Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
orinoco

#9576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by orinoco »

Last edited by orinoco on 04/02/2017 14:05, edited 1 time in total.
probook

#9577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Kakva glupost...nemamo autoput u drzavi ni blizu zavrsen...nece jos za 50 godina...Srbija nema zavrsene svoje autoputeve i sada ce se kao odjednom graditi autoput Sar - Bg :lol: :lol:
Alfons Kauders

#9578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi profil wrote:Nanišanili su oni već trasu i dali procjenu za tu trasu. To je ova na Višegrad i Užice.
Mislim da je i nama to dobro jer će se isfinansirati dobra veza za GŽ, neće biti veliki komad u federaciji, pa ni veliko opterećenje za vraćanje duga. Dobićemo brži i kvalitniji put za Sandzak i jug Balkana, a Turci bi vjerovatno najviše i voljeli tu kraću vezu između Stambola i Bosne obzirom na veliku trgovinsku razmjenu.

Ne zaboravite da nema besplatnog ručka i što manje pojedemo bolje za nas.
Zasto bi mi finansirali projekt cija je jedina ekonomska svrha da srpski autoput ucini isplativijim?

Ako Srbi hoce da finansiraju svaki kilometar koji ide kroz Srbiju i RS - nikakav problem.

No to je naucna fantastika, jer bi onda FBiH platila haman pa nista od tog troska (s ozbirom na kilometrazu). Ako ce se troskovi dijeliti, ne vidim razlog da ih dijeli i FBiH, jer bi Gorazde mogli rijesiti za manje pare.
The BEN10

#9579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:Zasto bi mi finansirali projekt cija je jedina ekonomska svrha da srpski autoput ucini isplativijim?

Ako Srbi hoce da finansiraju svaki kilometar koji ide kroz Srbiju i RS - nikakav problem.

No to je naucna fantastika, jer bi onda FBiH platila haman pa nista od tog troska (s ozbirom na kilometrazu). Ako ce se troskovi dijeliti, ne vidim razlog da ih dijeli i FBiH, jer bi Gorazde mogli rijesiti za manje pare.
Slažem se, mudro zboriš.
drug_profi

#9580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Alfons Kauders wrote:
drugi profil wrote:Nanišanili su oni već trasu i dali procjenu za tu trasu. To je ova na Višegrad i Užice.
Mislim da je i nama to dobro jer će se isfinansirati dobra veza za GŽ, neće biti veliki komad u federaciji, pa ni veliko opterećenje za vraćanje duga. Dobićemo brži i kvalitniji put za Sandzak i jug Balkana, a Turci bi vjerovatno najviše i voljeli tu kraću vezu između Stambola i Bosne obzirom na veliku trgovinsku razmjenu.

Zasto bi mi finansirali projekt cija je jedina ekonomska svrha da srpski autoput ucini isplativijim?

Pa da, to i kažem. Mi bi platili samo ono što ide kroz federaciju (mrvica), oni nek plate ostalo. Ne vidim zašto bi Federacija plaćala ijedan kilometar kroz RS. Priključak od tog imaginarnog bajkovitog AP pa do Goražda možemo isfinansirati sami ako treba. Ostaje nam fina veza ka istoku.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Ne vidim razlog zasto da se RS ne odvoji, pa neka ga sami grade.
kakaljin

#9582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

un1ted wrote:Ne vidim razlog zasto da se RS ne odvoji, pa neka ga sami grade.
Moze jedino odvojiti isjecak od autobuske karte :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Thorgerson

#9583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Meni je fascinantno koliko bestidan moras biti pa pricati o nekakvom autoputu Sa - Bg, a znas da nisi 4 godine metra autoputa pustio.

Smijesno.

Mislim na nase politicare. Uvijek se iznenadim. :roll:
vade_mecum

#9584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vade_mecum »

Thorgerson wrote:Meni je fascinantno koliko bestidan moras biti pa pricati o nekakvom autoputu Sa - Bg, a znas da nisi 4 godine metra autoputa pustio.

Smijesno.

:thumbup: :thumbup:
upravo tako. ako se zanemari cekanje na grancinom prijelazu izmedju HR i SRB veza SA-BG preko koridora Vc je kud i kamo jeftinije i prakticnije rjesenje nego ova ublehaska ideja.
Labirint

#9585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Labirint »

Da je i pola izgradjeno od onog što je proteklih 20ak godina najavljivano premreženiji bi bili od Njemačke,u najmanju ruku. Nekako su provalili da našem prosječnom uhu najviše odgovaraju ublehe što se tiče asfalta ( što ima logike gledajući većinski sastav stanovništva) i onda udri samo po asfaltu,cesta tamo put ovamo,trasa gore longitudinala dole...na papiru naravno :D
Haris.ba

#9586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Meni je fascinantno koliko bestidan moras biti pa pricati o nekakvom autoputu Sa - Bg, a znas da nisi 4 godine metra autoputa pustio.

Smijesno.

