AMERIKA

Post Reply
biglebovski

#9626 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 31/01/2024 16:16
biglebovski wrote: 31/01/2024 16:07
dr_Evil wrote: 31/01/2024 08:53

Nisam ljepsi i tacniji post procitao dugo. :thumbup:
Kakvu materijalnu podršku u mladosti pruža američki sistem mladima?

Ja vjerujem da ljudima koji rmbaju i zarađuju sami kroz život, nekad u 40oj dopizdi plaćati ogromne poreze kako bi kojekakvi dripci sa soiologije, ljudskih prava, političkih i gender nauka bez dana rada u realnom sektoru provodili raznorazne programe i trošili njihove pare.
Tako je, fakultet placas po 20-30k godisnje, ali "trosis necije pare". :lol:

A ti koji su u 40-im, su u svojoj mladosti isli na fakultet i placali mozda petinu toga.

Jel ti stvarno mislis da porezi idu na placanje nekome da studira sociologiju? Koliko mislis da procenata od necijeg poreza ide na to? Mozda cca 0.001% do 0.005%
Pa ne znam, eto ti si u Americi, kakvu materijalnu podršku u mladosti imaju u Americi? Javne škole, zdravstveno osiguranje, neke potpore, subvencije?
Bodkin

#9627 Re: AMERIKA

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 31/01/2024 16:12
Bodkin wrote: 31/01/2024 10:03
Avetinho wrote: 30/01/2024 21:26
Jer više ne žele učestvovati u "socijalističkom eksperimentu", po kojem se država treba brinuti o ugroženim subjektima. Dok su i sami pripadali tim skupinama ugroženih subjekata, tada su rado bili liberali. Ne znam kojim jednostavnijim riječima da ti objasnim jednu te istu stvar već evo u trećem ili četvrtom postu zaredom, na tvoju tvrdnju kako je normalno da se nakon četrdeste populacija "prirodno okreće republikancima".
Gomila nebuloza. Nikad nisu bili “ugrozeni subjekti”. Pogotovo u americi nisu studenti ugrozeni subjekti gdje skola kosta 100k+

Ne objasnjavas nista. Pises svoje misljenje
Pa i ti samo dajes svoje misljenje.
Naravno. Samo sto on pise kao da dijeli ultimativnu istinu :D
biglebovski

#9628 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

ultima_palabra wrote: 31/01/2024 16:26 Opet sajt nekad zvan Twitter kao mjerilo svega.
Opet post bez ikakvog argumenta.

De recite kakve su to materijalne podrške koje mladi imaju u Americi zbog kojih su liberalno-demokratski nastrojeni a onda u 40oj više nisu?

Po meni, radi se o tome da kad si mlad, libo te racku, nemaš blage veze kako svijet u stvari funkcioniše, daj cuge, partija, provoda, imaš posao, pare, ne baš previše obaveza. Onda dođu 40te, obaveze, djeca, porodica, kuća, već si dosta toga prošao, počnu neke stvari da smetaju, neka pitanja se nameću. I onda slušaš kakvog populistu i postaneš konzervativac/republikanac. Tako nekako.
Avetinho

#9629 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

biglebovski wrote: 31/01/2024 16:34
ultima_palabra wrote: 31/01/2024 16:26 Opet sajt nekad zvan Twitter kao mjerilo svega.

De recite kakve su to materijalne podrške koje mladi imaju u Americi zbog kojih su liberalno-demokratski nastrojeni a onda u 40oj više nisu?
Vrlo slabu, ali je politika lijevog centra i ljevice uopšte usmjerena na socijalna davanja i olakšice, između ostalih i studentima, a desnog centra i desnice uopšte na "ne dam nikom svoje pare", pa ni studentima. Zar treba biti genije pa ovo razumjeti?
Avetinho

#9630 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

Bodkin wrote: 31/01/2024 16:32
jeza u ledja wrote: 31/01/2024 16:12
Bodkin wrote: 31/01/2024 10:03

Gomila nebuloza. Nikad nisu bili “ugrozeni subjekti”. Pogotovo u americi nisu studenti ugrozeni subjekti gdje skola kosta 100k+

Ne objasnjavas nista. Pises svoje misljenje
Pa i ti samo dajes svoje misljenje.
Naravno. Samo sto on pise kao da dijeli ultimativnu istinu :D
"Ultimativna istina" je za one na koje se odnosi. Naravno da ima i onih koji se prklanjaju ljevici ili desnici po iskrenom ubjeđenju, i ostaju ljevičari i desničari cijeli život, ali većina mijenja dresove samo radi svoje vlastite koristi.
biglebovski

#9631 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Avetinho wrote: 31/01/2024 16:40

