnom trakom pravac zapad-istok prema samom naselju.
Vec ispricana prica o ne propustanju vozila u guzvama koje dolazi iz suprotnog smijera.
Guzve ce biti dok se ne izgradi KT all i tad se ovi iz naselja imati prednost(prije ce ulaziti na KT, vidi pod KT na V trans.) nad vozilima koja dolaze ulicom SZ :D

Mada ce izgradnjom IX. trans. biti kudikamo bolje.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9671 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izvrsni direktor »

BadBoy wrote: 18/11/2019 16:23 Jel do mene ili na ovim klixovim slikama ja vidim Brankovića? Gdje se on sad instalirao?
Politicko ozivljavanje brankovica vec uveliko zapocelo. Jeza me hvata od pomisli da ce on opet odlucivati o necemu.
Imam osjecaj da bi mogao terzica naslijediti
Better Man

#9672 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Haris.ba wrote: 16/11/2019 14:32 Prva je bitnija zbog brzeg izlaza i ulaza u centar grada.
Pa to isto se može uraditi gradskim autoputem i bit će još brži ulaz i izlaz iz centra grada.
Better Man

#9673 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Thorgerson wrote: 18/11/2019 13:41

Brkaš stvari.

O frekvenciji dnevnog saobraćaja na potezu glavne saobraćajnice i puta prema Vogošći, smiješno je uopšte govoriti.

Ako ideš ka Ilidži, Hadžićima, zapadnom izlazu Blažuj - nemaš alternativu.
I opet sve alternative koje si naveo, plus glavna saobracajnica, plus tramvaji, busevi sve je opet KRCATO.

A te tvoje alternative koje si naveo - isto da ja sad kažem pa i ti ljudi iz Vogošće imaju alternativu, mogu preko Stupa ulaziti u grad. :-)
Prva nije veći prioritet, jer svi iz Vogošće bi za sekund mogli se uključiti na zaobilaznicu, pa do petlje i gradskog autoputa i za 10 do 15 minuta bi bili u Centru Sarajeva.
Hajvan

#9674 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Better Man wrote: 18/11/2019 23:09

Prva nije veći prioritet, jer svi iz Vogošće bi za sekund mogli se uključiti na zaobilaznicu, pa do petlje i gradskog autoputa i za 10 do 15 minuta bi bili u Centru Sarajeva.
hm.
centar Vogosce - Centar Sarajeva

1. sadasnjom trasom preko M18 14 min. (9,6 km)
2. gradskom zaobilaznicom (autoputom), Safeta Zajke i GGM 25 minuta (19 km)

koji put izabrati???
evo i sa tim gradskim autoputom, kilometraza se moze smanjiti za 0,2 -0,3 km, a vrijeme putovanja za cca 5-6 minuta.

potrebne su nam obje ceste. Prekjuce.
Thorgerson

#9675 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Jesu naravno.

Drago mi je da se napokon aktivirala priča o GA. Izgleda da će ovo ići u dobrom smjeru. Već se spominju i faze izgradnje i slično. Nekad prije GA je spominjan samo usput, onako ili je čak bilo priče da se odustane od toga... :-)

GA bi preporodio ovaj grad. I napokon bi postali jedan moderni grad sa brzom cestom za brzi tranzit saobracaja, brzi izlaz iz grada.

Prva će svakako olakšati ulaz izlaz u grad, međutim na sami saobraćaj u samom gradu ne vidim da može imati na to utjecaj. Uporedo sa izgradnjom gradsko autoputa e to bi već bilo nešto. :thumbup:
Post Reply