Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
irac300

#9601 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by irac300 »

irac300 wrote:
Leo_alfa wrote:Evo nesto kratko i prikladno temi:

A Brief History of Humankind with Dr. Yuval Noah Harari

PS Ne znam zbog cega ne uspijevam postaviti klip, ali ukoliko neko moze ovo ispraviti super.
Moraš izbaciti slovo ''s'' na linku od youtube-a i kliknuti na youtube. :D
Deda Kurcoje

#9602 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Leo_alfa wrote:Evo nesto kratko i prikladno temi:

A Brief History of Humankind with Dr. Yuval Noah Harari

https://www.youtube.com/watch?v=xQ4eg7Zj5OY
Odlicno.
Leo_alfa

#9603 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

irac300 wrote:...
Hvala ;-)
S4mpion

#9604 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Između ostalog:

Image
statixx

#9605 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Lopov-eliminator wrote:
Nocty wrote:niko od vas nema veze s vezom :D
Objasni nam zasto, ako je tako.
Ne moze se iskustvo objasniti. Uzmes pecurki, najedes se, i onda filozofiras kako vidis ono sto drugi ne vide. :D
Nocty

#9606 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nocty »

Tako nekako
Esencija je bitna
To su esseni znali
Sve drugo je mlacenje prazne slame i zivljenje u oblacima.
mousstapha

#9607 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mousstapha »

aurora313

#9608 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Prateći ovaj video, shvatam da—bar po domaćim anketama—isti potvrđuje žalosnu činjenicu:

Vjernik će prije prihvatiti vjernika druge vjere, nego što će prihvatiti ateistu.

Predpostavljam da su na drugom mjestu homoseksualci.

Aferim na takvoj božijoj ljubavi prema bližnjem!
piupiu

#9609 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

mousstapha, dobra je emisija. Usput daje i objasnjenja zasto su stvari takve kakve jesu u tranzicijskim drustvima.

Jedna mi je stvar pala u oci - kad idu titlovi sa statistikama, pa pise da je Thailand najreligioznija drzava na svijetu - ne znam jesu li ukljucivali u istrazivanje zemlje gdje je protuzakonito biti ateist? Thailand, inace, ima Budizam kao zvanicnu i najrasireniju religiju i jedno je od najtolernatnijih drustava u kojima sam bila, nesto predivno i nezamislivo Balkancu dok ne dozivi. Totalna, ali totalna suprotnost nama i nasoj sizofreniji i autoritarnosti. Budizam, inace, kao sto znamo, nije klasicna religija u monoteistickom smislu vec je vise filozofija i spiritualni pravac (Buda nije bog, nego ‘prosvijetljeni’ duhovni ucitelj).
nasa

#9610 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Samo sto kod nas negativno nema toliko veze s religijom vec s politikom, nacionalizmom I sl.
@aurora i da jeste tako ne znam sa je tu toliko cudno, fakat.
Lopov-eliminator

#9611 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

nasa wrote:Samo sto kod nas negativno nema toliko veze s religijom vec s politikom, nacionalizmom I sl.
@aurora i da jeste tako ne znam sa je tu toliko cudno, fakat.
Kako nema kad je kod nas religija izjednacena sa nacijom. Sad, ne mislim da je religija sama po sebi kriva za ovo, ali sta ces kad imamo more nacionalista cije poimanje religije se sastoji u prebrojavanju krvnih zrnaca i leseva.

Ako ti zaista ne vidis nista cudno u ovom sto je aurora boldirao, onda zaista nije ni cudo sto je Balkan u ovako mizernom stanju. Kakvi ljudi, takva im i vlast.
nasa

#9612 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Pa, vala ne vidim...tesko je generalno pricati ali sasvim je logicno da ce vjernici razlicitih religija naci slicnih stavova medjusobno vise nego sto nadju s ateistima i nije to pitanje mrznje niti bilo kakvih osjecaja...E sad to ne mora biti pravilo, ovisi o mnogo stvari...
Kod nas su ljudi tanki vjernici, a pogotovo su to bili devedesetih, ateisti su stradali kao i pripdnici razlicitih religija...
Edouard