Pa to baš i nije istina. Dodik je pustio od Prnjavora do Doboja. Vidite da se u RS gradi, a da je u FBiH zapelo. :D

Tako, da ne vidim nikakvu potrebu da se uzbuđujemo oko ove trase. Goražde treba da vidi kuda će trasa, pa nek se kopča na nju (najvjerovatnije preko Ustiprače).

Sarajevo treba da gleda da ovim riješi sjeverni prsten oko grada. Tj. da vidi mogućnost od Jošanice pa preko Prirodnog parka Skakavac da provuče cestu, te tako tranzitni promet izmjesti iz grada. Jer bilo bi najgore ako bi se projekat gradskog autoputa iskoristio za spajanje toga puta. Jer bi imali tranzitnu cestu koja bi presjecala grad na pola. Onaj tunel sa Koševa do Vijećnice bi bio čudo. Bolje je gradski autoput praviti i narednih 20 godina, ali nek ostane za unutargradski promet i završava se ispred bolnice Koševo.

A ovako bi se otvorio Ozren za gradnju. Jest da ćemo ga mi nagrditi. :run:

Svakako je ovo projekat koji ako se zakopa prva lopata za 10 godina - odlično.
crazy_diamond

#9588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

drugi profil wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa da, to i kažem. Mi bi platili samo ono što ide kroz federaciju (mrvica), oni nek plate ostalo. Ne vidim zašto bi Federacija plaćala ijedan kilometar kroz RS. Priključak od tog imaginarnog bajkovitog AP pa do Goražda možemo isfinansirati sami ako treba. Ostaje nam fina veza ka istoku.
To je to o cemu i ja pricam, osnovna ideja ove price je da srbija sto vise usicari, da se njihov autoput koji grade od beograda dole prema crnoj gori nekako isplati koliko toliko,jer tako bi se vezalo i sarajevo i dalje dole sve prema moru sto ce povezati koridor VC, mudro oni rezonuju nema govora,zele uvuci bih u tu pricu da bi sebe prvenstveno razvijali, a sigurno da im u tom smislu ne godi da put ide preko bijeljine jer onda bi tako bila kratka dionica kroz srbiju

Al braca srbijanci su se tu zahebali ako misle da ce se zaista taj projekat ikada uraditi, jer bih je komplikovana drzava i treba tu volja oba entiteta, rs bi pristala sigurno,al federacija ne vjerujem da bi nasi bili bas toliki degenerici da taj projekat bude drzavni pa da onda svi moraju otplacivati, i jos gore da se izgubi jos vise sjajna mogucnost povezivanja mora,hercegovine,sarajeva, tuzle i beograda, jos ako bi postojala mogucnost da taj put ne vodi preko karaule nego preko kaknja,ako je naravno realno moguce i nije drasticno skuplje nego preko karaule,onda se tu jos veze i zenica koja je blizu kaknja, pa i kakanj,visoko,breza i dalje sve prema travniku i splitu..

Ali to su opet nase zelje i pozdravi, srbiju to naravno ne interesuje, a ni rs takodje, i onda slijedi zanimljiva situacija da ce biti tesko doci do dogovora, osim ako neko zanemari naravno svoje interese.

A pitat ce se i turski investitor,ako nasi predloze preko tuzke a srbija preko uzica, onda ce biti zanimljivo,ako recimo turci utvrde da je puno ekonomicnije preko tuzle, sta ce onda se desiti,da li ce srbija i rs bojkovati, asto se nasih tice ako se srbi i turci dogovore da ide preko uzica, onda ne treba bojkovati, ali ni preuzimati nikakvu odgovornost ,nego samo kasnije iskoristiti to za gorazde,ali ako se preuzme i odgovornost neka i ako se uopste ne iznese i ne istrajava barem neko vrijeme na tuzli, onda je to idaja
veiz

#9589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veiz »

Terzić ponovo na podaničkoj TV Hayat govori o AUTOPUTU kroz Hercegovinu .Govori o širini pojasa trase oko 500 metara u kojoj je planiran koridor širine 30 m
Lupeta kao i onda kad je uvodio PDV pa rekao kako neće ništa poskupiti,te da će uvođenje ove stope pratiti i socijalni programi ,Godine su prošle a socijalnog programa nema . Ko laže taj i krade.
Zanima me kroz čiju zemlju sve prolazi i ko misli dati 100 miliona za eksproprijaciju
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

veiz wrote:Terzić ponovo na podaničkoj TV Hayat govori o AUTOPUTU kroz Hercegovinu .Govori o širini pojasa trase oko 500 metara u kojoj je planiran koridor širine 30 m
Lupeta kao i onda kad je uvodio PDV pa rekao kako neće ništa poskupiti,te da će uvođenje ove stope pratiti i socijalni programi ,Godine su prošle a socijalnog programa nema . Ko laže taj i krade.
Zanima me kroz čiju zemlju sve prolazi i ko misli dati 100 miliona za eksproprijaciju
off je, ali da je slagao to za PDV, i nije.