Vrlo slabu, ali je politika lijevog centra i ljevice uopšte usmjerena na socijalna davanja i olakšice, između ostalih i studentima, a desnog centra i desnice uopšte na "ne dam nikom svoje pare", pa ni studentima. Zar treba biti genije pa ovo razumjeti?
Razumije se, naravno, samo što, po meni, ovi kao lijevica postaju totalno odlijepljeni od stvarnosti određenim stvarima i navode vodu na mlin ovoj desnici. Evo jedan primjer sa mrskog Twitter-a gdje vidimo liberalno demokratskog predstavnika u Čikagu kako se protivi politici stranke vezano za trenutnu migrantsku situaciju:

Avetinho

#9632 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

biglebovski wrote: 31/01/2024 16:48
Avetinho wrote: 31/01/2024 16:40

Razumije se, naravno, samo što, po meni, ovi kao lijevica postaju totalno odlijepljeni od stvarnosti određenim stvarima i navode vodu na mlin ovoj desnici. Evo jedan primjer sa mrskog Twitter-a gdje vidimo liberalno demokratskog predstavnika u Čikagu kako se protivi politici stranke vezano za trenutnu migrantsku situaciju:

Sama činjenica da u Americi djeluju praktično samo dvije političke stranke na populaciju od +300 miliona trebala bi biti dovoljna da shvatiš kako te stranke nipošto nisu monolitne i kako ćeš lako naći jedne koji podržavaju neke stavove onih drugih i obratno. Nisu svi demokrati "ekstremna ljevica" - mnogi uopšte nisu nikakva ljevica, nego su naprotiv desnica - niti su svi republikanci fašisti. U obje ove političke partije imaš različite političke struje sa različitim agendama, a pod istim kišobranom.

Ono što boli ljevicu u Teksasa ne boli nužno i ljevicu u Ilinoisu.
biglebovski

#9633 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Avetinho wrote: 31/01/2024 17:03
Sama činjenica da u Americi djeluju praktično samo dvije političke stranke na populaciju od +300 miliona trebala bi biti dovoljna da shvatiš kako te stranke nipošto nisu monolitne i kako ćeš lako naći jedne koji podržavaju neke stavove onih drugih i obratno. Nisu svi demokrati "ekstremna ljevica" - mnogi uopšte nisu nikakva ljevica, nego su naprotiv desnica - niti su svi republikanci fašisti. U obje ove političke partije imaš različite političke struje sa različitim agendama, a pod istim kišobranom.

Ono što boli ljevicu u Teksasa ne boli nužno i ljevicu u Ilinoisu.
Slažem se. Ali ja vjerujem da su to trenutno neke trendi stvari zbog kojih neko ko je u mladosti bio liberalni ljevičar postane desničar.
ultima_palabra

#9634 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Prva stvar koja se treba shvatiti je da Amerika nije jedno drustvo. Prava i obaveze koje imaju ljudi (mladi ili stari) drasticno variraju od drzave do drzave.
sumirprimus

#9635 Re: AMERIKA

Post by sumirprimus »

Sve bi to bilo divno da biglebovski ima iskustvo zivota u americi i placanja studentskih kredita. Lol
biglebovski

#9636 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

ultima_palabra wrote: 31/01/2024 17:17 Prva stvar koja se treba shvatiti je da Amerika nije jedno drustvo. Prava i obaveze koje imaju ljudi (mladi ili stari) drasticno variraju od drzave do drzave.
Nešto slično kao kod nas.

Al dobro, evo, ako dozvolite, da završimo i ovu raspravu uz utješne riječi Predsjednika i njegovog prijatelja Elme. :D

sumirprimus

#9637 Re: AMERIKA

Post by sumirprimus »

Slicni kao kod nas :lol: kakav troler
biglebovski

#9638 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Da Sumire, nešto slično kao kod nas, gdje imaš jedan entitet sa tri zasebna entiteta sa svojim zakonima i u jednom od njih još deset komada zasebnih entiteta, i još nekakav entitet Grad Sarajevo, malo bilo Kanton i opštine pa de još i Grad Sarajevo sa sve skupštinom, i koji entiteti svoju politiku vode i a što rezultira ovakvim stvarima npr.

Na koji način se ostvaruje pravo na dječiji dodatak?
Ostvarivanje prava na dječiji dodatak u BiH razlikuje se u dva bh. entiteta i Brčko distriktu, koji imaju zasebne propise...

Do donošenja entitetskog propisa 2023, ova oblast je bila u nadležnosti deset kantona u Federaciji BiH. Iznosi naknada bili su različiti, a u prosjeku su iznosile 30-ak maraka (oko 15 eura), dok u pojedinim kantonima dječijih dodataka uopće nije ni bilo.