#9613 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

piupiu wrote:
@piupiu, najprije hvala što si se potrudila i napisala opširan odovor/komentar, a onda i moje izvinjenje što nisam ranije odgovorio, a i malo pojasnio svoj upis. A evo pokušat ću se i ja odužiti.
Vjera u Boga kroz religiju i vjera u covjeka kroz humanizam nisu nepomirljive stvari - one predstavljaju kontinuitet u covjekovom promisljanju svijeta.
Ovo nekako lijepo i privlačno zvuči, no radi se zaista o primamljivoj zamci ukoliko se ovdje podrazumijeva ekskluzivni humanizam, tj. humanizam bez transcendentnog obzora, bez duha, bez Boga.
Pitanje vjere i nevjere na prvom mjestu samo retorički drži pitanje o Bogu, kojeg ne možemo vidjeti, pa je pravo, temeljno, bitno pitanje zapravo o čovjeku; posjeduje li čovjek i duhovnu dimenziju, ili je sve ipak u konačnici samo materija.
Ekskluzivni, sekularni, ateistički, ili već bilo koji sličan humanizam koji isključuje Boga i duhovno, pretpostavlja samo jedno, i isključivo pretpostavlja, a ne dokazuje, da sve ono specifično ljudsko u čovjeku, a to znači sve što čovjeka kao ljudsku osobu čini drukčijim od ostatka prirode i prirodnoga života, jednostavno svodi na čistu materijalnu stvarnost, na čisto materijalne procese, na čisto materijalne zakonitosti i na čisto materijalnu organizacju složenih i višeslojnih dijelova. To je u bitnome zapravo obrazloženje materijalizma koji polazi od nedokazane pretpostavke da je sve apsolutno materija i, posljedično, materija je apsolutno sve. Odatle proizlazi zaključak da duhovna zbilja kao neovisna od materijalne zbilje uopće ne postoji. Duh, mišljenje, osjećaji, savjest, ideje, uvjerenje, nada, ljubav, dobrota, itd., postoje samo ovako organiziranoj materiji, a ni ovise od, ni dolaze iz, ni upućuju na neku objektivnu duhovnu zbilju.
Štoviše, po meni, na stvarnost koju implicira takav humanizam ne upućuje ni zdrav razum, ni nauka, ni intuicija.
Takav stav/vjerovanje prizlazi iz onog vjerovanja da Bog ne postoji, a kada drugog dobrog i valjanog objašnjenja nema, e onda jedino preostaje vjerovanje da je sve od materije, tj. da je materija sve, pa na mjesto vjerovanja u Boga dolazi vjerovanje u materiju.
I tako dolazimo da nije zapravo prava dilema teizam-ateizam, jer čovjek naprosto bez vjere ne može kao ni bez vlastite kože, već je dilema vjera u pravog Boga ili u lažnog boga ili bogove.
A može li takav humanizam, koji implicira navedeno, povesti ljudski rod u bolju budućnost? Ne vjerujem, a dvadeseto stoljeće s njegovim strahotama sam ranije uzeo kao drastični i očigledni primjer što ona ljudska tamna strana, koju si ranije u onom dodatku tako dobro spomenula, do kuda ona može čovjeka odvesti.
Ne vodeći računa o toj ljudskoj tamnoj strani, kroz historiju su nastajale utopije, zablude, a i ne male nesreće i strahote.
A ta tamna strana, to je konstanta čovjeka kao takvog, i pratila ga je a i pratit će čovjeka i zagorčavati će mu život do kada bude postojao na Zemlji, neovisno radi li se o vremenu prvobitne zajednice ili o 21. stoljeću. A borba protiv te čovjekove tamne strane (ne tamne tvari ili tamne energije, premda ni to ne znamo što je), vodi se i dobiva se ne pomoću spekulativne refleksije, tu ne pomaže ni nauka, psihologija, sociologija,…drama se događa na duhovnoj čovjekovoj razini, i na toj razini se može i razrješavati, mogu se dobivati bitke, ali nikada do kraja te tamne strane neće nestati.
Ne želim reći da ljudski rod nije napredovao, naprotiv, ali želim ukazati da ne smetnemo s uma i one stvari koje ga prate, koje su dio njega, bez obzira na taj napredak. Mislim da su Adorno i Horkheimer ipak bili ironični kad su kazali da je ljudski rod napredovao o pračke do atomske bombe.
Općenito kad se govori o napretku, a često ga se spominje, onda se osim polazišta mora poznavati i pravi i sigurni cilj, jer kako ćemo inače govoriti i znati da smo i ako smo napredovali. Sumnjam da navedeni humanizmi glede cilja mogu dati zadovoljavajućeg odgovora.
Fitra za mene nije nista drugo nego univerzalni princip, i ona je sama po sebi univerzalna humanisticka deklaracija - da svi ljudi radjaju u jednom zajednickom principu dobroga.
Ne poznam baš islamski nauk, ali pretpostavljam da fitra predstavlja ono izvorno istinito, lijepo i dobro, duhovno, što je Stvoritelj usadio svakom čovjeku stvorivši ga na svoju sliku.
Međutim, nemamo pravog čovjeka ako ne uzmemo u obzir i onu njegovu tamnu stranu, a kako već rekoh, mnoge su zablude kroz historiju upravo iz toga nastajale, a i dan danas ih ima.
Najveci problem covjecanstva nisu religija i ateizam, veci su problem covjecanstva, po mom misljenju, dogmatizam, egocentrizam i strah.
Moderna je za cilj imala oslobođenje čovjeka, njegovu emancipaciju, a do kuda se došlo?
Suvremeni čovjek je postao rob sistema, da bi se sistem održao, a on preživio. Kakvo oslobođenje.
Glavni problem je što se danas zamagljuje, prelazi se preko prave istine o čovjeku; tko je ili što je čovjek, otkuda dolazi, kamo ide, koji mu je cilj, smisao, svrha.
Dakle, kao što se uči u menagementu, ako ne poznaš misiju, kako ćeš valjano i uspješno upravljati procesom. A ljudski život je jedan izuzetno složen proces, kako onaj osobni tako i onaj u zajednici.
A kada se zna misija, tj. istina o čovjeku, onda se istinski i po istini u slobodi djeluje. A onda polako i pomalo se smanjuju, ali nikada potpuno iščezavaju (takva nam je ljudska sudba) i strahovi i egoizmi, dogmatizmi…i još brojni izmi. Dakle, preduvjet je istina o čovjeku.