to se ogleda u zbrinjavanju vjernih stranačkih vojnika na budžetsku sisu zahvaljujući izdašnim viškovima od PDV-a. to je vid socijalnog programa na kojem bi nam vjerovatno i Švedska pozavidjela. al šta ćeš kad ne znaju ljudi adekvatno predstaviti svoje uspjehe.
ja71

#9592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

prvobitno je Vc trebao ici preko Tuzle umjesto preko Doboja (i Zenice)

ne mogu se oteti dojmu da je promjena plana da sadasnju rutu Vc najvise ukakila daljnje planove:
- Srbi nisu voljni graditi svoju dionicu Vc-a znaci slabe sanse da se Vc potpuno zavrsi
- Tuzla (2. po velicini grad u FBiH) ce se nekakvim zaobilaznicama (+40km) NEKADA spojiti na Sarajevo
- ni ova dilema kako spojiti SA i BG ne bi postojala
archi_a

#9593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Jučer na pi si tivi-ju gledam prezentaciju kontrolne sobe na autoputevima i neki njihov, vjerovadno direktor autocesta ili neki ministar u odgovorima govori da je ta kontrolna soba zadužena za nadzor novoizgrađenpg dijela+ dijela koridora Vc koji je u njihovoj nadležnosti a koji počinje vrlo brzo da se implementira
Tako čova reče u kameru.
Banksy

#9594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Banksy »

Slomiste se pišući, a daj bože da oni lopatu zakopaju u narednih 5 godina. :mrgreen:
drug_profi

#9595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

AP B.Luka - Bijeljina poklapa se jednim dijelom sa Vc, neznam čemu tolika skepsa da će se to izgraditi?
Sporo vjerovatno, ali će vjerovatno biti i prije nego što Federacija završi svoje.
palermo

#9596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by palermo »

veiz wrote:Terzić ponovo na podaničkoj TV Hayat govori o AUTOPUTU kroz Hercegovinu .Govori o širini pojasa trase oko 500 metara u kojoj je planiran koridor širine 30 m
U principu uvijek se zalažem da su državni interesi iznad parcijalnih lokalnih interesa-

Ali, ova trasa kroz Hercegovinu odnosno ovaj južni, mostarski dio, je plod neprincipjelnog trgovanja sa HDZ-om i najlošije rješenje koje se moglo dogoditi.

Ako Bakir nekada bude gubio izbore, neće ih gubiti zbog toga što se nije suprostavio dodikovoj politici nego zbog ovakvih stvari.
Trasa prolazi, kroz Kočine, Lakiševinu, Malo Polje, Ortiješ,praktički se uništava ruralni dio Mostara ......

Inače, dosta je tu zemlje u vlasništvu Srba, naravno zemlja u vlasništvu Bošnjaka prevladava...naprosto, prilično neshvatljiva odluka. Ne samo sa pozicije lokalnog stanovništva, nego gledajući i interese države Bosne i Hercegovine.

Uostalom, sa druge teme , evo se i hafizaga slaže...što samo po sebi govori koliko je ova trasa loša. Kada se ideološki i politički neprijatelji slože.
Inače, da se odmah razumijemo - ni za živu glavu se ne smije dopustiti ta trasa. Sjebali bi vjerojatno najljepši dio tog dijela Hercegovine...Bunu, Bunicu. A nizašto. Opravdanost izgradnje autoputa nije u srazmjeru sa štetom koju bi načinili.
Al eto, kao što mnogi rekoše, ko zna kada će se prva lopata tu iskopati, pa valjda se i ovo promijeni
crazy_diamond

#9597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by crazy_diamond »

Banksy wrote:Slomiste se pišući, a daj bože da oni lopatu zakopaju u narednih 5 godina. :mrgreen:
I to sto kazes,daj boze da nadlezni obezbijede dovoljne kolicine soli i grtalice za postojece puteve, a sto se tice novih kilometara i dionica i grande projekata, dabogda kceri da te beg uzme.

Narocito je smijesno vjerovati u neke dionice tipa tuzla zepce, koje kao spajaju tuzlu i sarajevo a 60-70 kilometara vise se dobije nego postojecim putem, te i takve dionice kad bi Bog spustio u toku noci potpuno spremne, bile bi pustahije i ne bi se od prihoda mogle ni odrzavati, a kamoli nesto da se zaradi.
prog321

#9598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

svrha autoputa nije da se zaradi na njemu :-)
Matzan

#9599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

drugi profil wrote:AP B.Luka - Bijeljina poklapa se jednim dijelom sa Vc, neznam čemu tolika skepsa da će se to izgraditi?
Sporo vjerovatno, ali će vjerovatno biti i prije nego što Federacija završi svoje.
Slabo se tu šta poklapa.
Ima samo jednu spojnu tačku - petlju Johovac.
drug_profi

#9600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Matzan wrote:
drugi profil wrote:AP B.Luka - Bijeljina poklapa se jednim dijelom sa Vc, neznam čemu tolika skepsa da će se to izgraditi?
Slabo se tu šta poklapa.
Ima samo jednu spojnu tačku - petlju Johovac.
Koliko vidim, od Johovca do Modriče ide istom trasom.
Image
Post Reply