Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Koshpa
#9626 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nesto mi nije jasno ovde, pa ako moze neko ukratko da mi pojasni, a kakve veze ima ova supa koja je cca 50m udaljena od buduce transferzale sa izgradnjom iste? Nesto mi je promaklo u vezi Tesanjeske ulice 
- dadoka84
#9627 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Će nikne spo na mjestu šupe 
- Logovan
#9628 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa valjda transverzala profila 2+2, široki trotoari, proširenja i tako to i još ako je malo zarotiraju prema tornju, onda šupa smeta.Koshpa wrote:Nesto mi nije jasno ovde, pa ako moze neko ukratko da mi pojasni, a kakve veze ima ova supa koja je cca 50m udaljena od buduce transferzale sa izgradnjom iste? Nesto mi je promaklo u vezi Tesanjeske ulice
- dječak sa šibicama
#9629 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovdje neko laze, najprije Avaz... Penny nema dozvolu za jedan objekat, mislim ovaj novi supermarket, ali za veci prodajni objekat i skladiste gradj. materijala imaju dozvolu.
Nedavno su na TVSA predocili dokaze.
Nedavno su na TVSA predocili dokaze.
- Koshpa
#9630 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Postoje vec 2 trake i kad se dodaju jos 2 plus trotoari i sta jos to je cca 20m, ovo mi nekako ode u brdo gore uz toranj sami, a na mapama nije ni blizu njega.Logovan wrote:Pa valjda transverzala profila 2+2, široki trotoari, proširenja i tako to i još ako je malo zarotiraju prema tornju, onda šupa smeta.Koshpa wrote:Nesto mi nije jasno ovde, pa ako moze neko ukratko da mi pojasni, a kakve veze ima ova supa koja je cca 50m udaljena od buduce transferzale sa izgradnjom iste? Nesto mi je promaklo u vezi Tesanjeske ulice
-
mistek
#9631 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Hajd dobro je da je počelo. Mada, priča je ko da će se rušenje raditi najmanje godinama
Do spoja s Tešanjskom imaju tri objekta. To se u 7 dana da riješiti ležerno. Onda ondje ispod Avaza ima malo više posla do depoa minibuseva, ali ni to vala nije ništa spektakularno obiman posao.
Pretpostavljam da ruše ovu kuću da bi lakše prišli onim ispod i da ne bi morali rušiti s puta. Koliko ja kontam, upravo negdje na ovom dijelu će početi da se odvaja desna traka za Fahrin toranj, a dvije će da nastave pravo, s laganim ukopavanjem. Zbog toga i dio ove parcele treba.
Kakav rotor ovaj spominje kod željezničke? Nigdje na onim projektima nisam vidio to tu
Pretpostavljam da ruše ovu kuću da bi lakše prišli onim ispod i da ne bi morali rušiti s puta. Koliko ja kontam, upravo negdje na ovom dijelu će početi da se odvaja desna traka za Fahrin toranj, a dvije će da nastave pravo, s laganim ukopavanjem. Zbog toga i dio ove parcele treba.
Kakav rotor ovaj spominje kod željezničke? Nigdje na onim projektima nisam vidio to tu
- Qler
#9632 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ja ne kontam samo srusili su tu supu, a odmah pored kuca, na hajmo reci istoj liniji... hoce li i nju rusiti? Jer ne izgleda kao privremeni objekat ili nesto napusteno..
- thekupus
#9633 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
mistek wrote:
Na spoju Kajtaza, Puta života i Kranjčevićeve
-
No-Name
#9634 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kako će izgledati taj kružni tok u odnosu na šine koje tuda prolaze i gdje će se odvajati pruga za nastavak prema Koševskom brdu
-
mistek
#9635 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja samo po projektima nigdje ne vidim taj kružni tok tu
Ili eto i ta pruga dalje, Bog zna kuda misle da to ide. 
- dječak sa šibicama
#9636 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Samo ne znam gdje oni planiraju ugurati 4 kolovozne trake + dvije tramvajske sine + dva nogostupa ili trotoara, livada sa donje strane M. Hadzijahica je od pruge i potoka Susica do zgrada siroka nekih 23-24 metra negdje mozda i manje.
Cesta od zeljinog stadiona prema AS pekari, uzecu nju kao neki orjentir iako nema prugu ali ima 4 trake i trotoare i nova je, siroka je ukupno 20 metara.
Koliko god bi ta tramvajska pruga dobro dosla gradjanima Velesica i K. Brda, koji imaju uzasnu povezanost sa novim dijelom grada vizavi gradskog prijevoza, ne vidim stvarno gdje oni tu prugu mogu ugurati.
Cesta od zeljinog stadiona prema AS pekari, uzecu nju kao neki orjentir iako nema prugu ali ima 4 trake i trotoare i nova je, siroka je ukupno 20 metara.