A pogledi i mišljenja raznih poznatih sociologa, psihologa,.. mogu biti zanimljiva, a i korisna, ali ne i tako vrijedna i moćna da bi se čovjek usudio na njih osloniti svoju egzistenciju.
statixx

#9614 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Edouard wrote:A može li takav humanizam, koji implicira navedeno, povesti ljudski rod u bolju budućnost? Ne vjerujem, a dvadeseto stoljeće s njegovim strahotama sam ranije uzeo kao drastični i očigledni primjer što ona ljudska tamna strana, koju si ranije u onom dodatku tako dobro spomenula, do kuda ona može čovjeka odvesti.
Ne vodeći računa o toj ljudskoj tamnoj strani, kroz historiju su nastajale utopije, zablude, a i ne male nesreće i strahote.
A ta tamna strana, to je konstanta čovjeka kao takvog, i pratila ga je a i pratit će čovjeka i zagorčavati će mu život do kada bude postojao na Zemlji, neovisno radi li se o vremenu prvobitne zajednice ili o 21. stoljeću. A borba protiv te čovjekove tamne strane (ne tamne tvari ili tamne energije, premda ni to ne znamo što je), vodi se i dobiva se ne pomoću spekulativne refleksije, tu ne pomaže ni nauka, psihologija, sociologija,…drama se događa na duhovnoj čovjekovoj razini, i na toj razini se može i razrješavati, mogu se dobivati bitke, ali nikada do kraja te tamne strane neće nestati.
Naravno da nece nestati upravo zato sto se ignorisu cinjenice koje dolaze iz naucnih istrazivanja i kazuju sta je covjek.