Trolaš mi omiljenu temu bezveze.
sumirprimus

#9639 Re: AMERIKA

Post by sumirprimus »

Pa brate sta pises cak i ja ostanem u cudu :lol:
jeza u ledja

#9640 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Dodjes u kasne 30-e, 40-e, skontas da u ovoj zemlji ne postoji nikakva podrska za predskolsku djecu, onda jos malo ostaris i skontas da u ovoj zemlji ne postoji nikakva podrska za studente, onda jos malo ostaris, skontas da ce sistem socijalnog osiguranja od kojeg dobijas cekove u penziji presusiti jer nema dovoljno poreznih platisa bez dovoljnog imigracije, onda skontas da ce ekonomija nazadovati zajedno sa vrjednoscu tvojih dionica jer si ulagao u IRA, 401K, itd, jer demografija ide u kurac, jer opet, nema dovoljno imigracije (vidjeti pod Japan i sada Kina). Skontas isto da zdravlje kosta i da ne postoji sistem univerzalnog zdravstvenog osiguranja. I sve to, jer si okruzen sebicnim ili glupim ljudima (aka. konzervativci).

I ja sam mislio da je ova transformacija i tim godinama izmedju liberalnih u konzervativne zbog nekih gore navedenih razloga, ali danas shvatam da ta tranzicija jedino postoji kod ljudi koji su razocarani i ogorceni onim sto nisu postigli u svom zivotu, te za to krive druge.
Drugo je kad skroz ostaris.
jeza u ledja

#9641 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 31/01/2024 16:31
biglebovski wrote: 31/01/2024 16:07

Kakvu materijalnu podršku u mladosti pruža američki sistem mladima?

Ja vjerujem da ljudima koji rmbaju i zarađuju sami kroz život, nekad u 40oj dopizdi plaćati ogromne poreze kako bi kojekakvi dripci sa soiologije, ljudskih prava, političkih i gender nauka bez dana rada u realnom sektoru provodili raznorazne programe i trošili njihove pare.

A ti koji su u 40-im, su u svojoj mladosti isli na fakultet i placali mozda petinu toga.

Jel ti stvarno mislis da porezi idu na placanje nekome da studira sociologiju? Koliko mislis da procenata od necijeg poreza ide na to? Mozda cca 0.001% do 0.005%
Pa ne znam, eto ti si u Americi, kakvu materijalnu podršku u mladosti imaju u Americi? Javne škole, zdravstveno osiguranje, neke potpore, subvencije?
Pa imas javne skole, imas poreske olaksice kao rotidelj, mozes kao dijete biti pokriven roditeljskim zdrastvenim osiguranjem, sve do 25-e, ja mislim (zahvaljujuci Obamacare).

Inace moje je misljenje da generalno subvencije za djecu i roditelje i uopste generalno shvatanje drustva i vaznosti pozitivne demografije trebaju biti desetostruko bolje i vece u nekom buducem drustvu. Djecu treba shvatati kao kapitalnu investiciju drustva.
biglebovski

#9642 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Nisi jedini u čudu Sumire, ne brini. Evo milioni ljudi u Americi i širom svijeta se čudom čude kako jedan sud može osporiti isplatu ugovorenog bonusa šefu privatne firme a na koji ima pravo jer je takav dogovor prihvatilo 78% dioničara i šef je ispunio zadati cilj. I sada se neki čude šta se dešava sa američkim pravosuđem, kažu da je to uvreda za američki kapitalizam, da je, ne daj bože, američka administracija umiješana jer taj šef nije baš po volji trenutnoj administraciji, i takva neka čuda. Tako da, nisi sam.

biglebovski

#9643 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 31/01/2024 19:09
biglebovski wrote: 31/01/2024 16:31

Pa imas javne skole, imas poreske olaksice kao rotidelj, mozes kao dijete biti pokriven roditeljskim zdrastvenim osiguranjem, sve do 25-e, ja mislim (zahvaljujuci Obamacare).

Inace moje je misljenje da generalno subvencije za djecu i roditelje i uopste generalno shvatanje drustva i vaznosti pozitivne demografije trebaju biti desetostruko bolje i vece u nekom buducem drustvu. Djecu treba shvatati kao kapitalnu investiciju drustva.
:thumbup: Sve to definitivno može i treba bolje.
ultima_palabra

#9644 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 31/01/2024 19:04 Dodjes u kasne 30-e, 40-e, skontas da u ovoj zemlji ne postoji nikakva podrska za predskolsku djecu, onda jos malo ostaris i skontas da u ovoj zemlji ne postoji nikakva podrska za studente, onda jos malo ostaris, skontas da ce sistem socijalnog osiguranja od kojeg dobijas cekove u penziji presusiti jer nema dovoljno poreznih platisa bez dovoljnog imigracije, onda skontas da ce ekonomija nazadovati zajedno sa vrjednoscu tvojih dionica jer si ulagao u IRA, 401K, itd, jer demografija ide u kurac, jer opet, nema dovoljno imigracije (vidjeti pod Japan i sada Kina). Skontas isto da zdravlje kosta i da ne postoji sistem univerzalnog zdravstvenog osiguranja. I sve to, jer si okruzen sebicnim ili glupim ljudima (aka. konzervativci).