Koliko god bi ta tramvajska pruga dobro dosla gradjanima Velesica i K. Brda, koji imaju uzasnu povezanost sa novim dijelom grada vizavi gradskog prijevoza, ne vidim stvarno gdje oni tu prugu mogu ugurati.
- So What!
#9637 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Prva transverzala: Odbijena tužba “Penny-a”
SA-C
Na današnjem redovnom sastanku članova Operativne grupe za izgradnju Prve transverzale, navedeno je, kako prema informacijama s kojima raspolažu, odbijena je tužba “Penny-a” na Odluku o proglašenju javnog interesa Opštine Centar.
Na sastanku je zaključeno da ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić, ministar finansija KS Amel Kovačević i predstavnik Zavoda za izgradnju KS održe sastanak sa Poreznom upravom, kako bi se predmeti koji se tiču eksproprijacije razmatrali kao prioritetni.
Najavljeno je da će do narednog sastanka Općina Centar uraditi parcelizaciju zemljišta na dionici puta od ulice Braće Begića do Bosnalijeka, kao da i će se donijeti nalazi inspekcija općina Centar, Novo Sarajevo i Kantonalne uprave za inspekcije poslove o eventualnim nelegalnim objektima koji se nalaze na dionici Prve transverzale.
Tokom dana isključena je struja i voda u bivšem depou GRAS-a, čime su se stekli uslovi za podnošenje zahtjeva prema Općini Centar za donošenje rješenja o rušenju objekata na ovom području.
Zavod za izgradnju KS pokrenuo je izradu projektnog zadatka za elaborat uticaja izvođenja radova na instalaciji primarnog gasovoda sa prijedlogom rješenja u skladu sa Prvom transverzalom, koji će biti završen u roku deset dana.
-
Concord
#9638 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Evo na ovoj slici iznad se vidi mali kruzni, tacno iznad Avaz Twist Tower natpisa. Da nije to taj rotor sto treba biti na mjestu ove barake sto je srusise.
Btw na ovoj slici nema velikog turbo kruznog na spoju Prve, Kranjceviceve i Sjeverne.
Btw na ovoj slici nema velikog turbo kruznog na spoju Prve, Kranjceviceve i Sjeverne.
- dječak sa šibicama
#9639 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ali tu je nepostojeci gradski autoput 
- So What!
#9640 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Otkočen nastavak izgradnje 9. transverzale, počinje postavljanje nadvožnjaka
Nakon današnjeg dogovora, u narednim danima slijedi dizanje elemenata mosta koji su već spremni i nalaze se u neposrednoj blizini, te samo montiranje mosta.
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je danas sastanak sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom, direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačom i predstavnicima firme Euro – Asfalt na kojem je postignut dogovor kako bi se otkočio nastavak izgradnje 9. transverzale, koja se gradi u općini Novi Grad Sarajevo.
Investitori ovog višemilionskog infrastrukturnog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i općina Novi Grad. Obzirom da je tokom realizacije ovog kompleksnog i velikog projekta često dolazilo do zaustavljanja radova, a najčešće je upravo Općina Novi Grad iznalazila rješenja, današnji sastanak još jedan je u nizu sastanaka održanih na inicijativu Općine, a koji je rezultirao pozitivnim rješevanjem problema, zbog kojeg su radovi na 9. transverzali bili zaustavljeni.
Postignut je dogovor da će Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, uz saglasnost Ministrstva saobraćaja KS finansirati demontažu i ponovno vraćanje jednog kolosijeka željezničke pruge na stanici Alipašin Most i kontaktne mreže kao dodatni posao na ovom projektu, a koji je neophodan kako bi se izvršila montaža same konstrukcije mosta (nadvožnjaka), najvažnijeg objekta na 9. transverzali.
- Na zadovoljstvo svih učesnika u ovom projektu problem je prevaziđen, a obećanje je izvođača radova firme Euro – Asfalt da će u najskorijem roku nastaviti radove i dovršiti samo montiranje mosta na 9. transverzali. To je za nas značajan iskorak i ono što nam nakon toga ostaje je izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a samom izgradnjom mosta približavamo se konačnom cilju, a to je stavljanje u funkciju 9. transverzale. Ostaje još jedna odluka Skupštine Kantona Sarajevo za koju također imamo obećanje da će biti donesena, a koja je neophodna kako bi se za objekte koji se nalaze na trasi 9. transverzale izvršila isplata građevinske vrijednosti. Time bi se riješio i posljednji problem spajanja 9. transverzale sa ulicom Safeta Zajke - pojasnio je načelnik Efendić.
Naglasio je ukoliko Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Kantonalna Skupština ostanu pri svojim stavovima, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem 9. transverzale mogu završiti.
- Vrlo brzo i efikasno smo zajedničkim dogovorom riješili izazove koju su se pojavili na trasi 9. transverzale, tako da se radovi nastavljaju. A dotakli smo se i pitanja koja će nas najvjerovatnije dočekati na proljeće, a to je rješevanje imovinskih odnosa i finansiranje nastavka kružnog toka i spajanja sa autoputem. Jako sam zadovoljan saradnjom sa Općinom Novi Grad, ne samo na ovom, nego i na ostalim projektima koje zajednički realiziramo - kazao je Šteta.