Covjek kao i neki drugi primati "voli" da ratuje, radi se izmedju ostalog o egoisticnom i strastvenom bicu. To bi trebalo biti iskljucivo zbog resursa i teritorije. Dakle, sto prije ovo shvatimo, onda mozemo djelovati u smjeru da svima obezbjedimo ono osnovno za zivot, kako ne bi imali potrebu da ratuju i radikalizuju se. Ne znam zasto postoji potreba da se mistifikuju stvari? Sto prije prihvatimo ovu cinjenicu to bolje za razumijevanje toga sta je covjek i kako ga uciti da njeguje ono sto u svim kulturama smatramo vrlinama, bez obzira iz koje religije ili etickog okvira dolaze.

Medjutim, ima jedna druga, mnogo tamnija strana covjeka, a to su tribalizam, religije i politicki koncepti i ideologije, zbog kojih je covjek spreman da "prkosi" prirodi i priusti sebi ono posljednje "bas me brige, odoh da poginem". Dakle ovo nema veze sa tezom o resursima. cU prvobitnim zajednicama, zahvaljujuci srodstvu i reciprocnom altruizmu, moral ne predstavlja problem, ali u velikim zajednicama to nije dovoljno. I sad ti je nadam se vec jasnije zasto su ovi fenomeni bitni i vezuju se za nastanak civilizacija. To je nacin na koji je "priroda" pronasla put, kako kaze Fromm, da 2.000 ljudi zivi u jednom neboderu, a da se medjusobno ne poubijaju. Dakle, religije i druge kohezivne "sile" iz kojih dolaze norme i moralna pravila imaju i pozitivnu ulogu, u smislu omogucavanja formiranja vecih zajednica, medjutim druga strana price nam govori da u ime tih istih sila covjek je spreman da cini bedastoce. Nikakva vjera u jednog Boga to nece promjeniti.

Potcjenjujes rad psihologa i sociologa, a istovremeno propagiras religijsku doktrinu prema kojoj je covjek dobar ako poslusa andjela koji mu sjedi na lijevom ramenu ili djavola, na desnom. Zbog takvih vjerovanja imali smo lov na vjestice, zbog kojih su mnogi izgubili zivote, a danas im se pomaze medicinskim tretmanom.

Ne zamjeri sto ulijecem u diskusiju.
nasa

#9615 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Nije ti to lose bez ovog zadnjeg dijela u kojem banalizujes vjeru nudeci svoje vidjenje iste, sasvim nepotrebno..
Ali dobro, pitanje koje se namece iz napisanog je zasto covjek, i kada zadovolji materijalno odnosno uklonimo osnovni razlog sukobima- resurse, i dalje se osjeca ugrozenim ili u nekom obrnutom tumacenju tezi necem boljem...nije li upravo ta teznje za vise i bolje osnova i promjena ali indirektno i uzrok sukoba.
GAU8

#9616 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nasa wrote:Nije ti to lose bez ovog zadnjeg dijela u kojem banalizujes vjeru nudeci svoje vidjenje iste, sasvim nepotrebno..
Ali dobro, pitanje koje se namece iz napisanog je zasto covjek, i kada zadovolji materijalno odnosno uklonimo osnovni razlog sukobima- resurse, i dalje se osjeca ugrozenim ili u nekom obrnutom tumacenju tezi necem boljem...nije li upravo ta teznje za vise i bolje osnova i promjena ali indirektno i uzrok sukoba.
Zasto mislis da banalizuje religiju. Ja mislim da je bas dobro opisana sustina pojave necega sto zovemo "kultura"
Religija je samo jedan aspekt kulture.
Nema tu nista vise, da ne govorimo "uzviseno" iza toga. Dakle ne moze se banalizirati nesto sto je vec banalno.
Moze se samo bespotrebno zakomplicirati pridajuci mu svojstva koja realno nema.
statixx

#9617 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Zasto banalizujem. Jesmo li imali lov na vjestice. Je li i dan danas ljudi idu kod hodze po zapise. Pa cinjenica je da je neuk covjek psihicka stanja tumacio vjerovanjima. Da sam napisao kako je covjek sklon praznovjerju onda vam ne bi smetalo, svrbi me uho - neko me ogovara, prospem fildzan - dobitak, bacanje graha i sl. Po cemu se sustinski razlikuju ova vjerovanja od vjere u dzine ili neka druga nematerijalna bica iz drugih religija. Samo zato sto nisu institucionalizovana?
nasa