I ja sam mislio da je ova transformacija i tim godinama izmedju liberalnih u konzervativne zbog nekih gore navedenih razloga, ali danas shvatam da ta tranzicija jedino postoji kod ljudi koji su razocarani i ogorceni onim sto nisu postigli u svom zivotu, te za to krive druge.
Drugo je kad skroz ostaris.
Pa klasicni konzervativci su podrzavali imigraciju, iz sebicnih razloga vjerovatno, ali su podrzavali.
breba

#9645 Re: AMERIKA

Post by breba »

Gleda li bezlebovski ovo saslusanje o opasnostima moguceg kineskog sajber napada na američku infrastrukturu? :D
Avetinho

#9646 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

jeza u ledja wrote: 31/01/2024 19:09
{...}
Djecu treba shvatati kao kapitalnu investiciju drustva.
I kao glavnu osnovicu nacionalne sigurnosti. Lijepo je imati FBI i jaku vojsku, ali ako ti je nacija glupa i nedovoljno obrazovana, to je, kao što je u "Regionu", kratica za Raj.
zikamu

#9647 Re: AMERIKA

Post by zikamu »

Super Bowl LVIII, Feb, 11. 6:30 PM.
Trebala bi bit' dobra tekma... 👍
Ja_Ja

#9648 Re: AMERIKA

Post by Ja_Ja »

Amerika je raj na zemlji za zdravu, radno sposobnu osobu, ili poduzetnika od nekih 21-45/50 godina starosti. Od poroda do 21 godine si samo trosak, desetine hiljada za porod, veoma skupo zdravstveno osiguranje, super skupi djeciji vrtici, osrednje do bezvezno obrazovanje osim opet ako si u stanju debelo da platis, itd. Najplodosniji dio zivota taj neki od 21-22 godine do neke 50te mozes da radis, da privredjujes i da zivis zivot dostojniji od bilo koga bilo gdje u svijetu, jos ako si malo snalazljiviji zivis zivot kakvog vise od 1-2% ljudi u svijetu ne mogu ni da zamisle. Poslije 50te i kada zdravlje krene da pada tako se sve vraca na ovaj period od 1-21. Do 21 godine nemas pojma sto je to tako, od 21 do 50 te ih ne interesuje nista ili nesto malo, a od 50te traze krivca i utjehu za stanje u kojem se nalaze a to uglavnom nadju u vjeri (utjehu) i u onima koji su drugaciji (krivce). Spoj te dvije stvari u sustini daje danasnjeg prosjecnog konzervativca u SAD-u. Ako je opet osoba malo naglupa, e onda dobijes ekstremnog desnicara, a ako je malo pametnija od prosjeka opet uglavnom dobijes ekstremnog desnicara samo zbog drugih razloga (korist).
Hendrix

#9649 Re: AMERIKA

Post by Hendrix »

Nije samo Amerika ovisna o imigraciji, sve zemlje zapada sada ovise o jeftinoj radnoj snazi. Pa Australija ima bukvalno robovlasnicki sistem na farmama gdje dovode ljude sa pacifickih ostrva da rade za uzasno male pare, ili backpackere, ljude na privremenim vizama... Citao sam o tome kako ih dovode avionima specijalne vize za rad na farmama. Radi od jutra do mraka, plate im nesta i onda uzmu pola za "smjestaj" na farmi...itd. I naravno ti farmeri su po pravilu desnicari teski kukaju na imigraciju a prvi se zale kada nemaju dovoljno robova za plantaze.

Privatise the profits, socialize the loss. Sve kako kome odgovara.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9650 Re: AMERIKA

Post by _BataZiv_0809 »

Hendrix wrote: 31/01/2024 22:31 I naravno ti farmeri su po pravilu desnicari teski kukaju na imigraciju a prvi se zale kada nemaju dovoljno robova za plantaze.

Privatise the profits, socialize the loss. Sve kako kome odgovara.
Znas kako ljevicari podrzavaju ilegalne migrante a ne podrzavaju uvoz radne snage :mrgreen:
Post Reply