Osim rješevanja pitanja finansiranja demontaže i ponovnog vraćanja kolosijeka željezničke pruge, dosta vremena izgubljeno je i čekajući saglasnost Željeznica FBiH o tehnologiji postavljanja konstrukcije sa kojom je povezana željeznička pruga, kojom se svakodnevno odvija željeznički saobraćaj.
Nakon današnjeg dogovora, u narednim danima slijedi dizanje elemenata mosta koji su već spremni i nalaze se u neposrednoj blizini, te samo montiranje mosta. Nakon toga će svima biti jasno da i kružni tok mora da bude završen u najskorije vrijeme kako bi 9. transverzala bila puštena u funkciju, saopćeno je iz Press službe Novog Grada.
Faktor
- Cossack
#9641 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Radovi u Ulici Stjepana Tomića se odvijaju planiranom dinamikom

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... -dinamikom
https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... -dinamikom
- Thorgerson
#9642 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Evo ovdje se vidi taj turbo KT. Istina "malo" nespretno nacrtan.Concord wrote:Evo na ovoj slici iznad se vidi mali kruzni, tacno iznad Avaz Twist Tower natpisa. Da nije to taj rotor sto treba biti na mjestu ove barake sto je srusise.
A ovaj mali KT nije valjda to za Kalemovu ulicu? Pa tu nema gužve? Ili procjenjuju da će biti. Jer ona šupa baš i jeste na tom mjestu, na toj raskrsnici.
KT je potrebniji dole na križanju Kranjčevićeve i Tešanjske. Tu su velike gužve.
- Better Man
#9643 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Džaba kružni tokovi kad su i dalje gužve. Jedino da policija reguliše saobraćaj. Ponovit ću opet da jedino rastrećenje saobraćaja i smanjenje gužvi će se desiti kad se napravi gradski autoput, tačnije kad se od Boljakovog potoka nastavi prema tunelima na Ciglanama. Prva transferzala neće rasteretiti saobraćaj i smanjiti gužve, samo će ih premjestiti sa jedne tačke na drugu. Da se ja pitam završetak gradskog autoputa bi bio prioritet prioriteta. Hrvati napraviše Dalmatinu iza leđa Biokova, koja je neuporedivo složeniji i komplikovaniji projekat bila, a naši mamlazi nisu u stanju da završe pišljivih par kilometara gradskog autoputa.
- Thorgerson
#9644 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Prva hoce smanjiti guzve, ali ne na glavnoj magistrali.
Zbog toga i smatram da je trebalo poredati prioriete i vidjeti gdje su najvece guzve i frekvencija saobracaja. Vogošća - Sarajevo to svakako nije.
Glavni prioritet je trebao biti rasterecenje glavne saobracajnice. Glavna saobracajnica trpi sav saobracaj, jer nema alternativu.
Zbog toga i smatram da je trebalo poredati prioriete i vidjeti gdje su najvece guzve i frekvencija saobracaja. Vogošća - Sarajevo to svakako nije.
Glavni prioritet je trebao biti rasterecenje glavne saobracajnice. Glavna saobracajnica trpi sav saobracaj, jer nema alternativu.
- Haris.ba
#9645 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Prva je bitnija zbog brzeg izlaza i ulaza u centar grada.
- BHF_Manijak
#9646 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne kontam gdje ce zavrsavati se/ukljucivati ova cesta od Mojmila prema dole, sto se gradi?
- dadoka84
#9647 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ko šta gdje?BHF_Manijak wrote:Ne kontam gdje ce zavrsavati se/ukljucivati ova cesta od Mojmila prema dole, sto se gradi?
- BHF_Manijak
#9648 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Na ovim slikama od So What.dadoka84 wrote:Ko šta gdje?BHF_Manijak wrote:Ne kontam gdje ce zavrsavati se/ukljucivati ova cesta od Mojmila prema dole, sto se gradi?
- Logovan
#9649 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Uključuje se na ulicu Safeta Zajke, završava kružnim tokom desno od OŠ Umihana Čuvidina.BHF_Manijak wrote:Ne kontam gdje ce zavrsavati se/ukljucivati ova cesta od Mojmila prema dole, sto se gradi?
- video
#9650 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ja kako ti zaostajes u pojedinim raspravama, to nije normalno.BHF_Manijak wrote: ↑16/11/2019 14:40 Ne kontam gdje ce zavrsavati se/ukljucivati ova cesta od Mojmila prema dole, sto se gradi?
O IX trans. se pricalo godinama, postavljane skice, Regulacioni plan, cak i render pa i vizuelizacija kompletnog projekta i onda ti dodjes i bubnes pitanje kO da si s marsa sad trehno