#9618 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Prvo lov na vjestice nije bio posljedica vjere vec ljudskog vidjenja zla zato valjda danas ne lovimo vjestice...kako god, ne bih da ulazimo na ovoj temi u to da li zaista vjernici dozivljavaju to tako kako predstavljas, a ne bi trebao ni ti..
belfy

#9619 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

nasa wrote:Prvo lov na vjestice nije bio posljedica vjere vec ljudskog vidjenja zla zato valjda danas ne lovimo vjestice...kako god, ne bih da ulazimo na ovoj temi u to da li zaista vjernici dozivljavaju to tako kako predstavljas, a ne bi trebao ni ti..
hm...ljudsko vidjenje zla... pa svakako je to vidjenje je nauceno. probaj ubiti kravu pred vjernicima u Indiji, probaj nacrtati Muhameda u Saudijskoj Arabiji, probaj oboriti kip Isusa u Riu... vjernici ce to uvijek isto dozivljavati. s druge strane, rusenje kipa Lenjina, rusenje Berlinskog zida su docekani sasvim drugacije. dozivljeni kao relikti koji su se pokazali pogresnim (a za koje su vjerovali da su dobri). dok u prvom primjeru se to nikada do sada nije desilo. sad mi naumpada jos mnogo stosta za napisati, ali bih radije da vidim zasto o ovome ne bi trebalo pricati da prestanem ili se pokaze da to nije losa ideja.
Nocty

#9620 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nocty »

od svih tih vjernika ja nikad nista nisam naucio
jel znate vi sta je kimatika?
piupiu

#9621 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Nocty wrote:od svih tih vjernika ja nikad nista nisam naucio
Ko mi? Znamo, odnosno ja znam. Zasto muzika ima terapeutsko dejstvo na covjekovo tijelo … je, na pr, pitanje kojim se malo ljudi bavi. Muzika je postojala prije jezika i smatra se jednom od ‘osnovnih funkcija’ mozga na koju bebe automatski reaguju po rodjenju … i koja u nasem tijelu izaziva automatsku reakciju … a ona je nista drugo nego sistem vibracija … Hinduizam o ovome govori … o zvuku i kreaciji, odnosno da budem preciznija o manifestaciji zvuka …
GAU8

#9622 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nasa wrote:Prvo lov na vjestice nije bio posljedica vjere vec ljudskog vidjenja zla zato valjda danas ne lovimo vjestice...kako god, ne bih da ulazimo na ovoj temi u to da li zaista vjernici dozivljavaju to tako kako predstavljas, a ne bi trebao ni ti..
A posljedica čega je bilo ljudsko viđenje zla? :? :?
Deda Kurcoje

#9623 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

piupiu wrote:
Nocty wrote:od svih tih vjernika ja nikad nista nisam naucio
Ko mi? Znamo, odnosno ja znam. Zasto muzika ima terapeutsko dejstvo na covjekovo tijelo … je, na pr, pitanje kojim se malo ljudi bavi. Muzika je postojala prije jezika i smatra se jednom od ‘osnovnih funkcija’ mozga na koju bebe automatski reaguju po rodjenju … i koja u nasem tijelu izaziva automatsku reakciju … a ona je nista drugo nego sistem vibracija … Hinduizam o ovome govori … o zvuku i kreaciji, odnosno da budem preciznija o manifestaciji zvuka …

Odlicno. Nesto sam naucio i danas.
Deda Kurcoje

#9624 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Nocty

#9625 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nocty »

taj zvuk se necuje usima kad pricamo o zemljanoj frekvenciji
ja se mogu teleportirat u australiju sad npr ili bilo gdje na planeti
mogu predvidjeti uspone i padove vjetra pa se utripat da ga kontrolisem ko thor haha
teleportacija nije biolokacija,to je vec nesto drugo u sta nebih da uopste ulazim ovdje ni tamo ni nigdje :lol:

omiljena mjesta
Bosna :) i kad bi biro opet bi reko yea sto lois ck kaze
i pick white again thank you
ja biram da sam bosanac opet :)

Atlanta(GA) Finska,svaka tacka je posebna ,svedska...

bosna i svedska imaju jednu stvar zajednicku
kolko od vas zna sta je to? ne samo bosna,dobar dio srbije i hrvatske
Locked